• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bağlanan Tüplerin Açılması Sonrası Hamile Kalınabilir mi?

Tüp bağlatma ya da tüp ligasyonu, hamile kalmak istemeyen kadınların başvurduğu kalıcı bir çözümdür. Ancak bazı kadınlar bu ameliyat sonrası pişman olabilmekte ve tekrar hamile kalmayı isteyebilmektedir. Tüpler bağlandıktan sonra hamile kalınmak isteniyorsa tüpler açılarak veya bağlanarak tekrar hamile kalmak mümkün olabilmektedir.

Tüplerin bağlanmasının ne olduğunu, tüplerin nasıl geri açılabileceğini ve bağlanan tüplerin açılması sonrası hamile kalmak ile ilgili merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tüplerin Bağlanması Nedir?

Tüplerin bağlanması, hamileliği engellemek için gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür. Her ay gerçekleşen yumurtlama sonucu olgunlaşan yumurtaların rahme ulaşmak için geçtikleri yol, fallop tüpleridir. Tüplerin bağlanmasında bu tüpler kesilmekte ya da kapatılmaktadır.
tup_baglatma_sonrasi_hamilelik.jpg
Tüplerin bağlanması sonrası adet görülmekte ve cinsel yaşam eskisi gibi devam edebilmektedir. Ancak bu yöntemin, kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar tüplerin ameliyatla tekrar açılması mümkün olabilse de ameliyat, her kadın için uygun bir yöntem değildir.

Tüplerin bağlanması genel olarak güvenli bir operasyon olmakla birlikte operasyonun bazı riskleri olabilmektedir. Bu nedenle tüplerin bağlanmasının faydalarını ve olası risklerini doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

Tüplerin bağlanması sonucu meydana gelebilecek komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
  • Kesi yerinde ya da karnın içinde kanama
  • Enfeksiyon
  • Karın bölgesindeki diğer organların zarar görmesi
  • Anestezinin yan etkileri
  • Dış gebelik
  • Tüplerin tam olarak kapanmaması sonucu gerçekleşen hamilelik
Aşağıdaki sağlık sorunları, tüplerin bağlanması sonucu komplikasyon yaşama riskinde artışa neden olabilir:
  • Diyabet
  • Daha önce karın bölgesinden geçirilmiş operasyonlar
  • Pelvik inflamatuar hastalık
  • Akciğer hastalığı
  • Aşırı kilolu olmak
Herhangi bir sağlık sorununuz varsa bu soruna bağlı olarak çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle operasyon öncesi durumunuzu detaylı bir şekilde doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Bağlanan Tüpler Açılır mı?

baglanan_tuplerin_acilmasi.jpg
Bağlanan tüplerin tekrar açılması mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte tüplerin tekrar açılması için uygun olup olmadığınıza doktorunuz şunlara bakarak karar verecektir:
  • Yaşınız
  • Tüpleriniz bağlanırken geçirdiğiniz cerrahi operasyon türü
  • Genel sağlığınız ve yumurtalıklarınızın, rahminizin ve fallop tüplerinizin sağlığı
Bağlanan tüplerin açılması, fallop tüplerinizin yalnızca bir kısmı alındıysa veya tüpler halka ya da klips ile kapatıldıysa mümkün olabilmektedir.

Bağlanan tüplerin açılması için hem kadının hem de erkeğin hem de erkeğin muayene edilmesi gerekecektir. Bu sayede tüplerin açılması durumunda gebeliğin mümkün olup olmadığı anlaşılabilir.

Kadının doğurganlığı, kan testleri ve ultrason ile kontrol edilebilir. Aynı zamanda rahim filmi ile fallop tüplerinin uzunluğuna ve fonksiyonlarına bakmak gerekebilir. Erkeğin doğurganlığı ise sperm testi ve analizi ile kontrol edilebilir.

Bağlanan Tüpler Nasıl Açılır?

Bağlanan tüplerin açılması için laparoskopik bir kamera ile karın bölgesine açılan ufak bir kesiden giriş yapılacaktır. Kamera ile yeteri kadar fallop tüpü kaldığı görülürse ve her şey sağlıklı görünüyorsa doktorunuz ameliyata karar verecektir.

