bebek bakımı ile bilgileri ve deneyimleri paylaşalım......

srp_kmy82

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2010
886
0
46
İzmir
Ağlayan bebeği sakinleştirmek için çok fazla uğraşmaya gerek yok. Dr. Harvey Karp'ın 5 S kuralını uygulamak yeterli.



Peki ne yapacağız?


Aslında 5 S kuralına dayanıyor. Ben buna 5S diyorum.

Swaddling: Kundak yapmak: Ancak siz Türklerin eskiden yaptığı şekilde, kollarını bacaklarını sıkı sıkı saracak şekilde değil. Bebeğinizi önce büyükçe ve tülbente benzeyen yumuşak dokulu, bebeği sıkıntıya sokmayacak bir kundağa sarın. Kolları vücudunun iki yanında sabitlenmeli. Ancak ayaklar gevşek sarılacak. 5 aylık olana kadar bu şekilde uyutun. Ayrıca mutlaka uyuduğu odada 'beyaz gürültü' dediğimiz ses olsun.

Side/Stomach position: Bebeği yana çevirmek: Bebeğinizi kucağınızda sağa doğru yatırarak yüzü aşağıya bakacak şekilde tutun.

Shushing: 'Şşşşşşşşşşt' demek: Kulağına yüksek sesle 'şşşşşşşşşşt' deyin. Bu ses, ona anne karnındaki gürültülü ortamını hatırlatır.

Swinging (and jiggling): Hafifçe sallamak: Başını jöle gibi elinizin altında hafifçe, çok sarsmadan sallayın. Bu eylem ona anne karnındaki hareketli ortamı hatırlatır.

SUCKİNG: EMMESİNİ SAĞLAMAK: EMZİK KULLANIN.

- Bebek susmadığında bütün bu saydıklarınız sırayla mı yapılacak?
Evet. Bebeğiniz ağlıyor, panik yok, hemen kundağa sarın. Dediğim gibi tutup kulağına 'şşşşşşşşştt' deyin yüksek sesle ve hafif hafif sallayın. Çok kısa sürede yüz ifadesinin değiştiğini, sakinleştiğini göreceksiniz.

- Bu yöntemle anne mi daha başarılı bebeği sakinleştirmekte, baba mı?
Babalar daha başarılı.

- 5 S yöntemi uygulanan bebekler, nasıl erişkin oluyorlar, gözlemleyebildiniz mi?
En önemlisi size güvenmeyi öğrenmesi ve kendilerini güvende hissetmeleri. Büyüdüklerinde de kendilerine çok güvenen, mantıklı, dışa dönük bireylere dönüşüyorlar.
 
hersey iyi cok guzelde, neden babalar daha basariliymiski bu yontemde:26:
Keske orasininda aciklasalarmis:))))

Bu guzel bilgiler icin cok tesekkurler canimm
 
hersey iyi cok guzelde, neden babalar daha basariliymiski bu yontemde:26:
Keske orasininda aciklasalarmis:))))

Bu guzel bilgiler icin cok tesekkurler canimm

hayatım karıştırma orasını. başarılılar işteeeeeeeeeeee.

mümkünse bebeği susturma işinde canım eşim başarılı olsun
 






bir elinizle saat 9 civarında masaja başlayın.
• Eliniz saat 12'ye geldiğinde diğer elinizin parmak uçlarını saat 9'a koyun ve ilk elinizin çizdiği yolu tekrarlayın.
Şikâyetlerin çoğu kalın bağırsağın yükselen kısmında yaşandığı için, özellikle saat 12 ila 3 arasına ağırlık vermeniz tavsiye edilir


http://www.sanosan-tr.com/icerik.asp?iid=671
 
Son düzenleme:
Bebeğinizi eve henüz getirdiniz. Ona etrafındaki dünyayı eğlenceli bir şekilde öğretmek ve aynı zamanda beyin gelişimini desteklemek için yollar aramaya başladınız. İşte size 0-4 ay arasındaki bebeğinize uygulayabileceğiniz beyin geliştirici aktiviteler.

