Bebek beslenmesinde bazı gıdalar bebeğimize zarar vereceği için kaçınılması gerekir.Gelin bebeğinizin beslenmesinde kaçınmamız gereken gıdalara hep birlikte göz atalım
Tuz
Bebek besinlerine asla tuz eklemeyin ve fazla tuzlu malzeme kullanmaktan kaçının. Eğer ailenin diğer üyeleri için pişirdiğiniz yemekten bir miktar püre yapmayı düşünüyorsanız, yemeği hazırlarken tuz eklemeyin - ailedeki yetişkinler isterlerse sofrada tuz ekebilirler.
Modern beslenmede tuz oranı yüksek olan işlenmiş gıdalar geniş yer tutsa da küçük bebekler çok az tuza ihtiyaç duyarlar. İngiltere Gıda Standartları Dairesi farklı yaşlarda tuz alımı için aşağıdaki kılavuzu hazırlamıştır:
7- 12 ay: günde 1 gr tuz ( 0.4g sodyum)
1-3 yaş: günde 2 gr tuz ( 0.8 gr sodyum)
Şeker
Bebek besinlerine şeker eklemek süt dişlerinin çürümesine neden olabilir. Bunun yerine, gerektiğini düşünüyorsanız pürelenmiş muz veya anne sütü ya da mama gibi ikame besinleri kullanın.
Bal
Balda bazen bakteri olabileceğinden bebeğiniz 12 aylık olana kadar bal vermeyiniz. Bal ayrıca diş çürümesine de neden olabilir.
Kuruyemişler
Çocuklar bütün kuruyemişleri genizlerine kaçırabileceğinden 5 yaşından küçük çocuklara kuruyemiş verilmemelidir.
Alerjiler
Doğumdan 3 yaşa kadar çocuklarda gıda alerjisi ve hassasiyeti görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır. Çoğu gıda alerjisine az sayıda gıda neden olur. Bu gıdalar inek sütü, tavuk yumurtası, soya, kuruyemiş, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Çocukların %90'ının gıda alerjileri 3 yaşa gelince ortadan kaybolur.
Yer fıstığı alerjisi
Yüksek riskli çocuklara (aile geçmişinde alerji vakası olan veya başka gıdalara alerjisi olduğu tespit edilen çocuklara) yer fıstığı vermenin güvenli olduğuna dair çocuk doktorunuzla veya sağlık profesyonelleriyle tartıştıktan sonra 6. aydan itibaren yer fıstığı verebilirsiniz.
İnek sütü proteini alerjisi
Çocuğunuz inek sütüne reaksiyon gösterirse, çocuk doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir. Eğer çocuğunuza inek sütü proteini alerjisi teşhisi konursa, çocuğunuzun rejiminden tüm inek sütünü ve inek sütlü ürünleri çıkarmanız gerekecektir. Bir çocuğun beslenme rejiminden tüm inek sütlü gıdaları çıkarmak protein, kalsiyum ve enerji miktarını azaltacaktır, bu yüzden çocuğunuzun sağlıklı büyüyebilmesi için bir pediatrik diyetisyene sevk edilmesi gerekecektir.