Bakici lazim ve nasil hareket etmem gerektigini bilmiyorum

Hellohappiness

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2016
1.618
2.778
39
merhaba. Öncelikle lutfen konumu bir süre tasimayin. Su anki en büyük derdim bu ve zamanim kisitli. Yakin bir zamanda ise baslamayi dusunuyorum ama hala bebegime bakacak kimse yok ve nasil bakici bulacagimi bilmiyorum. Cevremde bakicisi olan arkadaslarimin hepsinde yatili yabanci bayan calisiyor ve benim o kadar butcem yok. Siz nasil bakici buldunuz? İstanbulda bakici ucretleri ne kadar? Hangi saatler arasinda calisiyorlar ve bebek bakimi disinda baska bir sey yapiyorlar mi?

Kaç yaşinda bence kamerali bir kreşe vermek daha mantikli bu devirde kimseyye .güven olmuyorki

Kaç yaşinda bence kamerali bir kreşe vermek daha mantikli bu devirde kimseyye .güven olmuyorki
1 yasinda. Guven konusunda cok haklisiniz ama kres icin cok kucuk malesef. Bebegimi birakmayi hic istemiyorum aslinda ama calismak zorundayim da bir yandan. Odalara kamera yerlestirmeyi dusunuyorum.

imkan varsa referans ile bulmak en mantıklısı. yatılıya gerek yok gece evdesiniz nasıl olsa. tüm gün çalışan bakıcı için asgari ücretten az olmaz. o da sigortası ile birlikte 2500 civarı oluyor. piyasayı tam bilmiyorum tabi ben minimum için konuştum. bakıcıdan ekstra temizlik ve yemek beklemek pek mantıklı ve uygun değil. adı üstünde bakıcı bu, temizlikçi vs değil.
yaş uygunsa kreş de bi alternatif.
illa bakıcı olacaksa evde kamere kullanın derim.
bakıcı ile anlaşınca bir iki hafta siz işe başlamadan önce gelsin, çalışsın ve görün.

1 yasinda. Guven konusunda cok haklisiniz ama kres icin cok kucuk malesef. Bebegimi birakmayi hic istemiyorum aslinda ama calismak zorundayim da bir yandan. Odalara kamera yerlestirmeyi dusunuyorum.
8aylik kreşe giden bildiklerim var yalniz başina yabanci bir yetişkinle kalacagina hem yaşitlariyla eğlenir yeni şeyler öğrenir hemde bir sürü göz olur çocuğun uüzerinde.illa kamera olmayan yerlerde olacak evinizde.

Hemde iştahli bir çocuk olur çünkü çocuklar birbirini taklit etmeyi sever digerleri yerken oda sevmese bile herseyi yemmeye ccalisi,erken konusur zeki bir coocukk olur.eve hapsederseniz artikk bakicinin becerisine kalacak cçocuk.

Ben kucuk bir ilcede yasiyorum.Saga sola haber duyurduk.
Esimde duyurdu.Bigun kapi caldi,ben bakicilik icin geldim dedi.iceri aldim.
yasi 19 du..lise çocuk gelişimi mezunu universteye hazirlaniyormuş.
Kizi arastirrik sonra kime sorsak herkes cok iyi konuştu zaten kardeside benim ögrencim çıktı.
İyikide geldi..
biz cok mutluyuz cok sukur.
Allahim bozmasin.Kizim ablasini gorunce havalara uçuyor.
insallah sizde gönlunuze gönlunuze gore birini bulursunuz

Kreşin de astarı yüzünden pahalı. Çocuk orada devamlı hasta olur. Hele 8 aylık...Evde kim bakacak bu durumda?

-Öncelikle mümkünse çocuğunuzu öğrenim durumu en az lise olan ve dünyadan da bir miktar haberi olan bir kişiye bırakın.Bazen seçme şansımız olmasa da eğer seçeneklerimiz varsa buna çok önem vermeliyiz. Eğitimi için çalıştığımız çocuğumuzu okuma-yazması olmayan birine bırakmak doğal olarak iyi bir fikir değil.

