• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Baklava

16 Ağustos 2010
295.009
607.721
1.098
43
Malatya
$antep-baklavasi.jpg

Türk mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir.Özellikle Gaziantep baklavası çok ünlüdür.Kırk kat yufka ile yapılır

Baklavanın yapımı için en öncelikli temel malzeme olarak nişasta gereklidir. Nişasta buğdaydan elde edilir buğdayın suyla kaynatılmasını izleyen yorucu bir sürecin ürünüdür. İkinci olarak ise havanda el ile ezilmiş ceviz içi. Üçüncü olarak ise şeker şerbeti gerekir. Malzemeler açısından yapılan etnolojik çalışmalarda şekerin baklava ile buluşması yakın çağlarda olmuştur. Arkaik kültürde şeker yerine sulandırılmış pekmez kullanılmaktaydı. Köken olarak İskilip coğrafyası bu anlamda öne çıkar. Kelimenin etimolojik yapısı da günümüz İskilip kültüründeki yeri de bunun yan kanıtlarıdır (paklavu baklavu baklava). Baklava yapımı için gereken diğer ağaç ve ahşap araç gereçlerin üretim yeri açısından da İskilip kültürü öne çıkar. Arkaik baklava kültürünü anlama adına sadece baklava üretimi için gereken tüm malzemelere verilen ahşap malzeme isimler bağlamında da İskilip kökenli yani Ön Türkçe kökenli kelimeler karşımıza çıkar.

Yapılan çeşitleri açısından da incelendiğinde yapımı en zor olan türü olan şıkırdım biçimin İskilip kültüründe en çok tercih edildiği görülür. Ticari olarak üretilen türe göre yapımı en zor olanıdır. Her bir yufkanın tek tek biçimlendirilmesi gerekir.

Fırın kültürü olarak ele alındığında da yine öne İskilip çıkar. Eskiçağlardan günümüze kadar gelen fırın kültürüne bakıldığında hala yaşayan 3 değişik fırın kültürü tespit edilmiştir.

Anadolu'da kullanılan diğer iç malzemeler açısından da bakacak olunursa karadeniz civarında fındık güneydoğu anadolu'da da antep fıstığı öne çıkar. Bademiçi de kullanılır ancak esas malzeme hep cevizdir. Bunlar bağlamında ele alınırsa baklavanın kültür olarak içselleştirildiği ve yerelleştirildiği söylenebilir.

Antik çağdaki İskilip'in şifa olan anlamı bakımından da olgu ele alınırsa baklavanın bir ilaç olarak üretilmiş olduğu görülür.

Günümüz kültürüne katılımı açısından baklava köken olarak anadoluda yerleşik Ön Türklerden bu yana İskilip'lidir ve doğal olarak bir Türk tatlısıdır.




Dünyada Baklava

Baklavanın çok sevildiği ve yaygın olarak yapıldığı bir yer ise amerika'nın teksas eyaletidir. baklava dünyanın bu köşesine çek cumhuriyeti'nden gitmiştir. 19. yüzyılda teksas'a göç eden çekler beraberlerinde baklavayı da götürmüşler. böylelikle teksas baklavası da literatüre girmiş. ayrıca tüm arap yarımadasında kuzey afrika ülkelerinde türk cumhuriyetlerinde yunanistan arnavutluk makedonya hindistan afganistan ve ermenistan'da sevilen tatlılar arasındadır.




Baklavanın Tarihi

Baklavanın Tarihi Asurlar'a kadar uzanır ancak bu tatlı iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilip fırında pişirilmesiyle yapılıyordu.Bu baklava Dünyanın çeşitli ulusları tarafından çok sevildi ve değişik şekillerde yapıldı.

Osmanlıda Baklava Halk arasında çok sevilen baklavanın ünü zamanla osmanlı sarayı'na kadar uzanmış bayram düğün ve özel kutlama sofralarında mutlaka yer almıştır. hatta baklava yapımı o kadar ciddiye alınmış ki 17. yüzyıl sonlarında saray'da baklava alayı oluşturulmuştur.Saray’da baklavanın önemi konaklardaki gibi sadece zenginlik ve ince zevk alâmeti sayılmasından değil aynı zamanda devlet törelerine girmiş olmasındandı. 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği bunun en belirgin örneğidir. Ramazan ayının ortasında padişahın askere iltifatı olarak Saray’dan Yeniçeri Ocağı’na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra diğer sinilerin her birini ikişer asker nizamî olarak yüklenirdi. Her bölüğün âmirleri önde baklava sinilerini taşıyanlar arkada açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi.


Baklava Çeşitleri
--------------------
*Fıstıklı Baklava
*Fıstıklı Kuru Baklava
*Cevizli Baklava
*Kaymaklı Baklava
*Sütlü Nuriye Baklavası
*Fıstıklı Şöbiyet
*Fıstıklı Saray Sarması



Baklava

$baklava.jpg
Malzemeler
• 2 adet yumurta
• 1 çay bardağı süt
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 2 yemek kaşığı sirke
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• ½ çay bardağı su
• Aldığı kadar baklavalık un
İçi İçin:
• Çekilmiş antep fıstığı ya da ceviz
Üzeri İçin:
• 150 gr tereyağı

Şerbeti İçin:
• 5 su bardağı şeker
• 4 su bardağı su
• 1 dilim limon

Açmak İçin:
• Nişasta

Yapılışı
1. Derin bir kaba yumurtaları kırıp, sütü, sıvıyağı, sirkeyi ve suyu ekleyerek iyice çırpın.
2. 1 yemek kaşığı limon suyunu, 14 yemek kaşığı tepeleme unu, bir tutam kabartma tozunu ekleyip hamuru yoğurun.
3. Hamuru 45 bezeye bölüp, çay tabağı büklüğünde açın.
4. 10’ar adet üst üste koyup tekrar tepsi büyüklüğünde açın.
5. Tepsiyi yağlayıp açılan yufkayı serin fakat her açılan beze arsına bol nişasta eklemeyi unutmayın.
6. Bu işlemi tüm bezeler bitinceye kadar yapın ve ikinci yufkanın üzerine bol bol fıstık serpip diğer yufka ile kapatın.
7. Tepsi bittikten sonra son yufkayı da serdikten sonra bıçağın tersi ile kenarlarını düzeltin.
8. Baklava şeklinde dilimleyerek üzerine tereyağı sürüp 170 °C fırında nar gibi kızartın.
9. Şerbeti de önceden pişirip, soğuttuktan sonra tepsiye dökün.
10. Üzerini yine Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.


ALINTIDIR..
 
Back