• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bebeğin kulağına okunan isimle mi yoksa kimliğinde kullandığımız isimle mi kıyamet günü çağrılıcak

ne saçma bir durum..ya hep ya hiç dir..
tabi ki ADA diye ahirette çağrılması gerek..
kulağına söyledin o zaman ne söylediysen yazdırcan nüfus kağıdına...
o söylediğin dini ismi nüfusa yazdırmamak niyeti varsa hiç okutmasa daha iyi..
bu durum mecburiyetten dini bir isimde olsun gibilerinden zorlama yapılan bir durum olduğu kabak gibi ortada..

eğer bebeğin kulağına tek okumalık resmiyeti olmayan ismi söylemenin ne mantığı olabilir bana biri açıklayabilir mi acaba?????

ne saçma bir durum..ya hep ya hiç dir..
tabi ki ADA diye ahirette çağrılması gerek..
kulağına söyledin o zaman ne söylediysen yazdırcan nüfus kağıdına...
o söylediğin dini ismi nüfusa yazdırmamak niyeti varsa hiç okutmasa daha iyi..
bu durum mecburiyetten dini bir isimde olsun gibilerinden zorlama yapılan bir durum olduğu kabak gibi ortada..

eğer bebeğin kulağına tek okumalık resmiyeti olmayan ismi söylemenin ne mantığı olabilir bana biri açıklayabilir mi acaba?????

sadece iç rahatlamak başka ne olabilir ki??

Omurunun sonuna kadar ada denmiyecek aslında elif ada diye birçok kez seslenilecek. (Okul hayatındaki tüm yoklamalarda, resmi kurum ve kuruluşlarda ve hatta kendi ileride tercih ederse heryerde) böyle durumlarda kişi dünyada nasıl anılmak istediyse o şekilde hașrolur diye düşünüyorum. Sonradan isim değiştirenler de aynı şekilde

benim de ençok merak ettiğim soru bu???
mesela bu örnekte olduğu gibi..

bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye mi ELİF ADA diye mi çağırılacak...???

bence de bu örnekte olduğu gibi bebeğin ADA ismiyle çağrılması gerekir..
dini bir ismi kulağına ezanla okusan da kullanıp resmiyete dökmedikten sonra bir anlamı yok bence hatta saçmalığın daniskası...o zaman dini yönünü,boyutunu düşünüyosun..resmiyete de dök..iki adı da yazdır nüfus kağıdına...
Beninde kafamda soru işareti, cevabı yok ama araştıracağım. Senin konunu da takipteyim :)

cevap için teşekkürler..benim için çok hassas bir konu..özellikle isim konusunda bu kadar kararsızken...
o zaman sizin söylediğinize göre bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye çağırılacak...????DOĞRU MU???

benim en çok merak ettiğim ezan sırasında bebeğin kulağına bu dünyada resmi olarak bir daha HİÇ kullanmayacak olsa da o bir kere ezanla söylenmiş dini ismin ahirete etkisi oluyor mu...???
böyle bir durum var mı gerçekten????
özellikle kıyamet günü çağrılırken bu kişi hangi adı ile çağrılacak??
kulağına ezanla sadece bir kere resmiyeti olmadan söylenen isimle mi yoksa kimliğinde geçen isimle mi çağrılacak???
cevap için teşekkürler..benim için çok hassas bir konu..özellikle isim konusunda bu kadar kararsızken...
o zaman sizin söylediğinize göre bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye çağırılacak...????DOĞRU MU???

benim en çok merak ettiğim ezan sırasında bebeğin kulağına bu dünyada resmi olarak bir daha HİÇ kullanmayacak olsa da o bir kere ezanla söylenmiş dini ismin ahirete etkisi oluyor mu...???
böyle bir durum var mı gerçekten????
özellikle kıyamet günü çağrılırken bu kişi hangi adı ile çağrılacak??
kulağına ezanla sadece bir kere resmiyeti olmadan söylenen isimle mi yoksa kimliğinde geçen isimle mi çağrılacak???
kendisi münker ve menkirin karşısına çıkana kadar itiraz etmezse ada olarak çağrılır diye düşünüyorum. Aklı selim iken nasıl anılmak istemişse öyle anılır.

