Asherman sendromu (rahimiçi yapışıklıklar)

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU3

Ziyaretçi
Rahim iç tabakası rahim iç yüzeyini kaplayan, üreme çağındaki kadında her adet döngüsünde yumurtalık hormonlarının etkisiyle kalınlaşarak yenilenen ve adet kanamasıyla düzenli olarak vücuttan atılan tabakadır. Bu bölge gebelik oluştuğunda bebeği barındıran ve onun büyümesi için gerekli ortamı sağlayan bölgedir.

Rahim iç tabakası basit bir anlatımla ön ve arka olmak üzere birbiri üzerine katlanmış olarak duran iki parçadan meydana gelir. Bu iki parça yakın temas halinde olmasına karşın kolaylıkla birbirinden uzaklaşarak ayrılabilmektedir. Problemli kürtajlar başta olmak üzere herhangi bir nedenle bu tabakanın zarar görmesi halinde ön ve arka parçalar ufak veya geniş bir alanda birbirlerine yapıştıklarında yapışan bölge kullanılamaz hale gelir ve adet döngüsündeki değişlikliklere katılamaz. Bunun sonucunda da alışılmış olandan daha az adet görmeden hiç adet görememeye uzanan belirtiler ortaya çıkar.

Rahimiçi Yapışıklar Neden Oluşur?

Ülkemizde rahimiçi yapışıklıkların en sık görülen nedeni usulsüzce uygulanan kürtajlardır. Kürtaj düşük veya başka bir nedenle aşırı kanama olması durumunda tanı ve tedavi amacıyla uygulanan bir işlemdir. Bu müdahalede rahim iç tabakasının yüzeyel ve kanama sorunu yaratan kısmı dışarı alınmakta, ancak rahim iç tabakasının yenilenmesinden sorumlu derin tabaka yerinde bırakılmaktadır. İşlem çok aşırı uygulandığında derin tabaka zarar görmekte ve rahim içinde zarar gören bölgeler birbirine yapışarak işlevlerini yitirmektedir.

Önceleri gebelik tahliyelerinde yaygın olarak uygulanan metal aletlerle "kazıma" yöntemi günümüzde yerini vakum ile aspirasyon yöntemine bıraktığından kürtaj sonrası yapışıklıklar oldukça azalmıştır. Ancak yine de usulsüzce uygulanan veya ileri gebelik haftalarında veya doğum sonrasında kanamayı durdurmak amacıyla uygulanan müdahaleler sonrasında oluşan yapışıklıklara rastlanabilmektedir. Kürtaj uygulandığında rahim içinde bir enfeksiyon olması veya sonradan gelişmesi veya kısa aralıklarla tekrarlanan kürtajlar yapışıklık riskini artırmaktadır.

Rahimiçi yapışıklıklar kürtaj dışında bazen rahim iç tabakasının da zarar görebildiği miyom çıkarılma ameliyatlarında ve sezaryan sonrasında ender de olsa görülmektedir. Diğer ve oldukça ender görülen bir durum da rahim iç tabakasının verem hastalığıdır.

Ne Gibi Belirtiler Verir?

Rahim içi yapışıklıkların en sık görülen belirtisi kadının kürtaj işlemi sonrasında gördüğü adetlerde alıştığı adet kanamasının miktar olarak azalmasıdır. Bunun yanında kürtaj sonrasında adet kanamasının ilaç tedavisi yapılmasına rağmen hiç görülmemesi diğer sık görülen bir belirtidir.

İleri durumlarda tekrarlayan düşükler ve gebe kalamama gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.

Nasıl Tanı Konur?

Kürtaj sonrasında ilaç tedavisine rağmen adet görülememesi durumunda tanı hemen hemen kesindir. Diğer durumlarda yapışıklıkları görüntülemek için yapılan HSG, sonohisterografi veya histeroskopi ile kesin tanı konur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Adet görülemiyor veya az görülüyor olması adet kanının içeride hapsolduğu veya menopoza girildiği anlamını taşımaz. Rahimiçi yapışıklık kadının günlük yaşantısını etkilemiyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekli bir durum değildir.

