AttaQue canım mümkünse garanti bankasının sınavından ve girdiysen mülakatından yada girmediysen iş bankasının mülakatından bahsedermisin???
Merhaba canım , ben Garanti Bankası'nın gişe asistanlığı için i.k. sitesinden başvuru yapmıştım , daha sonra tel. ile aranarak yazılı mülakat yapılacağı bu mülakatı geçtiğim takdirde grup mülakatı ve kişisel mülakata alınacağım , bunlarda olumlu geçerse bankanın kendi insan kaynakaları ve işe alım uzmanı tarafından mülakata davet edilebileceğim söylendi.
Leventte , Garanti Bankasının çalıştığı i.k. şirketine gittim.
Bir odada 40 kişi kadar korkulu gözlerle bekleyen insanın arasına karıştım , daha önce hiç böyle bir sınava girmemiştim.Sınav görvlisi bayan gelip kendini tanıttı ve sınavın 3 aşamalı olduğunu anlattı.
1. aşamada basit toplama , çıkarma , bölme soruları vardı. 30 sorumuz ve 10 dk. mız vardı. 3 soruya 1 dk. düşüyor ona göre hareket etmelisin , ben heyecanla zamanı çok iyi ayarlayamadım 5 soru kadar yetiştirememiştim.
Matematik bilen herkes yapabilir.
Örn : 10 + 45 \ 8 gibi sorular
2. aşamada bankacılık işlemleri ile ilgili sorular vardı. Gözünü korkutmak istemem ama en çok zorlanılan test sanırım buydu. Yanımda bankacılık yüksekokulu bir bey vardı bana zor olduğunu söyledi sınav sonunda, ben bankacılık mezunu olmayan biri olarak nasıl hayal kırıklığı yaşadım o anda anlatamam. Ama biraz mantıkla çözülebilir , hızlı olmak ve en mantıklı hareketi yapman gerek sadece.
Zamanı kesinlikle iyi kullan , 3 yanlış 1 doğru götürmüyordu bu arada.
Örn ; Ali Bey bankanıza geldi ve elindeki 1500 ytl. lik çeki 10 adet 5 ytl banknot , 8 adet 10 ytl. lik banknot şeklinde istedi ona ödemeyi nasıl yaparsınız?
Burada istenilen banknot adetlerinin paranın tamamını karşılamadığını unutma geri kalan parayı senin ona istediğin gibi ödemen bekleniyor , şıklardan deneyerek gidebilirsin
Diğer bir örn. ; Ahmet Bey parasının tamamının %5 ini çekiyor geriye 900 ytl 5 ykr si kalıyor, Ahmet Bey'in parasının tamamı ne kadardır?
Diğer örn. ; Mehmet Bey parasından %5 faiz aldığına göre 2 yıl sonraki parası 500 ytl ise iu anda ne kadar parası vardır?
Bunun gibi sorulardı 20 soru vardı diye hatırlıyorum zamanda 15 dk idi sanırım.
3. sınav dikkat testi. Bu testte dikkatin ölçülüyor.50 sorun var ve 20 dk.
Yanyana iki cümle yada sayı yazılmış bunlar birbiriyle aynı ise Aynı şeçeneğini işaretliyorsun , farklı ise farklı seçeneğini.
Örn; 345654333456654564 $ = 3455433345665456654564 TL
bindokuzyüzellisekizytlkırksekizykr = bindokuzyüzellisekizykrsekizykr
şeklinde sorular.
20 dakika sonra sonuçlar açıklanıyor. Testlerde başarılı olanlar odada bırakılıyor , diğerleri teşekkür edilerek uğurlanıyor.
40 kişiden 16 kişi başarılı oldu benim mülakatımda. Sonra o 16 kişi 8 li grup olarak ikiye ayrıldı ve bizi bir odaya yolladılar 8 kişi olarak.
