• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bebeğim 6 gün geriden geliyor, lütfen yardım edin

ardusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2011
146
1
68
kızlar bugün doktora gittim 13 hafta 6 günlük hamileyim, doktor bana bebeğin 6 gün geriden geldiğini söyledi, böyle bir durum ile karşılan var mı? ne yapmalıyım bilemiyorum,daha önceden hiç duymadım, lütfen yardımcı olur musunuz?
 
Ultrason cihazlarinda yanılma payı olabiliyor.hic üzülmeyin. Kafaniza takmayin.makina olcuyor sonucta kilosunda, diğer ölçümlerinde yanilma payi vardir . Rabbim Hayirlisiyla kucagimiza almayı nasip etsin inşallah.
 
ultrason cihazı yanılıyor hiç korkma bi bakmışsın önden bi bakmışsın geriden.. takılma hiç.. sağlıkla yavrunu kucağına al inşallahh
 
Benim bebeğimde bir hafta önden gidiyor. Bu yüzden baya bir araştırma yaptım. Sonuç olarak ultrason cihazıyla alakalı çoğu şey. Canını sıkmana gerek yok bence.
 
Canım sıkma canını. Benim de bebek 28 haftalıkken kafası 29+4 görünüyordu mesela. Ben de büyük diye korktum. Doktorum hemen çok normal dedi. Ufak milimetrik ölçüm yapıyoruz ultrasonda. + veya - ihtimaller var dedi. Hatta baya bir araştırma içerisine girdim. Bebek ultrason ölçümünde 1 hafta küçük ve ya 1-2 hafta büyük çıkabiliyormuş. Eğer organ gelişimi geriden geliyorsa sorun oluyor. Onu bilmen için de çok erken. Sen sıkma canını. Doktor işaretlediği noktayı bize göre bir gıdım ileri koysa bebek 1 hafta büyük çıkıyor. Normal bunlar :)
 
Ultrasonda ne yazıkki yanılma payı oluyor. Hiç korkma, kendine iyi bak. Bebişini besle.. Hiç sorun yok şuan. Benim ki de 1 hafta geriden geliyordu..
 
kızlar bugün doktora gittim 13 hafta 6 günlük hamileyim, doktor bana bebeğin 6 gün geriden geldiğini söyledi, böyle bir durum ile karşılan var mı? ne yapmalıyım bilemiyorum,daha önceden hiç duymadım, lütfen yardımcı olur musunuz?
Beslenmene dikkat et et ve süt ürünleri bol bol süt Birde Fındık ve cevizi ihmal etme fazlada yeme herşeyden az az ye sık öğünlerle Herşeyin fazlası zarar Ortası karardır
 
Benim bebeğim de 2 hafta gerden geliyor suyunda azalma var ama beslenemdigi icinmis cunku anneden bebege gden beslnmesini saglayan damarlar darmis o sebeptn igne verdiler kullaniyorum ama senin gebelik haftan baya kucuk bende ultrasyonda cikti ama okadar detayli gorunmedigi icin obstetrik doppler istediler oyle incelediler kndini uzme
 
kızlar bugün doktora gittim 13 hafta 6 günlük hamileyim, doktor bana bebeğin 6 gün geriden geldiğini söyledi, böyle bir durum ile karşılan var mı? ne yapmalıyım bilemiyorum,daha önceden hiç duymadım, lütfen yardımcı olur musunuz?

INTRA-UTERIN GELİŞME GERİLİĞİ (İUGG)

İntra uterin (Rahim içi) gelişme geriliği (İUGG) terimi genel olarak doğum anında çocuk ağırlığının gebelik haftasına göre %10'un altında olmasıdır. Bu miadında doğumlarda bebek ağırlığının 2500 gramın altında olması anlamına gelir. Gebeliklerin %3-7'sinde görülür. İUGG'de bebek, anne rahminde gerekli gelişimini ve kilo alımını yapamamıştır. Bebek hayatı ve gelişimi ciddi tehlike altına girer.

