• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebeğimin renkleri öğrenme süreci

bebekannessi

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2024
34
-29
6
Çok basit ve gereksiz bir konu gibi gelebilir ama öylesine sormak istedim :) bebeğim 20 aylık önüne koyduğum cisimlerin mavi kırmızı siyah beyaz sarı yeşil mor turuncu gibi temel renkleri gösteriyor. Mavi nerede diyince parmağıyla işaret ediyor. Her dediğimi anlıyor ve taklit ediyor. Konuşmaya gelince ikili cümle hiç kurmadı. Hemen her kelimeyi yarım ymalak söyleyip istediğini anlatıyor. Çocuğum önden gidiyor gibi hissediyorum bugün ondan büyük bir çocukla bir araya gelince farkettim. Bu ayda renkleri falan bilmesi kendimle gurur duymama bir sebep midir çünkü gün içinde hep benimle. Nazar boncuğu : doğduğundan beri hala gece sürekli uyanıyor zombi gibiyim

Merhaba, heyecanınızı anlıyorum çokta saygı duyuyorum ama bir müddet sonra anlayacaksınız ki her bebek şahsına münhasır ve elbette öğrenme aralıkları birbirilerinden farklıdır. Örnek vermek gerekirse şöyle söyleyeyim bugün gördüğünüz ve kıyas yaptığınız o çocuk(20 aylıkken) belki sizin oğlunuzun şuandan (20 aylıkken) yapamadığı bir beceriyi yapabiliyordu. Bebeklere sürekli bir şey pompalamaya çalışmak (öğretmeye çalışmaktan bahsetmiyorum aşırı ısrarcı şekilde öğretmekten bahsediyorum) biraz ebeveyn tatmini gibi geliyor bana yani bebek bu öğretileni görece erken yapmaya başladığında anne babanın sizin hissettiğiniz gurur duygusu yoğunlaşıyor. Tabi çocuğunuz bir şeyi tek seferde öğreniyorsa işte o farklı bir durum olabilir..

Öncelikle maşallah evladınıza. 20 aylık bebekler genelde renkleri biliyorlar. Bebekler her şeyi çok kolay kapıyor. Diğer anne yeterince öğretmemiş olabilir! Ama 20 ay ve renkler normal geldi bana.

Çok basit ve gereksiz bir konu gibi gelebilir ama öylesine sormak istedim :) bebeğim 20 aylık önüne koyduğum cisimlerin mavi kırmızı siyah beyaz sarı yeşil mor turuncu gibi temel renkleri gösteriyor. Mavi nerede diyince parmağıyla işaret ediyor. Her dediğimi anlıyor ve taklit ediyor. Konuşmaya gelince ikili cümle hiç kurmadı. Hemen her kelimeyi yarım ymalak söyleyip istediğini anlatıyor. Çocuğum önden gidiyor gibi hissediyorum bugün ondan büyük bir çocukla bir araya gelince farkettim. Bu ayda renkleri falan bilmesi kendimle gurur duymama bir sebep midir çünkü gün içinde hep benimle. Nazar boncuğu : doğduğundan beri hala gece sürekli uyanıyor zombi gibiyim
Bende 20 ayının içinde olan bı bebek bakıyorum ama bırakın renkleri işaret parmağını bile kullanmiyor hiç bir isteğini gösteremiyor anlatamiyor mama sandalyesinin den bile kalkmayi bu hafta ben öğrettim bı sepet tasiyip çevirip bir şeylere yetişmeye çalışma yok koltuklara 18.ayinda çıkmaya başladı annesi ile görüştüm psikologla görüşecek önden form verilmiş ben dolduracak misin

Merhaba, her çocuğumgelişimi şahsına münhasır. Yeğenim 20 aylıkken şakır şakır konuşuyor, şarkılar söylüyor, renk, sayı hepsini söylüyordu. 3 yaşına geldi, gayet normal bir çocuk çok şükür. Allah sağlık versin.

