Bebeğiniz ne kadarlık?
Bir yenidoğanın doyup doymadığını anlamak için, önce emdikten sonra ağlayıp ağlamadığına bakın. Ağlıyorsa, doymamış olabilir, mama verin. Ardından su da verin, içiyorsa doymamıştır.
Yenidoğan bir bebek, günde EN AZ 7-8 KERE ÇİŞİNİ YAPMALIDIR! Yapmıyorsa, daha az yapıyorsa, doymuyordur, susuz kalıyordur. Dehidratasyona bağlı birtakım rahatsızlıklar geliştirebilir. Allah korusun! Bebeğe hemen su verilmelidir. Hele ateşi çıkıyorsa derhal su verin, mama verin, ateşini düşürün, hemen en yakın tam teşekküllü bir çocuk hastanesine götürün!
Yenidoğan bir bebek, her bir emmesinde 3-4 saati anne memesinde geçirebilir, annenin sütü azdır, doymuyordur, memeyi bırakmak istemiyordur, olabilir. Memeyi bırakana kadar emzirmeli, annenin takati yoksa mama ve su ile beslenmesi desteklenmelidir.
Bir bebeğin ortalama ateşi 36,4'tür. Yükselişe geçiyorsa anne durumu takip etmelidir, hekimle irtibata geçmelidir.
Memeden sonra ağlamaya devam etmesi, bebeğin doymadığına işaret olabilir.
Anne ısrarla meme vermek isteyebilir, mama vermek istemeyebilir. sütü arttırmak için en iyi yol bol su içmektir.
yukarıda yazdıklarım yaşadığım sıkıntılardan edindiğim tamamen kendi tecrübelerimi içerir. İki çocuklu bir anne olarak yazdım, yoksa sağlık personeli değilim. Ancak ilk bebeğime sütüm yetmemiş, ben de toydum daha farketmedim, anlamadım, hastanelik olduk. Bebeğimi kaybetme riski ile karşı karşıya kaldım. Çok sıkıntılar yaşadım, çok ağladım. Allah'a şükür bir sorun kalmadı. Her şey yolunda. Benim çektiğim sıkıntıları hiçbir anne yaşamasın diye paylaşmak istedim. Allah kolaylık versin.
İlgilenenler için :
Oğullarıma: Anne Sütünü Arttırma Yolları