Arkadaşlar çok önemli! belkide senin yada tanıdıkların içinde önemlidir.lütfen okuyun

toplum olarak bu konulara cok duyarsiziz o yuzden bunlar basimiza geliyor. ama maliye sinsidir.. sen haberi yok ya da unuttu zannedersin ama o unutmaz. bekler ki cezan cogalsin, usulsuzluk yapan artsin. yani gg yeni mi cikti yillardir var olan birsey. ama ceza isi simdi cikiyor. toplum olarak kendimizi devleti kandirdikca cok zeki saniyoruz ya...devlet de boyle bizi ters kose yapiyor.

konu sahibi, canim senin adina co uzuldum. umarim ceza almazsin ama her musibette bir hayir vardir. bence bu ceza haberleri insanlari biraz daha bilinclendirir. sonucta devlet de bu vergilerle donuyor. Avrupa zenginse sirf insanlar kazandiklarinin cogunu vergiye verdikleri icin. ama vergiler de buhar olup ucmuyor, yine hizmet olarak donuyor. bizim artik vergiyi kaybolan bir para gibi gormekten vazgecip uzerimize duseni yapmamiz gerekiyor.

benim aklima su takildi, sen ceza sana gelmeden, maliyeye danissan. belki cok daha buyuk bir cezadan kurtulursun. durumunu anlatsan vergi konusunda bilgin olmadigini, gg'nin de sitesinde bu konuda acik bilgi vermedigini fln... belki bir faydasi olurdu senin once basvurmanin...

Valla kusura bakmayın ama ben burada masum insanları kandıran bir gg göremiyorum...
Akıl var mantık var.. bir internet sitesi neden sen satış yapıp kar edesin para kazanasın diye senin vergini ödesin ki...
Orası bir aracı... Hizmet sağlayıcı... SSatıcı ile alıcıyı buluştran bir mekan....
Pazar yerinde tezgah açıp mal satanların vergisini pazarın içinde bulunduğu beediye mi ödüyor hayır... Ama o satıcılar her ay belediyeye tezgah kirası ödüyorlar....
%10 komisyon alıyor diyorsunuz da düşünseniz benim sattığım ürünlerin vegisi%18 bunu gg ödese benden %20-25 gibi bir komisyon alması gerekirdi.. %10 komisyon alıp %18 vergi ödeyecek kadar salak insan olmadığı gibi salakça bir site yönetimi de olmaz....

Masum insanları kandırıyorlar falan dye de lanse etmeyin lütfen, sözleşme şartlarında vergi unsuru mutlaka eklenmiştir, ama minicik yazıldığı için genelde okumayanlar çoğunluktadır, okumadıkları için de şimdi kandırıldık diye isyan etmenin mantığı yok bence....
2008e kadar vergi maddesi yoksa bunu ıspat etmeniz gerekir....eğer ıspat edebilirseniz ggye dava açabilirsiniz, ki olmadığını da hiç sanmıyorum... Bu çapta bir site sözleşmeleri hazırlarken sizin benim gibi oturup aklına geleni yazmıyor avukatlarla vergi denetçileriyle danışmanlarla tartışıp yardım alıp öyle hazırlıyorlar....

Aslında halkımızda " vergi vermedim yahu" mantığı olmadığı için hiç sorgulanmıyor bu durum.
ınsanlar dükkan açıp veya sanal yolla vergi ödeyerek bir domain olarak maliye denetiminde satarken ben netten hiçbir sorumluluk olmadan satıyorum bunda bir gariplik var demeniz gerekirdi.
vergilendirilmesi hata değil,olağan..
ortada bir kazanç var ve vergilendirilmesi gerekiyor.
yani içinizi sızlatacak boşa gidiyor bu para mantığı değil.
hepimiz vergi veriyoruz kabahat bizde mi acep :)
gg'nin buradaki hatası bence aracılık yaparken vergi konusunda bilgilendirmemesi.
vergi bilgisi ne zamandır var evveliyatında neler yaşanıyordu sonra niye kullanıcılarını bilgilendirmedi vs..
önemli olanlar bunlar bunun dışında maliye alacağını her türlü alır ve ortada bir kazanç var ise vergi de doğaldır.

gg'de sadece,emekli,öğrenci vs yok ki..
hatta byük bir kısmı dükkanı olan profesyoneller tek tek bu fakir bu öğrenci bunun çocuğu hasta vs diye ayıramazlar ki..?
belki örnek 1000 liraya kadar olan satışlar vergiden muaftır türünde bir kısıtlama gelebilir..
o da gg'nin kullanıcının veya maliyenin kişisel insiyatifiyle olmaz.
maliyenin vergi peşine düşmesi beni mutlu etti doğrusu benden nasıl çatır çatır alıyorsa satış yapan herkesten alsın...