Hafif yapışıklıklarda rahim içine spiral yerleştirilmesi ve rahim iç tabakasının yenilenmesini sağlamak için belli bir süre hormon tedavisi verilmesiyle yapışıklıkların giderilmesi mümkündür.

Günümüzde rahimiçi yapışıklıkların en etkin tedavisi histeroskopi ile yapılmaktadır. Bu yöntemle rahimiçindeki yapışıklıkları görerek gidermekle daha etkili ve başarılı bir tedavi mümkün olabilmektedir. Tedavinin başarısı rahimiçi derin tabakanın zarar görme derecesiyle direkt ilişkilidir.

İster tedavi edilsin ister edilmesin, rahimiçi yapışıklığı olan kadınların gebelikleri diğer gebeliklere oranla daha yüksek riskli olarak kabul edilirler. Bu tür durumlarda rahim içinde plasentanın yerleşmesiyle ilgili sorunlara rastlanabilmektedir.

arkadaşlar aranızda aynı problemden muzdarip olan varmı?bu şekilde hamile kalan?lütfen bilgilerinizi paylaşın.3 yıllık evliyim,hiç korunmadım ama hamile kalmadım.ilk tanı rahim duvarlarında kalınlaşma dediler.sonra kireçlenme var dediler.şimdide bu çıktı.yapışıklık varmış.hsg çektirdim.binde bir ihtimal bende çıktı.kürtaj yaptırmadım.tedaviye henüz başlamadım.bazen psikolojim bozuluyor.içimden gitmek gelmiyor.hep umutsuz şeyler okudum.bu şekilde hamile kalınmaz.ameliyat olunsa bile düşük tehlikesi yüksek yada düşük olur diye.lütfen bilenler,duyanlar yardımmm...

merhaba arkadaşım,öncelikle çok geçmiş olsun...nadir görülen bir durumdur,ben yaşadım...bende yanlış yapılan bir kürtaj sonrası oluştu,kürtajdan sonra enfeksiyon kaptım,uzun zaman tespit edilemedi,tespit edildiğinde çocuğun olmaz dendi,zor günlerdi ama Allah'a bin şükür şimdi 4 yaşında bir oğlum var...öncelikle sakin ol...bu konuda bende nette çok araştırma yapmıştım zamanında,sakın her okuduğuna inanma...sana kendi öykümü kısaca aktarmak isterim...
ilk teşhis konduğunda doktor bana histereskopi ile yapışıklık açılacak dedi,ama yapışıklığın olduğu bölge derin endemetrium tabakasında olduğu için hasar kalır ve hamilelik esnasında plesenta o bölgeye yapışırsa erken dönemde düşük,geç dönemde erken doğum olur dedi...benim için tam bir yıkımdı ve hayır dedim,benim çocuğum olacak...çok doktor dolaştım,hiçbiri güven vermedi bana...sonunda histereskopi oldum ama ameliyatım başarılı geçmedi...biz bunu 8 ay sonra öğrendik,2. hsg den sonra...doktorum hocasına danışmak istedi ve benim için dönüm noktası oldu...yücel karaman...Allah kendisinden razı olsun...hsg ye bakınca sadece rahimde değil tüplerdede sorun var dedi...tüpler açık ama geçirdiğim enfeksiyon sonucu dıştan diğer iç organlara yapışmış...hemen ameliyata aldılar...laparoskopi ve histereskopi oldum...spiral kondu...bir süre sonra çıkarıldı,ilaçlarla devam edildi...tüm tedavim bitip son hsg de çekildikten tam 1 ay sonra hamileydim...ama korkuyordum,ilk doktorum söyledikleri hiç aklımdan çıkmıyordu...hamileliğimin 5. ayında plesenta previa tespit edildi,8. ayda küçük bir kanama geçirdim,4 hafta yattım,37 haftalıkken plesenta previa sebebiyle kanama geçirdim ama çok şükürki oğlum ve bende sağlıklı olarak atlattık...
bütün bunlarla canını sıkmak istemem ama başına gelebilecekleri bilmen açısından çok önemli...bana zamanında bunları anlatmış olsalardı çok daha rahat olurdum...süreç zorlu evet ama imkansız değil...lütfen canını çok fazla sıkma ve mutlaka yücel beye git,kendisi laparoskopi ve histereskopide en iyi doktor ve insan olarakta çok iyi...en doğru yolu gösterecektir sana...çok çok geçmiş olsun,sormak istediğin birşey olursa yardıma hazırım...sevgiler...

