• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ataleti Yenmek Ve Kulluk

Bonus

Ben okunası kitap dolu eski sahaf 🎶
Pro Üye
11 Nisan 2007
84.579
491.926
1.223
Unutmayalım ki, elimizde anahtar var ve bu anahtar kendi nefsimize takılmış.
Artık ataletten sıyrılıp anahtarı çevirme vaktidir.

“Atalet – ataleti yenmek – kulluk nedir ?”
İnsanları başarısızlık bölgesinde durduran ne?

Yıllar önce bir gün, bir tatil köyünde seminer için konuşma sıramın gelmesini bekliyordum. Birden aklıma bir soru geldi.
İnsanların çoğu başarısızdı, mutsuzdu, yaşadığı hayattan memnun değildi ama bu durumu değiştirmeye dönük güçlü bir çaba içerisinde de değildi. Bu insanları durduran neydi?

Seminer başlar başlamaz katılımcılara sordum:
Hayatta başarılı olmak istiyor musunuz? Evet !
Başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Evet !
Bunları niçin yapmanız gerektiğini de biliyor musunuz? Evet !
İsterseniz nasıl yapabileceğinizi biliyor musunuz? Evet !
Yapmamakla neler kaybettiğinizi biliyor musunuz? Evet !
Yaparsanız neler kazanacağınızı biliyor musunuz? Evet !
O halde sizi durduran ne?!!!
Dışarıdan ellerine kelepçe takan olmadığına göre, insanların içinde olup da ellerini kollarını bağlayan neydi?
Bir süre sonra cevabı buldum: Atalet !

Ataletin kelime anlamı “eylemsizlik hali”dir. Bir insan bir işi yapması gerektiğini biliyor, niçin yapması gerektiğini biliyor, isterse nasıl yapabileceğini biliyor, yapmazsa ne kaybedeceğini biliyor, yaparsa ne kazanacağını biliyor ama yine de yapmıyorsa, o kişi atalet halinde yaşıyor demektir.

Bir Afrika atasözü:
Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır. En hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa ona yem olup öleceğini bilir. Afrika’da her sabah bir aslan uyanır, en yavaş ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa açlıktan öleceğini bilir. Aslan ya da ceylan olmanızın önemi yok, yeter ki her sabah kalktığınızda koşmanız gerektiğini bilin.

MÜMİN SEKMAN

Kulluk, yaratılış gayesine uygun davranışlar ortaya koymaktır.
Allah ismiyle işaret edilen O mutlak varlığı tanımaya çalışmak, O’nun sistem ve düzenini bilmek, kavramak, idrak etmek, evren kanunlarıyla an be an hakikatle yüzleşmek.
İşte yaratılış gayesi.
Peki, bu gayeye uygun davranışlar ne olabilir?
Bu görecelidir. Herkes şunu şunu yapmalı diyerek, herkes aynı şeyi yapmaya zorlanamaz. Zaten tabiatın kanununa aykırıdır.
Önemli olan çizgidir. Yani, doğru yörünge üzerinde hareket etmektir. Bu sağlandığı zaman, zaten kişi, emin adımlar atacak. Kendi fıtratındaki istidadları keşfedip, o yönde ilerlemeye (kemalata) gayret edecek. Tabi ki, tecrübeli insanlara danışacak, fikir alacak, bu görüşleri kendi zihin potasında harmanlayacak ve böylelikle kendine ve çevresine gerekli olan enerjiyi, idraki, kolektif şuuru verecektir. (infak – zekat)

Hakikat aynasında kendimize bakabilirsek, her şey rayına oturur.
Okuduğumuz bölümden veya işimizden memnun olmayabiliriz. Biraz dişini sıkarak, azıcık sabrederek ve bununla birlikte istediğin (veya kabiliyetin olduğu) dalda, ufak ufak, vakit oldukça ter dökerek, kendine hayırlı ve yeni kapılar açılabileceğini görebilirsin.

Unutmayalım ki, elimizde anahtar var ve bu anahtar kendi nefsimize takılmış.
Artık ataletten sıyrılıp anahtarı çevirme vaktidir.
Çevirdikçe, ilahi isimleri kavrayacağız ve o isimler ile benliğimizi tanıyacağız.

Varmısnız Allah rızası için, her sabah, “bu gün, son günüm, son fırsatım” diyerek koşmaya?

Alıntı
 
Canım paylaşımın için teşekkürler.Zaten yaşam şartları,koşullar ,insan ister istemez güne koşuşturmalarla başlıyor.
 
Hep hayallerimiz hedeflerimiz var, hep yapmak istediklerimiz var, içimizde kalan "keşke" lerimiz ve aslında "hala" yapmak için can attıklarımız var... Belki gün boyu hep aklımızda... Belki sürekli erteliyoruz... Belki birtürlü fırsat yaratamıyoruz... Belki çok fazla istiyoruz... Ama sadece hayallerimizde yaşatabiliyoruz... Hayata geçirmediğimiz için üzülüyoruz.... Zaman geçiyor, keşke daha önce yapsaydım, diyoruz, ama yine de "hala" yapmadık... PEKİ NEDEN??? Neyi bekliyoruz???? İşte Mümin Sekamn bunu anlatmak istemiş... "Kişisel ataleti yenmek" kitabından alıntı yapmışsın sevgili Bonus.... Pek katılım olmamış ama aslında çok güzel bir konu açmışsın... Bence birçoğumuzda var bu ruh hali... Atalet içindeyiz..... İsteklerimiz için harekete geçemiyoruz... ATALETİMİZİ YENEMİYORUZ!!!! Oysa ufacık bir gayretle, tüm isteklerimize kavuşabiliriz... Hep akıl veririz çevremize, çünkü yapmamız gerekenleri çok iyi biliriz, ama kendimize gelince, uygulama sıfır!! En azından ben öyleyim...:çok üzgünüm: Kitap çok güzel anlatmış, bu durumda olanlara tavsiye de ederim, ama uygumayaya gelince, bilemiyorum...
 
Back