• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bebeklere tiryak veren varmı

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
kayınvalidemin tavsiyesi üzerine oğluma vermiştim, çok gazlıydı... hiçbi işe yaramadı.... dr. sordum ver ama senin çocuğun gazına kar etmez dedi. öyle de oldu... eskiler bebeklere verirmiş...

annem vermişti, eşimin annesi de çocuklarına vermiş, ben de veriyorum, tiryak'ın tiryaki ile alakası yok, tamamen bitkisel bir baharet, halk arasında çocuğun ilk 40 gün içinde tiryak alırsa ilerleyen yıllarında akrep ve arı sokmalarına karşı bağımlılık kazanacağı ve fazla incinmeyeceği inancı mevcut, kardeşime vermişlerdi, onun içinmidir yoksa başka bir sebebi mi var bilmiyorum köye gittiğimde, oturuyorduk, birden içerinden kafasını tutarak geldi, akrep soktu diye, gayet sakin ve acısız idi, sarımsak falan sürdük derken, her ihtimale karşı hastaneye götürdük, ama tavırlarından anlaşılan çok acı çekmediği idi, belki acı eşiği yüksektir orasını bilmiyorum

Arkadaşlar öncelikle belirteyim;
Burada yazılanlar kesinlikle medikal vb tavsiye niteliğinde değildir. Doktor vb yetkili bir kişi değilim, yalnızca halk arasından bildiklerimi aktardım.
Buradan yazılanlardan ve muhtemel sonuçlarından doğacak sorumluluk kesinlikle bana ait değildir. Lütfen bu vb konularda yetkili kişilerden destek alınız.
Şimdi; benim eniştem ve ailesi Afyonlular soyadı da Tiryaki. Buradan konuya ne kadar yakın olduğum çıkarılabilir sanırım :)
Tiryak çok eskilerden panzehir, Afyon macunu olarak bilinir. Sözlüklerden araştırdığınızda da çıkar zaten.
Eski zamanlarda özellikle de İran ve yöresinde ot şeklindeki uyuşturucu bitkiler şimdiki gibi denetimli ve yasak değilken şifa niyetine kullanılırmış. Tabi zamanla ve günümüzde de uyuşturucu kategorisine girenler yasaklanmış.
Ancak tiryak denilen şey şu an uyuşturucu özelliği bulunmayan çeşitli otlardan ve baharatlardan oluşan bir karışım, şifa niyetine halk arasında yaygın kullanılır. Bebeklerde de gaza iyi geldiğine inanılır. Gazı çıkan çocuk da rahat uykuya dalar. Yani uyuşturucuyla yanlış kanı buradan çıkıyor.
Afyon'da da haşhaş bitkisinin üretimi denetimlidir ve sınırlıdır. Ancak haşhaştan çıkarılan ve börek çöreklerde kullanılan ezme veya susam şeklindeki hali sık sık kullanılır ve hatta gaz/uyku sorunu yaşayan ve çok sıkıntı çeken/çektiren bebeklere parmak ucuyla ağızlarına sürülür uyusunlar diye. Tabi buradaki kesinlikle uyuşturucu hali değil, nasıl ki lavantanın uykuya yardımcı etkisi varsa bununki de ona benzer.
Bebekken yeğenime de sürerdi rahmetli babannesi :)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

arkadaşlar aranızda bebğine tiryak veren varmı
arkadaşlar tiryak küçük bir cam şişede bulunur bebeklerin kırkı çıkmadan emziklerine bandırılarak verilir bebeğin zehirli canlıların ısırıklarına karşı dayanıklı olmasını sağlar. tadı şekerli olduğu için bebeğin emziğe alışmasını sağlar zararsızdır annem ben dahil üç kardeşimde kullandı antalya bölgesinde bilinir yeniler bilmez. beni akrep soktuğunda kendim atlatabiliyorum üç kerede akrep ısırdı ilaç kullanmadan atlattım. köyde oturuyorduk.

Sağlıklı bir bebekse alternatif birşeyler vermenin gereği yok diye düşünüyorum bebeğiniz sağlıklıdır umarım.

Back