Valla ben hiçbiyerde hiçbişey satmıyorum, eşşek gibi çalışıp daha maaşım elme geçmeden devlet %40ını gelirvergisi diye kesiyor....
Ben de masum bir garip vatandaşım ama benden vergi keserken, dükkan kiralayıp kira ödeyip üstüne elektrik su bilmemne ödeyip bir de gelir vergisi ödüyorsa her türlü esnaf, siz neden ödemeyecekmişsiniz??? öğrencisiniz diye mi, emeklisiniz diye mi ev hanımısınız diye m... bunlar sizi vergiden muaf tutan özellikler değil ki.... Satış yapıp kar ediyodanız verginizi ödeyeceksiniz, ödemiyorsanız da malye peşinize düştüğünde vay efendim hepsi bu gg yüzünden,gg bizi kandırdı demenin bir mantığı yok...
Hani deseniz ki 1-2 kez gg de 2. el ürün sattım bundan dolayı ceza almaktan korkuyorum, tamam derdim...
Ama siz bu işi ticarete dökmüşsünüz.. yurtdışından ürün getirip (ithalat yapıyorsunuz) burada satıyorsunuz.... Biliyormusunuz ki yurtdışından getirttiğiniz o ürünler için bile vergi (gümrük vergisi)ödemeniz gerekiyor...

GG'ye dava açsan da kazanamazsın ve dava nedeni de yok zaten ortada. Sen kendi çapında bir işe girmişsin çok da kazanmıyorsun ve birey olarak bakıldığında niyetinin vergi kaçırmak olmadığı belli ama genel olarak bakıldığında vergi verilmesi normal ve haklı. Bilmiyordum , öyle zannediyordum falan bunlar mazaret değil. Ha ne olur GG'de açık bulursun ama vergi dairesi senden tahsil edecek seninle GG arasındaki hukuk vergi dairesini bağlamaz, sonra GG'ye rücu edebilirsin.

Satıcıların yaptığı satışların vergisini GG ödemez, böyle birşey yok, bunu herkes bilir ve zaten bilmesi gerekir. T.C. vatandaşıysan ne için vergi ödemen gerektiğini de bilirsin. Bu ülkede kazancın üzerinden vergi ödersin, GG'de vergi ödüyor zaten, senden kestiği %10 komisyon kazancı üzerinden vergi ödüyor. Ama senin vergini niye ödesin, sen para kazan, GG vergini ödesin, var mı böyle birşey.

Yanılmıyorsam Maliye Bakanlığı hemen hemen 1 yıl öncesinden ev kadınlarını da kapsayan bir vergi paketi hazırlığındaydı,buna göre evinde üreten veya sadece ürün satışı yapan ev hanımları vs.de eğer süreklilik arz eden satış yapıyorsa vergiye tabii olacak,sattığı/ürettiği ürünleri Maliye'ye beyan edecekti,yani satış amaçlı blog siteleri de aynı vergi incelemesine maruz kalacaktır,evinde terzilik yapanda,giyim kuşamdan tutda tuhafiye ürünü satana kadar herkes vergi ödemekle mükellef olacak,elbette ben yanlış hatırlıyorda olabilirim,bu konuda konunun uzmanı olan arkadaşlar varsa onlar daha aydınlatıcı bilgi verecektir,adı geçen siteye gelince eğer sözleşmesinde konuyla ilgili madde varsa dava açılsada birşey olacağını sanmıyorum,malum davalar delil ve ispatlara dayalıdır,öncesinde ilgili maddenin sitede yer almadığını ispat edebilirlerse belki o zaman somut birşeyler olabilir.

aman ne para kazandım.ne kazandımm:hooray:
şuan hasabımı kontrol ettim 11 ay boyunca..

gg ye (dükkan ,listeleme ücreti,ve komisyonlar dahil) 4273 tl ödedim
benim kazandığım ise 2937 tl ! o kadar listeleme ücreti dükkan ücreti ödedim bana fatura felan kesmediler! lmaz: bide vergi ödeseydim ne kalırdı? cokacimcoookonu da ödeyeceğime reelde dükkan açarım ne cazipliği kaldı gg nin. benden aldığı 4273tl ile vergide ödenebilirdi.eğer uyarılsaydık fatura konusunda zaten kimse satmazdı.! hala gg nin ihmalini göremiyorsanız ne diyim. başınıza gelmediği için bilemezsiniz tabi...