ALLAH analı babalı büyütsün ıNŞAALLAH.bahsettiğin plesenta previa nedir acaba?eğer bu şekilde hamile kalınırsa düşük tehlikesi oluyormuş.düşük olmasada yapışıklığın yırtılması söz konusuymuş.bu beni çok korkuttu.ameliyat zaten başlı başına korkutuyor.ben trafik kazası geçirmiştim iki kez.hastanede yattım çok şükür yaradana birşeyim yok ama çok bunalmıştım.hatta adk adayıp kestim bile.hastane fobim var çok daralıyorum.hele okuduğum tüm olumsuzluklar gitmemi dahada engelliyor.nekadar süre yapışıklık mevcuttu sende?benim akıntı problemim vardı.defalarca dr gittim ultrasonda baktı ve bişey yok dedi.bekarken yani bundan 5 yıl önce.antibiyotik kullandım ama bir türlü geçmedi.okadar çok kullandımki anlatamam.demekki bende en az 4 yıldır bu yapışıklık mevcut ve ilerleyen birşeymiş doğrumu?oooffff daralıyorum.mevlam başka dert vermesin ama hayatımdaki tek derdim bu.bahsettiğin dr hangi hast görev yapıyor?ilgilendiğin için sağol.günlerdir başka bölümlerde soruyorum net cevap alamadım.konu açtım ve ümitle bekliyordum kaç gündür.son gittiğim dr merhametli çok ilgili iyi bir dr.ilaç tedavisi uygulayacak.çatlatma iğneleri falan.ümitleneyimmi bilmiyorum.haşa ALLAHtan ümit kesilmez tabii ama pek ümit yok gibi bu şekilde değilmi?ALLAH razı olsun senden sağol.

canım,sakın bu durumdayken hamile kalmaya kalkma...öncelikle tedavini ol...korkulacak bir ameliyat değil,sadece rahimde sorun varsa histereskopi yeterli...bazı doktorlar sana kürtajla açılır diyebilir,sakin sakın yaptırma...histereskopi kamera ile yapılan bir teşhis yöntemi aslında,anestezi ile uyutup rahim içine bakıyorlar,sorunu tespit ettikten sonra hasarlı bölgeyi temizleyip çıkarıyorlar...zaten hastanede kalmana gerek yok,birkaç saat anestezinin etkisi geçene kadar bekliyorsun...yapılacak işlemler şunlar:önce histereskopi ile yapışık bölüm açılacak ve rahim içine spiral yerleştirilecek,tekrar yapışmaması için...aynı zamanda hormon ilaçları verilecek,rahimin kendini toparlaması için...spiral bir müddet kalacak,bende erken çıkarmak zorunda kaldılar,kanama durmadığı için,ama herkeste aynı şey olacak diye birşey yok...ilaçlarına devam edeceksin,zamanı geldiğinde doktor senden hsg isteyecek,herşey yolundaysa o zaman hamile kalabilirsin...zaten bu durumda hamile kalman zor,çünkü bebek yerleşecek yer bulmakta zorlanacaktır...yapışıklığın boyutunu bilmiyorum ama ilerlediği doğru...ben 1999 temmuzunda kürtaj oldum ve yapışıklık oluştu,2002 haziranında öğrendim...yani 3 sene sonra...ne kadar erken tedavi olursan o kadar iyi...yücel bey uzun yıllar belçikada yaşamış ve laparoskopi ve histereskopiyi dünyada geliştiren doktorlardan biri,halada ayda 1 hafta belçikaya gidip ameliyatlar yapıyor...ben metropolitan florence nightingele hastanesinde ameliyat olmuştum ama sanırım ordan ayrılmış,kendi kliniği var şu anda...netten aratırsan bulursun...yücel karaman diye...
ameliyattan korkma lütfen ve güçlü olmak zorunda olduğunu unutma,bu zorlu geçecek bir süreç ama sonucunu düşün...ve tekrar söylüyorum sakın bu halde hamile kalma,yapışıklık yırtılırsa rahim kanamasına sebep olabilir ve bunun sonucunu biliyorsun sanırım...
plesenta previe,bebeği besleyen plesentanın rahim ağzına çok yakın yapışması demek,normalde rahmin tepe kısmı civarına yapışır,bende çok aşağıdaydı,riskli bir durum ama doktor kontrolünde olduğun sürece müdahale edilme şansı yüksek...
dualarım seninle bu işten çok çekmiş biri olarak...ve lütfen psikolojini bozma,ben bunca şey atlattım ve doğumdan 1 hafta sonra panik atak oldum,hala tedavi görüyorum...ruh sağlığını bozmamaya çalış...sahip olmak için senelerce uğraştığım bebeğimle doğru düzgün ilgilenemedim bile panik atak yüzünden...
eğer gerçekten bebek sahibi olmak istiyorsan önce Allah'a,sonra kendine inan ve güçlü ol...sevgiler...

