Bebek bakımı annem kırıldı

Ağlasın. İsterse masaya çıkıp tepinsin. Bebeğime şunları yapacak insana cinnetle naparım bilemiyorum. Bunlarda bir de şöyle bir algı var, “bebesine yardım ediyoruz o yüzden istediğimizi yapabiliriz, hurraaa!!” Yok öyle. Yardım ediyorsan annesinin istediği gibi bakacaksın ya da gideceksin. Annenin istemediği şeyleri yapmak yardım etmek de olmuyor zaten. Bir an önce bebekten uzaklaştırın annenizi.

İnsanlar gerçekten garipler, evet üzgğnğm ama çocuğu kimseye bırakmayın. Sığındıkları şeyler de ee sizi de böle böle büyüttük oluyor. Hiç gerek yok. Benim ex kv çocuk çok ağladı diye kendi memesini vermiş, bebeğim 4-5 aylık oldu misafirliğe gittik wc ye giderken komşuya kucağına verdim geldim çocuğun ağzına kısır yiyecek mi diye bulgur dayamışlar. Böyle böyle bizi sinir hastası ediyorlar. Lütfen ama lütfen çocuğunuzu kimseye bırakmayın.
“Sizi de böyle büyüttük” diyorlar toplumun yarısı ülserli yarısı obez çoğu yeme problemi yaşıyor psikolojik sorunlara girmiyorum bile…

Sonuç olarak bebeğinize tek bakmak istemediğiniz veya bakamadığınız için annenizin evine gelmişsiniz. Sizin eviniz dahi değil orası. Kendi kurallarınızı uygulamak istiyorsanız kendi evinizde kendi başınıza çocuğunuza bakmalısınız.
Çocuğa zarar verebilecek kuralları olan bir evde de ses çıkarmamamız gerekir bu durumda. Böyle bir yaklaşım doğru değil. Annenin kuralı neyse bebeğe o uygulanmalı

İlk bebekte böyle oluyor ama unuttuğumuz bir şey var; şu an beğenmediğimiz annelerimiz bizi büyüttü ve sağ salim bu yaşa kadar geldik. İstisnalar dışında hiçbirimizin ciddi hastalığı yok diye düşünüyorum. Özellikle ikinci ve üçüncü çocuktan sonra daha iyi anlıyoruz bu kadar pimpiriklenmenin gereksiz olduğunu.

Ve bu sıcak yaz günlerinde anne sütü dışında kaynatılıp soğutulmuş su verebileceğimizi söylüyor doktorlar.
Buraya not bırakmak isterim, çok çok özel durumlar dışında sıcaktan ötürü vb. altı ay öncesi bebeğe su verilmez. Hele ki kilo alması istenen bir bebekse asla verilmez 🙃

Valla annesini kaynanasini yanina getirip gece gunduz cocuguna baktirip evinin isini gordurup üstüne de onu yapma bunu yapma diye kadinlari darlayanlara ayar oluyorum. Kendi dogurdugunuz cocuga kendiniz bakarsaniz bu sorunlarin hicbirini yaşamazsınız
Yardım edicem diye tutturan anneler kaynanalar söz konusuysa annenin kurallarına uysunlar o zaman. Kendi bildiğini okuyamaz torun hevesi kisvesi altında.

1 aylık bebeğim var anneler kaynanalar eski usül hep bilirsiniz. Havalar sıcakken bir damla su verelim dedi yok dedim Bacakları düz olsun diye kalçadan eliyle düzleştirir gibi yapıyordu yapma dedim kalça çıkığı olabilir sürekli de bacaklarını ayrı tut diyorum bezini alırken ayaktan tutup kaldırıyor dik oluyo birleşiyo bacaklar öyle yapma diyorum neyse 20 günlükken acaba yalayacak mı diye düşündü galiba dudagına karpuz değdi bende kızdım su bile vermeyin diyorlar karpuz yalatmaya çalışıyorsun diye. O günden beri anneme güvensizlik oldu başka bi akrabamız da torununa salatalık yalatmış belki o da yapıyor bişey olmamış diye düşünür diye. Bi de herşeye bişey olmaz ondan onda bişey yok diyor ama ben daha ince düşünüyorum kaka yapamamıştı eskiden sabun sokuyorlardı sabun sokalım azcık dedi yok dedim.

