arkadaşlar iki ayrı yerden alıntı yaptım belki biraz faydası olur diye inş. işinize yarar
SERVİKAL SIVI
Rahim ağzında bulunan bezlerden östrojen hormonunun etkisiyle üretilen sıvıdır. Bu sıvının çok önemli fonksiyonları vardır. Spermlerin canlılığını korumak ve rahim içine ulaşmaları için rehberlik etmek, vajen asiditesinin spermlere zarar vermesini önlemek ve bir filtre görevi yaparak normal olmayan spermlerin rahim içine girişini engellemektir. Adet kanaması ve hemen sonrasındaki birkaç gün mukus üretimi yoktur. Daha sonra yumurtanın olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte gittikçe artan östrojen hormonu, mukus üretimini başlatır. Daha önce bahsettiğim hormonal uyarıma bağlı değişiklikler gözlenir. Mukustaki bu değişiklikleri tespit edebilmek için, eller iyice yıkanıp kurulandıktan sonra parmakuçlarınızla vajen içindeki servikal sıvıyı hissedip alın. Yumurta akı kıvamında ve 8-10 cm.?ye kadar kopmadan uzayabiliyorsa yumurtlama dönemindesiniz demektir. Aşağıdaki şekli bu testi yorumlayabilmeniz için veriyorum. Bu testi idrar yapmadan önce uygulanmalısınız, çünkü idrarın verdiği ıslaklık hissi sizi yanıltabilir. Aynı şekilde sürekli akıntıya neden olan vajinal bir enfeksiyon tedavi edilmediği sürece yanılgıya neden olabilir. Vajinal enfeksiyonlarda genellikle kokulu, kirli sarı-yeşil sürekli bir akıntı söz konusu olduğundan mukus salgısındaki artışı ve kıvamındaki değişiklikleri tespit etmek pek de mümkün olmaz.
Östrojen etkisiyle, yumurtlama dönemi yaklaştıkça servikal kanalda genişleme olur. Hatırlayın, burası yani serviks, rahim ağzıydı. Servikal bezlerde mukus salgısı artar, salgının akışkanlığı artar ve daha saydam, berrak bir akıntı halini alır. Bu salgının protein ve glikoz miktarı fazladır. Bütün bu değişiklikler yumurtlama döneminde spermlerin rahim içine geçişini kolaylaştırmak içindir. Progesteron hormonu etkisiyle bütün bu değişiklikler ters yönde işlemeye başlar ve mukus salgısı azalır, akışkanlığını yitirir, daha koyu bir kıvam alır. Servikal kanalda daralarak spermlerin geçişine olanak sağlanmaz. Östrojenler memelerde süt kanallarını geliştirirken, progesteron hormonu da süt bezlerini süt salgılamaya hazır hale getirir. Özellikle yumurtlama sonrasında artmış kan akımıyla birlikte memelerde ödem (sıvı birikimi), gerginlik, ağrı ve ağırlık hissi oluşur. Adetle birlikte bu bulgular kaybolur. Progesteron hormonunun etkisiyle bütün vücutta su ve tuz tutulumu olur. Buna bağlı olarak, bütün vücutta ödem ve bir-iki kilo kadar vücut ağırlığında artış görülebilir. Progesteron bağırsak hareketlerinde de yavaşlamaya neden olduğundan, yumurtlama dönemi ve sonrasında karında şişlik, aşırı gaz ve kabızlık sık karşılaştığımız şikâyetlerdir.
Dr.Süleyman Tosun
Bahçeci Kliniği
************************************************************************************************************************************
Yumurtlamadan hemen evvel, vajinal akıntının şeffaf, yumuşak ve çiğ yumurta akı kıvamında olduğu fark edilebilir...
Yumurtlama sonrası ise, akıntı yoğun ve beyazımsı olup, kaybolur...
Bazı kadınlarda yumurtlama hafif kasık ağrısı şeklinde fark edilebilmektedir