How to install the app on iOS

Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.

Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.

Nöroloji - Beyin ve Sinir Hastalıkları Baş Dönmesi (Vertigo) Hakkında

  • Konu Sahibi Konu Sahibi Elif
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.060
30.539
1.123
61
Konya
Baş dönmesi, sık görülen bir yakınmadır. Hastalar baş dönmesinin; ‘' etrafımda her şey dönüyor, yer altımdan kayıyor '' gibi sözcüklerle anlatırlar. Baş dönmesine hemen her zaman eşlik eden bulantı, kusma, yürümede zorluk eşlik eder
Psödovertigo ise, hasta tarafından sersemlik hissi, havada ya da bulutlarda yürümek gibi aktarılır. Psödovertigo en sık görüldüğü tablolar, anksiyete atakları, ağır anemiler (kansızlık), hipotansiyon (düşük tansiyon) ve hipoglisemidir (düşük şeker düzeyi).

Vertigoları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Nörolojik Kökenli Vertigo : Bu tür baş dönmesi bazı epilepsi (sara hastalığı) türlerinde ender de olsa görülür. Beynin Cerebellum denen kısmının hasarlarında; baş dönmesi görülür. Nörolojik kökenli baş dönmelerinde, baş dönmesine eşlik eden başka semptomlarda vardır.

Meniere Hastalığı : Tekrarlayan baş dönmesi atakları, kulak çınlaması ve zaman içerisinde tekrarlayan ataklarla yerleşen sağırlık vardır. Tipik bir atakta; ani başlayan birkaç dakika ile saatler arasında süren baş dönmesi ve değişen şiddette kusma bulunur. Kulakta çınlama vardır. Atak sıklığı hastadan hastaya farklılık gösterir.

Pozisyonel Vertigo : Başın ani pozisyon değiştirmesine, gövde uyum sağlayamaz ve yataktan kalkma; başın çevrilmesi v.b. nedenlerle baş dönmesi atakları ortaya çıkar. Ataklar, genelde bir dakikadan az sürer. İşitme ve çınlama baş dönmesine eşlik etmez. Bazen yaşlılarda bu tür baş dönmesi; birkaç saniye sürer ve yıllarca devam eder.

Vestibüler Nörinit : Sıklıkla tek bir baş dönmesi atağı ile beliren selim bir tablodur. Bu türde de, çınlama ve sağırlık yoktur. Hastalar, genelde genç-orta yaş erişkinlerdir. Hastaların hemen hemen hepsi, birkaç hafta önce geçirilmiş üst solunum yolu (grip vs..) enfeksiyonu bilgisini verirler. Bu baş dönmesinin nedeni, tam ispatlanmamış olsa da virüs denen bir mikrop türü sorumlu tutulmaktadır. Vertigo atağı ve kusma günler içinde şiddetini azaltarak geçer. Ani hareketle başlayan fenalık hissi ise, haftalarca kalabilir.

Tanı ve Tedavi : Baş dönmesi ile başvuran hastayı, hekim iyice dinlemeli, detaylı bir muayene ile düşündüğü baş dönmesi türünü, hastaya yaptırdığı tetkiklerle doğrulamalıdır. Bu tetkikler, baş dönmesinin türü doğru tespit edildikten sonra baş dönmesine sebep olan bir etken varsa, bunun tedavisi yapılmalıdır. Hastalıkla ilgili; hasta ve hasta yakınına bilgi verilmeli ve baş dönmesinin tedavisi düzenlendikten sonra hastanın tekrardan hekim ile ilişki kurulması önerilmelidir.
kaynak:mynet.com
 
Oturma pozisyonunda veya ayaktayken normal dengenin sağlanamaması son derece rahatsız edici bir duygu ve gerçekten korkutucu,üzücü bir durumdur.Vertigo nedeni çoğu kez önemsiz ,geçici yada sıradan bir sorundur.Daha seyrek olarak ciddi nedenlerlede ortaya çıkabilir .Kan basıncında ani düşmeler,beyne omuriliğe yetersiz kan gitmesi gibi sebeplerle de oluşabilir.Baş dönmesine neden olan ciddi durumlar arasında kalp kapakçığı hastalıkları,kalp krizi,şiddetli hipertansiyon veya kritik düzeyde inmiş kan basıncı sayılabilir.Baş dönmesinin bir nedenide iç kulakta yer alan denge mekanizmasının iyi çalışmamasıdır.