Dün akşam misafirliğe gittik orda şakasına demiş gezdirirken aha kafasını vurdu dedi bende neresini dedim bişey yok dedi güldü bende hafif vurdu da mı bişey yok yoksa şaka mı yapıyor ondan mı bişey yok dedi anlamadım iki kere daha neresini vurdu dedim kızım bişey yok dedi hepsinde anne vurdu mu vurmadı mı dedim alındı vurmadı dedi
Neyse sabah kafası kızarık gibi geldi anneme vermiştim duş için kafasını çarptı mı dedim biriktirmiş içinde sen bana güvenmiyor musun bi daha böyle dersen elimi sürmem dedi gözleri doldu ağlayacaktı baya. Üzüldüm ama karpuz olayından beri gözüm görmeden bişey yalatırsa diye tereddüt ediyorum herşeye bişey olmaz ondan dediği için de. Kırmak da istemiyorum ama bazen büyükler kafalarına göre iş yapıyor üzüldüm kırılmasına artık yapmaz galiba bana sormadan değil mi

Not: çocuğumun bakımını herseyini kendim yapıyorum sadece annemin yanındayım lohusa olduğum ve eşim iş dışı görevde oldugu için
Anne sütünün %90 su ama yinede bi iki kaşık Su verin hava sıcak

ne yok artık gerçekten bugün bazı kaynanalar emzirebilse bana ver emziriyim der diyordum yapan varmış demekki 🤦🏼‍♀️
Evet maalesef. Hatta ve hatta onu da 2.anne gibi bilsin biliciyle kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. Bana bu açıdan söylenen net bişey yok ama çaresizlik adı altında anlatılmıştı bana da o zamandan beri travmamdır.

ne yok artık gerçekten bugün bazı kaynanalar emzirebilse bana ver emziriyim der diyordum yapan varmış demekki 🤦🏼‍♀️
Bi de böyle sürekli dinden imandan bahsederler ya ona da ayrı ayar olurum. Hepimizi müslümanız eyw da 😂 kendi dinimizi bilmeden toruna meme vercek kafadayız. Velev ki o ara memesinden süt geldi, kendi çocuğunla torunun süt kardeş oluyor. Hadi ayıkla pirincin taşını!!!!
Of cehalet be güzel şeysin be dostum ✌️

Anneniz torununa bile isteye kötülük yapacak ya da bunu sizden saklayacak biri değildir herhalde :) Yenidoğana karşı oldukça hassas davranabiliyoruz ve özellikle teorik şeyler, bazen göz korkutucu uyarılar kafamızda sandığımızdan daha da çok büyüttüğümüz şeyler olabiliyor. Şahsen annemin denetmelerine ben ses çıkarmadım, aynı dönemlerde kardeşimin de bebeği vardı gelinimiz de aynı şekilde. Biz annemle beraber bakmayı keyifli hale getirdik, neyi nasıl yapıyor öğrendik. Anneciğiniz karpuzu bebeğin ağzına basmamış mesela, yalatmaya çalıştığında bebeğiniz ülser olacak kadar da ileri gitmez merak etmeyin. Biraz lohusalık biraz da evham ile gereksiz yere telaşa girmişsiniz. Bir özür dileyerek bebeği birlikte büyütmenin keyfini çıkarın, Allah uzun ömür versin ama belki ileride danışmak istediğiniz konu olunca yanınızda bulamayacaksınız. Bunlar kıymetli anlar, kalça çıkıklığı meselesi içinize sinmez uygun bir dille söylersiniz ancak kafasını vurdu mu şöyle mi oldu böyle mi diye üst üste sorarsanız artık her şeye karşı çıkan, güvenmeyen biri gibi görülürsünüz. Bu da kırıcı olur haliyle.

