Balkonda bahçe kurmanın keyfini yaşayın..

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.019
30.376
60
Domates, biber, maydanoz, reyhan, nane, kekik, dereotu, taze soğan gibi saksıda yetişme imkanı olan sebze ve baharat çeşitleriyle evinizin havası, rengi, kokusu bile değişecek. Balkona baharı getirmek, evinizde küçük bir doğal hayat köşesi oluşturmak için çok fazla vakit ayırmaya da gerek yok; biraz merakınız olsun yeter ki!
Hem bakması kolay hem de evleri süsleyecek bitkilerin fidelerini bugünlerde pazarlarda, seralarda bulmak mümkün. Saksılara tohum ekerek de sebze yetiştirebilirsiniz fakat tohumdan fide çıkarmak zor olabileceği için fide dikmek işinizi kolaylaştırır.
Marketlerde dekoratif saksılar, toprak ve tohumlar birlikte satılıyor. İstediğiniz bitkiyi, seçtiğiniz saksılarda hazır dikilmiş şekilde alıp, evinize yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri toprak, ahşap, seramik veya plastik saksılara ekebilirsiniz.
Fakat plastik saksılar toprağın nemini uzun süre muhafaza ettiği için daha uygundur. Fazla bakım gerektirmeyen bitkileri günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere yerleştirmeniz ve iki-üç günde bir sulamanız yeterli. Biberiye, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi yeşil bitkiler hem mutfağınızın güzel kokmasını sağlar hem de yemeklerinize tat verir. Bunları dalından koparıp taze taze yemeklerinize katabileceğiniz gibi, kurutup kışın baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Fideleri evde oluşturmak isterseniz, bitkilerin alt yapraklarını temizledikten sonra diplerinden bir miktar keserek suya koyun ve köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra istediğiniz saksıda yetiştirin. Çimlenmiş patates ve soğanlarınızı da hemen toprağa gömün.

Yenecek bitkiler için organik gübre kullanın Balkon bahçeniz için dış mekân saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanmayın. Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklemeyin. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Baharatlar yeneceği için çiçeklere verilen suni besinler kullanmak yerine, özel hazırlanmış, paketlenmiş steril organik gübreler kullanmak mümkün.
Şemsinur Özdemir

hayatifarket.com

Paylasimin cok guzel helede bahara merhaba dedigimiz bir zamanda ay valla bende ektim biraz birseyler bekliyorum sabirsizlikla cikmalarini simdilik kasalara ektim bakayim ne cikacak şakkıdı

ben de çok istiyorum. bizim kocaman bir terasımız var. burada rahatlıkla yetiştirebilirim. yenebilicek şeyler istiyorum. maydonoz nane soğan v.s.

Son düzenleme:
paylaşım için tşk içimi ısıtınız valla
yazları uzun bir tatile çıkıyorum ,malesef bu yüzden balkonumda istediğim gibi çiçek yetiştiremiyorum
inş. bir gün emekli olup daimi evimize yerleşince bu hevesimi gidereceğim :)

bende cherry domates yetiştirmek istiyorum.tohum siparişi vericem yarın.inşaallah başarılı olabilirim.

inş. neden olmasın ,deneyim kazanırsınız
evvelki sene balkon çiçekleri almıştım ,ne olduğunu anlamadan yeşil böcekler sardı ve öldüler
geçen sene yine balkon cicekleri aldım. gözlerinin içine bakıyordum .sabahları erkenden kalkıp suluyorum ,konuşuyorum .derken bir gün yine farkettim aynı yeşil böceklerden gelmiş. Eşim saolsun hemen gidip ilaç aldı, geldi ,tarife göre hazırladı (güyyaaa).bir güzel çiçeklerimi ilaçladık.
netice çok hoş oldu kikikikikikiik
böcekler öldüüüüüüüüü ama çiçeklerde öldü (
bu sene daha deneyimliyim (çok çok az ilaç karışımı hazırlıyacağım ve ilk gördüğümde böcekleri ilaçlıyacağım)inş. bu sefer başarılı olurummm

bu sefer hercai menekşe almadım kızlar, sardunyalar ekdim yemyeşil oldular demekki tutmuşlar
hele bi açsın resimlerinide ekliyeceğim :)
bu arada renklerinide unutum benim içimi acayip bi heyecan kapladı bi açsalarda beni şenlendirseler

1 hafta önce roka ve semizotu dıktım bugun yeşerdı çok mutlu oldum. napımm balkonda ancak bu kadar oluyor. ama bu da benı mutlu ettı bahçemız yok ama sevgımız var...

çok guzel ya............bende çok sevıyorum balkonumu.............geçen sene bıber ektım harıka buyudu hep onu yedık şımdı yenıden alıcam geçen hafta çımlenmış soğanımı ektım buyuyoo kızlar.............canlılık çok guzell yaz çok guzelllllllllllll

bugun domates bıbe r fıdesı aldımmmmm................inş kısmetse yerız........

Günaydııın kızlar bizde bahçemizde küçük domateslerden yetiştiricez hayırlısıyla
tohumlarını aldık ektik şimdi bekliyoruz fide vermesini
küçük küçük yeşillendi o kadar sevindik kii

canım guneş çok yok bu gunlerde ama buyur değil mı...............ektıklerımız...........senın saksın çok mu buyuk.............domates genış yer sever dıyorlar..........

Merhaba bu konuyu yeni gördüm bende Hobilerimiz-Bahçe bakımı ve çiçekler bölümüne Balkon Bahçeciligi diye konu açmıştım bende evde Cherry domatesi yetiştiriyorum resimlerini oraya eklicem hepinizi beklerim. a.s.

valla bravo kızlar çok hoşuma gidiyor benimde valla. ama resimleri de merakla bekliyorum sizden tabi bende ekicem bende eklerim resimleri

kızlar 4 çeşit cherry domates tohumu ektim yaklaşık 60 tohum ve çoğ büyümeye başladı.sanırım 1 hafta içinde hepsini ayıracağım kalıcı yerlerine.annemin tavsiyesi üzerine ektiğim kovanın üstünü geceleri naylonla sıkıca kapatıyorum ve sabah üzerlerini açıp güneşlenmeye bırakıyorum.inşaallah sebzelerini yemekte kısmet olur.şimdide sırık fasulyeye takmış durumdayım en kısa zamanda ondanda ekicem.

ben sezonu açtım arkadaşlar balkonumu çiçeklerle doldurdum masamı ve sandalyelerimide koydum ohhhhh kahvaltımı orada yapıyorum, çayımı ve kahvemi orada içiyorum sizleride beklerim kızlarrrra.s

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…