Yuvarlak masa hepimiz oturduk. Görevli bayan (çok tatlıydı , insanın heyecanını yok ediyordu , bu yüzden çok şanslıydık) geldi ve kendini tanıttı , daha sonra sırayla kendimizi tanıtmamızı istedi ve neden bankacılık sorusunu cevaplamamızı istedi. Sıranın en başında ben vardım :S ve kendimi tanıttım , ismim soyismim , hangi okuldan mezun olduğum ve nerede yaşadığım olarak özetledim ben tanıtımı , neden bankacılık sorusuna da , kariyer vaad eden bir sektör ve kurumsal olarak lider kuruluşlardan biri dedim
Sonra hepimize bir kağıt dağıttı , kağıtta '' Reklamcılık sektörü yerel öğelere bağlı kalmalı mı yoksa global olarak mı çalışmalı? '' şeklinde bir yazı vardı. Bu konuyu hep beraber tartışmamızı istedi. Sonucu da aramızda bir sözcü seçerek kendisine iletmemizi istedi. Bu arada o da karşımızda oturuyor.
İlk olarak bir arkadaşımız bence yerel öğelere bağlı kalmalı diye söze başladı , arkasından ben nedenini sorarak , farklı fikrimi ve bunun nedeni belirttim böylece diğer arkadaşlarda yavaş yavaş katıldılar konuşmaya , hiç katılmayıp kendini geri çeken arkadaşlar da oldu. Ama sana tavsiyem ne çok sivril ne de tamamen geri çekil. Bununla ilgili internetten bilgi bulabilirsin , nasıl davranman gerektiği , vucut dilini nasıl kullanman gerektiği gibi. Neyse sözcümüzü seçip bayana düşüncemizi ilettik. Teşekkür etti ve bize birşey söylemeden çıktı. Sonra geldi ve birini çağırdı , cv eksiklerinizi tamamlıyacağız diyerek. Sıra bana gelince tekli bir mülakat olduğunu anladım cv eksikliği dediği şeyin. Birabir mülakat yaptı aynı bayan. Kendimi tanıtmamı istedi , hangi okullar , hangi işler , işten ayrılma nedenlerim , orada ne iş yaptığım , bu iş için çok fazla düşünüp düşünmediğimi sordu. Çok fazla düşünmedim dedim. Bu yanıltıcı bir soru çünkü , çok düşündüm dersen demekki yapabileceğine çok emin değilsin diyebilirdi. Neyse teşekkür ederek elini sıktım ve olumlu olduğunda 1 hafta içinde bana döneceklerini söyleyerek beni uğurladı.
3 gün sonra beni aradı ve olumlu olduğunu söyleyerek , Garanti'nin kendi insan kaynakları ve işe alım uzmanıyla görüşeceğim yeri ve zamanı söyledi.Gittim tabiki :) Çok güzel bir bayan ve işe alım uzmanı diğer bayan beni karşıladılar. Yine kendimi tanıtmamı istediler. Araya girerek bir kaç soru sordular. Neden bankacılık , neden kendi mesleğini yapmadın , neden bu işten ayrıldın , bu işi yapabileceğine emin misin gibi sorular. Şık bayan soru sorarken diğer bayan mimiklerime bakıyor ve not alıyordu. Bana en başında notlar alıcaklarını bunun kötü birşey olmadığını söylediler :) Burada önemli olan bence kararlı cevaplarını vermen ve ikilememen. Kendine güvenini hissettirmen. Ben o gün inanılmaz heyecanlıydım , üstelik bir yakınımı kaybetmiştim bir yandan aklımda o vardı. Kendimi çok iyi ifade edebildiğimi sanmıyorum.
10 dk. kadar sürdü görüşme ve teşekkür ederek bilgilendirileceğimi söylediler.
Dedikleri gibi bilgilendirdirildim ama farklı bir semt ve farklı bir iş teklif ettiler. Daha sonra gişe asistanlığına yükselebileceğimi de ilave ettiler. Ama ben kabul etmedim.
Bol şans canım , inşallah hayırlısıyla girersin.