İnanın bilgi almak için nereyi arayacağımı dahi bilmiyorum, bilsem arardım. Arkadaşım Ukrayna vatandaşı, Ukraynalı. Zaten resmi bir kuruma ulaşsam dahi anlaşamam. Tek tek bilecekte değiller kim nerede. Hep telefonuyla birleşik yaşadığı için hiç başkasının numarasını alma gereği de duymadım. Eczanede çalışıyordu, elbette açık değil bulsam bile numarasını. Gerçekten beklemekten başka çarem yok.Canım geçmiş olsun herkez içinde geçer inşallah. ama şuanda beklemekten başka çare yok. Ulaşamaman normal çünkü ilk günden itibaren , çekim hatlarında sıkıntı var. Savaş içeriği böyle olur. Önce iletişim kesilir. Rusya'da ilk önce internet bağlantısını kesti. Mobile kullandı çoğu kişi. Tabi baz istasyonu sıkıntılı değil ise. Sonra, elektirik, gaz kesintisi elektiriğe bağlı su kesinitisi . Kadın ve çocuklar sınır bölgelere yönlendirildi,yani ülke bir nevi boşaltıldı. 18-60 yaş arası erkekler içeride vede azınlık veya çok düşük ihtimalle çıkış yapmamış olanlar. Büyük ihtimal baz istasyonlarındada imha edilmiş veya kesilmiş olduğunda iletişim kuramıyorsunuz. Belki sınır bölgesine geçmiş olabilir. İltica etmiş olabilir savaş bitene kadar. Polanya vesair.. Ondada konsolosluk yakınlarını bilgilendirmiştir. Bilgi almak sıkıntılı olabilir birinci derece yakını değilseniz, bilgi almaya çalışmayın konsolosluklar; çünkü sırada bekleyen çocuğu karısını tatile yollamış o kadar çok kişi var ki. Şuan için beklemekten başka çare yok malesef. Geçmiş olsun . Umarım iyi haberleri alırsınız.
Bende ulastım arkadasıma ,bırde amcama .Zorla ulastık .Ucuslar da yasak .Çıldıracağım. Ukraynalı bir arkadaşım var Kiev'de yaşıyor. 32 yaşında 4.5 yaşındaki kızıyla ve annesiyle yaşıyordu. Annesi vefat etti bir kaç ay önce çocukla yalnız. Ortalık karışmaya başlayınca aradım, mecburum burada kalmaya işe gidiyorum, çocuk okula gidiyor dedi. Ama savaşın başladığı günden beri haber alamıyorum. Telefonu kapalı, mesajlar iletilmiyor. Haberlerde oradaki Türklere internetten ulaştıklarını gördükçe deniyorum, cevap yok. Eşim, kadınları ve çocukları sığınaklara almışlardır , şarjı bitmiştir diyor. Resimlere bakıyorum insanların elinde telefonları var. Eşim belki telaşla telefonu bile almamıştır diyor ama benim içim soğumuyor. Öyle çok atılgan, çok becerikli de değil. Gidebildi mi sığınağa, metroya , bir yerlere sığındı mı bilmiyorum. 32 yaşında minyon bir kadın , 4.5 yaşında minicik bir kız , yapayalnızlar, ne yaptılar, kafayı yiyeceğim. 2 gecedir kabuslar görüyorum. Bugün benim kızım yemeğini yemedi, oturdum ağladım acaba o çocukcağız birşeyler yiyebildi mi bugün diye. Kievden kaçamadıklarına da nerdeyse eminim çünkü kimseleri yok yardım edecek. Kendimi sakinleştiremiyorum.