Çok dert ediyorsanız iki isim koyun biri dini anlamı olan biri sizin sevdiğiniz kulağınada ikisi birden okunsun ;) benimde iki ismim var

bende sizin gibi biliyorum..
bu bebeğin kulağına ELİF ADA diye okunmuş ezan ile... ama ailesi nüfus kayıtlarına sadece ADA yazdırmış,hayatı boyunca ADA diye seslenecek...o zaman bu kişi ahirette ADA diye çağırılması gerekir..benim mantığıma göre..mesela bu örnekte olduğu gibi elif isminin ahirete etkisi olur mu??özellikle kıyamet günü çağrılırken...
hatta bence tam aksine dini bir ismi kulağına söyle ama hiç bir daha o ismi kullanma...bir de resmi kayıtlara da yazdırma...bence böyle yapmak daha kötü...benim fikrimce dini açıdan..
yan cebimde dursun gibilerinden...dinen birilerinin gönlü olsun gibilerinden olmuş gibi...
aynen oyle

Çok dert ediyorsanız iki isim koyun biri dini anlamı olan biri sizin sevdiğiniz kulağınada ikisi birden okunsun :KK66: benimde iki ismim var
Bende sizinle aynı fikirdeyim ama bu örnekteki durumu merak ettim ..yani kulağına okunan ismin bu dünyada resmi olarak kullanılmasa da ahirete etkisi oluyor mu diye

Arkadaşlar bu konuyu dini konularda bilgisi iyi olan birine sordum;

Kulağına isim söylemek sünnettir. Fakat bu örnekte verdiğiniz kişi Ada olarak çağrılacaktır. Ahirette hiç bir kul bilmediği bir ismi ile çağrılmayacaktır. Bu konu ile ilgili şeylerin çoğu halk arasında dolaşan bilgiler. Yüce Mevla’mız kulunu bilmediği bir isim ile neden çağırsın.. Diye yorum yaptı...buradan anlaşılıyor ki biz kulağına hangi isim okunursa okunsun,bu dünya da nüfüs cüzdanına resmi olarak ne yazdırdıysak o isim ahirette geçerliymiş...
Sonuç olarak çocuğumun dini ismi de olsun istiyorsanız iki isim koymanız şart..
Sadece kulağına söylemekle olmuyor..

kızlar az önce bi arkadaşımla konuştum.
arkadaşımın kuzeni kızının adını normalde ada koymuş. nüfus cüzdanına da ada diye yazdırmış..

fakat kulağına okunan ismin içinde mutlaka bir dini ismin de olması gerektiğini söylemişler akrabaları..
öye olunca bebeğin kulağına elif ada diye okunmuş..

benim merak ettiğim şu;
bu insanlar kızlarını hep ada diye çağırıcaklar nüfus cüzdanında ada diye yazıyor...

sadece ezanla adı elif ada diye söylenmiş..

şimdi kıyamet günü bu kişi hangi isimle çağrılcak...
ada mı elif ada diye mi..

o zaman kuranı kerim de geçsin ,dini isim olsun diye çabalayanların çabası boşa mı..istediği ismi koyar. o ismin yanına ezanla okunurken bi dini isim koyar o tarafta o isimle çağrılıyosa..öbür dünyada dini bi isim olur..bu dünyada da beğendiği isim...

bu isim konusunda zaten asıl önemli olan öbür dünya...
bende mesela defne koymak istiyorum kızımın adını ama dini bir anlamı manası da çok olsun isterim ama bu isimde çok hoşuma gidiyo..
o zaman durum gerçekten böyleyse boşuna düşünüp kendimi paralamışım..
elif defne diye okutur ezanı kulağına öbür tarafı da kurtarırım o zaman...

kızlar bu konu hakkında lütfennn
bildiklerinizi ve yorumlarınızı yazarmısınız???
çok merak ettim hiç böyle duymamıştım..etrafınızda var mı böyle yapanlar...
Merhaba bizde oğlumuzun adına hz. Ömerin adını verdik.. Lakabı Faruk olduğundan ayırmak istemedik kulağına Ömer Faruk okuduk. Ama tek ismin daha rahat kullanıkacağını düşündüğümüz için kimliğine sadece Öner yazdırdık. Evde zaman zaman Ömer Faruk diyede sesleniyoruz kimliğinde yazmasada Faruk'un ismi olsuğunu bilsin istiyoruz

Merhaba bizde oğlumuzun adına hz. Ömerin adını verdik.. Lakabı Faruk olduğundan ayırmak istemedik kulağına Ömer Faruk okuduk. Ama tek ismin daha rahat kullanıkacağını düşündüğümüz için kimliğine sadece Öner yazdırdık. Evde zaman zaman Ömer Faruk diyede sesleniyoruz kimliğinde yazmasada Faruk'un ismi olsuğunu bilsin istiyoruz

kimlikte ne yazdığı veya bazı kimselerin hangi isimle bildikleri önemli değil. Önemli olan o kimsenin hangi ismi benimsediği ve insanların o kişiye hangi isimle seslendiğidir. diye yorumlmaştı soruyu sorduğum bilgin..