-Beklentilerinizi gerçekçi tutun.Ne çok fazla bekleyin ne az.Bir bakıcı çocuğunuzu her gün dışarı çıkarmalı,yemeğini yapmalı,odasını temiz ve toplu tutmalı. Evi de toplu tutmalıdır. Bunlar bir bakıcıya vermeniz gereken minimum sorumluluklardır.

-Bunun dışında bakıcınız ne yapabilir?Anlaşmanıza göre değişmekle birlikte bebeğinizin emeklediği yerleri temiz tutup süpürmek,mutfağı temiz ve toplu tutmak,size de yemek yapması veya siz çamaşır atarsanız asması gibi durumlar gerçekçi beklentilerdir. Ama köşe bucak temizlik, cam halı sildirmek,ütü yaptırmak çok da uygun istemler değildir. Yine de bu durum anlaşmanıza bakar fakat ayrıntılı her isteğin çocuğun vaktinden çalacağını unutmayın.

-Bazı anneler ise sadece çocuğa bak demektedir ki bu da büyük bir hata ve düzenli her gün temizliğe de gelen biri yoksa yine dolaylı yoldan çocuğun vaktinden hem de sizinle geçirdiği vaktinden çalmaktadır. Anne çocuğa yemek yapıp bırakmak, bakıcıylayken çocuğun bakıcı tarafından toplanmayan dağınıklığını toplamaya çalışmak,mutfağı toplamak derken akşam kısıtlı zamanını çocukla geçirememektedir.Kısacası önemli olan sıfır beklenti değil gerçekçi beklentilerdir ki aksi halde kendinizi bakıcının dağınıklığını toplarken bulabilirsiniz.

-Çok net şekilde televizyon yasak,bilgisayar yasak ,cep telefonu yasak demelisiniz.

-Abur cubur çocuğa verilmemeli ve bakıcı da çocuğun yanında yememeli.

-Bakıcının geliş ve çıkış saatlerini ayrıntılı konuşun.Sizin eve gelişiniz bakıcının çıkışı demek değildir.Siz erken çıkmışsanız bile onu mesai saati belli olmalıdır.Siz 12 de çıktıysanız ve o 5 te çıkıyorsa,siz gelince 12 de çıkamaz.Siz de kendinize kırk yılın başında bir vakit ayırır, sinemaya,kuaföre vs gidersiniz.

-Ücretli ve ücretsiz izinleri ayrıntılı konuşun.Bakıcılar memur değildirler,özel sektörde çalışıyor sayılırlar ve memura tatil olan zamanlar onlara tatil demek değildir. Böyle düşünürseniz özelde çalışan milyonlarca kişinin suçu nedir?19 mayıs,23 nisan,yılbaşı ve hatta arife,bayram günleri hepsini konuşun.

-Sigorta yaptırın.Yaptırmamak suçtur. Bakıcınız benim emekliliğim var ,kocamdan faydalanıyorum dese dahi yaptırın.Bir anlaşmazlık sonucu ayrılırsa ciddi cezalar ödersiniz.

-Abla demeyin. x hanım diyin. O da size y hanım desin.Saygıyı koruyun.

-Çocuğunuzla çocuğun hizasında yerde oyun oynamasını söyleyin.Evin çocuğa ait olduğunu ,çocuğun dilediği gibi gezebileceğini belirtin.Kimi bakıcılar çocuğun bütün gün aynı yerde, hiçbir yeri karıştırmadan durmalarını isterler ve bu mümkün değildir.

-Bakıcınınızın ailesiyle tanışın,eşini,çocuklarını tanıyın mümkünse ev ortamını görün.

-İşe başlamadan önce akciğer filmi, hepatit b, hepatit c ve hiv testleri isteyin. Sigara içmemesi oldukça önemlidir.

-Bulunduğunuz il ve ilçeye göre bir ücret verin. Fazlası veya azı değil.

-Zam zamanı ve yüzdesini mutlaka konuşun.

-Eğer kamera koyacaksanız haber verin. Habersiz kamera suçtur.

