- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
Kolik, küçük bebekler arasında çok yaygındır nedeni ve niye bazı bebekleri etkiler de diğerlerini etkilemez tam olarak bilinmemektedir. Genelde küçük bebekleri hayatlarının ilk dört haftası içinde etkiler ve bu durum üç dört ay kadar devam edebilir.
Aşağıdaki belirtilerin bebeğinizde olup olmadığını kontrol etmek için faydalı olacaktır:
Eğer sağlıklıysa, iyi gelişiyorsa ama ara sıra ve bazen de devamlı olarak çok ağlıyorsa,
Ne yaparsanız yapın bu onu kısa bir süre mutlu ediyorsa,
Ağlamalar yemeklerden sonra oluyorsa,
Eğer bebeğiniz en az üç saat süreyle, haftada en az üç kere ağlıyorsa bu, koliği var anlamına gelir.
Bebekler, reflüde de aynı belirtileri verir, dolaysıyla bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza başvurun.
Esas nedeni gaz kabarcıkları olabilir mi?
Bir teoriye göre, bebeğin karnında oluşan küçük gaz kabarcıkları acıya neden olmaktadır.
Hazım problemleri olabilir mi?
Bazı bebeklerin bağırsakları süt bileşenlerine karşı hassas olabilir ve bebekler hazım sürecini acı çekerek gerçekleştirir.
Çoğu bebek zamanla gelişme gösterir ve ağlamaları giderek azalır. Esasında bebeklerin çoğunluğu üç ay süre tamamlanınca iyileşme belirtileri açıkça görülür. Bazen de iyileşme çok hızlı olur, bir sabah uyandığında bebek iyileşmiştir.
Belirtilerin Tedavisi
Bebek masajı, semptomları iyileştirir hatta koliğin oluşmasını bile önleyebilir. Özel bir prosedürü vardır ve yetkili, eğitimli masaj eğitmeninden öğrenilmelidir. Bebek masajı derneği size en yakın eğitimcinin iletişim bilgilerini edinmenizde yardımcı olabilir.
Aynı zamanda koliğin vücutta yarattığı rahatsızlıkları giderdiği düşünülen bazı aroma-terapi yağları da mevcuttur. Bebek masajı eğitimciniz bu konuda size yardımcı olacaktır.
Birçok ebeveyn, bebeklerinin en fazla rahatsız olduğu gece saatlerinde onları göğüsleri üzerine bebek askısı ile veya taşıma kesesi asmayı dener. Bu, bebeği dik tutar ve sizin hareketleriniz bebeklerin rahatsızlığını gidermekte yardımcı olur.
Kolik için öneriler
* Ağladığı zaman kucağınıza alarak onu sakinleştirmeye çalışın. Kucağınızda gezdirin ya da yavaş yavaş sallayın. Yalnız olmadığını, yanında olduğunuzu ona hissettirin.
* Sakin ve sessiz bir yerde emzirin. Yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Bir görüşe göre, yediğiniz besinler örneğin; inek sütü, baharatlı gıdalar vb. bebeğinizde gaz yapabilir.
* Eğer hazır mama kullanıyorsanız doktorunuza başvurarak daha az gaz yapan bir mamayı tercih edebilirsiniz.Her markanın gazlı bebeklere özel maması var, meraklanmayın!
* Emzirirken ya da biberon ile beslerken bebeğinizin hava yutmamasına özen gösterin. Örneğin; meme ucunu olabildiğince geniş olarak bebeğinizin ağzına verin. Biberon ile besleniyorsa biberonu yatay değil, dik olarak verin.
* Stresli ortamlarda yaşayan bebeklerin gaz problemini daha çok yaşadığına dair araştırmalar var. Bebeğiniz için mümkün olduğunca sakin ortamlar yaratın, stresten uzak durmaya çalışın. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın. Siz ne kadar rahat ve mutluysanız, bebeğiniz de öyle olur.
* Bebeğinizi uyku düzenine alıştırmaya çalışın. Örneğin; geceleri daha çok uyumasını sağlayın. Uykusu geldiğinde kendi kendine uyumasına imkan yaratın. Gündüzleri ise çok uzun süreler uyumasına izin vermeyin.
* Açlık nedeniyle ağlamasını azaltmak üzere bebeğinizi sık aralıklarla az az besleyin. Emzik vermeyi de deneyebilirsiniz.
* Altının temiz olmasına dikkat edin. Bütün bunların dışında kolikle başa çıkamadığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışarak ilaçla tedavi yöntemini tercih edebilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki, koliği kesen sihirli bir ilaç yok. Ve ilaçların da yan etkileri olabilir.
Bebeklerde gaz sancısının (koliğin) genellikle mide bağırsak problemlerinden kaynaklandığı düşünülse de, yapılan bazı araştırmalara göre çıkış noktası bebeğin anneyle kurduğu ilişkidir. Anne gergin olduğunda ve emzirme deneyimi keyifle yaşanmadığında; anne bebeğini tedirgin tuıtar ve bebek de bunu hisseder. Bir an önce karnını doyurup, memeden çekilmek ister. O yüzden hızlı hızlı emer ve dolayısıyla hava da yutar ve bu gaz olarak karşımıza çıkabilir.