- 8 Kasım 2018
- 5.733
- 13.822
- Konu Sahibi Prensescann
ABD sosyal haklar konusunda örnek alınabilecek bir ülke değil. Annelik iznine gelene kadar tonla eksikleri var. Buna rağmen kolayca ulaşılabilecek daycare dolu her yer. Yani doğurdun başının çaresine bak durumu yok. Almanya da yanlış bilmiyorsam 3-5 milyonluk bir İskandinav ülkesi değil ve Suriyeli nüfusu da azımsanmayacak ölçüde. Ama bizi kıskandıkları için sanırım onları örnek alamıyoruz.siz öyle sorarsanız ben de tam tersini sorarım...
neden herkes çocuk yapıyor madem bu şartlarda? derim...
ABD'de annelik izni diye bir şey yok mesela.
öyle 1 sene 2 sene maaşını tam alan annelik izni iskandinav ülkelerinde filan var.
3 milyon 5 milyon nüfusu olan bir iskandinav ülkesi miyiz biz? nüfusumuzu kaybetme tehdidi altında mıyız? değiliz. sadece suriyelilerimiz yeter.
biz kendi "klasmanımıza" göre iyi sayılabilecek sosyal haklara sahibiz. gebe muayene için izin istese verilmek zorunda, 16 hafta maaşlı izni var, 1 sene ücretsiz izni var, gece vardiyasında çalıştırılamıyor. gebe diye işten çıkarılsa tazminat alıyor. vs vs
yani daha iyi olsa tamam iyi de...kaç milyon işsizin olduğu ülkede daha iyisinin olacağına dair sizin inancınız var mı? ben de işveren olarak böyle ha bire izin alacak kadın yerine gider erkek çalışan alırım o zaman. bizim gibi bir ülkede daha fazla hak verilmesi kadın çalışan oranını arttırmaz, bilakis azaltır. nitekim işveren hemen soruyor evli misin, bebek yapacak mısın? çünkü biz iskandinav ülkesi değiliz. en başta toplum bebek bakmayı "kadının işi" olarak gördüğü için kimse bunun toplu etkisini değerlendirmiyor.
bence daha ziyade "nerede bu babalar"? diye sorsak ve "neden herkes çocuk yapmak zorunda"yı konuşsak çok çok daha iyi.
türk erkeği ev işi görmüyor, türk erkeği bebek bakmıyor...kadın da tabii ki yetişemiyor ne maddi ne manevi.. çözüm? "devlet annelere daha fazla sosyal hak versin"..hayır efendim. neden benden ekstra vergi alıp, kocası bi' işe yaramayan o anneye versin? önce erkekler adam olsun, kocalar bi' işe yarasın, kadınlar o adamlarla evlensin çocuk yapsın, illa yapacaksa mesela. değilse de yapmasın, çünkü zaten lazım da değil. buyrun size bir çözüm.
Erkeklerin daha çok sorumluluk alması konusunda hemfikiriz. Ama koskoca devlet komik rakamlarda asgari ücret belirlerken bunlar nasıl geçinir diye halkını gözetmiyorsa 3-5 bin kazanan dar gelirli 3000 TL bakıcı parasını çok buluyor diye kimsenin eleştirmeye hakkı yok. Olup da vermeyenler vardır belki onları ayrı tutuyorum ama ülkenin durumu ortada. Yok ve veremiyor bu insanlar ve çalışmak zorundalar. Yani ben önce çözümü devlette ararım, dar gelirli çalışan 3 kuruş kazanırken 2'sini başkasına veremiyor diye eleştirmeye kimsenin hakkı olduğunu düşünmüyorum.
İnsanlar çocuk doğuruyor, çünkü en doğal hakları. Buna cevap bile vermek istemiyorum.