-Çocuğun yanında telefon asla istemediğimizi bildirin.

-Bakıcınızın mesleğine saygı duyun.Basit olarak görmeyin.İşini iyi yaptığında onu takdir etmeniz,çocuğunuz onu sevdiğinde mutlu olup cesaretlendirmeniz onu da motive edecektir.

ALINTIDIR.
Bu yazı bana çok yardımcı olmuştu.

Krese ver diyenleri dinlemeyin lutfen. 1 yaş cok küçük kres için.
Çalışmayı 1 2 sene erteleme imkanınız yok mu? Muhtemelen anne sutu de alıyordur. 1 yaşından sonra cok gelişiyorlar. Her gün yeni bir kelime, yeni bir adım. Oğlum 14 aylık. Cok hizli büyüyor. Bu gunleri geri gelmeyecek. Cok mecbur degilseniz bence calismayin

Kreşin de astarı yüzünden pahalı. Çocuk orada devamlı hasta olur. Hele 8 aylık...Evde kim bakacak bu durumda?
Hep öyle deniyorda bence giden her çocuk hastaliktan perişan olmuyor.öyle olsa kreşler hep bomboş olurdu herkes hhasta oluyorsa.Hasta olluncada kreşe gidiyyor çocuk ilacini içiriyorlar uyutuyorlar ayrica.Bence korkularimiz yüzünden çocugu evve hapsetmek yannlis onlarinnda cani sıkılıyor.

Kreş için yaşı çok küçük. Bu aylarda bırakanlar oluyor ama gelişimsel olarak uygun bulmuyorum ben. Bu yaşta gidince öğrenmemesi gereken ne varsa onu öğreniyor çocuklar. Daha süt kuzusuyken o kadar bebeğin içerisine atılmasının olumlu bir tarafı yok.

Çevrenize haber salın, birkaç firma ile konuşun (işkurda bu danışmanlık firmalarının listesi var), referanslı bakıcı olsun bir de mümkünse. Ben internet üzerinden buldum. Çok şükür çok da memnunuz. Odalara kamera kurduk, bakıcının da haberi var zaten, ki kameralar da ortada.

Ücret olarak da şehirden şehre değişiyor. 600e bakan da var 2000e bakan da. Biraz çevrenize soruşturun ne durumda ücretler diye. Bu danışmanlık firmalarına da sorabilirsiniz ama onlar genelde yüksek söyler. Kimisi sadece çocuk bakıyor kimisi temizlik de yapıyor. Sadece çocuk bakması en iadeali bence, temizlik vs yapacaksa da ya siz gelince yapmalı ya da haftasonu ayrı gelmeli. Ama temizlik de için de olunca bebeğinin hatrına bazı şeylere göz yummak zorunda kalabilirsin, o yüzden sadece bebek baksa daha iyi bence.

Ekleme: ben bakıcımın evine gittim mesela tanışma döneminde, hem evini gördüm hem eşi ile tanıştım. Evini de görmen önemli, sonuçta hiç bilmediğin bir insana çocuğunu bırakıyorsun. Bir de ben biraz mesafeli olmayı seviyorum. X Hanım derim o da bana y hanım der, eşime z bey der. O aradaki çizgiyi aşmamak önemli. Sonuçta çocuğunu emanet ettiğin bir çalışan kendisi.

Ekleme 2: anlaşırken deneme süreci yapacağını söylemeyi unutma. Ben ilk bakıcımda söylemedim, kadını da beğenmedim. Nasıl söyleyeceğimi ne söyleyeceğimi düşünmekten bir hal oldum.

Son düzenleme:
Ben kesinlikle kreş diyorum.Hiç kreş tecruübeniz varmi.Ben kenndi çocugumdan biliyorum ve israrlla öneriyoorum

Ben kesinlikle kreş diyorum.Hiç kreş tecruübeniz varmi.Ben kenndi çocugumdan biliyorum ve israrlla öneriyoorum

Benim tecrübem var. Hem psikolog olarak hem anne olarak hem de kreşte çalışmış bir insan olarak önermiyorum. Faydasından çok zararı var. Çocuk daha kendini ifade etme yetisine sahip değil, siz onu curcunaya atmaktan bahsediyorsunuz.