Benden aldığı parayla vergi de ödenebilirdi diye birşey olmaz, kanun belli, nizam belli, satışı siz yapıyorsanız kdv sini siz ödeyeceksiniz. Sizden aldığı komisyonun faturasını isteyin GG'den göndersin, eğer göndermiyorsa o zaman onlar suçlu olur. Ben de biliyorum sistemin nasıl olduğunu gg'de satış da yaptım alış da yaptım. Kar elde ederek bu ülkede satış yapıyorsanız kdv sini ödeyeceksiniz, bunun başka yolu yok. Herkes çıksın sokağa satış yapsın, dükkan açsın fatura fiş kesmesin o zaman aynı şey.

siz satış yaptınız umarım faturada kesmişsinizdir...boshayallersmile
ben 100 tl lik ürün sattım diyelim para bana müşteriden gelmiyorki ben müşteriye fatura keseyim..bilmiyorumkismile hadi yinede kestik diyelim bana 100 tl den 90 tl ödüyor gg . ben müşteriye 90 tl kesmem yanlış olmaz mı.?-tatlicadiarzu-
yani böyle bir site kurulduysa vergininde bir şekilde ayarlanması gerekirdi. %10 komisyon yerine %15 alsın vergiyi kendisi halletsin. sonuçta burda satış yapanların çoğu ev hanımı öğrenci emekli,işsiz vs. çoğunun fatura kesme yetkisi yok!lmaz:

Öncelikle elde ettiğiniz gelir süreklilik arz ediyorsa, yani dediğiniz gibi ayda üç-beşten fazla ise ticaret yapıyor sayılıyorsunuz kanun karşısında ve vergi ödemekle yükümlüsünüz. Burada bir tereddüt yok.
Bizi uyaran olmadı konusuna gelince, vergi kanunları ya da diğer kanunları bilmemek kanun karşısından mazeret değildir. Bu genel bir hukuk kuralıdır. "Ben bilmiyordum." deme şansınız yok mallaesef. Kanunlarla herkes bağlı.
Devletin aklı şimdi mi başına gelmiş meselesinde ise şunu göz önünde bulundurun. Maliye her an 70 milyonun ne alıp sattığını kontrol edemez. Vergi toplamada güven esastır. Devlet vatandaşına güvenir. Ancak zaman zaman denetim yapar ki caydırıcı olsun.
Bahsettiğiniz olaya gelince, siz ve sizin gibi binlerce insan var o sitelerde ticaret yapan. Dolayısıyla, kontrol edilmesi gereken bir alan. Sadece siz değilsiniz ki, binlerce lira ciro yapan kişiler var. Dolayısıyla, devlet açısından büyük bir vergi kaçağı alanı. Bu şekilde bir tespit yapıldıysa elbette kişi ayrımı yapmadan devlet gecilmiş vergisini faizi ve cezasıyla birlikte tahsil edecektir.
Dolayısıyla, çok yapılacak birşey yok. Kanun belli. Maliye dediğiniz teşkilat da kanun yapmaz, var olan kanunu uygular. Dolayısıyla, "Ya işte bu seferlik şöyle bir kural getirseler" diye birşey söz konusu olamaz. Kanunları Meclis yapar, devlet görevlileri uygular.
Siteye dava açma konusuna gelince, daha önce kredi kartları ile ilgili sözleşme hükümlerini okunmayacak kadar küçük harflerle yazan bankalara karşı açılan davalarda kazananlar olmuştu. Belki bu nedenle bir dava açılabilir ama çok da hukuki tutarlılığı olmaz. Çünkü sözleşmede yazmasa da kanun karşısında siz vergi ödemekle yükümlü olduğunuzu bilmek zorundasınız.