NEDENLERİ:
* Şiddetli ağrı
* Sık ve derin solunum
* Baş ağrısı
* Yaralanma
* Korku
* Kan basıncının düşmesi
* Öksürük
* Uzun süreli yatar pozisyondan aniden ayağa kalkmak
* İç kulak viral enfeksiyonu
* Fazla alkol alımı
* Boyundaki karotit sinüse baskı( gömlek yakasının dar olması gibi)
* Sakinleştiriciler, bazı kalp ilaçları,asprin,dilantin,narkotikler,tansiyon düşürücüler
* Kalp atım hızının dakikada 30'dan daha az veya 200'den daha fazla olması
* Klasik migren
* Madde bağımlılığı
* İlaç alerjileri
* Orta kulak cerrahisi veya travması
* Kulak zarı yırtılması
* Görme problemleri


NE ZAMAN DOKTORA BAŞ VURMALI:


* Bilinç kaybı varsa
* Oda ve eşyalar kişinin etrafında dönüyorsa
* Baş dönmesi günlük aktiviteleri engelliyorsa
* Baş dönmesi ilaç kullanımıyla başlamışsa
* Göğüs ağrısı,uyuşukluk veya başka ciddi bulgular varsa

Alınızda olsun.....


Alıntıdır:

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU ve Yaşasın Hayat ekibinden;
 
Baş dönmesi, boşluktaki yönelim değişikliği hissinden kaynaklanan nörolojik şikayete vertigo denir. Hareket halüsinasyonu olarak da betimlenebilen vertigo, tipik olarak dönme ve rotasyon şeklinde oluşur. Tüm hasta guruplarında sıkça görülebilir ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık gözlenir. Vertigonun toplumda görülme sıklığı yaşla artmaktadır.

A) Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Baş dönmesinin en sık sebeplerindendir. İç kulağın posterior semisirkuler kanalın uzun koluna, serbestçe hareket eden kalsiyum karbonat kristallerinin girmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kanal, pozisyonel değişikliklere aşırı duyarlı hale gelir ve pozisyon değişikliği vertigo ile sonuçlanır. Kafa travmasının sık bir sekelidir.

BPPV'nin başlangıcı anidir ve birkaç dakika sürer ancak tekrarlayabilir. Yatakta dönme veya başı arkaya çevirme gibi başın belirli pozisyonlarını hemen takiben görülen vertigo atakları görülür.

B) Meniere Hastalığı: İç kulağın, sıvı birikimine bağlı (sıvı miktarında artış), vertigo ile sonuçlanan bir hastalığıdır. Dalgalanan işitme seviyeleri (özellikle de düşük frekanslarda) ile birlikte vertigo atakları oluşur. Hastalık ilerledikçe kalıcı sağırlık ve kulak çınlaması (çınlama, vızıltı, uğultu, ıslık) gelişebilir, her atak ile sağırlık daha da kötüleşir. Kulakta dolgunluk, bulantı ve kusma, ani düşmeler görülebilir. Ataklar tekrarlama eğiliminde olsa da tedavi altında birkaç yıl içinde kararlı hale gelir ve tamamen kaybolabilir.

C) Vestibüler Nörit (Akut Periferal Vestibülopati): Şiddetli bir şekilde birkaç gün süren ve daha düşük şiddette haftalarca devam edebilen, uzamış tek vertigo atağı şeklindedir. Bir ailede birkaç üyeyi etkileyebilir ve çoğunlukla baharda ve yazın erken dönemlerinde görülür.

D) Serebellar Vertigo: Serebellumun, dengesizlik ve baş dönmesi ile sonuçlanan inmesidir (inme şeklinde vertigo.) Ani başlangıçlı baş dönmesi, yürüyüş bozukluğu, mesafe yargısında bozulma, baş ağrısı, bulantı ve kusma görülür. Beyin sapında kompresyon gelişirse akli durumda hızla kötüleşme görülebilir, bu kompresyona bağlı ölüm gelişebilir.

E) Vertigonun Diğer Sebepleri:

1) Migren: Migren hastalarının yaklaşık %25'inde vertigo görülmektedir. Vertigo atakları, baş ağrısı öncesinde veya sırasında ya da bundan bağımsız olarak ortaya çıkar.

2) Vertebrobaziller Yetmezlik: Herhangi bir tetikleyici etken olmadan aniden başlar, birkaç dakika sürer ve yine aniden sona erer. Görme kaybı, çift görme, konuşma bozukluğu, güçsüzlük veya hissizlik gibi eşlik eden bulgular vardır.

3) Serebellopontin Köşe Tümörleri: Genellikle hafif baş dönmesi ve belirsiz bir dengesizlik hissine sebep olur. Tümör, beyin sapı veya serebelluma bası yapacak derecede büyümediği sürece hastalık ilerleme göstermez.