* Bebeğinize hafif rahatlatıcı masajlar yapın.

* Gerinme hareketleri yaptırın. Kolları ve bacakları yavaşça doğrultun. Başlarda tamamen esnetmeyin, bu acı verici olabilir. Yumuşak olursanız hem onun hem de sizin için eğlenceli olacaktır.

* Bebeğinizi taşırken ya da altını değiştirirken onunla konuşun. Yaptığınız her şeyi ona anlatın. Konuştuğunuz dili ve nasıl konuştuğunuzu bu yolla öğrenecektir.Cümlelerin sonunda biraz duraklayarak ona konuşma ve sohbet örnekleri vermiş olursunuz.

* Bazı anne babalar heyecanlı bir şekilde yüksek perdeden konuşurlar. Bu beyni uyarır ve dil becerilerini daha hızlı öğrenmelerini sağlar.

* Bebeğinize şarkı söyleyin. Aynı şarkıların tekrar edilmesi sayessinde tahmin edebilmeyi öğrenir.

* Bebeğinize basit resimli kitaplar gösterin. Parlak renkli olmalı ve bir sayfada iki veya üç objeden fazlası bulunmamalı.

* Ce-e oyunları bebeğinize nesnelerin sürekliliğini öğretecektir ve sizi göremese bile orada olduğunuzu bilecektir.

* Yüz ifadelerini ve bebek seslerini taklit edin. Bu şekilde çevresini etkileyebileceğini öğrenecektir.

Uyanık olduğunda en az yarım saatte bir pozisyonunu değiştirin. Dizinize oturtun, yüzüstü yatırın ve sonra sırt üstü. Bu çevresindeki farklı alanları keşfetmesini sağlar, aynı zamanda sıkılmasını engeller.

* Duyma alıştırmaları yapmak için bir çıngırak alın ve bir yanında veya arkasında sallayın. Nesnenin nerede olduğunu bulmak için odaklanmaya başlayacaktır.

* Dokunması için pek çok farklı şey verin. Farklı kumaş ve dokumaları keşfetmesini sağlayın.

* Sırt üstü yattığında oyuncakları yüzünden 30-45 cm yukarı asın. Böylece gözleri ile nesneye odaklanmayı öğrenecektir ve bu bir süre eğlenmesini sağlayacaktır.

* Bebeğinizi dizlerinizin üzerine oturtun veya çok küçükse yüzüstü bacaklarınızın üzerine yatırın. Yavaşça aşağı yukarı hoplatın.Bu ona hareketi öğretecektir.

* Bebeğinize ağzı ile keşfedeceği bir kaç güvenli oyuncak verin, bu oyuncakları gün içinde değiştirin.

* Bebeğiniz büyüdükçe el çırpma oyunları ve hareketli şarkılar eğlenceli olacaktır.

* Çevredeki hayvanları işaret edin ve isimlerini söyleyin. Bebekler bazen, henüz isimleri söyleyemeselerde seleri çıkarmaya başlarlar.

* Bazen bebeklere bunlar fazla gelebilir. Her gün küçük bir sessiz zaman ayırmak iyi olacaktır. Odayı biraz karartın, sallanabileceğiniz bir yere oturun, yumuşak bir şarkı mırıldanın veya sadece sessizce oturun. Bu birlikte gevşeme zamanı her ikinize de sakinleşme tekniklerini öğretecektir.

* Temiz hava almak için bebeğinizi yürüyüşlere götürün ve onu yeni ortamlarla karşılaştırın.

* Bebeğinize tekerlemeler ve ninniler söyleyin.

* Bebeğinize onu sevdiğinizi söyleyin, bunun ne anlama geldiğini yakında öğrenecektir ve size karşılık vermesi çok uzun sürmeyecektir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…