İste kendini ifade etmeyi öğreniyor kenndi basina evde iletisim kurmadan otursa bütün gün o daha zararli bence.bende hem anne hem öğretmen olarak öneriyorum.tecrübeyle sabittir.

Cok sansliymissiniz cok sevindim adiniza. İnsallah bizim de sansimiz yaver gider. Ne kadar ucret oduyorsunuz bakiciniza?

Eğer imkan varsa, ebeveynlerinizden (sizin veya eşinizin) sağlık durumu müsaitse onlara yakın taşının.
Onlardan biri baksın (kayınvalideniz veya anneniz).
Eğer bu imkan yoksa, çevrenizde çocuğunuza bakabilecek bir akrabanız baksın.
Eğer bu da mümkün değilse, çalışmayın...

Hazır çalışmıyorsunuz, işe başlamayın.

Benim başıma gelenleri anlatayım.
İlk oğlum doğduktan sonra, annem bakarım dedi.
2 yaşına kadar baktı, zaten sorunlu bir annem var, dünyalara değişmem o ayrı, ancak sorunludur kendisi biraz.
Bir gün pat diye bakmıyorum dedi.
Kayınvalidem yakın oturuyordu, ancak sağlığı el vermediğinden sürekli bakamayacak durumdaydı.
Bir kaç ay idare etti sağolsun, sonrasında annem yine bakmaya başladı.

2. çocuğa hamile kaldığımı öğrenince anneme yakın yere taşındım.
Çünkü annem "ben bakacağım kızım sen düzgün işinden olma" dedi.
Ve doğum sonrasında rahatsızlandı. Artık onun çocuk bakmasının uygun olmadığını düşündük ve bakıcı arayışına girdik.

2. çocuğumu 6 aylıkken bakıcıya bıraktım mecburen.
İnternet üzerinden buldum (bu alanda profesyönel siteler var).
Benim de bütçem dar olduğundan, eh işte biriydi.
Evimde kamera sistemi var.
İlk bakıcı tecrübemde yaşadıklarım:

• Kadının 15 yaşında bir oğlu vardı, eşimden iri. Eve gelip gidiyordu bizim yokluğumuzda. İstediği gibi oturuyor, kalkıyor, uzanıyor vs.
  • Kadın evde hiç bir başka iş yapmıyordu. Çocukla ilgileniyor sadece (ilgilenmek denilirse) sonrada keyif çatıyordu.
  • Ayakta sallamamasını tembihlediğim halde (alışkında değil oğlum hala bu yönteme) ısrarla, ağlata ağlata sallamışlığı var. farklı birini aradığım içinde hemen çıkartamadım malesef. İşe de yeni dönünce tabii ki, bir türlü olmadı.
  • Vantilatör önünde çocuk uyutuyordu, benim burda beynimin telleri attı. 6 aylık bebek nasıl vantilatör önünde uyutulur biri bunu bana açıklasın? O gün eve nasıl gittiğimi ve nasıl kadını hışımla evden kovduğumu bir ben bilirim bir Allah.
Sonrasında annem yeter artık çektiğiniz ben bakıcam tekrar çocuğa dedi.
Annemden idare etmesini, 2. birini bulana kadar bizi idare ederse birini hemen bulacağımı söyledim.
Sağolsun bir süre idare etti.
Ancak sonrasında felç geçirdi, 1 hafta hastanede kaldık.
Hamd olsun iyi şimdi. Bir sıkıntısı yok, ancak tekrardan hemen bir bakıcı bulduk.

2. bakıcı da dedim ki "Allah gönderdi bu kadını bana"
Bir dediğimi iki etmiyor, herşey mükemmel.
Çocuğa misler gibi bakıyor, oğlum o giderken arkasından ağlıyordu siz düşünün.
Sonrasında bir gün cüzdanımdan 170 TL kayboldu.
Konduramadım kıza, ne suçlayabildim ne de sorguladım.
Sonra bir gün annemin cüzdanından 100 TL kaybolmuş.
Bana söylememek gibi bir hatada bulunmuş annem.
Daha sonra da yine annemin cüzdanından 200 TL kaybolunca bana söyledi.
O zaman kafama dank etti, altınlarımı kontrol ettim ki yerlerinde yeller esiyor.