E) "Sersemlik Hissi" (Dizziness): Tüm nörolojik şikayetlerin en sık olanıdır ve sıklığı yaş ile artar. Bu terimin nasıl betimlendiği tespit edilmelidir. Genellikle sersemlik, baş dönmesi, zayıflık ya da bayılacakmış hissi anlamında kullanıldığı görülmektedir. Hasta tarafından vertigo veya dönme hissinin illüzyonlarından farklı olarak sallanma hissine benzetilmektedir. Oturur veya yatar pozisyondan hızla kalkma sonucu sallanır tarzda sersemlik ve gözde lekeler belirebilir. Hasta, hareketsizliğini sağladığı zaman içinde bulgular azalır.
 
Baş dönmesi birkaç saniyelik bir his olabileceği gibi aylarca hatta yıllarca zaman zaman meydana gelen ataklar şeklinde seyredebiliyor. Acıbadem Hastanesi Kozyatağı ve “Kriton Curi Parkı Gönüllüleri” işbirliğiyle gerçekleştirilen “Baş Dönmesi” söyleşisinde konuşan Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Üneri, “Önemsiz kabul edilen baş dönmesi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Kadınlarda ve 30 - 50 yaş grubunda daha çok görülen bu hastalıkta teşhisin doğru konulabilmesi tedavi açısından büyük önem taşır” dedi.

Baş dönmesi farklı şekillerde hissedilebilir

Baş dönmesini, “kişinin vücuduyla dünya arasındaki algısının bozulması” olarak tanımlamak mümkün. Doç. Dr. Üneri “Baş dönmesi kişinin yaşadığı bir hareket illüzyonudur. Bazı baş dönmelerinde kişi etrafının ya da kendisinin hareket ettiğini görürken; duvarlar, eşyalar dairesel olarak döner veya aşağıdan yukarıya kayar, bazen de etrafın değil kendisinin hareket etmekte olduğunu hissedebilir. Bazen bu hareket o kadar kuvvetli ve hızlı hissedilir ki hasta gözünü açamaz ve ayakta durmakta güçlük çeker. Bu görüntü yanılgısının sebebi gözlerde nistagmus denilen istemsiz (refleks) hareketlerdir. Bir baş dönmesi atağı birkaç saniye sürebileceği gibi saatlerce, ya da hafifleyerek günlerce, aylarca sürebilir, bazen de belli aralıklarla tekrarlar” diye belirtti.

Baş Dönmesi Tipleri

Vertigo ve Dizziness olarak baş dönmesi ikiye ayrılıyor. Vertigo tipi baş dönmesi birçok kişide rastlanabiliyor. Hasta gözünü açtığı zaman etrafındaki objelerin kaydığını görüyor. Doç. Dr. Üneri bu tip baş dönmesini, “ Nasıl ki çocuklukta oynarken etrafımızda birkaç kez döndükten sonra durup gözümüzü açtığımızda etrafın kaydığını görürdük. Hasta da bunu görüyor. Dizziness ise çok farklı seyrediyor. Bu tipte hasta tam bir dönme hareketi hissetmiyor, daha çok bir sarhoşluk hissinden, sersemlikten ve buna benzer başka bir rahatsızlık hissinden bahsediyor. Bazen de baş dönmesi, dengesizlik hissi, bulutların
üstünde yürüyormuş hissi, ya da yürürken bir tarafa çekilme veya aniden itilme şeklinde, dengesizlik şeklinde tarif edilir” diye belirtiyor.

Stres tetikliyor

Baş dönmesinin nedenleri periferik ve santral olarak ikiye ayrılıyor. Santral nedenler, santral sinir sistemini oluşturan MS gibi nörolojik hastalıklardan kaynaklanıyor. Periferik nedenler ise baş dönmelerinin yüzde 80”ini oluşturuyor. Periferik baş dönmeleri migren, kronik orta kulak hastalıkları, ameliyat ve travmalara bağlı oluşuyor. Doç. Dr. Üneri stresin de baş dönmesinde etken olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Stres, tek başına baş döndüren bir faktör olmamasına rağmen, mevcut rahatsızlıkların, kendisini daha şiddetli bir şekilde hissettirmesine yol açıyor. Ayrıca baş dönmesi ya da kronik dengesizlik problemi olanlarda bu hastalığın yanında psikosomatik şikayetler de oluşmaya başlıyor. Zamanla stres dengesizliği, dengesizlik de stresi arttırıyor ve tam bir kısır döngü oluşuyor.”

