• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Bebeğiniz 20 aylık

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.113
798
49
20m20001125.jpg


Fiziksel gelişim

Sağdan sola ve yukarıdan aşağı çizgiler ve hatta yuvarlak çizerek sizi şaşırtabilir. Boya kalemleriyle çizim yapması, yakalama ve tutma hareketi haricinde, baş ile gözler arasındaki iletişimi artırır ve hayal dünyasını genişletir.

Çocuğunuzun önüne büyük bir kağıt koyun ve eline pastel boya kalemi verin. Eğer masa başında oturup çizim yapmakla ilgilenmiyorsa dışarıda yürüyüşler yapın ve panoya kağıtlar yapıştırın. Vücudunun tüm parçalarını tanıyabilir. Bebekken elleri ve ayakları ile sürekli oynadığını hatırlayın. Bu aylarda ise belki ge-nital bölgesiyle ilgilenebilir. Özel bölgelerine elini götürdüğünü yakalarsanız, panik olmayın. Bu yaşlar için normal bir davranıştır. Bu yaşlar için en iyi yaklaşım, belki de görmezden gelmektir.

Toplum içinde veya başka insanlar yanındayken yaparsa, ilgisini başka yöne çekmeye ve bazı şeylerin sadece evde yapılabileceğini açıklamaya çalışın. Duş yapmak ve tuvalete gitmek gibi olayların da yalnız yapıldığını örnekleyerek açıklayabilirsiniz.

Yemek zamanları alışkın olduğunuzdan daha zorlu hale gelebilir. Çocuğunuz ağzına koyduğu her lokmanın tadına, görüntüsüne, rengine dikkat eder. Yeni besinler, yeni yiyecekler önermeye devam edin, ama tadına bakması için zorlamayın. Sizin yediğiniz yemeklere merakı daha fazla olacaktır ve tadına bakmak isteyecektir.

Çocuğunuz muhtemelen oldukça iyi bir şekilde çiğneyebilir, ancak nefes borusuna kaçmaması için hala et, tavuk, balık ve sebzeleri bir ısırık boyutunda vermeniz iyi olacaktır. Çatal ve kaşık kullanabilir, ancak her zaman kullanmak istememesi normaldir.

Sosyal ve duygusal gelişim

Şimdiye kadar uyumlu olması nedeniyle “2 yaş sendromu”na hazırlıksız yakalanabilirsiniz.

Sizin ayakkabılarınızı denemeyi seviyor mu? Paltonuzu, ceketinizi, şapkanızı, gözlüklerinizi giymeye kalkışıyor mu? Ayakkabınızı giyer, size gösterir ki daha büyüdüğünün farkındadır ve sizin gibi olmak istiyordur. Ayıcıkları veya bebekleriyle yaşıyor gibi oyun oynayabilir. Onlara yemek yedirerek ve battaniyenin altına koyup ninni söyleyerek anne rolü oynayabilir. Bunun gibi tiyatro oyunlarından hoşlanmaya başlaması bir başkasının duygularını anlaması ve paylaşmayı öğrenmesi için de önemlidir.

Çoğu 20 aylık çocuk sıcakkanlıdır. Sevdiklerinden ayrılacağı zaman sizin kucağınıza gelmek isteyebilir. Ev işlerinde size yardım etmeye devam eder, çamaşır makinesini doldurur, alışveriş poşetlerini çözer ve boşaltır, mutfağa yerleştirir. Bunları sizin yardımınız olmadan yapmak ister.

Dil ve anlama gelişimi

İki kelimeyi yan yana kullanabilir, bu onun dil gelişimi için büyük bir basamaktır. Geldi, düştü gibi fiili anlatan kelimeleri de söyleyebilir. 18 ile 21 aylar arasında duyduğu kelimeleri taklit etmek için daha isteklidir. 20 aylık çocuk, 12-15 kelime söyleyebilir.
Onunla sürekli konuşarak ve birlikte gördüğünüz şeyleri ona anlatarak konuşmasını cesaretlendirmeye devam edin.

Siren sesini, köpek havlamasını ve kuşların ötüşünü dinlemekten hoşlanacaktır. Duyduğunuz her sesi tekrarlayarak ona taklit edin. Çocuğunuz için sesleri taklit etmek, kelimeleri tekrarlamaktan daha kolaydır. Siz konuşurken telefonla konuşmak isterse karşınızdaki kişiyle konuşmasına izin verin.

Ne yapıyorsanız yapın, sizin yanınızda olmak isteyecektir. Diş fırçalarken, evi süpürürken, yatakları toplarken, yemek pişirirken yanınızda olması en büyük tecrübedir. Size yardım etmek istiyorsa yapabileceği şeyleri yapmasını isteyin. Yemek sofrasını hazırlarken her tabağın yanına bir kaşık yerleştirmesini veya kendi plastik tabak ve bardağını masaya koymasını isteyin. Eşyaların nasıl çalıştığını merak eder. Oyuncaklarını sökebilir ve geri birleştirmeye çalışır. Eşyaları saklama oyunları, basit yap-bozlar ve şekil geçirme kutusu hala en sevdiği oyunlardır.
 
Back