Çocuk Hastalıkları Bebeğine hipotrid hipotroid teşhisi konan anneler yardımınıza ihtiyacım var.

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

zammbak

ZIRZIRCAN'ın anneciği
Kayıtlı Üye
13 Ekim 2011
3.548
330
73
İstanbul
Merhaba arkadaşlar.
Oğlum 25 günlük ve 8. gününde tsh 10 çıkmıştı, doktor takip için 23 günlükken yşne tahlil yaotırdı ve 16 çıktı, bundan dolayı ilaç tedavisine başladık, bu ilacı 2 yıl kullanmamız gerekiyormuş.
Zeka geriliğine sebep oluyormuş bu hastalık, çok tedirginim
Çok şükür ultrasonda yani troid bezlerinde sorun çıkmadı.
Nette okuduklarım pek iç açıcı değil, beni biraz bilgilendirirmisiniz, ilerisi için tedigrin olmalımıyım?
 
Merhaba, lütfen endişe etmeyin, benim ikiz bebeklerim de 2 aylıktan beri hipotiroidi teşhisi ile ilaç kullanıyorlar, 2 yaşına geldiler. İlaç kullanmaya devam ediyoruz daha ne kadar kullanacağız bilmiyorum. Ama kullanılmadığı takdirde bebekte yol açacağı sorunların geri dönüşü yok, o yüzden erken teshis edildiği için mutlu olun bence. Minicik bir ilaç, suda eritip ilaç emziği ile içiriyorum. TSH değerini 2 nin altında tutmaya çalışacaklar, birkaç ayda bir kan tahlili ile tsh'ı kontrol edilecek, bebeğin kilosu arttıkça da ilaç dozajı artacak, ilacı artıyor diye de endişe etmeyin, ihtiyacı olan eksik hormon ancak bu şekilde tamamlanıyor. Çok geçmiş olsun güle güle büyütün bebeğinizi.
 
merhaba öncelikle bebeğinizi güle güle büyütün.benim oğlum da da hipotroidi var.üstelik topuk kanında da çıkmadı doktorumuzun bilgisi ve dikkati sayesinde teşhis konuldu 15 günlükken.allah binlerce kez razı olsun ondan.2 yaşına geldi oğlum artık ilaca devam ediyoruz büyümesi ve gelişimi normal .bunu gördükçe mutlu oluyorum.bu uzun ve sabır gerektiren bir süreç.zor demiyorum ufacık bir ilaç sadece.fakat getirdiği sorumluluk ve ağırlık zor olan.herşey sizin elinizde çünki ilacı hergün size söylendiği saatte ve dozunda vermelisiniz unuttum yok.ona göre ayarlıyorsunuz yemek düzenini de.bebekken daha kolaydı aç bırakmak ilaçtan öncesi ve sonrası için zor oluyor su bile vermek yok.işte bunun stresini hergün yaşamak yorucu oluyor.hiç endişe etmeyin allahtan teşhis erken konulmuş ve ilaca başlanmış daha kötüsü de olabilirdi.halimize şükredelim daha ne hastalıklar dertler var bizimkinin çaresi var çok şükür yeterki ilaci kesinlikle ve kesinlikle düzenli kullanın aksatmayın.bağlı bulunduğunuz hastanede kontrolleriniz yapılacaktır başlarda daha sız bebeğiniz büyüdükçe 3-4 ayda bir çağıracaklar.unutmayın herkesin bir sınavı vardır bu hayatta bizimki de bu olsa gerek sabırlı olup yavrularımıza sıkıca sarılmalıyız onların bizim sevgimize sıcaklığımıza ihtiyaçları var.
 
Saol canım, ilaç saatimizde en fazla 1 saat oynama oluyor, doktor çokta önemsemedi, sadece yarım saat sonra besle dedi, ama bazen oğlum dayanamıyor doktora söyledik sorun olmaz dedi.
Şuan düzene girdi çok şükür, böyle devam edicez 2 yaşına kadar
 
Bazen tam o saatte uyanıp ağlıyor, yarım saat mümkün değil sabretmez oğlum, o nedenle emzirdikten yarım yada 1 saat sonra falan veriyorum.
 
anladım yani siz bilirsiniz ama bu ilacın kesin bir saati ve düzeni olmalı.saat 09:00 bizim ilaç saatimizdir mesela.5 dk kala ilacı eritip küçük bir bardakta enjektöre çekip oğlumun ağzına sıkıyorum uyurken bile sıkıntı olmuyor.uyanmıyor üstelik.
 
Doktorumuz çok önemsemiyor bende üzerinde durmadım doğrusu.
Ama düzene girdi çok şükür...
 