İUGG tanısını koymak için bebek ağırlığının haftasına göre %10'un altında olması ve buna sebep olabilecek bir hastalığın bulunması gerekmektedir. Tek başına düşük doğum ağırlıklı bebek İUGG tanısı koydurmaz. Bazı bebekler gebelik haftalarına göre düşük doğum ağırlıklıdır, ancak bu durum herhangi bir gebelik probleminden kaynaklanmamaktadır. Bebeğin boyutları büyük oranda anne ve babadan gelen genetik şifre ile belirlenmektedir. Anne ve babadan gelen genetik şifreye göre bebeğin beden yapısı küçük olabilmektedir. Böyle durumlarda bebeği riske sokacak bir durum söz konusu değildir. İUGG'de ise bebek potansiyel olarak daha büyük olacakken bazı hastalıklar nedeni ile bu potansiyelini kullanamaz, gelişimi kısıtlanır. Gelişimi kısıtlanmış bebek, anne karnında, doğum anında ve doğum sonrası dönemde ciddi yaşamsal risklerle karşı karşıyadır.

Neden Olur?

İntrauterin gelişme geriliği gebelikte olabilecek bazı komplikasyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu komplikasyonlar anneye veya bebeğe bağlı olabilir.
Anneye bağlı nedenler çoğunlukla vakaların %80'inden sorumludur. Bu durumda bebekte asimetrik bir gelişme geriliği görülür.

1. Annede damarsal hastalıklar en sık karşılaşılan durumdur. Annedeki hipertansiyon, preklampsi ( Gebelik ve Hipertansiyon )ve diyabet bebeğin gelişimini bozma potansiyeline sahiptir.
2. Plasentaya ait hastalıklar İUGG sebebi olabilir. Plasenta Previa ve plasentadaki yoğun infarktlar bebeğin beslenmesini bozarak gelişme geriliğine neden olabilmektedir.
3. Annenin sigara içimi, annede beslenme yetersizliği, Çoğul gebelik ve Kansızlık (Anemi) da İUGG nedeni olabilir.

Bebeğe ait nedenler vakaların %20'sinde görülür. Genellikle simetrik gelişme geriliğine neden olur. Tüm vücut ölçümlerinde eşit oranda gerilik söz konusudur.
1. Bebeğe ait anomaliler: kalp anomalileri, kromozom anomalileri (down sendromu , trizomi ), santral sinir sistemi anomalileri
2. Bebeğin rahim içerisinde geçirdiği viral enfeksiyonlar İUGG nedeni olabilir.

Tanı

Halen devam etmekte olan bir gebelikte gelişme geriliğinin tanınması zordur. İlk önce rutin gebelik takiplerinde anne adayının öyküsünde düşük doğum ağırlığına neden olabilecek faktörler araştırılır. Anne adayı daha önce gelişme geriliği olan bebek doğurmuşsa, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları veya sigara kullanımı varsa İUGG açısından dikkatli olmak ve araştırma yapmak gerekecektir. Daha önceden İUGG'li bebek doğurmuş olmak en büyük risktir. Böyle hastalar bebeğin gelişimi açısından yakın takibe alınır. Rutin gebelik muayenelerinde rahimin beklenenden küçük olması veya annenin kilo alımının yetersiz olması da İUGG'yi düşündürür.
İUGG tanısında en büyük yardımcı ultrasondur. Özellikle İUGG gelişimi açısından risk saptanmış gebeler, gebeliğin erken dönemlerinden itibaren bebek gelişimi açısından seri ultrasonografik takiplere alınmalıdır. Gebeliğin hemen başında yapılan ultrason ile gebelik yaşı ve tahmini doğum tarihi doğru bir şekilde saptanmalıdır. Zira daha geç haftalarda yapılan ultrason ile gebelik yaşı tam olarak saptanamamakta gerekli girişim için bazen geç kalınabilmektedir. Ultrasonografik olarak bebeğin baş çapı, baş çevresi, baş çevresi/karın çevresi oranı, uyluk kemiği uzunluğu ölçümleri ve ayrıca bebek ağırlığı ölçümü vb yapılır. Bu ölçümlerde gebelik haftasına göre bir küçüklük saptanması durumunda İUGG'den şüphelenilmelidir.

