• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Bebeklerde Kusma

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Saruboceq

İki Kız Annesi :)
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2007
12.358
218
208
İsviçre
Tanım:

Mide içeriğinin ağızdan şiddetle dışarı boşaltılmasıdır.

Kısa Bilgiler:

Anne sütü ve biberon maması ile beslenen bebeklerin beslenmeden kısa süre sonra ağzından bir miktar pıhtılaşmış süt veya mama içeriğinin gelmesi kusma ile karıştırılmamalıdır.

Kusma beslenme tekniğinde yapılan basit hatalardan kaynaklandığı gibi önemli hastalıkların ilk bulgusu olarak da ortaya çıkmaktadır. Yani kusma bir hastalık değil bir bulgudur.

Kusma besinin önemli bir bölümünün çıkarılmasıdır. Günde üç veya daha fazla kusma daima patolojiktir ve nedeni ortaya konmalıdır.

Kusma sıklıkla, ishal gibi sindirim sistemi enfeksiyonlarına eşlik etmekle birlikte idrar yolu, solunum yolu (boğaz ve orta kulak enfeksiyonları, bronşitler), menenjit gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları esnasında da görülebilir.

Enfeksiyonlar sırasında rastlanan kusmalara, mevcut olan hastalıkların bulguları da eşlik eder. Örneğin boğaz enfeksiyonları sırasında kusma ile beraber ateş, iştahsızlık, yutmada güçlük görül*mekte, yine idrar yolu enfeksiyonlarında kusma ile beraber ateş, huzursuzluk, sık idrara çıkma, kötü kokulu idrar, idrarın renginde koyulaşma dikkati çekmektedir.

Kusma özel bazı mide rahatsızlıklarında (mideye giriş veya çıkış yolundaki darlık, yemek borusu ile soluk borusunun doğumsal olarak birbirine açıldığı durumlar), bağırsak tıkanıklarında ve çok nadir görülen apandisit gibi cerrahi nedenlerden dolayı da görülebilir.

Besin zehirlenmesi, kafa veya batın travmaları ve vasıta tutması sırasında ve bebekler heyecan*landıkları ya da ilgi bekledikleri zaman da kusma görülebilir.

Neler Yapılabilir:

Bebeğiniz kusuyorsa hafif yan yatırarak veya ağız içerisinde kalanları temizleyerek çıkardıklarının solunum yollarını tıkamasına engel olun.

Kusmadan sonra bebeğin el ve yüzünün yıkan*ması, ateşi varsa ılık bir banyo yaptırılması yararlı olacaktır.

Kusması olan çocuğa hekim tavsiyesi olmadan kusma giderici ilaç kullanmayınız. Unutmayın ki bir bulgu olan kusmayı engellerseniz altta yatan hastalığı maskeleyebilirsiniz.

Tedavi:

Doktorunuz kusmaya yol açan hastalığı yaptığı muayene ve laboratuvar tetkikleriyle ortaya çıkarmaya çalışacaktır. Hastalığı belirledikten sonra o rahatsızlığa yönelik tedaviye başlayacaktır.

Kusma bir hastalık değil bulgudur, kusma değil kusmaya yol açan hastalık tedavi edilmelidir.

Kusma ve ishal ülkemizde yaz aylarında en sık görülen çocukluk çağı hastalıkları içinde en yaygın olanları. Mikroplu suların içilmesi bağırsak enfeksiyonlarına neden oluyor. Bozulmuş, mikroplarla enfekte olmuş besinlerin yenmesi ise besin zehirlenmelerine yol açıyor. Bu tür enfeksiyon ve zehirlenmeler sıklıkla kusma ile başlıyor ve ishalle devam ediyor.

Çocuklar ishal ve kusma sırasında çok az bir sıvı kaybetseler bile halsizlik hissedebiliyorlar. Sıvı ihtiyacı ağızdan alamaması halinde sıvı kaybı çok ciddi boyutlara ulaşabileceğinden az da olsa mutlaka sıvı verilmesi gerekiyor. Eğer ağızdan sıvı kaybı karşılanamıyorsa ve dehidratasyon (kalp hızının çok artması, nefesinin sıklaşması, derisinin sıvı kaybından dolayı gerginliğinin kaybolması, dilinin ve ağzının kuruması gibi bulguların eşlik ettiği durum) gözleniyorsa çocuğun hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekiyor.

