P
pamukprensees
Ziyaretçi
-
- Konu Sahibi pamukprensees
HAMıLELıĞıNı GEREKÇE GÖSTEREREK ıŞTEN ÇIKARTAMAZ CANIM ama başka sebep verirse bilemem sakın sen imzalama birşeyy ark. dediğigi gibi dava açacağını söyle ben biraz araştırayım yazarım sana yineeearkadaşlar özel bi şirkette ön muhasebe tutuyorum...hamileliğimden dolayı işten çıkartabilirler patronlarımı genel muhasebecimizle konuşmalarını duydum çıkmadan kağıt felan imzalatın dıyorlardı...yasal olarak benım haklarımı tam anlamıyla bılen varmı?hem hamile birini işten çıkarmak yasak değilmi ne yapıcam ben en azından doğuma kadar çalışır ssk dan para alırdım dıyordum ..böyle bişey var değilmi doğuma kadar çalışıp ssk dan para alabilirim değilmi?lütfen yardımcı olurmusunuz ?morelim çok bozulduu,neyapmalıyım?biliyordum hamile olduğumu duyunca çıkarmak isticeklerını dahada çok yenıyım 5-6 aydır bu şirketteyım :gitme:
eğer işten çıkartıp sigartanı öderlerse ne mantık anlamadım ama o zaman kağıt izmalama hiçbirşekilde çalışma ama ssk nı ödesinler sadece eğer öyle olursa doğuma ayrıldığında resmi aldığın maaşının 3te 2 sini alabiliyorsun rapor parası olarak hatta onlar çıkarttıktan sonra işsizlikte alabilirsin canım ssk dan tazminatıda bir ark. a sormuştum 6 . aydan sonra hak kazanıyormuşsun eğer yanlış anlamamışsamçok sağolunn bilgileriniz için arkadaşlar...dünden beri bu konuya taktım çok morelim bozuk zaten kendım cıkmam için bezdırmeye çalışıyorlar anladığım kadarıyla çünkü 2. maaşımın zamanı geldı hala gecen ayın maaşını alamadım.mafoldumben eşimde işe yeni girdi zaten bilmiyorumm yaaa çok morelim bozuk..5-6 aylık çalışana tazminat ödermiki..?birde bana böyle bır teklif sunabılırlermiş 2 ağızlardan duydum tabiii ne kadar doğru bilmiyorum işten çıksamda doğuma kadar sigortamı ödeyeceklermiş yanii ssk mı öderlerse sigortadan para alabilirim değilmi??benneyaptımki
eğer işten çıkartıp sigartanı öderlerse ne mantık anlamadım ama o zaman kağıt izmalama hiçbirşekilde çalışma ama ssk nı ödesinler sadece eğer öyle olursa doğuma ayrıldığında resmi aldığın maaşının 3te 2 sini alabiliyorsun rapor parası olarak hatta onlar çıkarttıktan sonra işsizlikte alabilirsin canım ssk dan tazminatıda bir ark. a sormuştum 6 . aydan sonra hak kazanıyormuşsun eğer yanlış anlamamışsam
SAKIN AMA SAKIN BOYUN EĞME!!!
Canım,hamilesin diye seni işten cıkaramayacaklarını biliyorsun.işe iade davası açarsın,olmadı kötü niyet tazminatı talep edersin.sen zaten doğum iznine cıkacaksın ve 4 ay işyerinden maaş almayacaksın.döndüğünde cıkarsınlar,neden bu parayı kaybedesin.doğumdan 2 ay önce izne ayrılırsın,2 ayda sonra iznin var zaten.sakın ama sakın boyun eğme,hele kağıt sakın imzalama.Eğer seni işten cıkarırlarsa,nedenini belirten yazı iste ve hamilelik yuzunden cıkardıkları için şikayette bulunacağını söyle.herseye boyun eğmeyin arkadaslar.İş mahkemeleri çoğunlukla çalışandan yana karar verir..
benim bildigım 1 yıl o iş yerınde doldurmamıssın dogum yapana kadar o sure dolarmı bilmiyorum ama sen tazmınatta hak ıdda edemezsın 1 yıl dolmadıgı için.. ıssızlık parasıda alamazsın heralde 1 yıl dolmadıgı ıcın hıcbır hak ıdda edemezsın ben de çalışıyodum hamıleyken ve ben 1 yıl olmadan mecbur cıkdıgım ıcın hıcbır hak ıdda edemedım. bıde hersey bence iş verende bıtıyor senın ıcın hayırlısı olsun cnm
işten ayrılmakla çıkarılmak aynı şey değil.arkadaş mecbur olduğum için çıktım hak iddia edemedim diyor.kendi isteğiyle ayrılan zaten hiçbir şekilde hak iddia edemez.işten çıkarılma farklı bi durum.
bak canım,6 ay olayını kafana takma.o işten cıkarılmalarda kıdem tazminatı alman için gerekli olan birşey.sein doğum iznine cıkmadan önce ödenmiş 4 aylık primin varsa ve doğum izninden sonra işbaşı yaparsan doğum paranı alırsın.bak madem işyerin sana baskı yapıyor bende sana tüyolar vereyim.
1-öncelikle senin maaşınla ssk primlerin arasında fark varmı ve primlerin yatmışmı bir bak.işyerin zaten mhtemelen primleri asgari ücret üzerinden yatırıyordur.buda suç.İstersen hemen şikayet edersin firmanı.hatta bu şikayetten sana ödül bile verilir devlet tarafından sana.eğer normal maaş değilde asgari ücretten yatıyorsa primler, ödeyecekleri ceza senden edecekleri kardan çok daha fazla olur.bunu birçıtlat bakalım patronuna.artistlik yapıp bişey olmaz dersede inanma.
2-hamilelik sebebiyle seni işten cıkarmak suç.Diyelimki başka bir suç attılr.Tembeldi,işe gelmiyordu vs vs.ispatlamaları gerekli.sen şu an orada değilde,başka biryerde çalışıyor olsaydın,hem doğumizninde olur,hem de dönüşte paranı alıp işinede geri dönerdn.şimdi bu firma bu hakkını engellemeye çalışıyor.
kaldıki sen doğum iznine cıksan bile sen izineyken bile seni işten cıkaramazlar.senin işe dönmeni beklemek zorundalar.sen işe geri dönersin,işbaşı yaparsın ancak o zaman işten cıkarabilirler.ehh muhtemelende o zaman 1 yılın dolmuş olur,kıdem de alırsın:))
3-istifa etmen için sana baskı yapmak,bunaltmak,zorlamakda suçtur..diini göster cahil olmadığını haklarını bildiğini belli et.bunlarla uğraşmak istemiyorlarsa senin doğum yapmanı izinden dönmeni beklesinler.
4-doğum izni sonrasıaşbaşı yapmazsan doğum parası alamazsın.sana o zaman doğumda ayrıl,gelme derlersede kabul etme.dediğim gibi para alamazsın.
aslında ben tam anlatabildimmi bilmiyorum ama sen anlamadığın bişey varsa sor bana.belki atladığım bişey vardır..