kimlikte ne yazdığı veya bazı kimselerin hangi isimle bildikleri önemli değil. Önemli olan o kimsenin hangi ismi benimsediği ve insanların o kişiye hangi isimle seslendiğidir. diye yorumlmaştı soruyu sorduğum bilgin..
Bende öyle düşünmüştüm doğru düşünmüşüm:)

Farkeder tabi ki..genelde şöyle bir düşünce var iki isim koyunca ikiside kullanılmıyor herkes hoşuna giden ismi söylüyor çocuk ikilem yaşıyor psikolojisi etkileniyor diye nüfusa tek isim(şu sıralar modern isim takıntısı var genelde)) yazdırıp kulağına iki isim((biri modern nüfustaki ismi, biri dini sadece kulağına okunmuş olan ismi))okutuyorlar..
Yani bu konuda bilgi sahiplerinin dediği şu,
çocuğum dini isimle de çağrılsın diye kulağına okunması yetmiyor
kulağına söylenen o ismi çocuğa da iyice benimsetip o isimle çağıracak ki ahirette o isimle çağrılsın...

Sonuç itibariyle çocuk iki isim ikilemine yine düşüyor..
En azından ikisi de kimliğinde olursa çocuğun benimsemesi etraftakilerin de o isimle çağırması daha olası..

Yoksa kimlikte yazmazsa bir söylenir iki söylenir sonra unutulur gider...

Burdan çıkarılacak sonuç dini isim le çağrılmasını isteyenlerin nüfusa da yazdırmalarının uygunluğudur...

Farkeder tabi ki..genelde şöyle bir düşünce var iki isim koyunca ikiside kullanılmıyor herkes hoşuna giden ismi söylüyor çocuk ikilem yaşıyor psikolojisi etkileniyor diye nüfusa tek isim(şu sıralar modern isim takıntısı var genelde)) yazdırıp kulağına iki isim((biri modern nüfustaki ismi, biri dini sadece kulağına okunmuş olan ismi))okutuyorlar..
Yani bu konuda bilgi sahiplerinin dediği şu,
çocuğum dini isimle de çağrılsın diye kulağına okunması yetmiyor
kulağına söylenen o ismi çocuğa da iyice benimsetip o isimle çağıracak ki ahirette o isimle çağrılsın...

Sonuç itibariyle çocuk iki isim ikilemine yine düşüyor..
En azından ikisi de kimliğinde olursa çocuğun benimsemesi etraftakilerin de o isimle çağırması daha olası..

Yoksa kimlikte yazmazsa bir söylenir iki söylenir sonra unutulur gider...

Burdan çıkarılacak sonuç dini isim le çağrılmasını isteyenlerin nüfusa da yazdırmalarının uygunluğudur...

dediklerinize katılıyorum, nüfusa yazılmayacaksa kulağa da okunmasın. Yoksa unutulup gidecektir.

Benim ne fark eder dediğim dini isimle çağırılması mevzusu aslında. Ne yani diğer isimlere sahip olanlar numaraları ile mi çağırılacak, elbette kendi kullandıkları isimle çağırılacaklar. Kulağa ezan okunması, ahirette o isimle çağırılması inancı gelenekten ibaret bir şeydir.

dediklerinize katılıyorum, nüfusa yazılmayacaksa kulağa da okunmasın. Yoksa unutulup gidecektir.

Benim ne fark eder dediğim dini isimle çağırılması mevzusu aslında. Ne yani diğer isimlere sahip olanlar numaraları ile mi çağırılacak, elbette kendi kullandıkları isimle çağırılacaklar. Kulağa ezan okunması, ahirette o isimle çağırılması inancı gelenekten ibaret bir şeydir.

kulağa ezan okunması sünnettir. Ama söylenilen ismin çok bir önemi yok aslında...Önceki mesajlarımda belirttiğim gibi önemli olan o kimsenin hangi ismi benimsediği ve insanların o kişiye hangi isimle seslendiğidir. (Bu da tabi ki nüfus kayıtındaki ismiyle mümkün)..

sonuçta önce anne baba daha sonra kişinin kendi sorumludur isminden..
tabi ki ismin anlamı çok önemli..
ama islami konuda bilgi sahibi kişilerin söylediği anlamı güzel olsada dinimiz açısından daha uygun bir isim tercih edilmesi daha doğru olacaktır şeklindedir..

dolayısıyla islam dininde insanların dini bir isme sahip olması önem arz ediyor..

