artık ezber yapamıyorum ve hayatım buna bağlı

Nazli Altin Oran

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2010
1.756
2.952
658
Diğer
universitede 4. sınıftayım ,10 günde 150 sayfa ezber (ogrenme anlama değil , ögrenirseniz kalırsınız bizim okulda , dümdüz ezber ) yapmam gerekiyor ama artık sanki beynim durdu hiç ezber yapamıyorum... zaten bir sene kaybettim bir sene daha kaybedersem bir ders yüzünden okulu bırakıcam galiba :((
önerisi , bir tekniği , birşeyi bilen varsa ne olun yardım edin çok zor durumdayım ..
 
sesli olarak ve beynine yedirerek çalışmayı dene..
mümkünse masa başında çalış
konsantre ol..
benim yöntemim bu dur genelde.
hafızayı gliştirme teknikleride uygula arada canım
Allah yardımcın olsun
 
sesli olarak ve beynine yedirerek çalışmayı dene..
mümkünse masa başında çalış
konsantre ol..
benim yöntemim bu dur genelde.
hafızayı gliştirme teknikleride uygula arada canım
Allah yardımcın olsun

teşekkür ederim canım , ilk sınavda öğrenmeye çalıştım ve sınavım iyi geçti fakat gele gele 40 geldi meğer kelime kelime aynı olmayınca üstünü çiziveriyorlarmış :(( artık ezber yapa yapa iyice mallaştım sanırım, 9 kredilik bu dersi veremezsem inthar ederim galiba zaten bu ders yüzünden 1 sene kaybettim :((
 
Sanırım Eczacılık fakültesinde öğrencisin ? Farmasötik dediğine göre..
Dersleri bir sd karta sesli kayıt et ve , uyuduğun zamanlarda muhakkak bunları dinle...
Faydasını göreceksin
 
ezber miii ???

sınavdan çıkınca bu ezberledikleirnizin %60 unutulacak , mezun olunca da geri kalan % 30... belki çalışmaya başladığınız ilk yıl hala birşeyler hatırlayacaksınız ama biraz zor ...

anlayarak öğrenin... ve eğer sınavda her soruya ezber değil , ama doğru cevap verdiğinizden eminseniz itiraz edin...


allah kolaylıklar versin

açıkçası okulunuzu ve bölümünüzü merak ettim?
 
yapabilir misin bilmiyorum ama muhendislik okumama ragmen egitim sistemimizin abuklugundan kaynakli sayfalarca formul ezberledigimi bilirim oyleki artik formulleri bile formullestirmis matematiksel matrislere donusturmustum hoca bile sasirmisti bu yontemime ama netice olarak okulun en belali iki dersinden de tek seferde gecmistim.
numaralar vermeye calis ve o numaralarla ezberlediklerini bir sekilde baglanti kur
mesela birseyin ozelligi 8 tane mi o sekiz aklinda kalmali yani bi sekilde numaralarla icerigi ya da kelimeler arasinda baglanti kurabilirsen aklinda kalici oluyor.
ezber isi cok zordur malesef kolay gelsin umarim basarirsin..
 
NLP hafıza kursunda öğrendiğim ıSOAT denen bir ezberleme tekniği var internetten bulabilirsin sanırım 1 saatte 15 sayfa ezberleyebiliyorsun ayrıca beynini boşaltmak rahatlatmak için meditasyon yapmayı deneyebilirsin. stresi yorgunluğu kafa karışıklılığı giderebilmek açısından iyi bir yöntem..
 
NLP hafıza kursunda öğrendiğim İSOAT denen bir ezberleme tekniği var internetten bulabilirsin sanırım 1 saatte 15 sayfa ezberleyebiliyorsun ayrıca beynini boşaltmak rahatlatmak için meditasyon yapmayı deneyebilirsin. stresi yorgunluğu kafa karışıklılığı giderebilmek açısından iyi bir yöntem..

ben de hemen bakıcam bu tekniğe bir de meditasyonu nasıl yapıyorsun?