Hanımlar bizler nasıl büyüdük, o annelerimiz bizi doğurup büyütmedi mi yazıyorsunuz da bir çok bebek de ölmüş ama. Yazık, ecel işte, demek o kadar ömrü varmış denen bebeklerin çoğu cahillikten ölmüş. Halamın ilk bebeğine doymuyor diye basmışlar kaşık kaşık şekerli suyu. Şeker komasına girmiş, bir resmi bile yok sadece ismen biliyorum. Yengemin kayınvalidesi de bebeğe üzümün suyunu yalatırken üzüm tanesi boğazına kaçmış ölmüş. Canı çekermiş vermezsen leke olurmuş. Bebeklerin emme refleksi çok kuvvetli. Allah verdi Allah aldı diye de teselli oluyorlar sonra.

Mesela benden ilk gelen kolostrum sütü neredeyse turuncuya kaçan sarılıktaydı. Annem "bana bunun zehir olduğunu sağıp dökmem gerektiğini söylediler ben de vermedim size korktum" dedi. Kim söyledi diyorum, eskiler işte ailenin sülalenin büyük kadınları demiş. Halbuki o sütün içeriği yenidoğan için en zengin en faydalı ilk besin.

Eskiden fitil yokmuş sabun koymuşlar ama artık fitil var mesela. Karpuz, üzüm gaz yapar, ben çok sevsem de sütümden geçiyor diye yiyememiştim.

Su için de bizim doktor, anne sütünün %80'i zaten su. Sen su verirsen midesi dolu olduğu için daha az emer demişti. Benim iki kızım da yaz bebeği olduğu için sanki su vermeyince susuzluk çekiyorlar sanırdım. Hem anneme hem de kayınvalideme gözü kapalı etmiştim her iki çocuğumu da çünkü doktor ne derse dinlediler. Biz böyle yaptık size birşey olmadı amma abarttın demediler, tam tersi bizim zamanımızda cahillik dizboyuydu kim ne dese yapıyorduk dinliyorduk keşke biz de hep doktora götürebilseydik dediler.

İste bilmedikleri şeyler var bende yenidoğan oldugu için ve araştırıp öğrendiğim için öyle yapma böyle olmaz vs çok diyorm bebek şuan hassas olduğu için bende hassasım aslında annem değil kendim içinde yapıyorum ay yanlış tuttum yanlış yaptım ya çarpsaydım vs diye ama işte çarptın mı kafasını deyince alındı öncekiler de birikmişmiş aslında terslemiyorum sadece öyle yapma diye uyarıyorm

Uyarmak yerine anne sen yorulma ben hallederim deyin. Açıkçası ben çok zor bir doğum süreci geçirdim. Buna rağmen bir kaç gün sonrasında evlerine gönderdim. Yaptıkları yanlış bir şey yoktu ama buna rağmen bu sorumluluk bana ait, evlerinden düzenlerinden alıkoymayım diye gitmelerini istedim.
Aynı şehirde olduğumuz için ara ara akşam yemeği getirdiler, gönderdiler ama bebek bakımı ile ilgili kısmı kendim üstlendim. 1 yaşındayken işe başladım şimdi ellerine attım herkes bildiği gibi yetiştiriyor :KK70: ancak tehlikeli bir durum olsa söylerdim onlara.

Kendimize gelince de ay şöyle mi böyle mi diye kendinizi kaygılandırmayın. Düzgün bilgiler öğrendikten sonra sakince devam edin 💕 güzel günlerde büyütmenizi diliyorum

