“Makat Geliş Eğimi / Yatışı”(Birthing from Within, s.286, appendix B):
32 haftadan önce, her hangi bir zamanda, bebeklerin %50si makat geliş pozisyonundadır. Bununla beraber, hamilelik ilerledikçe bebeğin başı poposundan daha ağırlaşır ve 32 hafta civarında leğen kemiğine (pelvise) doğru iner.
Eğer 32-35. haftalarda doğum doktorunuz(birth attendant) size bebeğin makat geliş olduğunu söylerse, bebeğinizi makat geliş eğimi(breech tilt) egzersizi ile (ki genellikle %80den fazla etkilidir) döndürmeyi deneyin. ışte bunun nasıl yapıldığı:
Yere uzan ve kalçalarını 30 derecelik bir açıyla yukarı kaldırmak için yastıklar kullan, ya da koltuğa dayanmış bir ütü tahtasının üzerine uzan. Görünen o ki, bu ters pozisyon, bebeğin poposunun leğen kemiğinin(pelvis) ağzından düşmesine yardımcı olur, böylece ayağa kalktığında, “yüzen” bebek dönebilir-ağır olan başın aşağıya doğru meyil etmesi yoluyla.
Bebek dönene kadar, günde 2-3 kez, 10-15 dakika kadar kaldır.
Aynı anda, müzik çalmayı ya da elektrikli diş fırçanı karnının üzerinde vızıldatmayı dene. Bir çalışmada makat geliş pozisyonunda olan her 16 fetustan 15i, suni gırtlak aletinin(larynx device, ses telleri işlevini yitirince kullanılan, titreşim sağlayan, küçük bir alet) vızıldamasını duyarak dönmüşlerdir.
Bebeğiniz, 36-37 haftada hala makat geliş ise, doktor, bebeği manuel olarak (elle) döndürmenin dıştan yapılan versiyonunu önerebilir(%70-90 başarı oranı ile ).
Makat geliş yatışı egzersizi, eğer derin karın-leğen kemiği gevşemesini, imgeleme ve hipnozla uygularsanız daha da etkili olabilir. Lewis Mehl (1994) makat gelişi olan 100 anneye, kendi kendine hipnozla gevşemeyi öğretti. Doğumda bebeklerin 81 tanesi döndü; bunun tersine kontrol grubunda bulunan (imgeleme ile gevşemeyi öğrenmemiş olan)100 kadından sadece 48 bebek döndü.