Bakıcı almadığına yeminler etti, hem de 3 yaşındaki çocuğunun üzerine, kanserli babasının üzerine.
Bana dediği laflardan bir tanesi "benim başörtüm lekelendi, namustur bu, ha namusum lekelenmiş ha böyle itham edilmişim" dedi.

Ancak kendisi aldığını daha sonradan itiraf etti.
Hasarımızı maddi olarak karşıladı ama ederinde değil.

Ben şükrediyorum halime, ya çocuğumu kaçırsaydı?
Organ mafyasına satsaydı?
Kendi alıp götürse, birşey yapsa çocuğuma?
Ne yapardım? Giden canın telafisi olur mu hiç?
Bu düşüncelerle kafayı yedim resmen.

Yine annem imdadımıza yetişti ve şu anda o bakıyor çocuğuma.
2 tane oğlum var, bir tanesi kreşe gidiyor, sabah eşim bırakıyor akşam ben alıyorum.
Diğerine de annem bakıyor evde.

Bakıcı konusu görünce dayanamıyorum paylaşıyorum bu yaşadıklarımı.
Çalışmayın daha iyi.
Ben ilk fırsatta istifa edeceğim gerçekten.
Yaşadıklarım çok ağır geldi bana, şu an annem idare ediyor ama herhangi bir sağlık sorunu oluşursa kesinlikle işe gelmem.
Şu an kendimizi düze çıkartmaya uğraşıyoruz eşim ile.
Sonrası Allah kerim bakalım.
En uygun zamanda istifa edip, çocuklarımın başında olacağım.
Çünkü bir daha yabancı birini evime sokmam.

İste kendini ifade etmeyi öğreniyor kenndi basina evde iletisim kurmadan otursa bütün gün o daha zararli bence.bende hem anne hem öğretmen olarak öneriyorum.tecrübeyle sabittir.

Ahahah :) istemsiz güldüm valla kusura bakmayın. Siz çocuğunuzu evde kendi başına iletişimsiz mi bırakıyorsunuz? Şahsen ben bırakmıyorum. Bol kitap okur, bol sohbet eder ve bol bol gezeriz. Kreş demek dil gelişimi demek değildir her zaman. Her şeyin bir yeri ve bir zamanı vardır. Sizin çocuğunuza uyduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama bu ısrarla tavsiye etmeniz için bir gerekçe değildir. Her çocuk aynı değildir, her kreş de öyle. Sizin dediğiniz anca adam akıllı cümle kurup da kendini ifade edebildiği zaman geçerli olur. Siz sanıyor musunuz kreşte her şey güllük gülistanlık. Öğretmenler hep çocuklarla ilgileniyor, onlara bir şey öğretmeye çalışıyor vs. 8-10 aylık bir bebeğe kreşte yapacakları şey onu bir yürütece oturtmak ve diğer çocukların elinde oyuncak olmasına izin vermek olur. (İşini güzel yapan, yaş grubuna uygun yasal sınıfları olan ve sayının da az olduğu kurumsal yerleri konu dışı bırakıyorum) Benim çalıştığım yer oldukça pahalı bir yerdi, veliler hep üst düzeydi, mit’te üst görevlerde çalışanlar, hakimler savcılar vs. Ama o okulun içini ben bilirim.

Ben bakıcı konusunda şanslı olanlardanım. Oğlumu kendi çocuğu gibi baktı büyüttü bakıcısı. Benim için en önemli şey oğluma iyi davranmasıydı. Bunu fazlasıyla yaptılar. Çocuk torunları gibi oldu :) En başta her şeyi mutlaka konuşun. Yapılmasını istediklerinizi ve istemediklerinizi söyleyin. Eve mutlaka kamera taktırın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…