İnternetten baktığımda sürekli kurs ve seminerlerden bahsediyor belki de ben ayrıntılı bilgi bulamadım ...
 
meditasyon nasıl yapılır bilmiyorum ama yapanlardan duyduğum kadarıyla zihni çok rahatlatıyormuş. isoat tekniğiyle ilgili bulduğum bi yazıda herşeyi açıklıyor opuyorumnanaktan

Psikolog Robinson tarafından geliştirilen ve 5 adımdan oluşan ıSOAT TEKNıĞıNı, okuma sırasında adım adım gerçekleştirdiğinizde okuyarak öğrenmede veriminizi maksimum düzeye yükseltebilirsiniz. ıSOAT TEKNıĞı, izle, sor, oku, anlat ve tekrarla adımlarından oluşmaktadır. Bu adımlar aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

1) ızle : Konu hakkında genel fikir edinmek ve ana fikri anlayabilmek için metne baştan sona kadar 3-4 dakika göz atmak gerekir. Bu göz atma işlemi sırasında bölümdeki ana başlıkları, alt başlıkları, koyu renk ve italik harflerle basılmış yerleri, şekil, resim ve grafikleri, paragrafların ilk ve son cümlelerini varsa bölüm özetini okuyun.

2) Sor : Bir yazıyı veya konuşmayı daha iyi anlayabilmek için kişinin kafasında sorular olması gerekir. Kafanızda soru olmadan bir konuyu anlamanız zordur. Bu sebeple konuyu hızlı okuyarak göz attığınız sırada edindiğiniz izlenime dayanarak sorular çıkartın. Bu soruları bir kağıda veya bir kartona yazın. Bu işlemin 3-4 dakikada tamamlanması gerekir.

3) Oku : Bu adımda, daha önce çıkartmış olduğunuz sorulara cevap bulmak amacıyla metni okuyun ve bulduğunuz cevapları ana fikir ve temel kavramları içine alacak şekilde anahtar kelimelerle kağıt veya kartona yazın.

Okurken kitabınıza acımayın ve işaretlemeler yapın. Ana fikir ve temel kavramlara karşı duyarlı olun. Çoğunlukla, sonuç olarak, özetle, her zaman, bu sebeple gibi kelimelerin arkasından konuyla ilgili önemli fikirlerin geldiğini unutmayın.

Bu aşamanın, konunun hacmine göre 15-25 dakikada tamamlanması gerekir.

4) Anlat : Bu adımda kitabınızı kapatın ve aldığınız notlara dayanarak konuyu yüksek sesle anlatın. Bu anlatım sırasında anafikir, temel kavram ve anahtar kelimelerin ağzınızdan çıkması esastır.

“Nasıl olsa öğrendim” diye düşünerek bu aşamayı bir zaman kaybı olarak görmeyin. Çünkü insanlar, hafızasından kaynaklanan sebeplerden ötürü yeni öğrendiklerinin % 70’ini ilk bir saat içinde unutmaktadır. Hafızanın bu özelliğini yenmek için alınacak tek önlem uygun tekrarlardır. Bu aşamada yapılan tekrar, hafızadaki yeni bilginin pekişmesine imkan verir. Bu işlemin de 4-5 dakika sürmesi gerekir.

5) Tekrarla : Bu adımda not ve kartonlarınızı kaldırarak öğrendiklerinizi anlatmaya çalışın. Hafızanızdan tekrarlayamadığınız bilgiyi sınavda hatırlamanız mümkün değildir. Bu sebeple kendinize neyi, ne ölçüde öğrendiğinizi dürüst olarak görme ve değerlendirme fırsatı verin. Eğer hatırlayamadığınız yerler varsa, bunları not alın ve daha sonra tekrar göz atın.

ÖĞRENDıKLERıNıZı DAHA ıYı HATIRLAMA ıLE ıLGıLı ıKı YÖNTEM


Öğrendiklerinizi daha kolay hatırlayabilmek için “YERLEŞTıRME YÖNTEMı” ile “AKROSTıŞ YÖNTEMıNı kullanabilirsiniz. Bu yöntemler aşağıdaki şekilde açıklanabilir.

