• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Bebekler Anlayıp Konuşuyor

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

kalemkitap2

Kapsama Alanı Dışında !
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2006
1.977
6
156
Diğer
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı tarafından gerçekleştirilen araştırmada, dilin "anlatma" ve "anlama dili" olarak iki bölüme ayrıldığı, bebeklerin dil gelişimi için doğuştan donanımlı olduğu ve duymaya karşı son derece hassas oldukları kaydedildi.Araştırmada, bebeklerin 1 aylıkken, yaptığı rastgele hareketleri duyduğu bir ses ile durdurduğu ve ani ses ya da gürültüyle sıçradığı, 2’nci ayda konuşanı dinler göründüğü ve gülümseyebildiği, 4’üncü ayda kızgın ve hoşnut ses farkını anladığı, 6’ncı ayda "bay bay, mama, dede" gibi kelimeleri tanıyor göründüğü, 8’inci ayda adı söylendiğinde, 9’uncu ayda da "hayır" denince hareketini durdurduğu belirtildi.
1 - 2 yaş aralığında anlama oldukça fazla
Bebeğin ilk yaşında ise sözel isteklere jestlerle yanıt verdiği, 12-14’üncü aylarda her hafta bazı yeni kelimeleri anlar göründüğü ve konuşanın duygusal tonunu daha iyi anladığı, 16-18’inci aylarda 150 kadar kelimeyi anladığı, 18-20’nci aylarda istenmesi halinde büyük resimlerde bedenin çeşitli parçaları ve giysilere ilişkin çeşitli maddeleri gösterebildiği ve "otur, buraya gel, yapma" fiillerine uygun tepkiler verdiği bildirildi. Dilin gerçekten anlaşılmasının 8’inci ay dolaylarına rastladığı vurgulanan araştırmada, dilin anlaşılmasının, kullanılmasına öncülük ettiği, bir başka deyişle çocukların dili kullanmadan çok önce, kelimeleri ve cümleleri anladıkları ifade edildi. Her yaştaki insanda olduğu gibi bebeklerde de anlaşılan kelime sayısının kullanılan kelime sayısından fazla olduğu, bu gelişimin bebeğin kelime gelişimi ve zihinsel gelişim düzeyiyle yakından ilişkili olduğu kaydedildi.
Anlaşılır ilk kelimeler 1 yaşında söyleniyor
Araştırmaya göre, doğumdan sonraki birkaç gün içinde bombardıman şeklinde gelen tüm sesler arasından insan sesini, hatta annelerinin sesini ayırt edebilen bebekler, 2-3 hafta sonra ağlama, esneme ve homurdanma, 1 ay sonra hoşnutluk sesleri, 2 ay sonra refleks ağlama, öksürme ve esneme, 2-5 ay sonra gıgıldama ve gülümseme, 4-8 aylar arasında ses oyunları ve agulama, 6-11 aylar arası hecelerin tekrarından oluşan sesler, 11’inci ayda kelimelerin taklit edilmesini gerçekleştiriyor ve 1 yaşında da anlaşılır ilk kelimelerini söylüyor. Araştırmada, ilk yılın sonuna doğru çoğu bebeğin kelime kullanmaya başladığı, çocuğun ilk sözlerinin yalnız "baba, cici, mama, meme, ninni" gibi kısa ve tekrar eden heceler olduğu ve iki yaşına kadar kullandığı kelimelerin yüzde 70’inin tek heceli olduğu belirtildi.
Öğrenmenin yolu taklit etme
Doğuştan konuşma yeteneğine ve organlarına sahip olarak dünyaya gelen bebeğin, bulunduğu toplumun dilini taklit yoluyla öğrendiği ve toplumla da bu dille iletişim kurduğuna dikkat çekilen araştırmada, çocuğun sağlam bir dil yapısına sahip olabilmesi için, onunla konuşurken, "çocuk gibi" konuşmak yerine kelime ve cümleleri dilin kurallarına uygun olarak kullanmak gerektiği vurgulandı. Dilin gelişim hızının ise fizyolojik ve genetik özellikler, cinsiyet, algısal ve zihinsel gelişim, sosyal çevre ve etkileşim, aile-çocuk arasındaki sözel iletişim düzeyi, sosyoekonomik ve sosyokültürel özellikler gibi etmenlerden etkilenebildiği ifade edildi.
 