Anneniz torununa bile isteye kötülük yapacak ya da bunu sizden saklayacak biri değildir herhalde :) Yenidoğana karşı oldukça hassas davranabiliyoruz ve özellikle teorik şeyler, bazen göz korkutucu uyarılar kafamızda sandığımızdan daha da çok büyüttüğümüz şeyler olabiliyor. Şahsen annemin denetmelerine ben ses çıkarmadım, aynı dönemlerde kardeşimin de bebeği vardı gelinimiz de aynı şekilde. Biz annemle beraber bakmayı keyifli hale getirdik, neyi nasıl yapıyor öğrendik. Anneciğiniz karpuzu bebeğin ağzına basmamış mesela, yalatmaya çalıştığında bebeğiniz ülser olacak kadar da ileri gitmez merak etmeyin. Biraz lohusalık biraz da evham ile gereksiz yere telaşa girmişsiniz. Bir özür dileyerek bebeği birlikte büyütmenin keyfini çıkarın, Allah uzun ömür versin ama belki ileride danışmak istediğiniz konu olunca yanınızda bulamayacaksınız. Bunlar kıymetli anlar, kalça çıkıklığı meselesi içinize sinmez uygun bir dille söylersiniz ancak kafasını vurdu mu şöyle mi oldu böyle mi diye üst üste sorarsanız artık her şeye karşı çıkan, güvenmeyen biri gibi görülürsünüz. Bu da kırıcı olur haliyle.

Yalatmak diyorsunuz ama çok basit bir konu değil bence.
Ek gıda sürecine geçince rahat bir anneydim ama alerjen olup olmadığını bilmek gerekiyor. Mesela alerji ihtimali en düşük meyvelerden biri elma ama benim kız kardeşim dilinin ucuyla bir değse bütün vücudu kabarır karın ağrısından duramaz. Belli bir yaşa gelene kadar da tolare edemedi vücudu. Ki karpuz da alerjen meyvelerden... Anneanne yaşatmasın çocuğa bu kadar riski olacak bir süreçte gereği yok ki vakti gelsin her şeyi yer içer. Ama bağırsak florasına ilk 6 ayda zarar verirse geri dönülmez sorunlara sebep olabilir. Böyle bakmak lazım.
Ki geleneksel bazı uygulamalara ben de varım veya instamomların abarttığını düşümdüğüm konular var ama alerji o konulardan biri asla değil.

1 aylık bebeğim var anneler kaynanalar eski usül hep bilirsiniz. Havalar sıcakken bir damla su verelim dedi yok dedim Bacakları düz olsun diye kalçadan eliyle düzleştirir gibi yapıyordu yapma dedim kalça çıkığı olabilir sürekli de bacaklarını ayrı tut diyorum bezini alırken ayaktan tutup kaldırıyor dik oluyo birleşiyo bacaklar öyle yapma diyorum neyse 20 günlükken acaba yalayacak mı diye düşündü galiba dudagına karpuz değdi bende kızdım su bile vermeyin diyorlar karpuz yalatmaya çalışıyorsun diye. O günden beri anneme güvensizlik oldu başka bi akrabamız da torununa salatalık yalatmış belki o da yapıyor bişey olmamış diye düşünür diye. Bi de herşeye bişey olmaz ondan onda bişey yok diyor ama ben daha ince düşünüyorum kaka yapamamıştı eskiden sabun sokuyorlardı sabun sokalım azcık dedi yok dedim.

Dün akşam misafirliğe gittik orda şakasına demiş gezdirirken aha kafasını vurdu dedi bende neresini dedim bişey yok dedi güldü bende hafif vurdu da mı bişey yok yoksa şaka mı yapıyor ondan mı bişey yok dedi anlamadım iki kere daha neresini vurdu dedim kızım bişey yok dedi hepsinde anne vurdu mu vurmadı mı dedim alındı vurmadı dedi
Neyse sabah kafası kızarık gibi geldi anneme vermiştim duş için kafasını çarptı mı dedim biriktirmiş içinde sen bana güvenmiyor musun bi daha böyle dersen elimi sürmem dedi gözleri doldu ağlayacaktı baya. Üzüldüm ama karpuz olayından beri gözüm görmeden bişey yalatırsa diye tereddüt ediyorum herşeye bişey olmaz ondan dediği için de. Kırmak da istemiyorum ama bazen büyükler kafalarına göre iş yapıyor üzüldüm kırılmasına artık yapmaz galiba bana sormadan değil mi

Not: çocuğumun bakımını herseyini kendim yapıyorum sadece annemin yanındayım lohusa olduğum ve eşim iş dışı görevde oldugu için
Alın bebeğinizi gidin evinize Allah aşkına..