Kızımız 2. gününde hastanede 10. gününde sağlık ocağında topuk kanı alındı. Geçen cuma yani 21. gününde sağlık ocağından telefon geldi. TSH değeri İlk tahlilde 16 ikinci tahlilde 60 çıkmış. Acil tıp fakültesine gidip 3. kez kan verdik ve pazartesiye kadar kabus gibi bekleyiş yaşadık. Pazartesi tahlil sonucu 12 çıktı ve biz tıp fakültesi doktoruna değilde işin uzmanını bulup özel profesör doktora gittik sonuçları ona gösterdiğimizde birkaç soru sorup değerlerin göbeği için kullandığımız batikonun değerleri yüksek gösterdiğini endişelenecek bir durumun olmadığını söyledi. Bizim üzerimizden büyük bir yük kalktı ama eşim rahat durmadı ve 26. günde tıp fakültesinde tahlili isteyen doktora sonuçları götürmüş. O doktorda TSH değerinin 5ten yüksek olmaması gerektiğini kızımızın değerlerinin yüksek olduğunu ve tekrar tahlil verip 5ten yukarıysa ilaç tedavisine başlamamız gerektiğini söylemiş. Tekrar bir endişe sardı beni; şimdi ilk gittiğimiz profesöre inanıp hiçbirşey yokmuş gibi mi yapsak yoksa ikinci gidilen doktorun dediği gibi tedaviye mi başlasak bilemedim. kafam çok karışık iki türlüde kızımın yaşamı etkilenecek
 
kesinlikle yeniden tahlil vermenizi tavsiye ederim.asla ihmale gelmiycek bi şey bu.benim oğlumda 3 günlükten beri ilaç alıyo.şuan üç yaşında ve devam ediyoruz....çok geçmiş olsun..
 
katılıyorum yaren arkadaşıma, değer normal olduğu sürece problem yok ama yüksekse büyük sorub olabilirmiş.
Doktorumuz yüksek olduğu taktirde hapı 1 ay vermezsek 20 ay geri gider dedi, 24 ay devam edicez.
 
Öncelikle çok zor bir süreç, aynı dönemlerden bizde geçtik.

Kızımın ilk gün topuk kanı 15, 6.gün topuk kanı 15 ti. Sağlık ocağından aradılar tekrar vermeniz gerek diye. Artık 19 günlük olmuştu, değerlerimiz 2 çıktı, ama içimiz rahat etmedi, Ankara'da bu konuyla ilgili hemen hemen tüm hastanelere gittik diyebilirim.
Bu arada devamlı bakıldı kanlarına, bir kez artış oldu, değer 8.55 çıktı.Moralimiz çok bozuldu, danışmadığımız hekim kalmadı. Bir kısmı çok düşük düzeyde ilaca başlanabilir derken büyük bir kısmı da içimizin rahat etmesi yönündeydi, ama 6 aya kadar takip edelim dediler.

Yalnız son gittiğimiz doktor, sabah en geç 9 a kadar kan verilmesi ve 2 saat açlıkla kanın alınması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde yalancı yüksek çıkabilir dedi. Dediği gibi yaptık, değerlerimizde 1.71 i bile gördük. 6.aydan sonra kan vermedik, şu an 10 aylığız.

Verildiği an itibariyle çocuğun açlığı, huysuzluğu, uykusu vs , hemşirenin topuğu sıkması bunların hepsi değeri etkiliyor. ve öyle birşey ki, tamamen doktorların yorumuna bağlı bir durum. İnsan kime nasıl güveneceğini kestiremiyor.

Değeri 12 olan arkadaşım, birde dediğim gibi yapın. Sabah 2 saat açlıkla verilsin kanı, mutlaka daha düşük çıkacaktır. 5-6 gibi değerler çıkarsa ilaca başlanmadan kontrol altında tutulabilir, daha yüksek değerlerde çok küçük dozda ilaç takviyesi gerekebilir. Ama değerleriniz çok yüksek değil, kendiliğinden düşmemişse ufak dozda da olsa ilaç desteği gerekebilir. Bazen sizin gibi çok yüksek olmayan değerlerde 5-6 ay gibi ilaç tedavisinden sonra kan değerlerine göre ilacı tamamen kesebiliyorlar.

İnternette okuduklarınız uzun vadede 25-30 un üzerindeki değerler için geçerli, ama; hafif yükseklikte olsa eğer kendiliğinden düşmemişse düşük dozda olsa ilaç takviyesi ihmal edilmemeli.

15 in altındaki (tedavi olunmamış) değerlerde zeka geriliği değil de, mesela matematik dersinde başarısızlık gibi hafif durumlar oluşabiliyormuş. Bu da önemli tabi ama içiniz bir nebze rahat etsin diye söylüyorum, ama ihmal de etmeyin tabi.

Bütün bu yazdıklarım, bir sürü doktorun söyledikleri, internette okuduğum makaleler, bilgiler, bazı okuduklarım birbirini tutmuyor, en kötüsü de bu zaten, insanın içi bir tülü rahat etmiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…