19 aylık oğlum
-"Anne del"
-"biraz sonra gelicem oğluş"
1-2 dk sonra bir erkek sesi yükseliyor salondan
"Anneeeeeeeeeeeeeeeeeee deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel"

Amanııın o da ne. Kim böğürüyor acaba.Meğer benim küçük sıpammış böğüren, ortalığı ayağa kaldıran:Roflol: o gün bugündür annee del dedikten 30 sn sonra yanındayım. Nolur nolmaz:Roflol:

4.5 yaşındaki Minik kelebeğim;
"Ya anne kaç defa söylüycem sana anlamıyormusun
"Anne ben Mustiyle evlenmiycem artık, Taha'ya evlenicem."
"Of anne yaaa, ne karışıyorsun bana"
Bu minik kuzucuklar şimdiden böyleyse büyüdüklerinde düşünemiyorum valla. Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
 
ya kızlar 32. haftadan itibaren anne karnında sesleri duyabiliyorlar bu sebepten dolayı doğumdan hemen sonra bile annelerine yabancılık çekmiyor annelerini tanıyabiliyorlar özellikle ben denedim 32. haftadan sonra hep yavuz bingöl dinlettim doğduktan sonra yavuz bingölün sesini duyduğunda hemen uykuya geçiyordu
 
benim oğlum 11 aylık. ve deh deh(gel gel),annenne, bab, hadi deh, dede söylüyor. bir de ani tepkilerle çıkarılan sesleri taklit ediyor. çok şirin. bence bebekler anne sesini hamilelikte duyuyor. bunu çok okumuştum ve inanıyorum.
 
arkadaşımın 22 aylık oğlu benimle rahatlıkla sohbet ediyor yenide değil 17 aydan beri böyle
-seni seviyorum ege
-Bende seni seviyorum Özdencim.
-Özdennn özden napıyosun(camda beni görünce)
-ıyiyim ege cim sen ne yapıyorsun
_Ekmek almaya gidiyorum(annesiyle birlikte)
Bunlar en basit örnekler,o konuştukça ben bayılıyorum.
Sürekli araştıran ve bebeklerine ilgili davranan sorduğu sorulara hiç sıkılmadan sabırla cevap veren bir ailesi var.Bir yaşından beri her akşam masal okuyorlar ve işte okumanın faydasını böyle görüyorlar.
 
ya kızlar 32. haftadan itibaren anne karnında sesleri duyabiliyorlar bu sebepten dolayı doğumdan hemen sonra bile annelerine yabancılık çekmiyor annelerini tanıyabiliyorlar özellikle ben denedim 32. haftadan sonra hep yavuz bingöl dinlettim doğduktan sonra yavuz bingölün sesini duyduğunda hemen uykuya geçiyordu

Oğlum 34 haftalık doğmasına rağmen ben hep eeee eeee eee diye ninni söylüyordum. Doğdu çocuk ses çıkarıyor. Doktorlar kaptı konsültsayon yaptı. Sonra bir hoca sen eeee diye ninni mş söylüyordun bu oğlana dedi. Evet dediğimde şimdide söyle ninni istiyor bu dedi. Ben yeniden eeee eee eee dedim o da eee lemeyi kesti :)) şimdi ne zaman uykusu gelse hala daha eeee eeee diye böğürüyor
 
Evet Taylan da dil gelişimden çok iyi gidiyor ben dil gelişimine çok önem veriyorum kendini ifade etmenin en basit,ve etkili yolu.Yeni yeni kelimeler giriyor bu aralar iyice hızlandı.
 
bu arlar dil gelişimi iyice hızlandı.
anne
baba
meme
mama
nenen
çiçek
oku
kaka
anneanne
gel
nerde
gitti
dede
bir
iki
yedi
bitti
nennen
çanta
attı
sürekli konuşuyorum herşeyi karşımda büyük biri varmış gibi anlatıyorum bebekliğnden beri ben yokken annemde sürekli konuşuyor.sürekli resimli bebek kitapları var onları okuyoruz bu aralar daha çabuk öğrenmeye başladı
 
kızım 5 buçuk aylıkken ilk olarak anlaşılır bir şekilde anne dedi ondan sonrada ara ara birşeyler söylemeye başlamıştı 8.ayda bayabii geliştii sürekli durmadan söylemeye başladı şimdilerde bildikleri
anne yi arad der ağladımı yada korktumu
baba
dede
mama
umma su demek
eeeee eee uykusu
anane
hac dede yani hacı dede
dah atta dışarı manasında
attı
gitti ditti
meme
arada kendince birşeyler söylüyor anlatmaya istemeye çalışıyor onuda ben anlıyorum yani anlamaya çalışıyorum...
 
merhaba,

Benim oğlum yeni 1 yaşına girdi, ve pek bişey söylemiyor. onunla hepimiz o kadar çok konuşuyoruz ki.
baaa ba diyor arada canı istediği zaman, acaba normal mi bu durum ben bu duruma çok
üzülüyorum
 
benım oglumda 12 aylık ama hala konusmaya yanasmıyor tek soyledıgı elınden oyuncakları atıp attııı demek.anne lafını agzından ne zaman duyucam ben ya.bende artık kafama takmaya basladım bu cocuk neden konusmak ıcın cabalamıyor dıye
 
bizimkiler çok geveze olacak anlaşılan benim kızımda konuşmuyor bi ağlarken enneee diye ağlıyor. 6-7 aylıkken bişeyler mırıldanırlar ya artık ne duymak istiyorsak onu anlardık. bi rivayete göre babaanne demiş :))
 
baba dede ve atta buu(su) yu bilinçli söylüyor. ben söylersem anne özlem (öcce) gel diyor.tekrarlıyor yani.kendi kendine de çok konuşuyor. hatta çığlık atarak birbirimize sevgi haykırışları yapıyoruz.
 
Back