Son düzenleme:
sağol cevapların için.eğer kötü hamilelik deneyimi yaşarsam psikolojimin çok bozulacağını biliyorum.histereskopi-laparoskopi hepsini araştırdım.bu durumumdan neredeyse jinekolog olacağım.1 sene daha devam edersem tezimi verebilirimdelikafaduldenmemleketimde bir arkadaşım miyom ve yapışıklık ameliyatı olmuş.ameliyet olduğu dr hocası hala görev yapmakta.1 ay sonra memlekete gideceğim sanırım orda ameliyatı olsam iyi olacak.buraya evlenip geldim ve burada ailemden,arkadaşlarımdan ve akraba hiç kimse yok.sadece eşimin ailesi.sağolsunlar bana çok destek oluyorlar.eltim benden 1 yıl sonra evlendi ve şuan hamile.öğrendiğimde çok üzüleceğimi biliyordum ama resmen yıkılma yaşadım.onların adına çok sevindim ama kendi adıma çok üzülmüştüm.ve herkezide üzdüm tepkimle(eltim,kayınçım hariç)memlekette olayımki ameliyatı ailem yanımda olsun.eşimde olacak zaten.çok sağol kafanı şişirdim.ALLAH başka hiç kimseye vermesin İNŞAALLAH.

Son düzenleyen: Moderatör:
kusura bakmassan bişey daha sorucam?gittiğim dr çok iyi bir dr.bana öneren samimi bir arkadaşım.9 sene bu dr yanında çalışmış arkadaşı var.çok övdüler ve gerçekten ilgili bir dr.bu şekilde hamile kalırsam yapışıklığın yırtılma ihtimalini mutlaka düşünmüştür.neden bana ilaç tedavisi dedi öncelikle.olmazsa ameliyat dedi.acaba yapışıklık az miktarda olabilirmi?azda çokta olsa risk aynımı?bunları dr a soramadım ogün çünkü narkoz etkisi vardı.

bu konuda birkaç doktordan görüş almakta fayda var,çok sık karşılaşılan bir sorun olmadığı için...her doktorun uzmanlık alanı farklı...ben gerek bu konuda gerek panik atak konusunda pekçok tanıdığım ve ayrıca ünlü doktor gezdim...pekçok yanlış tedavi oldum,zaten bu duruma gelmemde çok ünlü bir hastanenin ünlü bir doktorunun hatası yüzündendi...doktor seçimi çok önemli...yapışıklığın boyutunun önemli olup olmadığını bilmiyorum ama hiç olmazsa bir başka doktordanda görüş al derim...sevgiler...

seni bulmuşken fikir edinmek istiyorum yaşayan biri olarak.kusura bakam olurmu?bu benim ikinci doktorum.ben 2 kez hsg çektirdim.hsg çeken doktor da bilemedi ne olduğunu,bana bakan doktorda.ama bu doktor ilk filmime baktı kireçlenme dedi.en kötü ihtimal yapışıklık dedi.2. film gerekti bu doktor çekti ve hemen teşhisi koydu.durumumun ilkinden daha iyi olduğunu söyledi.acaba yapışıklıklar kendiliğinden açılmış olabilirmi?1 yıl arayla çektirdim filmleri.bir umut işte n'apayım.bunları doktorada sorucam ama o güne kadar birazda olsa merakım gitsin.