Sizin sorduğunuz sorunun cevabı;
tabi ki dini ismi olmayanlarda isimleriyle çağrılacak ama islami konuda bilgi sahiplerinin diğer isimlere anlamı güzelde olsa dini isim konulmasında fayda vardır demelerinden dolayı sanırım dini isim koymanın ne kadar önemli olduğu...

bu durumda en azından iki isim düşünenlerin bir ismini mutlaka dinimize uygun bir isim seçmesi tavsiye ediliyor..

Tek isim koymayı düşünenler için ise;
Önce tabi ki ismin anlamı önemli.
Anlamı güzelse bile dinimiz açısından uygun olması tavsiye ediliyor..

Bir de İslâmi bilgi sahipleri; konulacak ismin anlamına bakılmadan sadece Kur’an’da geçtiği için konulmasını da yanlış buluyor.

Yani konulacak ismin hem anlamı güzel hem dini olması en uygunu..

kulağa ezan okunması sünnettir. Ama söylenilen ismin çok bir önemi yok aslında...Önceki mesajlarımda belirttiğim gibi önemli olan o kimsenin hangi ismi benimsediği ve insanların o kişiye hangi isimle seslendiğidir. (Bu da tabi ki nüfus kayıtındaki ismiyle mümkün)..

sonuçta önce anne baba daha sonra kişinin kendi sorumludur isminden..
tabi ki ismin anlamı çok önemli..
ama islami konuda bilgi sahibi kişilerin söylediği anlamı güzel olsada dinimiz açısından daha uygun bir isim tercih edilmesi daha doğru olacaktır şeklindedir..

dolayısıyla islam dininde insanların dini bir isme sahip olması önem arz ediyor..

Sizin sorduğunuz sorunun cevabı;
tabi ki dini ismi olmayanlarda isimleriyle çağrılacak ama islami konuda bilgi sahiplerinin diğer isimlere anlamı güzelde olsa dini isim konulmasında fayda vardır demelerinden dolayı sanırım dini isim koymanın ne kadar önemli olduğu...

bu durumda en azından iki isim düşünenlerin bir ismini mutlaka dinimize uygun bir isim seçmesi tavsiye ediliyor..

Tek isim koymayı düşünenler için ise;
Önce tabi ki ismin anlamı önemli.
Anlamı güzelse bile dinimiz açısından uygun olması tavsiye ediliyor..

Bir de İslâmi bilgi sahipleri; konulacak ismin anlamına bakılmadan sadece Kur’an’da geçtiği için konulmasını da yanlış buluyor.

Yani konulacak ismin hem anlamı güzel hem dini olması en uygunu..

dini isimleri aslında çok severim, onlarla hiç bir sorunum yok. ama islam dininde dini bir isme sahip olması önem arzediyor kısmına katılmadığımdan yazmak zorunda hissettim kendimi.

ben çocuğuma isim koyacağım zaman önce fonetik olarak güzel söyleniyor oluşuna bakarım.
daha sonra hiç bir dilde kötü bir anlama gelmemesine dikkat ederim.

oğluma dini bir isim koydum tamamen severek ama isminden dolayı öbür dünyada bir beklenti içine girmesi de saçma olur değil mi.

dini isimleri aslında çok severim, onlarla hiç bir sorunum yok. ama islam dininde dini bir isme sahip olması önem arzediyor kısmına katılmadığımdan yazmak zorunda hissettim kendimi.

ben çocuğuma isim koyacağım zaman önce fonetik olarak güzel söyleniyor oluşuna bakarım.
daha sonra hiç bir dilde kötü bir anlama gelmemesine dikkat ederim.

oğluma dini bir isim koydum tamamen severek ama isminden dolayı öbür dünyada bir beklenti içine girmesi de saçma olur değil mi.

Dini isim konusunda ahirette beklentiye girmek değil tabi ki durum...islam bilginlerinin önerdiği ve daha faydalı,iyi olacağını belirttikleri bir durum dini isim seçmek bu tavsiyeyi vurgulamak için yazılmış bir yazı...

Tabi ki isim seçme konusu kişiye göre deiğişen bir durum. Herkesin düşüncesi görüşü farklı...siz önce fonetiğe bakarsınız,başkası önce anlamına,başkası adıyla uyumuna vs. bakarak koyar..herkesin düşüncesidir..saygı duymak gerek..

Iki isim olduğunu biliyorum canım, ben "göbek adı" altında geçen ikinci isim konusunda kafa karışıklığı yaşıyorum. Ahirette kulağına okunan isimle mi çağırılıyorsun yoksa bu dünya'da kullanılan isimle mi?
Bir cocugun gobek ismi gerekiyor yani annesinin babasinin bildigi cunku buyu gibi birsey yapılırsa allah korusun o ismi ayri oldugu icin ve kimse bilmedigu icin büyü islemez

Back
X