Merhaba,
Aynı sorunla karşılaşan anneler için bizim tecrübemizi sizinle paylaşmak istedim.
Kızkardeşimin 1.5 erken doğan kız bebeği 2 aylık olduğunda önce göbek fıtığı, sonra da sol kasık fıtığı oldu. Göbek fıtığı için 2 yaşına kadar bekleyeceklerdi, doktoru göbek fıtığından boğulma riskinin çok az olduğunu ve bu yüzden ameliyat için 2 yaşını beklemelerini söylemişti. 2 yaşına kadar fıtık her dışarı çıktığında geri içeri iteceklerdi.
Kasık fıtığı çıkınca, günübirlik cerrahi dediler, yani aynı gün ameliyat olacaktı. Ameliyat öncesi bebeğin kan sayımı yapıldı ve 7 çıktı. Ameliyat için en az 8.5 olması gerekiyormuş. Bu yüzden ameliyat iptal edildi, bebeğe demir yapıcı ilaç verildi. Annesi de hamileyken aldığı demir kapsüllerine tekrar başladı. Süt ile bebeğe geçiyor.
Normalde 30 gün beklemeleri gerekiyordu, fakat 15.günde yaptıkları test sonunda demir 9 çıktı ve ertesi gün ameliyata alındı.
15 gün boyunca defalarca hastaneye gittiler. Kasık fıtığı dışarı çıktığında elleri ile geri itiyorlardı. Öğrenmeleri zaman aldı ve birçok kez doktora yaptırdılar. Fıtık dışarı çıktığında bebek huzursuz oluyordu, ıkınıyordu. Şimdi ameliyattan çıktı, göbek fıtığı ve kasık fıtığı aynı ameliyatta düzeltildi. Toplamda 3 saate yakın sürdü (anestezi bekleme süreleri dahil). Ameliyata saat 14:30'da girdi, aynı gün saat 23:30'da hastaneden taburcu oldu.
Özetle,
Bebeğiniz erken doğum yaptıysa ve çok sık ıkınıp ağlıyorsa, gaz diyip geçmeyin, fıtık olup olmadığını kontrol ettirin. Çoğu doktor bizi aşırı efhamlı gibi görüp kontrol ettirmenize gerek yok, ıkınması normal, gazdan diyecektir (bizim bebek doktoru dahil). Basit bir kontrolle erken teşhis olması size çok şey kazandırır. Erken doğan her 4 bebekten 1'inde fıtık çıkıyor.
Eğer erken doğum yaptıysanız doktorunuza danışarak demir kullanmaya devam edin. Hamileliğin son birkaç ayında anneden bebeğe yüklü miktarda demir geçiyor. Erken doğum olduğunda bebeklerde demir eksikliği çıkıyor.
Kasık fıtığı hemen ameliyat edilmeli, bu yüzden hemen doktora gidilmeli. Doktorlar kasık fıtığında boğulma riskini çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Kızkardeşim 15 günü sürekli diken üzerinde geçirdi.
Sol tarafta çıkan kasık fığığın, ameliyat sırasında sağ tarafta da oluştuğu ortaya çıktı. Zaten doktor ameliyat sırasında diğer tarafın da kontrol edileceğini söylemişti. Ameliyat ettirirken diğer tarafın da doktorunuz tarafından kontrol edileceğinden emin olun.
Kasık fıtığı çok riskli, yumurtalıklar bile zarar görebiliyormuş. Göbek fıtığı da eğer büyükse ameliyat sırasında estetiğe de dikkat etmeli. Sonuçta büyüdüklerinde iz bırakmaması da önemli. Bu yüzden doktorunuzu iyi seçmelisiniz. İşinin ehli olan doktor fıtığın tekrarlamaması için de çok önemli.
Allahım tüm bebekleri korusun, hasta olanlara şifa versin.
Sevgiler...