istediğini sorabilirsin,lütfen çekinme,bu konudan çok çekmiş biri olarak seve seve yardım etmeye çalışırım...eğer filmde belirgin bir şekilde görünmüyorsa büyük bir yapışıklık olmayabilir.benimkinde görünmeyecek gibi değildi çünkü...zaten hsg küçük yapışıklıkları açabiliyor...ama çekilen hsg nin kaliteside önemli...ben 2. hsg yi kızılayda çektirmiştim ucuz olsun diye,hem çok canımı yakmışlardı,hemde 3 ay sonra bile rahime verilen ilacın izleri duruyordu...yücel bey beni dijital hsg için başka biryere göndermişti,çok profesyonellerdi...tabii bütün bunlar filmleri görmeden çok genel konuşulan şeyler...belkide yapışıklık değildir,..belki küçük bir kist falan olabilir...bundan emin olmanın tek yolu histereskopi yaptırmak,dediğim gibi histereskopi temelde bir görüntüleme yöntemi...eğer için rahat değilse beni dinle ve yücel beye muayene ol en azından,o sana en doğru bilgiyi verecektir...yücel beyi şahsen tanımam,özellikle yönlendirmeye çalışıyormuşum gibi görünmesini istemem,sadece çok güvendiğim bir insan,tüm umutlarımı kestiğimde bana 2 ay sonra hamilesin merak etme dedi ve dediği gibi oldu,doğal yolla hemde...
doktorlar bu kadar belirsiz konuşuyorsa mutlaka başka görüş al diyorum hala...yücel bey olmasada...teşhisi söylemeden git,hsg yi göster,bakalım ne diyecekler...kolay gelsin canım...

sağol ALLAH razı olsun.bir ara memlekete gidecektim sonra vazgeçtim.ozaman eşimede demiştim birde oradaki doktorlara göstereyim bakalım ne diyecekler diye.haklısın bir yere bağlı kalmamak lazım.hayırlısı ıNŞAALLAH.

herkeze mrb.ben de sizler gibi aynı sorunu aynı konudan dolyı yasamaktayım.2.histeroskopimi olmam gerekıyor.ben suanda ii bir dok arayısındayım.artk pek ümitli degılım gercı cocugum olma konusunda ama reglı gormek ıstıyorum ve henuz 25 yasındayım hayatım kabusa dondu ve en kotusu 2 yıllık evllıyım.yucel beyle bı ongorusume yapmak ıstıyorum.muhendıs hnm benım sıze sorum olucak buzamana kadar gıttıgım doktorlar kım umıt yok dedı kımı hemen olur dedı kıme ınanıcagımı sasırdım ve bu işin piri olan yada gercekten kesın konusucak bıre ıhtıyacım var.yucel bey bu konuda nasıl bunu merak edıyorum.yardımcı olursanız cok sevınırım....artık kafayı yemek uzereyım cunku saolunnn

Arkadaşlar benim de 9 eylülde histeroskopi olmam gerekiyomuş. Asherman sendromu dedi doktor. bu sendromda rahimde kan birikmesi oluyomu? Çünkü birikme varmış. ılk doktorum yüzünden bu haldeyim şimdi bu doktora güvenemiyorumm yardımcı olursanız sevinirim

