Bebek ve gelişimi

:) ne zamandir bu konuya takilmis biri olarak konu cok sevimli geldi:)

12 ay kontrolunde doktorumuz “konusmasi nasil anne baba diyor degil mi” diye sordu, yoooo dedigimizde de bir tedirgin halde neler diyebiliyor peki filan diye didikledi durdu. Simdi 14 aylik oglum ve ben 2 aydir anne baba diyecegi ani bekliyorum ana yok demiyor:)

İletisim konusunda bizim de hicbir sorunumuz yok, ama cocuk konusmuyor hic te niyeti yok!

Ben nette arastirirken bazi bloglarda yazilara rastladim. Cocugum ben onun her ihtiyacini o soylemeden gordugum icin konusmaya gerek duymuyormus meger diye, ( su icermisin diye o istemeden su vermek vs)

Ve fark ettim, hic anne demeyen oglum gece acikip aglarlarken ben uyku sersemi neden agladigini anlamayinca kac defa anne mama diye agladi. Daha bu aksam (banyosunu hep kucagimda yaptiririm bugun ilk defa banyoda yere biraktim) korkup anne diye boynuma sarildi. Yani ben anladim ki aslinda cidden bi derdi varsa anlatmak icin konusuyo :) yani kimse yanlis anlamasin ama bazi cocuklar fazla ilgi alakadan konusma geriligi yasiyor!

İnternet cok tehlikeli bir yer, birsey arastirirken hep en kotu sebeplerle karsilasiyorsun. Ben 3 yasinda konusmusum, ama arama motoruna konusma geriligi yazdiginda karsina hemen cat diye otizm cikiyor! Catir catir goz temasi kuran, adina tepki veren, gulen, zehir gibi cocuklarimiza hemen otizm ihtimalini yapistirip zehir ediyoruz kendimize. Sizi bilmem ama ben bu yuzden 2 aydir cocugum elini nasil salliyor oyuncaklariyla nasik oynuyor isaret parmagini mi kullaniyor diye izlemekten uyku uyuyamiyorum manyaga bagladim:)

İciniz rahat edecekse konusma terapisi alabilirsiniz. Ama acikcasi ben 18 ayi doldurduktan sonra krese ya da oyun gruplarina goturmeyi dusunuyorum cok faydali oldugunu soyluyor herkes. Bence cocuklarimiza biraz daha zaman tanimaliyiz...

Bu arada doktorlari anlamak cidden guc. bebegim 13 aylik yurudu, 12 ay kontrolunde anne baba demiyor dedigimde didikledi ustune bir de daha yuruyemiyor olunca biraz daha bekleyelim simdiye kadar yurumesi lazimdi diyen doktor, ayni hafta dogan baska bir arkadasimin bebegi 12. Ayda anca emeklemeye basladigi halde ona gelisimi gayet guzel bilgisi vermis. İkimiz de ayni doktorun takibindeyiz. Yani bilmiyorum doktorlar da cocugun genel durumuna gore mi degerlendiriyor nedir?

Aslinda beni doktorumuz endiselendirdi cocugunuz alarm veriyor dedi konusmadigi icin , onu dedigi gunden beri icim icimi yiyor bir terslik mi var diye her yaptigi dikkatimi ceker oldu .

Bir çocuğun konuşmasının geciktiğini söyleyebilmek için en az 2,5-3 yaşını beklemek gerekir doktorunuz biraz erken davranmış, bütün çocuklar aynı yaşta konuşacak diye birşey yok gelişimde farklılık olabilir.
Benim kızım 21 aylık toplasak 4 anlamlı kelime biliyor. Ama söylediğimiz herşeyi anlıyor. Diğer odadan birşey istediğimizde alıp getiriyor vs. Yalnız biz şu kitap işine giremedik pek, ben okumaya çalışırken o başka şeylerle ilgileniyor. Sizin öyle bir imkanınız varken bol bol kitap okuyun çocuğunuza. Onunla bol bol konuşun. Ve mümkün mertebe kendi işini kendi yapmasına fırsat verin.

Ey gidi kızım için de anneannesi, babaannesi bu cocuk niye konuşmuyor bi doktora götürün derlerdi. .