1)Yerleştirme Yöntemi : Antik dönemde Yazar Çiçero’nun geliştirdiği bir yöntemdir. Zihninizde yapacağınız gezintide bir takım objeleri o yol üzerindeki bazı yerlerle eşleştirmek esasına dayanır.

Bildiğiniz bir yolu hayal edin: Otobüs durağından evinizdeki odanıza kadar olan yolu adım adım düşünün. Durakta indiniz, karşıya geçtiniz, karşınıza gelen bina, yaya yolunda yürürken sağınızda kalan parmaklık, apartmanınızın önüne geldiniz, kapıya çıkan merdivenler, apartmanın kapısı, merdiven otomatiği düğmesi, asansörün kapısı, dairenizin kapısı, ayakkabı dolabı, koridor ve yatak odası. ıstediğiniz yolu seçmekte serbestsiniz. Önemli olan hep aynı yolu kullanmak, yeni bir yol düşünüp onu hatırlamaya çalışmamaktır.

Hatırlamak istediğiniz her maddeyle yolunuz üzerindekiler arasında bir çağrışım bağı kurun. Örneğin, alış-veriş listenizde hatırlamak istediğiniz şu maddeler olduğunu düşünelim: süt, yumurta, domates, muz, fındık, çay, tereyağı, sabun ve deterjan. Sokaklarda sütlerin yerlere dökülmüş olduğunu, evin kapısının önünde bir yumurtanın kırılmış olduğunu, domateslerin tepedeki lambada sallandığını, muz kabuğunun asansör kapısının önünde olduğunu, asansörde fındık kabuklarının yerlere saçıldığını, indiğiniz katta dev bir çaydanlık durduğunu, yatak odasının kapısının büyük bir deterjan kutusundan yapıldığını düşünün. Hayalleriniz ne kadar canlı olursa, o kadar iyi hatırlarsınız.

Listenizi hatırlamak isterseniz zihinsel bir yürüyüşe çıkın. Kendi kendinize “Yola ne koymuştum ?”, “Evin kapısının önünde ne vardı?”, “Tepedeki lambada ne sallanıyordu ?” diye sorun. Geçtiğiniz yoldaki her duraklamanız, size oraya “neyi bağladığınız” konusunda bir ipucu verecektir.

Ne kadar saçma ve abartılmış bir bağlantı yaparsanız hayal o kadar canlı olur ve kolay hatırlarsınız. Bu yöntemi aynı zamanda insanların isimlerini, yapılacak işleri, tarih dersindeki anlaşma maddelerini veya tarihleri hatırlamak için de kullanabilirsiniz.

2) Akrostiş Yöntemi : Kelimelerin baş harflerinden yapılan kelimelere akrostiş denir. Bu yöntemden şu şekilde yararlanabilirsiniz. Örneğin, edebiyatta 5 hececi olan Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon ve Faruk Nafiz Çamlıbel’i ele alalım. Bu beş hececileri hafızanıza yerleştirmek için isimlerinin ilk harflerinden HEYOF şeklinde bir kelime oluşturup, bu kelimeden, beş hececilerin isimlerini hafızanızda uzun süre saklamada ve tekrar hatırlamada yararlanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Skantaron çok sağol canımmmm ...

Bu arada hatırlamak için yazılan 2 yöntemi de ortaokuldan beri bilinçsizce kullanıyormuşum :)
Ben genelde kafamda fotografik canlandırma yaparım ama eğer çok fazla bölük pörçük bir konu çalışılması gerekiyorsa bunlar da karışıyor malesef...

Meditasyona bugün başlıyorum bişiyler bulabildim netten bakalım 5 dk ile başlıycam nasıl olacak...

Deneyimlerimi paylaşırımmm sizle de canlar kaydirigubbakcemile5
 
Son düzenleme:
Back