Bağlanan tüplerin açılması, laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle ameliyat için ufak bir kesi yeterli olacaktır. Genel anestezi altında yapılan bu işlemde fallop tüplerinde hasarlı bölgeler varsa bunlar çıkarılacak ve halka ve klips alınacaktır. Ardından fallop tüplerini tekrar birleştirmek için dikiş atılacaktır. Tüpler bir araya getirildikten sonra bunların düzgün bir şekilde bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilecektir.

Bazı durumlarda ise mini laparotomiye başvurulmaktadır. Mini laparotomide karın bölgesinde daha büyük bir kesi açılarak tüplere ulaşılacaktır. Tüplerin hasarlı kısımları alınıp sağlıklı kısımlar tekrar bağlanarak tüp bağlatma ameliyatı tersine çevrilecektir.

Ameliyat başarılı bir şekilde tamamlandıysa hastanede kalmanız gerekmeyecektir. Bununla birlikte laparoskopik ameliyatlarda iyileşme süreci genellikle bir hafta sürmektedir. Mini laparotomide ise iyileşme süresi ortalama iki haftadır.

İyileşme sürecinde kesi yerinin etrafında ağrı ve hassasiyet hissetmeniz normaldir. Doktorunuz ağrınız için ağrı kesici verebilir veya reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Ameliyat sonrası 48 saat kadar banyo yapılması önerilmemektedir. Banyo yapılacağı zaman ise kesi bölgesinin ovalanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda ağır kaldırmaktan ve cinsel aktiviteden de uzak durulmalıdır. Doktorunuz, kaçınmanız gereken aktiviteler varsa bunlardan ne kadar süre uzak kalmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir.

Tüpler Açıldıktan Ne Kadar Sonra Hamile Kalınır?

Tüpler ameliyat ile tekrar açıldıktan sonra sağlıklılarsa ve çiftin herhangi bir kısırlık sorunu yoksa hamilelik mümkündür. Bununla birlikte ameliyatın herkes açısından başarılı geçeceği söylenemez. Kadının yaşı, tüplerin ameliyatla açılması sonrası hamilelik ihtimalinin yüksek olması açısından çok önemlidir. Yaşı daha genç olan kadınlarda başarı şansı daha yüksektir.
tüp_baglatmayi_acma_sonrasi_hamilelik.jpg
Tüpler açıldıktan sonra hamilelik başarısının bağlı olduğu faktörlerden diğerleri şu şekildedir:
  • Geçirilen operasyonun türü
  • Fallop tüplerinin uzunluğu ve fonksiyonları
  • Pelvik bölgedeki skar doku miktarı
  • Erkeğin sperm sayısı ve yapılan diğer doğurganlık testlerinin sonuçları
Doktorunuz, tüplerin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için belli bir süre sonra rahim filmi çekecektir. Ancak tüm ameliyatların birtakım riskleri olduğunu unutmamalısınız. Tüplerin açılması sonrası kanama, enfeksiyon, çevre organlarda hasar ya da vücudun anesteziye gösterdiği tepki gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca döllenmiş yumurtanın rahim dışında tutunduğu bir durum olan dış gebelikle de karşılaşabilirsiniz.

Tüp Bağlatma Sonrası Tüp Bebek

Tüp bağlatma sonrası bebek sahibi olmak isteyen çiftler, tüp bebek tedavisine de başvurabilir. Tüp bebekte yumurta ile sperm laboratuvar ortamında bir araya getirildikten sonra meydana gelen embriyo, rahme transfer edildiği için fallop tüplerine gerek kalmamaktadır.

Yumurtalık rezervi iyi durumda olan ve bağlanan tüplerini başarılı bir şekilde açtıramamış olan kadınlar tüp bebek tedavisine şans verebilir. Hatta kadının yaşının ilerlemesi veya erkek kaynaklı kısırlık olması durumunda da tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak mümkün olabilmektedir.

Tüplerinizi bağlattıktan sonra bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, en doğru yöntemin tüplerin açılması mı yoksa tüp bebek mi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Bunun için doktorunuzla görüşmeyi ve gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmeyin.
 
Back