Tanı ve tedavi

Baş dönmesi tanısı çok zor konan hastalıklardan biri. Doç. Dr. Üneri, “Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’nda yer alan Baş Dönmesi ve Denge Kliniği ile hastalığın tanısı ve tedavisinde başarılı sonuçlar alınıyor. Hastanın hikayesinden problemin periferik mi, santral mı olduğunu ayırt etmeye çalışıyoruz. Daha sonra nöro-otolojik muayene yapılır. Muayenenin ardından odyolojik inceleme, ENG ve VNG gibi iç kulak fonksiyonlarını ölçtüğümüz tetkiklere geçilir. Bunların dışında MR, tomografi gibi görüntüleme tekniklerinin de kullanılması gereklidir. Elektronistogmografi (ENG) vestibüler sistemin değerlendirilmesinde “temel” testtir. Yaklaşık 30 yıldan beri baş dönmesi olan hastaların incelenmesinde tüm dünyada kullanılmaktadır” diye sözlerine ekledi.
 
Cocuklugumdan buyana bas dönmelerim oluyor okadar dotora gitdim tedaviler ilaclar kullandim tek sebeb kansizlik ve anemi olmam buda regl cogunlugundan dolayi bir türlü düzene girmiyor ama ben alisdim onunla yasamaya halsizlik bitkinlik bas dönmesi uyku düzensizligide beraberinde yani Allah dermansiz dert vermesin
 
bende bu rahatsızlık 3 yıldır var ve 2 gün önce tekrardan acillik oldum
asırı derecede bas dönmesi ve miyde bulantısı
benim boyun kemiğim terse dönmüş
yani boyun düzleşmesininde ötesinde
cok rahatsıklık verici birsey ve sürekli dikkat gerektiren bir hastalık bas edebiliyormuyum hayır kesinlikle ne zaman geleceği dahi belli olmuyor
 
offff bendede var vertigo bürekli ilaç içiyorum bazen ilaç fayda etmiyor ne tetikliyor bilmiyorum ama ilk olduğunda ölüyorum sandım.
 
bende 2 gün önce meniere hastası olduğumu öğrendim baş dönmelerim vardı bu teşhis konuldu allah beterinden saklasın tedavi ile geçiyormuş allah hepimize şifa versin inş
 
ben uzun süre oturup kalktığımda tuhaf bir göz kararması ve baş dönmesi yaşıyorum.
 
tam 5 senedir çekiyorum ve zaman zaman hastanelik oluyorum.
akut dönemi vurdumu ne yapsan fayda etmiyor.istediğin kadar ilaç al genede yapıcağını yapıyor.
allah herkese şifa versin çok zor bir hastalık.
 
sanıyorum bu vertigo bnde de var.. özellikle 1 haftada 3 kez oldu
geceleri hep uzun süre tv izliorm yatakta veya internetteyim ama hep yatıorm. sonra kalkınca yukarı uzandım 2 kez onlarda dengemi kaybettm yatağa düştm dierinde direk başım döndü sadece... ya bilgisayara son vermeliyim ya da bi doktora görünmeliyim ...:emir_bebek:
 
benim kayınvalidemde vertigo hastası.
çok zor bi hastalık gerçekten.senden 1-2 kere acillik oluyor.serumlar falan.
allah herkese acil şifalar versin
 
son bir haftadır baş dönmesi ve mide bulantısı çekiyorum. nörolojide göründüm ayrıca dahiliyede sonuçlarım temiz çıktı. hiç birisi film istemedi bende çıktım eve geldim. bununla ilgili hangi doktorda göründünüz ?
 
Ben de son 15-20 gündür elektrik çarpması, baş dönmesi gibi bir his var.. Hava değişimi falan diye önemsemedim ama geçmek bilmedi. Vertigo olduğundan şüphelenmeye başladım. Kbb ye mi gideceğim nörolojiye mi? Siz nereye gittiniz?
 
kbb ye gideceksin bende tesadüfen öğrendim bu hastalığı çok zor hayatım boyunca midem bulanarak ve başım dönerek yaşadım.
hep tansiyonum düşük zannederdim meğer vertigoymuşum haberim yokmuş.
 
Benim annem de de var bu rahatsızlık hiç geçmeyecekmi annem sürekli mutsuz hep böle kalmasında korkuyorum

beyinden gelen damar tıkanıklığından kaynaklanabiliyo çoğu sürekli yada süreksiz olağan şeklde devam eder..halamda da aynısı var.çocuklara bile bakamıyo başı dönüyo yol yürüyüemiyo fazla.sıcağa geelmiyo..dikakt edilmesi lazım.sanırım yk pek çaresi. bilmyrm ameliytla geçermi ama..oda riskli :44:
 
Back