Arkadaşlar daha önce Beyza için kan bağışında bulunmak adına giden Püsküüt arkadaşımızdan bir bilgi aktarayım... Çünkü ihtiyacımız olan GRANÜLOSİT ve aşağıdaki mesaj bu konu hakkında bilgi içeriyor..
EYLÜL İÇİN SADECE BİR KAÇ GÜNLÜK MİKTAR VAR ELLERİNDE VE BİZİM YARDIMLARIMIZA İHTİYAÇLARI VAR....
Merhaba arkadaşlar,
Söylediğim gibi, bu sabah Hacettepe'ye gittim. Bilgiyi paylaşayım:
1 - Öncelikle her iki koluma da lastik şeritler geçirilip damarları kontrol eden hemşire; damar yapımın uygun olmadığını söyledi. Bu bilgiye şaşırdım. Çünkü; hayatım boyunca sayısız kan verdim. Meğerse burada öncelikle lazım olan granulosit hücreleriymiş.
Granulosit, vücudumuzun bağışıklık sistemini yükselten beyaz kan hücrelerinin (lökosit/akyuvar) yapısında bulunuyor.
Kemoterapi sonrasında granulosit azalması olduğundan, dışarıdan alınan kanla vücuda destek verilmesi gerekiyor ki bağışıklık yükselsin.
Granulositin ömrü birkaç gün olduğu için "taze kan" a gerek duyuluyor.
Granulosit ihtiyacı için alınan kan da son derece yavaş alınıyor.. İşlemin ortalama 2.5 saat gereksinmesi nedeniyle de, gönüllü arkadaşlarımız zamanlarını ona göre programlayarak gitsinler.
Asıl önemli olan da şu: Kan verme işlemi uzun sürdüğünden, kan alımından önce damarlarınızın genel durumu kontrol ediliyor. Damar çeperlenizin bu 2.5 saatlik işleme dayanıklı olmaları gerekiyor.
Benim damarlarımı bu işlemi kaldıramayacak ölçüde ince buldukları için "granulosit" konusunda yardımcı olamadım.