Ben sürekli satış yapmadım, bir kaç sefer ürün sattım, 1 yılda toplasan 20'yi geçmez, çoğu da 2. el ürünlerdi. Bunlara ceza geleceğini hiç sanmıyorum. Haaa gelirse de gelir yapacak birşey yok, kanunda onun da yeri varsa öderiz cezamızı.
GG de para size müşteriden geliyor, müşteri GG'nin ortak havuz hesabına yatırıyor, daha sonra GG komisyonu kesip parayı size aktarıyor. Diyelim ki 100 TL, eğer sattığınız ürün giyim ise, 100 TL olarak fiş yada fatura kesip gönderdiğiniz ürünle birlikte fişini de müşteriye göndermek zorundasınız. Bunun %8 kdv sini ve gelir vergisini devlete ödeyeceksiniz, %10 GG sizden komisyon kesecek, kalan tutar da sizin olacak.
GG niye kendi satmadığı birşeyin vergisini ödesin? Siz kendi sorumluluğunuzu GG nin üzerine şöyle yapsaydı böyle yapsaydı diyerek atamazsınız.
Öğrencinin emeklinin fatura kesme yetkisi yok diye birşey de olamaz, öyleyse hepimiz çıkalım pazara ürün satalım, zabıta gelince ben öğrenciyim benim vergi ödeme yetkim yok deyip sıyrılalım işin içinden, kar elde etme amaçlı satış yapıyorsanız, öğrenci de olsanız emekli de olsanız ev hanımı da olsanız önce kayıt olacaksınız vergi dairesine, verginizi ödeyeceksiniz paşa paşa. Türkiye'de ticaret böyle yapılıyor maalesef.
GG şöyle yapsaydı GG böyle yapsaydı demek sizi haklı çıkarmaz, bunlar T.C. kanunları ve her vatandaş kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorunda. GG sizi uyarmak zorunda değil.

Son düzenleme:

2.eldede vergi oluyor.ama yılda 20 satışınız varsa sorun olmaz. ayda 5-6 yı geçerse sorun.. ayrıca gg den bana 90 yatıyorsa ben 100 tl fatura kesmem yanlış olur. %10 gg komisyonu , dükkan ücreti , listeleme ücreti, % 8 kdv yetmezmiş gibi satışlaromda ekstra gereksiz %10 fazla vergi ödemiş olacağım..gelirimi fazla göstermiş olacağım..
bunca şeye rağmen hala gg yi savunmanıza şaşıyorum.. ben vergimizi ödemeyelim demiyorum. bunca insanı satışa teşvik ederken bizi uyarmalıydı. örneğin dükkan açacak kişide vergi numarası şartı aramalı.yoksa açtırtmasın. yada ürün satttığımızda kargo bilgisi gir kısmına fatura bilgisi gir diye bir bölümde ekleyebilirdi..ama çıkarlarını düşünerek bunu yapmadı! emekli öğrenci için kullanmadığı eşyaları satarak ek gelir sağlıyor siz neden yapmayasınız gibi teşvik edici reklamlar yapmış. bu emekli öğrenci vergiyi nasıl ödesin şirket sahibimi. ? fatura kesecek yetkiye sahip olması bi yazar kasa alması içinde 3000 tl ödemesi lazım. o zaman ne anlamı kalır bu reklamın . 3 bin tllik kullanmadığı eşya varmıdırki? bu benim kendi düşüncem hala gg nin çok büyük bir ihmalinin olduğunu düşünüyorum...doğruda düşünüyorum ki satıcıların %90 ı.ceza almış yada alma adayı...hiçbirininnde niyetinin vergi kaçırmak olduğunu sanmıyorum

Son düzenleme:

Bak güzelim, öğrencisin, vergi kanunları ile ilgili bilgin yok, ticaretle, hukukla ilgili bilgin yok, seninle daha fazla tartışamayacağım, GG sana 90 lira yatırsa bile sen 100 lira keseceksin faturanı, çünkü o 10 lira senin giderin, sen ürünü 100 liraya sattın 10 lira da masraf yapmış oldun, sonra o ödeyeceğin gelir vergisinden GG'den sana kesilen 10 liralık faturayı düşeceksin öyle ödeyeceksin vergini, anladın mı?
Fatura kesmeyebilirsin de ayrıca, faturaya tabi olmayabilirsin, yazar kasa almayabilirsin, ama gelirini gidip beyan edeceksin yine de vergi dairesine.
Ben GG'yi savunmuyorum, kanunları sana anlatmaya çalışıyorum, GG'nin sorunu değil diyorum, sen bilmek zorundasın bilmiyorsan da bunun cezasını devlet niye uyarmadın diye GG'ye değil sana keser diyorum.
Bana ne GG'den, adamlar para kazanmaya çalışıyor bu kadar basit, para kazanmasının önüne kendi elleriyle neden engel koysun ki?

Evet sistem tamamen budur. 100 lira satış yaptığında 100 liranın vergisini ödemezsin. Sitenin senden aldığı komisyonun ve satın aldığın malın KDVsini KDVden indirisin, sattığın malın maliyeti ile siteye ödedeğin komisyonu gelir vergisine esas olan kazançtan indirirsin. Yani bir haksızlık olmaz.