Sonra bir dillendi, asla susturamadım.. Suanda da 6 yaşına girmek üzere ve aşırı konuşkan, yaw Allah aşkına bi sus diyorum, susmuyor..

Bence çok normal benim görümcemin oğlu da 2.5 yaşında oda öyle cümle filan kurmaz anne mama gibi birşey komşumun kızıda aynen öyle telaş etmeyin ayrıca doktorunuzu değiştirin

Merhaba kendiniz kendiniz söylemişsiniz inat diye öyle çocuklar kendi istemeyince asla bişey yapmaz bendede var 25 aylik bide iki yas selduramuna girsin ozaman görun siz daha kötü ugrasilmiyo bildiği şeyi yap diyorum yapmiyo

Ya şu msjı sanki ben yazmışım
Kızım 19 aylık ve saydıgınız herseyi yapıyor ama konuşmuyor
Sizinki yine kedi diyomuş
Benimki onuda demiyor
Ama hiiiiç sorun etmiyorum
Konuşmama benim için gelişim geriligi degil
Cok şükür aklı yerinde,dediklerimizi anlıyo,geriside gelir elbet
Sizde hiç kafaya takmayın,ya söylediklerimizi anlamasaydı allah korusun,bide böyle düşğnün belki içiniz rahatlar

Bakın burda kimse size normal ya da değil diyemez doktor bile kesin bişey diyemezken.Instagramda bi psikoloğu takip ediyorum adam inatla testlerin tedaviye erken başlanması için olabilecek en kısa sürede yapılması gerektiğini söylüyor.Ve pek çok hastası da bu çocuğun bişeyi yok bikaç ay kreşe gönderin düzelir denen çocuklar ve maalesef çoğunda gelişim geriliği var.Bu demek değil ki düşünmekten kafayı yiyin, en azından tanı alabilecek döneme gelene kadar daha fazla ilgilenin, varsa tv açmayın, yaşına uygun gelişimini destekleyen oyunlar oynayın.

Konuşma gecikmesi ile ilgili yanlış bilinen şeyler var. Yorumlarda söylenmiş. Hayır illa 3 yaşında konuşmuyorsa gecikme değildir bu. 8 aylık bir bebek heceleme yapmıyorsa bu da bir konuşma gecikmesidir, takip edilir. Ve de gelişimde annenin gözlemlerinden ziyade “gelişim testi” esas alınır. Bu test yenidoğana bile yapılabilir. Gözlemlerinizden yorum yapmak hiç doğru olmaz. Ancak kendi eli yerine sizin elinizi kullanması beni rahatsız etti. Ama dediğim gibi çocuğu görmeden burdan doğru yorum yapmak hiç etik olmaz. Drunuz söylemiştir açıksa tvyi kapatıp telefon/tabletten tamamen uzaklaşmanız önerilir. Bir de oyun grupları. Bunun dışında yapacağınız en iyi şey gelişim testine götürmek çocuğunuzu. Denver/bayley/agte gibi

Kimi takip ediyorsunuz bana da söyleyebilir misiniz:)

Doktorunuz konuşmasının geciktiğini mi söyledi?
Kızının gayet normal ama o doktoru değiştirin siz bence..

O aylarda doktorlar bize "kaç kelime söylüyor?" diye sormadı bile siz anlayın artık. Bebek o daha çocuk değil.

O aylarda yürümesine, göz kontağına, el kol ayak motor becerilerine, boyuna, kilosuna, bir nesneyi sorunca ne yaptığına, komutları yerine getirip getirmediğine bakılır.

Çocuğun zeka ve gelişimi konuşma ile anlaşılmaz. Çünkü konuşma merkezi her bebekte aynı zamanda aktif olmaz.

Bunun tek yolu var. İstediklerini vermeden ifade etmesini beklemek. Su gösteriyorsa vermeyin, adını söyleyene kadar... bir de mümkün mertebe akran görürse daha kolay çözülüyor. Benim bakıcımla komşumun bakıcısı arkadaştı. Evlere gelip giderlerdi bazen de kızları dışarda oynatırlardı. Komşunun kızı 6 ay büyüktü ve çok dilliydi. Benim konuşmayan kızımı bayağı açmıştı. Ebeveynlerden biri geç konuşmuşsa bu da faktör olabiliyor. Benim kızım 2 yaşına kadar pek konuşmazdı 2den sonra cümle cümle her şeyi söyler oldu.

