BALKIZ IN MACERALARI
Balkız, Balım kız. Baldan tatlı, bazen de acıtan kız. Sen hayatıma girdin, beni talan ettin dağıttın. Bazen güldürdün, bazen ağlattın. Yok, saydığım dertlerimi depreştirdin.
Sen bir kadın. bir anne, bir arkadaşsın. Bazen bir sevgili, bazen de canlar yakansın. Sen nesin söyle bana Balkız?
Haydi, gel yanıma anlat derdini, durma söyle.
Nerden başlamak istiyorsan
Nedenlerini, niçinlerini
Ve beklileri ni, keşkeler ini
Balkız la çok öncelerden tanışıyorum. Bir araya geldiğimizde uzun uzun konuşur haset gideririz. Bu lafın gelişi tabi, Balkız la ben hiç ayrılmadık ki birbirimizden. Balkız biz kadınların gerçeği aslında.
Kadınlarımızın yüklendiği misyonda binlerce Balkız var. Gül beyaz, Ayşe, Zerrin ve daha nice isimlerden oluşan Balkız lar, balım kızlar var yurdumda.
Güzelliği başa bela olan, çalışan, kuma olan
Ve çaresizliğine ağlayan her gece
Akmayan gözyaşlarının suladığı gönlünde
Çare arayan çaresine, çaresiz Balkız lar
Zaman zaman Balkız larla hayatımın bir yerlerinde yollarım keşişti. Arkadaşım oldular, düşmanım bazen, sırdaşım, bacılarımdılar, anamdılar ve Balkız larla dolu dolu bir hayat.
İşte Balkız ın maceraları da bu şekilde dünya var olduğundan bu yana devam eden hayat hikâyeleridir.
Benimle paylaşılmış, bazen gözleme dayalı, bazen kurgu, bazen se kendi yaşantımdan maceralardır.
Kendisi çok sevilmiş, uğruna çok şiirler yazılmış hayali sevgili olmuş bir hikâyeden başlamak istiyorum.
Güzelliği dillere destan olan,göğsünde yedi dağın bahar çiçekleri açan,bazen kardelen,bazen gül beyaz,bazen de gül endam dır adı,Sümeyra da olabilir.İsim ne değiştirir ki neyi değiştirir ki isim.
Şair âşık olmuş bir kere, destansı dizeler dökmüş, dokumuş ilmek şirine. Han etmiş gönlünü Balkız a balım kıza.
Balım kız ne yapmış, bilmiyor ki sevildiğini, haberi yok ki. O mutlu mesut yaşantısına devam ediyordur belki de bilinmez ki. Can yakmış asırlarca,
Susma şimdi, bakma sakın öyle
Yaktın yıktın, kırdın döktün
Kanattın sana bakan gözleri
Sızlattın yürekleri
Sızlatmış yürekleri sızlatmasına da, vazgeçmemiş şair bir türlü Balkız dan.Hala Balkız a yanar tutuşur.Yanar da,tuştur da tütmez dumanı bir türlü.Şair bu,açmış bağrını bekler her gece yolunu,boş kadehlerde,Kum kapı meyhanelerinde arar Balkı ı,bazen çeşme başında bir köyde,iş çıkışında yada verilen molalarda fabrikada.
Oysa ne adresi bellidir, ne yaşadığı şehir nede yolu yolağı Balkız ın.
Bir gün sen de yanarsan
Dilenirsen sevdanı yürek yürek
Kapanırsa sana ardına kadar kapılar
İşte o zaman
Çaldıklarınla avunursun
Kim bilir Gül endam kim bilir
Belki sen de bu şehirden gidersin
Şairin aşkına, sevdasına içim yandı bir kere. Destansı vurgunlara vuruldum dizelerinde. Her gece beklediği Balkız a hesab sordum. Hadi Balkız git işine git bu şehirden. Yaralama, kanatma artık şairi
Ben hesap sordum sormasına Balkız a,Balım kıza da şair bu belli olmaz hiç işi ben kızsam da Balkız a,oşairin sevdası olmuş bir kere, vazgeçmez vazgeçemez, ağarsa da saçları, ömre beş kalsa da şair yazar ömür boyu Balkız a.Balım kız a
PINAR ATAY