Başımızın derdi "Gaz"

bizimde 3 gündür gaz problemimiz var gündüzleri uyumuyor bebeğim ağlıyor ve sürekli kucak istiyor bugün artık sağlık ocağına gittik metsil zinco ve bir şurup verdi reçete eşimde kaldı ismini bilmiyorum bide eğer çok sıkışırsanız fitil verdi onu atarsınız dedi ben zaten metsil kullanıyorum faydası oluyo gibi bide zincoyu deneyeceğim sonra şurubu öle dedi doktor hangisi ii gelirse onu kullanıcam...
 
canım ben nurse herveyı kullanmaya basladım ınan cok etkılı zıncodan fayda goremedık
 
nurse henvey dıye bır gaz ılacı duydunuz mu ya da kullananınız var mı

cnm doktorun bize verdi şurubun adı nurse harveysmiş kullandım bugün faydası oldu gibi ama zamanla görücez tabikii fitilin adıda panalgineli bişi ağrı kesici herhalde dün gece acile gittik bizde bebeğim 3saat ağladı gaz sancısından ne yaptıysak kar etmedi en son fitil attık hastaneye giderken uydu kaldı hatta has. kadın güldü uyudu deyince yapacak bişi yok dedi eve geldik uyudu şükür bakalım inş bidaha dün geceki gibi olamz bebeğim....
 
canım geçmiş olsun...gaz deyip geçmemek lazım.acilde bitiyo sonu...tabi allah başka dert vermesin...büyük adam zor dayanıyo gaz sancısına bu yavrucaklar napsın,yazık onlara.bizim pek olmadı gaz sorunumuz çok şükür.ama son bir kaç gündür çok huzursuz,uyumuyo,ama çok fazla ağlamıyoda.acaba gaz mı,yoksa başka derdimi var bilmiyorum.şimdi uyuyor çok şükür...
 
mrb canım benim sana tavsiyem bebeğine kuru dut u su ile kaynat şeker falan katma sonra bebişine içir hem doğal hem işe yarıyor.ananemin ve teyzelerimin tavsiyesi idi.ayrıca zararsızda kendinde içhem sütün çoğalır hem bebeğe kendi sütündende geçer....bence şimdiden ilaca alıştırma minicik bebeği
 

saol cnm wallahi nasıl kıvranıyo kıyamam bizim:çok üzgünüm: 36. güne kadar yoktu gazı şu 5 gündür var yediklerimede dikkat ediyorum ama yok yok ...ağlayınca çıldırasım gelio o ağlıo ben ağlıyorum sinirlerim alt süt ooldu-tatlicadiarzu- benim bebeğimde öleydi uyumuyordu gündüzleri yatırıyodum 5 dk sonra uyanıyodu sağlık ocağına götürdük gazı var dedi ağlarken aykalrını dizlerine çekio gazı olan bebek cnm bir sürü ilaç verdi nurse harveys die bir şurup kulanıyorum şimdi sanki ii geldi gibi bakalım annemi çağırdım gelicek walla bugünde eşim nöbetçi yalnızım gene tutarsa ne yapıcam bilmiyorum iştende gelemez radarda çalışıo offffff inşallah bu gece tutmazzz lütfen allahımm...:çok üzgünüm:
 
arkadaşalr benim kızımnda gaz problemi vardı metsil kullanıyoduk faydası olmuyodu..şimdi OM-X adında bi şurup kullanıyoruz çok etkili oldu kesinlikle tavsiye ederim önceden günlük 2-3 saat ağlardı şimdi hiç gaz prıbemimiz kalmadı..
 
Gazın ilacı hareket
Annelerin diğer bir korkulu rüyası da gaz yapıcı gıdalar. Annenin yediği şeylerden gaz bebeğe geçer mi?
Gaz yapıcı gıdalar annenin bağırsağında gaz yapar. Hiçbir zaman annenin bağırsağında oluşan gaz, kana karışıp, kanla memeye gidip, memeden de çocuğa geçmez. Bu tamamıyla bir uydurmadır ve hurafedir.
Peki gaz neden olur?
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.
Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.
Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.
Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.
Bir de halk arasında sıkça söylenen; 'Emziren kadın ayağını üşütürse sütü de üşür, gaz olur' sözü vardır...
Böyle bir şey yoktur. Bunlar tamamen hurafedir.
Peki gazı iyi çıkmayan çocuk ne yapar?
Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.
Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.
Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.
Bebek doydu mu?
Doyduğunu nasıl anlarsınız, ağlama açlık işareti mi?
Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapacaktır ve içmeyecektir.
İkincisi idrar sayısı günde dörtten fazla olacaktır. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvık olmasıdır. Bunlar varsa çocuk iyi besleniyor demektir.
Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kakalar yapacaktır. Lüzumundan fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapacaktır. Eskilerin dediği gibi yeşil kaka yapan çocuk, ayaklarını üşütmüş anlamına gelmez.
İshal harici yeşil kaka yapan çocuk 'çok yemek yiyor' anlamına gelir. Bu durumda ishal sancısı gibi bir hazımsızlık sancısı oluşacak ve bebek ağlayacaktır. Bu durumu çözmek çok daha zordur. Çünkü gaz çıkarmak iyi gelmeyecektir
Emzirmenin süresi var mı?
Yeni doğan bir bebek genellikle bir memedeki sütün yarısını üç dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için beş dakikada içer. Yani sekiz dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterli.
Fakat zamanla anneler bir öğün bir göğüsten diğer öğün diğer göğüsten meme verebilir.
Ama bu herkes için geçerli değildir. Anne ile bebeği arasında farklı zamanlamalar oluşabilir.
Kucağa alınan çocuk hep kucak ister mi?
Bu da eskilerden gelen bir hurafedir. Bebek kucağa tabii ki alınacaktır. Özellikle de ilk aylarda hem gaz sorunu hem bebeğin duygusal gelişimi açısından bebeğin buna ihtiyacı vardır.
Kucağa almanın alışkanlık yaratıcı hikâyesinin kökeni Osmanlılara kadar uzanır. Gelinle kaynana o dönemlerde aynı evi paylaşırdı. Gelin sürekli çocuğu kucağına alıp dolaşınca da işler kaynanaya kalırdı. İşte bu nedenle de, gelin çocuğu kucağına alıp işleri aksatmasın işler de kaynanaya kalmasın diye kaynanalar bu yalanı uydurdu! Bir de 'Çocuk sonra kucağa alışır' sözü eklenip olay süslenince bu yanlış kanı yıllar boyunca sürüp gitti.


DR KADİR TUĞCU
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…