Disleksi öğrenme güçlüğüdür. Konu sahibinin anlattıklarına bakılırsa bebeğinin algısı son derece açık. Öğretileni anlayıp uyguluyor.

İstediği şeyi anlamamazlık yapınca kendini ifade edemeyen her bebek agresifleşir. Bu da çok normal..

19 aylık bebek bu konuşması gecikmiş falan değil yanlış yönlendirmeyin lütfen.
Sizin çocuğunuz 1 yaşında konuştuysa bu size geç gelebilir tabiki..

Konu sahibi lütfen bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslayıp kusur aramak için bakmayın. Aksine her gün yeni şeyler keşfederken keyfini çıkarın.
Bizim sandığımızdan daha hızlı öğreniyorlar. Konuşmasa da o her şeyi depoluyor.
28 aylık oğlum daha yeni seri konuşabildiği için bazen "bunu ne zaman öğrendi acaba?" diye şaşırıyorum.
Biz öğretmeden zıt kavramları öğrenmiş mesela. Ters-düz, acı-güzel gibi. Tatlıyı güzel diye ifade ediyor çok takılmıyorum. Sadece o güzel deyince ben tatlı diye düzeltiyorum :)

Dün başka konuda yazdığım yorumu alıntılıyorum.

benim İkizlerim 23 aylık. Geçen abilerin videosunu baktık onlardan 4-5 ay küçükken şakır şakır konuşuyormuş.

Hepsi bizim evde büyüyor. Üstelik abileri de var daha çabuk konuşmalara gerekirken bayağı geriden geliyorlar. O yüzden takmayın Bence bebeğiniz normal.

Benim İkizlerim 19 aylıkken biri sadece Anne diyordu diğeri anne ile birlikte dört beş kelime daha söylüyordu.

Şu anda birinin 30 birinin de 60-70 kelimesi var. Bizim Doktor gayet iyi diyor.
Daha önce de 3 yaşına kadar konuşmazlar sa kreşe yollarız demişti.

19 aylık bi çocuk için konuşması nasış geç denebilir ya? Anne baba demesi elbette beklenirde, demeyince zart diye otizm çıkıyor ortaya. Bence gayet normal gelişimi.

Kızım 2 yaşında tamamem konuşmaya başladı. 2 ay içinde oldu bu. 22 aylıkken kelimeleri söyledi. 24te normal yetişkin gibi cümle, bağlaç kullanıyordu. O kadar hızlı bir geçiş ki bu. Yapayalnızız bu arada. Bir arkadaşımın çocuğu gayet aktif, 3.5 yaşında konuşmuyor. Ama çok aklı başında, gayet güzel oyun kuruyor, oynuyor. Bunun bi genellemesi olamaz.

Cok haklisiniz bu gunlerin tadini cikarmak varken kendimize zehir ediyoruz .
Bir bilirsiniz iste cevre baskisi , etrafimda cocuklarinin nasil erken konustugunu ballandira ballandira anlatan insan toplulugu.
Ben elimden geldigince konusuyorum ama yalniz büyüyor koca gun bir tek benimle .
Kizımin algilari gayet açık babasinin hazirlandigini gorunce ceketini alip kacıyor evde çikamasin gitmesin diye :)
Insallah en yakin zamanda konusmayi da söker de bende rahatlarim :))

Doktorumuz fazla mukemmeliyetci her konuda acelecidir benide o etliyor sanirim .

Doktorumuz fazla mukemmeliyetci her konuda acelecidir benide o etliyor sanirim .
Bence doktorunuzu degiştirin
Hiç bir insan mükemmel olamaz
Cocugunuz üç yasına gelince carpım tablosunu biliyomu diye sorar bence:)
Bende 15 tatilde memlekete gidicem
İki tel siyah sacım kaldı ,kesin o zaman onlarda beyazlar;niye bu cocuk konuşmuyo lafları karsısında
Size kafayı takmayın diycem ama insan takıyo malesef cevrenin laflarına

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…