erkek arkadasim, eski calistigi yerdeki 24-36 ay grubundaki çocukların tepsi alip tabak alip yemekleri icine yemeklerini koyup catal bicakla yiyip sonra tepsiyi birakip ellerini yikayip beklediklerini iddia ediyor 😂
cok inanasim gelmiyor ama 'iki bucuk yasinda cocuk nasil catal kasik kullanamaz" diye şaşirmış yüzünü görmüştüm.
bir üst yaş grubu çekiçle çivi çakıp tornavidayla vida sökerlermiş :)
yani cocuga öğret yeter ki her seyi yapar. Beyinleri sünger gibi o yaslarda, her bilgiyi emiyorlar.
2 yasina gelmiş kiziniz, Allah bagislasin. renkleri ogrenmesi güzel, tabii ki kendinizle gurur duyun - annelik zaten her günü ayri ayri takdir edilmesi gereken bir süreç. Ama 20 ay gayet dogal bazi renkleri ogrenmek icin.
kızınızın sizi taklit etmesi de cok güzel. Simdi tabii cok küçük ama biraz daha büyüsün bol resimli az yazili favori kitaplarindan birini verin "hadi sen de babaya oku" diye. Böyle böyle kitabi anlatacagim diye ikili cümle kurmak icin kendini zorlar belki.
bir de bazen anne çocuğun dilini anladığı icin cocuklar konusmaktan kacabiliyormus. o yuzden leb demeden leblebiyi anlasaniz da anlamamis gibi yapın, kendisini zorlasin konusmak icin. mesela sari bebegini istiyor. ona isaret edip "bee beee" dediginde anlayip vermeyin de. "evet kizim bebek" diyin gecin. birakin da siz anlamadiniz diye "be be ver" desin:)

28 aylık şakır şakır konuşuyor. Herşeyi biliyor anlıyor . Sarı nerde kirmizi nerde mavi nerde dediğimde susuyor ben mavi diyorum , sonra neymiş bu dediğimde kırmızı diyor 🤣bazen bir iki doğru gösterip sonra "sıkıldım ders yapmak istemiyorum na-pa-lım" deyip gidiyor 😁TV telefon oyun yok cizgifilm izletmetmedim. Çok kitap okuruz çeşit çeşit. Bütün bebek şarkıları tekerlemeleri bilir . Hatta huhu komşu tekerlemesini karşılıklı söyleriz . Ama iş sayılar ve renklere gelince çocuk yok. Ya biliyor soylemek istemiyor yada istemiyor ne bilim. Sizinde ilgi renklere kaymış bizim konuşmaya 0-3 yaş zehir gibiler ilgileri neyse üstüne düşünürse hemen yapıyorlar

Yaşıtlarının ilerisinde sendromuna yakalanmışsınız, geçmiş olsun.
Cok guldum buna. Tam bu aylarda oluyor genelde, bende de olmustu. Oglum cok sekiller renkler sayilar falan cok erken ogrenince noluyoruz demistim. Ama simdi 26 aylik bence normal bir cocuk. Mesela guzel konusuyor ama ondan daha guzel konusan yasitlari var, ya da hala ziplayamiyor :) Gercekten ilgi alanlarina gore bazi seyleri daha hizli ogreniyorlar.

