Belçika Ulusal Mutluluk Araştırması: 'Para saadet getirmiyor'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
Belçika Ulusal Mutluluk Araştırması: 'Para saadet getirmiyor'
Yusuf ÖzkanLahey, Hollanda

Telif hakkıGETTY IMAGES
Belçika'da 4 yıl süren Ulusal Mutluluk Araştırması'na göre, sanılanın aksine, fazla para saadet getirmiyor. Aylık geliri 4 bin 500 Euro'nun üzerindeki kişiler, düşük kazançlı kişilere göre kendilerini daha mutsuz hissediyor.

Gent Üniversitesi sağlık ekonomisti Prof. Dr. Lieven Annemans ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Belçika'da ortalama aylık gelir 1716 Euro. Toplumun beşte biri, ayda 1000-1500 Euro ile geçiniyor.

Araştırmaya göre, 2000-3000 Euro aylık gelire sahip olanlar kendilerini mutlu hissediyor.

Ortalamanın altında bir gelire sahip olanlar yeterince mutlu değil. Ancak asıl çarpıcı olan, mutsuzluğun en fazla kazanan kesimler arasında da yaygın olması.

Aylık 4 bin 500 Euro ve üzeri kazanca sahip olanlar, yaşam koşullarından daha az memnunlar. Bu kesim, az kazananlara oranla kendilerini çok daha mutsuz hissediyor.

Telif hakkıGETTY IMAGES
Image captionBelçika'da ortalama aylık 1716 Euro. Toplumun beşte biri 1000 ila 1500 Euro ile geçiniyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir



Prof Dr. Annemans, maddi zenginlikten alınan hazzın genellikle kısa süreli olduğuna dikkat çekiyor.

Belçikalı araştırmacıya göre, yüksek kazançlı kişiler hem işlerinden hem de sosyal çevrelerinden memnun değil.

'Kazanç stres ve yalnızlık da getiriyor'
"Bu yüksek gelir kendiliğinden oluşmuyor" diyen Annemans, bol kazancın stres ve yalnızlığı da beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Araştırmacıya göre, çok kazanan kesim "Daha fazla olsun dürtüsünün" kurbanı oluyor ve bu doyumsuzluk da yaşam kalitesini düşürüyor.

Çeşitli üniversitelerden meslektaşlarıyla birlikte 4 yıl boyunca mutluluk araştırmasına katılan Leuven Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Frederic Vermneulen, refah düzeyindeki eşitsizliğin, gelir eşitsizliğinden daha fazla olduğunun altını çiziyor.

Mutluluğun, herhangi bir politikaya yön verecek bir ölçüm aracı olmadığını söyleyen Vermeulen, "En az mutsuz olan insanlar, yaşam koşulları en kötü olan insanlar değil" diyor.

Telif hakkıGETTY IMAGES
Vermeulen'e göre, yüksek eğitimi ve vasıflı insanlar daha talepkâr ve düşük vasıflı insanlara oranla daha mutsuzlar. Dışa dönük yaşayan insanlar da, yine mutsuz kesimde yer alıyor.

Belçikalı profesör, sosyal politikalar oluşturulurken her şeyden şikâyet eden, mutsuz yüksek eğitimli ve dışa dönük insanlar yaratılmamasına dikkat edilmesini istiyor. Vermeulen'e göre, bu kesim, zaten baştan mutsuzluğu kabul etmiş durumda.


https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46137791
 
Toplumun beşte biri 1000 ila 1500 Euro ile geçiniyor.
1000 euro tl olarak 6000 liradan fazla.Türkiye şartlarında iyi.
Bu yüksek gelir kendiliğinden oluşmuyor" diyen Annemans, bol kazancın stres ve yalnızlığı da beraberinde getirdiğini vurguluyor.
Bol kazançlı ama yanlız olmayan bir toplum gerek demek.
 
Bir de bizi deneseler keşke. belki parayla mutlu oluruz yeni bulgular kazandırırız falan...
 
Para para para varlığı bir dert yokluğu yara diyerek Ajda Pekkan'ın kulaklarını çınlatıyorum

Para amaç değil araçtır klişe sözünü söylemek istiyorum ama gerçekten öyle, araştırmada ülkenin yaşam standartları ve ortalama maaşları üzerinden tespit yapılmış, ortalamanın 4-5 katından fazlasını kazananlar mutsuz denmiş ki bence doğrudur, belli bir noktadan sonra çok paraya doyuyorsunuz, alabileceğiniz herşeyi alabiliyor, her istediğinizi elde ediyorsunuz ama sonra kendinize bir hedef koyamıyorsunuz, o hedefe amaca ulaşmak için çabalamanız gerekmiyor, yaşam enerjiniz ve hedefinize ulaşma hırsınız diye birşey kalmıyor, insan hayalleriyle ayakta durur, çok paranız varsa hayal gücünüz de ölüyor, hayal edecek birşey kalmıyor çünkü.
 
bence 4.500 yuksek kazanc demek icin dusuk bir ucret,
tamam TL ile kiyaslayinca cok gibi gorunebilir ama senede 2 kez guzel luks bir tatil yapayim desen bitirirsin birikimini.

Bence mutsuz olmalarinin sebebi, daha stresli is yasamina sahip olmalari, bu ucretin ustunde kazanan kisiler ya kendi sirketlerini yonetiyor veya buyuk -kucuk olcekli sirketlere kidemli olarak calisiyor, bu da stresi getiriyor.

onun disinda daha cok zengin olanlarin mutsuzlugunu tatmin duygularinin olmesine baglayabilirz belki de.
 
ya bence eğer sağlıklıysan ve zenginsen ve hala da mutlu değilsen rahatlık batıyordur
 
ya bence eğer sağlıklıysan ve zenginsen ve hala da mutlu değilsen rahatlık batıyordur

Rahatlik batmasi da gunumuzun onemli dertlerinden ama. Bana da batmasin diye rhatlayinca hemen bir borcun altina giriyorum onlem amacli olarak
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…