çok da iyi olmuş bu cezalar umarım uygulanır. kazandığını ne olursa olsun beyan edip vergini ödemek zorundasın. bu kadar basit ve kaçışı olmayan bir konu. vatandaşlık görevi. ayrıca başka bir ticari kuruluş senin kazancının vergisini niye ödesin. hiç mantık var mı bunda.

Bu ülkede her nerden para kazanıyorsan kazan vergi ödersin, öğrenci-öğretmen-işçi-emekli-memur-ev hanımı olman bu kanunu değiştirmez. ışçiysen-memursan maaşını almadan daha direk maaşından kesilir, kira gelirin varsa bunu beyan edip vergi ödersin, yolda-pazarda tezgah açsan belediyeye başvurup vergisini ödemen lazım, evde simit poğaça yapıp sokakta satsan bunun da vergisini ödemen lazım. ınternet sitesinde satış yapmanın bir dükkan açıp satış yapmaktan yada pazarda tezgah açıp satış yapmaktan bir farkı yoktur. Senin vatandaşlık görevini öğretmek satış yaptığın sitenin sorumluluğu değildir. Dükkan açsan dükkan sahibi sana git vergi dairesine başvur önce demez, dükkan sahibini ilgilendirmez çünkü bu, o aldığı kiraya bakar, çünkü ceza ona kesilmez sana kesilir.

Yılllardı var bu mevzu... int. üzerinden kişiler arası yapılan satışlarda vergi alımı konusu.
Sadece GG ile ilgili bir durum değil. Ticarete dönüşen alışverişlerde maliye zaten inceleme yapmaya başlıyor. Ben çok duydum int. üzerinden 5-6 adetin üzerinde satış yaparken maliyeye yakalanıp cezalı vergi ödemek zorunda kalan. GG sitesi muhakkak maliyenin de dikkatini çekmiştir. Hatta ben bu ceza olaylarını duyduğumda gg yi araştırmadıklarına hayret ediyordum. GG ye uyarı gelmiştir onlarda bildirim yapmışlardır maliyeye.

Sizin satımlarınız az gibi görünüyor ama aylık 5-6 adeti geçiyor, sanırım size ceza kesilmedi. Bundan sonra işiniz şansa kalmış gibi. Davadan da bir sonuç çıkmayabilir. Yıllardır var, int. üzerinden yapılan alışverişlerde vergi mevzusu hiç mi duymadınız. Bende isterim evden çalışıp katkı sağlamayı ama vergi mevsuzu yüzünden hep çekinmişimdir. Pazarda küçücük bir tezgah açsanız bile kirasını vergisini ödüyorsunuz. Bu da aynı şey gibi...

Konuyu burada okuyunca internette biraz bakındım, iş ciddi boyutlarda ve sürekli satış yapanlar ciddi anlamda tutuşmuş durumda. Evet, ceza olarak korkunç rakamlardan bahsediliyor, bir taraftan üzülüyorum ama bir taraftan da bunun olması gerekiyordu zaten, olmaması çok büyük haksızlıktı. Adam dükkân açsın kirasını faturasını şusunu busunu ödesin, fatura bassın, muhtasar ödesin, bi ton vergi ödesin, faturalı malı 5 liraya satsın, sen bunları yapma aynı malı 3 liraya sat, yani hem vergi kaçır, hem de dürüst esnafın ekmeğiyle oyna, var mı böyle bir şey?! Sonra maliye devreye girince gittigidiyor tu kaka olsun, suçlu olsun. Hayır efendim, değil.

İşi ticarete döküp sürekli satış yapanlar mağdur ayaklarına yatmasın lütfen. Ben internet üzerinden ne bir şeyler almış, ne de satmış bir insanım, ama bu olanların yasal olmadığının gâyet farkındayım, bu işi sürekli yapanların bir zahmet ne yaptıklarının farkında olmaları gereklirdi. Ticaret yap, para kazan ve vergi ödeme, bu normal mi? Evet gittigidiyor bu gerçeği kullanıcılarının gözüne sokabilir veya kitabına uymayan satışların gerçekleşmesine izin vermeyecek bir sistem oturtabilirdi, ama sonuçta gittigidiyor satıcı ile aracıyı buluşturan aracı bir platformdur, ve ne yaptığının farkında olması gerekenler üyelik sözleşmesini kabul eden kullanıcılardır.

Ben zannetmiyorum ki faturasız satış yapan herkes bu denli bilinçsiz olsun. Ama işte maliye böyle çöker haksız kazanç sağlayanların tepesine.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…