öncelilke geçmiş olsun 2 yıldır bu sorunu yaşayan biri olarak herkeze acil şifa diliyorum.cnm asherma sendoromu rahım içinin bir kısımı veya tamamının birbirine yapışması demek.kan birikmesi olabileceğini ilk defa senden duydum.seninkiside kürtajdanmı kaynaklanıyor ve regli görebiliyomusun.ayrıca doktorun kim.doktorunun kim olduğu gerçekten önemli bence iyi seçim yapmalısın.tekrar geçmiş olsunn

teşekkürler histeroskopimi oldum. ıleri dercede yapışıklk var dedi doktor hatta yapışıklıkları açarken 2mm de bir delik açmışlar. Hemen kapatıp spiral taktılar ve hormon tedavisi verdiler 3 ay sonra işlem takrarlanacak çünkü tamamını açamadılar. 5. günüm ve hala az da olsa kanamam var. Bu işlemi geçirenlerin %60'ı adet olabiliyomuş ve hamile kalma oranı%40'mış. Daha ne diyebilirlerki..... Moralim bozuk canım sıkkın... Ben Çanakkaledeyim ve burada pek fazla dktor seçme imkanım da yok arkdaşlar. Bu işlemi olan arkadaşlar ne kadar süre kanama geçirdiniz benimki normal mi bilmeye çok ihtiyacım var. Ayrıca evet düşük ve ardından 2 kez kürtaj oldum yapışıklık bu yüzden oldu.

arkadaslar 5 yıl once kürtaj oldum...hiç bir problem yasamadım bunula ılgılı sonrasında adet kanamalarım son derece düzenlıydı. hala daha adetk anamalrım düzenli fakat son 1 yıldır miktarında azalma ve gününde kısalmalar var oncleri 5-6 gun surerdı simdi ise 3 gunu geçmıyor ve çok az kanamam oluyor korkuyorum acıkcası...gebe kalmak ıcın ugrasmadım esım korunuyor karar verırrsem olmayacak dıye korkmaya basladım...aynı durumda olanalrdan cvp beklıyorumm.doktora gıtmelımıyım..

maranda61, sen bu mesajı yazalı epey olmuş arkadaşım ama yine de cvp vermek istedim sen de benim gibi geç kalma diye. ben de seninle benzer bir süreç yaşadım. Biri 5 sene biri de 3 sene önce olmak üzere 2 kürtaj geçirdim. Adetlerimde hiçbir bozukluk yoktu. Ama 2 sene önce azalmaya başladığını farkettim, 5-6 gün sürerdi, 2-3 güne düştü, miktarı azaldı. Birkaç kez doktoruma gidip durumu anlattım, bende rahim içi yapışıklık olabilir mi diye açık açık da sordum, yoktur bişey sen çocuk yapmayı dene olmazsa 1 sene sonra gel dedi, böylelerine de doktor deniyor işte, hem de çok iyi bir hastanede. Neyse bir sene denedik, olmadıkça stres olduk. Üstüne bir sene de hsg filmi, laparoskopi ve 2 tüp bebek stresi yaşadık. Şimdi rahim içinde ufak tefek yapışıklıklar olabilir diye lütfettiler, histeroskopi yapacağız. Resmen doktor doktor gezerek kendime zorla teşhis koydurdum diyebilirim. benim iki seneme mal oldu, inşallah daha uzun sürmez, kısmet böyleymiş, daha zamanı değilmiş dedik ama sana tavsiyem geç kalmadan iyi bir doktora görün. Ben çok doktor değiştirdim, o da iyi değil, iyi bir taneye denk gelir ve onunla devam edersin umarım. Endişelenme ama çok da gecikme derim.

Meslektasim yıllar once boyle bi durumdan bahsetmissin ve ben suanki belirtilerimi sana yazmak istiyorum. Ben 11 nisanda kurtaj oldum ve bir ay sonra koyu renk ara ara kanli ama cok az, camur gibi akintim var. Adet olduğunu saniyorum ama göğüslerimde belirti falan yok saclarim falan dökülüyor östrojen eksiligi neden oluyor diye tahmin ediyorum idrar yaparken de sikinti yaşıyorum. Cok moralim bozuldu. Son bi kac gündür sacma sapan dusunceler icindeyim bebegim olmazsa diye korkuyorum. Doktora gidicem yarin ve soliyecekleri canımı sikmaz insallah..

Bndede yapisiklik varmış haberim bile yoktu.hamile kaldım suan18haftalik hamileyim .allaha çok sukur şuan bi problemimiz yok..doktorum bebek büyüdükçe yapisiklik kopar dedi.inş bi sorun olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…