Regürjitasyon ve kusma

Regürjitasyon öğünden sonra besinin küçük bir bölümünün çıkarılmasıdır. Zararsız bir durumdur. Özellikle ilk 6-7 ayda çok sık görülür. Beslenme yönteminin iyi uygulanması ile düzelebilir. Yeni beslenmiş bebeğin hareket ettirilmesi, karın bölgesine dışarıdan kazayla basınç uygulanması buna yol açabilir.



Kusma ise alınan besinin önemli bölümünün çıkarılmasıdır. Günde üç veya daha fazla sayıda kusma olursa, hele de bu kusmalar fışkırma tarzında gerçekleşiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Hastalık tarzındaki kusmalarda daima kilo alışı durur veya önemli ölçüde düşük tartı artışı görülür.


bebekdoktoru.com dan alıntıdır.
 
Maalesef kusmayı çok da sıradan bişeymiş gibi de düşünmemek gerekiyomuş... Bi yakınımızın 16 aylık bebeği hayatını kaybetti maalesef :((( Çocuk sürekli kusuyomuş doktora da sürekli götürüp getirmişler ama hep normal bişeymiş gibi algılanıp sıradan muayene ve ilaçlarla geri eve gönderilmiş. Meğer çocuğun beyninde ur varmış, bu kusmaların tek sebebi buymuş ve maalesef o artı hayatta yok :((((((
 
16 aylık bebek 16 ay olana kadar mı kusuyormuş da doktor bir şey yok diyormuş. ay başları sağolsun ne biçim bir acıdır kimbilir. tanımıyorum ama kendi yavruma bir şey olmuş kadar üzüldüm.

benim kızım da 3 ay olana kadar her gün belki 4 5 kere kusardı hem de öyle azıcık falan değil resmen püskürtürdü. kayınvalidem hala der seninki gibisini hiç görmedim hiç duymadım diye. sonuç olarak kilo alamadı. 3 ay sonra kusması kesildi. daha yeni yeni öğreniyorum mide kapakçığı gelişmedi diye midesini tamamen boşaltırmış. doktora götürürdük bir de değil kaç doktora hepsi eve gönderdi. halbuki mide kapakçığını geliştiren ilaçlar varmış bunlardan kullansaydık yavrum kilo da alırdı benim sütüm heba da olmazdı. sürekli kusup acıkan bir çocuğu besleyemedim onun stresinden yavrumu da emziremedim. çok zor gerçekten, hangi doktora güveneceğini de bilemiyorsun. ilk seferde buldukları doktora sürekli giden ebeveynlere imreniyorum.
 
Yok canım son üç ayda falan fışkırarak kusuyomuş ama çocuğun doğumdan itibaren varmış ur çok küçük olduğu için o zamanlar farkedilmesi falan mümkün değilmiş. Geçen haftaya kadar da çok büyümüş beyninin nerdeyse tamamını kaplamış. Kötü huylu olduğu için yaşasa bile sürekli tekrar eder yada çocukta kalıcı bi sakatlık bırakırdı demiş doktorlar... Benimde bi kızım var ve bende çok etkilendim Allah düşmanımın başına vermesin böyle bi acı...

Senin kızın için de üzüldüm ama sağlığı yerindeyse kilosunu problem yapma derim... Kilolu olup boş bi vücuda sahip olmaktansa zayıf olsun vitaminleri tam olsun daha iyidir diye düşünüyorum. Benim kızım da çok iştahsız bi bebek, bende hiçbişey yememesine üzülüyorum :((( doğduğundan beri böyle sanırım böyle de devam edecek :(((
 
Bizde de çok sık oluyordu kusma problemi, ne zamanki gaz (kolik) sıkıntısı azaldı şuan hiç kalmadı diyebilirim. Son zamanlarda zaten kolikten olduğunu anlamıştık, yani kolikte sebepleri arasında.
 
uff kızlar ya sormayın bebim oğlum doğduğu ilk günden beri kusuyor açıkcası benim canım buna çok sıkılıyor dr ilk 3 ay kilo alımı güzel dedi ama 4. ayda kusması için reflü dedi şimdi ilaç kullanıyoruz bazen az kusuyor bazen baya bi kusuyor gerç ipüre yediği zamanda yediklerinin ağzına geldiini anlıyorum ama inanaın bu haberlerden sonra iyice panik oldum bebeğimin kusmaları canımı çok sıkmaya başladı
 
Back