Cok guldum buna. Tam bu aylarda oluyor genelde, bende de olmustu. Oglum cok sekiller renkler sayilar falan cok erken ogrenince noluyoruz demistim. Ama simdi 26 aylik bence normal bir cocuk. Mesela guzel konusuyor ama ondan daha guzel konusan yasitlari var, ya da hala ziplayamiyor :) Gercekten ilgi alanlarina gore bazi seyleri daha hizli ogreniyorlar.
Benimde bebegim 27 aylık. Iki kelimelik basit cümleler dışında konuşma yok. Çok güzel esleme yapar kendi kıyafetlerinin hepsini kendi giyer. Çatal kaşık kullanır. Fermuar düğme açma konusunda çok iyi. Kalem tutuşu 1. Sınıf çocukları gibi diyebilirim hatta. Kavramların hepsini bilir zıt kavramları söyler renklere yeni merak sardı eşyaları gösterip lenk lenk diyor bana rengini soruyor yani ama konuşmaya gelince yok. Her çocuk farklı. Hepsi zamanı gelince konuşacak renkleri de öğrenecek sayıları da öğrenecek şekilleri de öğrenecek. Çocukları bu kadar sıkmanında bu kadar şey öğretmenin ısrarını da anlamıyorum ben zorla renkleri sayıları öğretmiyprum mesela. Bir eğitimci olduğum halde. Kendisi sorunca söylüyorum renkleri. saklambaç oynarken sayı sayıyoruz merdiven çıkarken sayıyoruz o kadar. Çünkü seneye kreşe vereceğim orda da öğretecekler sayıları renkleri şekilleri vs ve şimdiden her şeyi öğrettiğimiz çocuk orada sıkılacak. Tabi ki öğrenen çocuğu desteklemek Lazım ama zorlada bir şeyleri üstüne basa basa öğretmeye çalışmak gerekmiyor bence . Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum acaba

her bebeğin gelişimi çok farklı. kıyas yapmak, bununla iyi hissetmek veya kötü hissetmek bana çok yanlış geliyor. o dönemde renkleri ingilizce dahi sayan çocuklar da var. her birey farklı. önemli olan belirlenen dönemlerde beklenen becerileri kazanması.

Benim kiz da 20 aylık canı istediği zaman renkleri biliyor ve işaret ediyor. Canı istediği zaman duymamazlıktan geliyor. Bebek kiyaslamayi çok sevmiyorum o sebeple kendi kızımdan çok örnek vermeyeceğim, heyecanınızı anlıyorum ancak 20 aylık bir bebek için söylediğiniz şeyler aslinda çok önden ilerlemesini işaret eden şeyler değil gibi. Bebeğiniz ayına uygun beklenen şeyleri gerçekleştiren sağlıklı bir bebek 🧿

Benimde bebegim 27 aylık. Iki kelimelik basit cümleler dışında konuşma yok. Çok güzel esleme yapar kendi kıyafetlerinin hepsini kendi giyer. Çatal kaşık kullanır. Fermuar düğme açma konusunda çok iyi. Kalem tutuşu 1. Sınıf çocukları gibi diyebilirim hatta. Kavramların hepsini bilir zıt kavramları söyler renklere yeni merak sardı eşyaları gösterip lenk lenk diyor bana rengini soruyor yani ama konuşmaya gelince yok. Her çocuk farklı. Hepsi zamanı gelince konuşacak renkleri de öğrenecek sayıları da öğrenecek şekilleri de öğrenecek. Çocukları bu kadar sıkmanında bu kadar şey öğretmenin ısrarını da anlamıyorum ben zorla renkleri sayıları öğretmiyprum mesela. Bir eğitimci olduğum halde. Kendisi sorunca söylüyorum renkleri. saklambaç oynarken sayı sayıyoruz merdiven çıkarken sayıyoruz o kadar. Çünkü seneye kreşe vereceğim orda da öğretecekler sayıları renkleri şekilleri vs ve şimdiden her şeyi öğrettiğimiz çocuk orada sıkılacak. Tabi ki öğrenen çocuğu desteklemek Lazım ama zorlada bir şeyleri üstüne basa basa öğretmeye çalışmak gerekmiyor bence . Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum acaba
Ben hicbir seyi zorla ogretmedim hepsini kendi merak edip ogrenmek istedi. 16-17 aylikken bultaklardan sekillere merak sardi yolda yururken yamuk sekli gorse onu bile soyluyordu. Su an bilir hepsini ama soylemez oyle durduk yere ilgisi baska seylere yoneldi. Sayilar ve renklerle de boyle oldu. Cocuga zorla bir sey ogretmek diye bir seyin mumkun oldugunu sanmiyorum benimki ilgilenmedigi bir sey sorulursa ya duymazdan geliyor ya da sinirleniyor :) Kiyafetlerini kendi giymek konusunda en ufak bir istegi yok mesela yaptirmak istersem sinirlenir hemen anne yapsin der. Yani size katiliyorum ama kimsenin de bu yastaki cocuguna zorla bir sey ogretebildigini sanmiyorum.