İUGG'nin en çok karşılaşılan sebebi bebek ile anne arasındaki kan dolaşımının bozulmasıdır. Renkli Doppler ultrasonografi ile kan damarlarından geçen kanın akım özellikleri tespit edilebilir. İUGG'li bebekte kan dolaşımı bozulmuştur ve bu durum Doppler ile saptanabilir. Doppler ultrason ile damardaki direnç artışının ortaya konması dolaylı olarak bize kan dolaşımına karşı bir direnç artışı olduğunu gösterir. Anneden bebeğe kan getiren uterin arterde, gebelik ilerledikçe bebeğe daha çok kan gelebilmesi için 24-26. haftaya kadar dirençte düşüş olmaktadır. Bu direncin beklenenden yüksek devam etmesi preeklampsi ve İUGG riskini arttırmaktadır. Bebekle plasenta arasında göbek kordonu içerisindeki umbilikal arter, umbilikal ven ve bebeğin beyin damarlarındaki dalga şekli bozuklukları, bebekteki dolaşım bozukluğunu saptayabildiği gibi dolaşım bozukluğunun şiddetini de belirleyebilmektedir.

Bebekte gelişim geriliğini açıklayacak bir damarsal problem yoksa olabilecek doğumsal anomaliler açısından ayrıntılı bir ultrason taraması yapılmalıdır. Gerektiğinde amniyosentez yapılarak bebeğin kromozom yapısı araştırılır. Ayrıca bebekte olabilecek enfeksiyonlar da (toxoplasma, CMV, Rubella--Gebelik ve TORCH Enfeksiyonları--) araştırılmalıdır.

Hasta takibi ve tedavi

İUGG tanısı konmuş bir gebelikte temel problem bebeğin anne karnında ölme riskinin olmasıdır. Ancak bebek bu risk nedeni ile vaktinden önce doğurtulursa da prematürite nedeni ile doğum sonrası dönemde kaybedilebilir. Bu nedenle bebeğin doğum zamanına karar vermek önemlidir.

İlk önce önlenebilir bir İUGG nedeni varsa bu ortadan kaldırılmalıdır. Anne sigara içiyorsa bırakması gerekmektedir. Hipertansiyon, düzenli yatak istirahatı ve gerekirse tıbbi tedavi (İlaç) ile düzenlenir.
Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve iyilik hali düzenli ve sıkı bir takibe alınır. Ultrasonografi ile bebeğin gelişim parametreleri ölçülür, kilo alımı takibe alınır. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması da ciddi risk altında olduğunun başka bir göstergesidir. Aynı şekilde renkli Doppler ölçümleri düzenli olarak yapılır. Anne karnındaki bebeğin kalp atımları NST (fetal monitör) ile takibe alınır. Tüm bu testlerin kombine edildiği Biyofizik Profil skorlaması seri olarak yapılır. Gelişme geriliğinin şiddeti bu testlerin yapılma sıklığını belirler.

Bu sıkı takip sonunda bebeğin doğduğunda yaşayabilecek aşamaya gelmesi veya bebeğin anne karnında kalmasının riskli olduğunun saptanması durumunda doğuma karar verilir.

İUGG'li bebeklerin doğumu da risklidir. Zaten sınırda olan bebek kan dolaşımı doğum sancıları sırasındaki rahim kasılmaları ile iyice bozulabilir ve bebek kalp atışları yavaşlayabilir (bradikardi). Bu nedenle bebek kalp atışları sıkı takibe alınarak doğum izlenir. İUGG'li bebeklerde bu nedenle çoğunlukla Sezaryen tercih edilmektedir.
 
Benim bebeğim de 2 hafta gerden geliyor suyunda azalma var ama beslenemdigi icinmis cunku anneden bebege gden beslnmesini saglayan damarlar darmis o sebeptn igne verdiler kullaniyorum ama senin gebelik haftan baya kucuk bende ultrasyonda cikti ama okadar detayli gorunmedigi icin obstetrik doppler istediler oyle incelediler kndini uzme
Bol bol su iç bir komşum armudu tavsiye etti bebeğin suyunu artırıyormuşngünde 1 tane armut yiyiyorum bende Herşeyin fazlası zararlıdır.. kararınca yemek Lazım
 
herkese çok teşekkür ederim uzun süre giremedim nete kızlar kusura bakmayın
 
kızlar bugün doktora gittim 13 hafta 6 günlük hamileyim, doktor bana bebeğin 6 gün geriden geldiğini söyledi, böyle bir durum ile karşılan var mı? ne yapmalıyım bilemiyorum,daha önceden hiç duymadım, lütfen yardımcı olur musunuz?
bişey olmazki sıkıntıya sokma kendini 2 hafta üstü sıkıntılı durum olur
 
Back