Aşılamadan Önce;
Aşılama yaptırmaya karar vermek için hamile kalamamanın nedenini ve erkeğin sperminin aşılama için uygun olup olmadığını saptanmalıdır.
Kadın, muayene edilir, vajinal ultrason ile rahim ve yumurtalıkları incelenir.
Yumurtlama tedavisinin başarısını etkileyebileceği için çeşitli hormon tahlilleri istenebilir.
Tüplerin tıkalı olup olmadığını kontrol etmek için aşılamadan önce HSG (ilaçlı rahim-tüp filmi), histeroskopi (rahim ağzından teleskopla rahmin içine girilip incelenmesi), veya laparoskopi (göbekten teleskopla karnın içine girilip rahmin, tüplerin ve yumurtalıkların incelenmesi) önerilebilir.
İşlem gününden önce en az 3 gün süreyle erkek herhangi bir şekilde cinsel ilişkiye girmemiş ve boşalmamış olmalı.
*Psikolojik olarak rahat olmak ve güven duygusunu hissetmek bu süreçte çok önemli.Sadece anne adayının değil,eşin,yakın çevrenin,doktorların,hemşirelerin vs.herkesin ruh hali önemlidir. Sonuçta bu, anne adayına yansır.
*Tedavi fiziksel ve duygusal açıdan çifti yoracaktır. Bu sebeple hayatın diğer alanlarındaki stresi ve yükü mümkün olduğunca sabitlemek ve minimumda tutmak yerinde olur.Aile içi ya da arkadaşlar arasında yaşanan stresli durumlardan tedavi süresince uzaklaşmak, çiftin, tedavinin duygusal yükünü daha rahat taşımasını sağlayacaktır.
*Infertilite tedavisi bir evliliğin yaşayabileceği en zorlu sınavlardan biridir. Çiftlerin karşılıklı duygusal destek vermesi bu dönemin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Aslında birçok çift bu dönemde birbirlerine yaslanarak, eskisinden daha da güçlü bir ilişki içine girer ve evlilik bağlarını kuvvetlendirir.
*Çiftlerin birbirine destek olabilmesi amacıyla doktor kontrollerine birlikte gitmesi faydalı olur. Birlikte gitmek hem problemin ortak göğüslendiği hissini pekiştirir hem de doktorun, tedavinin gidişatı ve bundan sonraki aşamaları ile ilgili söylediklerini iki kişi dinlemiş olur. Böylece alınacak kararlar ve atılacak adımlar daha sağlıklı hale gelir.
*Her muayene ya da uygulanan bir tedavi sonrasında, sürece ilişkin soru sorma,takip etme eğilimi gördüğünüz insanlardan habersiz tedaviye başlamanız menfaatinize olacaktır.Aksi halde sürekli olarak sorulara maruz kalmak,yorumlar duymak size ciddi anlamda rahatsızlık verecektir.Kendinizi hazır hissettiğinizde,duygularınızı paylaşmak istediğinizde,çevrenizi haberdar edersiniz.
Aşılamadan Sonra;
Aşılama sonrası 30 dakika sırt üstü ve mümkünse baş aşağıda olacak şekilde dik yatılmalı,
Ağır fiziksel aktivitelerden ve cinsel ilişkiden(doktorunuz farklı öneride bulunmadıysa,aşılamadan 2 gün sonra başlanmalı) sakınılmalı ,
Protein ağırlıklı,dengeli beslenilmeli,
Mikrop kapmamaya dikkat edilmeli,
Uyku düzenine dikkat edilmeli,
Stresten korunmalı,