Anneniz gerçekten garip.. Eski usul uygulama falanda yapmıyor bildiğiniz dalmış bebeğe!

Çocuğa zarar verebilecek kuralları olan bir evde de ses çıkarmamamız gerekir bu durumda. Böyle bir yaklaşım doğru değil. Annenin kuralı neyse bebeğe o uygulanmalı
Aynı konuyu okuduk konu sahibinin annesi bebeğin annesinin kuralını falan uygulamıyor. Ben de alsın kendi evine götürüp kendisi baksın diyorum, ses çıkartmamak ne alaka? Size patlamış gibi olacağım kusura bakmayın öncelikle ama elli kere alıntılandım, hepsine de tek tek açıkladım. Hala daha anlaşılmıyorsa yapabilecek bir şeyim yok kerelerce aynı şeyi yazmaktan gerçekten sıkıldım.

Son düzenleme:
Yalatmak diyorsunuz ama çok basit bir konu değil bence.
Ek gıda sürecine geçince rahat bir anneydim ama alerjen olup olmadığını bilmek gerekiyor. Mesela alerji ihtimali en düşük meyvelerden biri elma ama benim kız kardeşim dilinin ucuyla bir değse bütün vücudu kabarır karın ağrısından duramaz. Belli bir yaşa gelene kadar da tolare edemedi vücudu. Ki karpuz da alerjen meyvelerden... Anneanne yaşatmasın çocuğa bu kadar riski olacak bir süreçte gereği yok ki vakti gelsin her şeyi yer içer. Ama bağırsak florasına ilk 6 ayda zarar verirse geri dönülmez sorunlara sebep olabilir. Böyle bakmak lazım.
Ki geleneksel bazı uygulamalara ben de varım veya instamomların abarttığını düşümdüğüm konular var ama alerji o konulardan biri asla değil.
Bakış açısı tabi. Bahsettiğiniz gibi alerji elmada da varsa çıkıyor eninde sonunda. Ben deneme yanılma yoluyla öğrendim çoğu şeyi ancak tutup da yağlı inek sütü ya da bal vs vermedim tabi. Bahsettiğim karpuza dili değince çocuğun tüm dengesinin bozulacağının evhamı. Bu çoğu şeyde strese sebep olur. Annelik yeterince tatlı bir strese sahip zaten denetlerken bir yandan da itidalli olmakta fayda var sadce :)

Haklısınız. Gönlünü almayın. Ne demek ayaklarını düzeltmek, ne demek karpuz gibi sırf şeker bir şeyi yalatmak. Yaptıkları basbaya cahillik. Engel olun

Kıyamam bana da dedi annem emzik vermedim meme reddi olur diye ve emsin istedim seni emzik yaptı dedi kundak yapalım dedi hava çok sıcaktı yapmadım kendi bildiğimi yapıyorum da işte bazı şeylerde yanlış bildikleri için biraz fazla onu yapma böyle yapma dedim sanırım vurdun mu deyince de birikenleri döktü gözleri doldu bana güvenmiyor musun diye😔 ama karpuz olayı biraz güvenimi kırmıştı açıkçası
Arafta kalmışsın canım Allah yardımcın olsun ne diyim . Onlarda kendi bildiklerini yapmaya çalışıyor ,yapma dedinmi kırılıyorlar . Tatlı dille konuş her zaman deki anne bebeğim ilk olduğu için üstüne titremem normal ve doktorun dediğinden başka bişey yapamam . Sizlerin yaptığı eskide kaldı ve şimdiki bebekler çok hassas çabuk hasta olurlar de . Baktın olmuyor annenle kayınvalideni evlerine yolla tek büyütmeye bak canım 🥰

Su bacak olayini kayinvalidemde tecrube ettigim icin kucagina bile vermiyorum artik cocugu.

X