Ben hicbir seyi zorla ogretmedim hepsini kendi merak edip ogrenmek istedi. 16-17 aylikken bultaklardan sekillere merak sardi yolda yururken yamuk sekli gorse onu bile soyluyordu. Su an bilir hepsini ama soylemez oyle durduk yere ilgisi baska seylere yoneldi. Sayilar ve renklerle de boyle oldu. Cocuga zorla bir sey ogretmek diye bir seyin mumkun oldugunu sanmiyorum benimki ilgilenmedigi bir sey sorulursa ya duymazdan geliyor ya da sinirleniyor :) Kiyafetlerini kendi giymek konusunda en ufak bir istegi yok mesela yaptirmak istersem sinirlenir hemen anne yapsin der. Yani size katiliyorum ama kimsenin de bu yastaki cocuguna zorla bir sey ogretebildigini sanmiyorum.
Ben sizin için demedim zaten en son yorum olarak sizinkini okuduğum için sizden alıntı yapip genel konustum🙃Malesef ben çok görüyorum çocuklara zorla bir şeyleri öğretmeye çalışanları. çocukları diğer çocuklarla yarıştaymış kendileri diğer annelerle yarıştaymıs hissine kapılıp birseyleri sürekli öğretme çabasına girenleri. Yoksa dediğim gibi sizinkinin ilgi alanı renkler sayilarken benim kızımın ince motor becerileri iyi. Bu konuda kendimle gurur da duymuyorum çünkü onun ilgisi yeteneği o yönde ve bende destekliyorum sadece. Ama konu sahibi diğer cocuklarla kiyaslayip gurur duymuş mesela renkleri öğrenmesine ama belki o kıyaslandığı çocukta da farklı ilgi alanları ve yetenekleri var kıyaslamak ne kadar normal

28 aylık şakır şakır konuşuyor. Herşeyi biliyor anlıyor . Sarı nerde kirmizi nerde mavi nerde dediğimde susuyor ben mavi diyorum , sonra neymiş bu dediğimde kırmızı diyor 🤣bazen bir iki doğru gösterip sonra "sıkıldım ders yapmak istemiyorum na-pa-lım" deyip gidiyor 😁TV telefon oyun yok cizgifilm izletmetmedim. Çok kitap okuruz çeşit çeşit. Bütün bebek şarkıları tekerlemeleri bilir . Hatta huhu komşu tekerlemesini karşılıklı söyleriz . Ama iş sayılar ve renklere gelince çocuk yok. Ya biliyor soylemek istemiyor yada istemiyor ne bilim. Sizinde ilgi renklere kaymış bizim konuşmaya 0-3 yaş zehir gibiler ilgileri neyse üstüne düşünürse hemen yapıyorlar
Aynı şeyi biz de yaşadık,benim kızım da sizinki kadar falanda renkleri neden ogrenemedi neden saymıyor diye ağlıyordum😅ben sorduğumda aynı şekilde ters cevap verip farklı renk söylüyordu.Sonra bir bakmışım aslında öğrenmiş.Benzer şeyi sayılarda da yaşadık.atlaya atlaya karışık sayiyordu.Simdi biraz daha öğrendi gibi sayıları.Hala bazen karıştırıyor.Ama algısı açık,konuşması iletişimi çok iyi olan bir çocuk.Hayret etmiştim.ama yaşıyoruz bunları napalim canları sağ olsun🤩

Back
X