-Öncelikle mümkünse çocuğunuzu öğrenim durumu en az lise olan ve dünyadan da bir miktar haberi olan bir kişiye bırakın.Bazen seçme şansımız olmasa da eğer seçeneklerimiz varsa buna çok önem vermeliyiz. Eğitimi için çalıştığımız çocuğumuzu okuma-yazması olmayan birine bırakmak doğal olarak iyi bir fikir değil.
-Beklentilerinizi gerçekçi tutun.Ne çok fazla bekleyin ne az.Bir bakıcı çocuğunuzu her gün dışarı çıkarmalı,yemeğini yapmalı,odasını temiz ve toplu tutmalı. Evi de toplu tutmalıdır. Bunlar bir bakıcıya vermeniz gereken minimum sorumluluklardır.
-Bunun dışında bakıcınız ne yapabilir?Anlaşmanıza göre değişmekle birlikte bebeğinizin emeklediği yerleri temiz tutup süpürmek,mutfağı temiz ve toplu tutmak,size de yemek yapması veya siz çamaşır atarsanız asması gibi durumlar gerçekçi beklentilerdir. Ama köşe bucak temizlik, cam halı sildirmek,ütü yaptırmak çok da uygun istemler değildir. Yine de bu durum anlaşmanıza bakar fakat ayrıntılı her isteğin çocuğun vaktinden çalacağını unutmayın.
-Bazı anneler ise sadece çocuğa bak demektedir ki bu da büyük bir hata ve düzenli her gün temizliğe de gelen biri yoksa yine dolaylı yoldan çocuğun vaktinden hem de sizinle geçirdiği vaktinden çalmaktadır. Anne çocuğa yemek yapıp bırakmak, bakıcıylayken çocuğun bakıcı tarafından toplanmayan dağınıklığını toplamaya çalışmak,mutfağı toplamak derken akşam kısıtlı zamanını çocukla geçirememektedir.Kısacası önemli olan sıfır beklenti değil gerçekçi beklentilerdir ki aksi halde kendinizi bakıcının dağınıklığını toplarken bulabilirsiniz.
-Çok net şekilde televizyon yasak,bilgisayar yasak ,cep telefonu yasak demelisiniz.
-Abur cubur çocuğa verilmemeli ve bakıcı da çocuğun yanında yememeli.
-Bakıcının geliş ve çıkış saatlerini ayrıntılı konuşun.Sizin eve gelişiniz bakıcının çıkışı demek değildir.Siz erken çıkmışsanız bile onu mesai saati belli olmalıdır.Siz 12 de çıktıysanız ve o 5 te çıkıyorsa,siz gelince 12 de çıkamaz.Siz de kendinize kırk yılın başında bir vakit ayırır, sinemaya,kuaföre vs gidersiniz.
-Ücretli ve ücretsiz izinleri ayrıntılı konuşun.Bakıcılar memur değildirler,özel sektörde çalışıyor sayılırlar ve memura tatil olan zamanlar onlara tatil demek değildir. Böyle düşünürseniz özelde çalışan milyonlarca kişinin suçu nedir?19 mayıs,23 nisan,yılbaşı ve hatta arife,bayram günleri hepsini konuşun.
-Sigorta yaptırın.Yaptırmamak suçtur. Bakıcınız benim emekliliğim var ,kocamdan faydalanıyorum dese dahi yaptırın.Bir anlaşmazlık sonucu ayrılırsa ciddi cezalar ödersiniz.
-Abla demeyin. x hanım diyin. O da size y hanım desin.Saygıyı koruyun.
-Çocuğunuzla çocuğun hizasında yerde oyun oynamasını söyleyin.Evin çocuğa ait olduğunu ,çocuğun dilediği gibi gezebileceğini belirtin.Kimi bakıcılar çocuğun bütün gün aynı yerde, hiçbir yeri karıştırmadan durmalarını isterler ve bu mümkün değildir.
-Bakıcınınızın ailesiyle tanışın,eşini,çocuklarını tanıyın mümkünse ev ortamını görün.
-İşe başlamadan önce akciğer filmi, hepatit b, hepatit c ve hiv testleri isteyin. Sigara içmemesi oldukça önemlidir.
-Bulunduğunuz il ve ilçeye göre bir ücret verin. Fazlası veya azı değil.
-Zam zamanı ve yüzdesini mutlaka konuşun.
-Eğer kamera koyacaksanız haber verin. Habersiz kamera suçtur.
-Çocuğun yanında telefon asla istemediğimizi bildirin.
-Bakıcınızın mesleğine saygı duyun.Basit olarak görmeyin.İşini iyi yaptığında onu takdir etmeniz,çocuğunuz onu sevdiğinde mutlu olup cesaretlendirmeniz onu da motive edecektir.
ALINTIDIR.
Bu yazı bana çok yardımcı olmuştu.