Herkese merhaba,
Benim yaşadıklarım, bazı anne adaylarının içini bir nebze de olsa rahatlatır düşüncesiyle bunları yazıyorum. 2018 yılındaki ikinci hamileliğimde Memorial'daki doktorumuz Cihangir Yılanlıoğlu bebeğime arsa teşhisi koydu ve down sendromu riskinden dolayı ertesi gün amniyosentez önerdi. Sonrasında yaşadığım üzüntü ve stresin tarifi imkansız. İlk hamileliğimden beri rutin kontrollerimi yapan ve çocuğumun doğumunu gerçekleştiren Banu Göker Özdemir'e (bu arada kendisi mükemmel bir doktordur, gözüm kapalı tavsiye ederim) durumu anlattım, bebeğin ense kalınlığı vs. diğer bulguların normal olduğunu söyleyip beni rahatlattı ve kendisinin de hocası olan Rıza Madazlı'yı önerdi. Amniyosentezin risklerinden dolayı bu testi yaptırmakta oldukça kararsız ve endişeliydim. Sonrasında kontrol için Rıza Bey'e gittim. Sağolsunlar Banu Hanım da Rıza Bey de anne psikolojisini dikkate alıp ona göre yorum yapan ve konusuna son derece hakim doktorlar. Rıza Bey bana böyle bir risk olabileceğini; fakat ense kalınlığı vd. tüm bulgular normalken, ilk çocuğumda böyle bir durum olmamışken, sadece arsa teşhisinden yola çıkarak böyle bir çıkarım yapmanın pek de doğru olmayacağını, genetik tarama testi yaptırıp ona göre hareket etmemi önerdi. O gün bana "sen tarama testini yaptır kızım ama ben bir şey çıkacağını zannetmiyorum, doğumdan sonra da bebeğin normal bir şekilde hayatına devam edecek," demesi beni o anki sıkıntılarımdan bir anda uzaklaştırdı ve moralimi oldukça düzeltti. Sonrasında testler normal çıktı ve sağlıkla çocuğumu kucağıma aldım, doğumdan sonra kalp kontrollerini de yaptırdım ve çok şükür bir sorun çıkmadı. Şu an düşünüyorum da hamilelikte yaşadığımız korkuların, stresin eminim bebeğe ve bize çok zararı oluyordur, belki de hiçbir sorun yokken sırf bu endişeler yüzünden bebeğini erken doğum yapan, kaybeden, birçok sağlık sorunu yaşayan ne çok anne var. Dileğim her anne adayının gereksiz endişelere kapılmadan, sağduyu ile hareket etmesi, moralini yüksek tutarak, gerekli kontrolleri de ihmal etmeden hamileliğini geçirmesi ve sağlıkla bebeğini kucağına alması, sonrası zaten tarifsiz mutluluk...