Konsoloslukta şuanda bilgilendirmesi vardır. Çıkış yapı yapmadığı başka ülkeye geçip geçmediği ile ilgili. Bayan sanırım . Çevre ülke sınırına geçmeleri istenmiştir. Geçemediysede çok korkma. Çünkü Sovyet Rusya'nın eski üstü Ukrayna ve bu sebeble uzun yıllardır savaşı bilen insanlar oranın halkı. Her evin altında bir sığınak bulunur. Mutlaka sığınaktadır. Yani bizim gibi değil evleri. Sağlam kapalı sığınakları var. Konsolosluğu arasan Türk çevirmen var. Ancak dediğim gibi hani bekleyen bir çok anne baba var. Arayan ulaşmaya çalışan. Çocuğu ülkede olanlar var. O yüzden onların önceligi olduğu için bilgi vermezler. Vede hatlar muhtemelen kitlenmiştir. Şuan savaş var ama sivil bölgelerden olabildiğince uzak askeri stratejik noktalarda. Sen dua et. Şuan başka ülkede de olsa geçiş yapmışsa bile . İltica mülteci büro veya kampındadır. Oranında belirle makul ölçüleri var. Yani telefon ile falan ulaşmaman normal.Asgari düzeyde insani ihtiyacını karşılayacak orada sadece çünkü. O sebeple hayatta olması ve çocuğu için dua et ve lütfen kötü düşünme ki iyi olsunlar. Umarım bu savaş sivillere olabildiğince uzak kalır.İnanın bilgi almak için nereyi arayacağımı dahi bilmiyorum, bilsem arardım. Arkadaşım Ukrayna vatandaşı, Ukraynalı. Zaten resmi bir kuruma ulaşsam dahi anlaşamam. Tek tek bilecekte değiller kim nerede. Hep telefonuyla birleşik yaşadığı için hiç başkasının numarasını alma gereği de duymadım. Eczanede çalışıyordu, elbette açık değil bulsam bile numarasını. Gerçekten beklemekten başka çarem yok.
Iletisim aglarina erişim engellenmiş. O sebeple ulasamiyor olabilirsiniz. Kötüyü düşünmeyin. Zor zamanlarda insana güç gelir. Nahif, sakin bir yapısı bile olsa kızı için kaplana dönüşmüştür. Iciniz rahat uyuyun, iyi enerjiler yayin, bol bol dua edin.
Çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. İyi düşünmeye ve uyumaya çalışacağım. Küçük çocuklu minyon bir kadına elbette yardım etmişlerdir diye düşünmeye odaklanacağım. Umarım en kısa zamanda haberini alırım.Konsoloslukta şuanda bilgilendirmesi vardır. Çıkış yapı yapmadığı başka ülkeye geçip geçmediği ile ilgili. Bayan sanırım . Çevre ülke sınırına geçmeleri istenmiştir. Geçemediysede çok korkma. Çünkü Sovyet Rusya'nın eski üstü Ukrayna ve bu sebeble uzun yıllardır savaşı bilen insanlar oranın halkı. Her evin altında bir sığınak bulunur. Mutlaka sığınaktadır. Yani bizim gibi değil evleri. Sağlam kapalı sığınakları var. Konsolosluğu arasan Türk çevirmen var. Ancak dediğim gibi hani bekleyen bir çok anne baba var. Arayan ulaşmaya çalışan. Çocuğu ülkede olanlar var. O yüzden onların önceligi olduğu için bilgi vermezler. Vede hatlar muhtemelen kitlenmiştir. Şuan savaş var ama sivil bölgelerden olabildiğince uzak askeri stratejik noktalarda. Sen dua et. Şuan başka ülkede de olsa geçiş yapmışsa bile . İltica mülteci büro veya kampındadır. Oranında belirle makul ölçüleri var. Yani telefon ile falan ulaşmaman normal.Asgari düzeyde insani ihtiyacını karşılayacak orada sadece çünkü. O sebeple hayatta olması ve çocuğu için dua et ve lütfen kötü düşünme ki iyi olsunlar. Umarım bu savaş sivillere olabildiğince uzak kalır.
Merak etme onlar şuanda bir nevi kurtuluş savaşı veriyor. Lotusunda dediği gibi bu durumda bir çok insan güçlenir. Tarihte bizde de bir çok örneği vardır öyle kadınların. Kara Fatma, Halide Edip, Gördesli Makbule, Nene Hatun. Savaş durumunda en naif insan bile hayatta kalma mekanizmasına sarıldığı için ayakta durur. Heleki çocuğu var daha büyük nedenleri var yani. O yüzden dua et ve kötü düşünme. Psikoloji olarak hayatta kalma iç güdüsü onu ayakta tutacaktır. Kader olmadığı sürece yanlış adım atmaz. Ukrayna uzun yıllardır bu meseleleri Rusyayla yaşıyor. Daha öncede bir çok sıkıntı oldu yakın dönemde. İlk olmadığı için tecrübeleri var. Büyük bir savaş veya savaş çıkarma beklentileri tabiki de yoktu ancak deneyimli oldukları için gerekli önlemleri almak onlar için alışılmış birşey . O sebeble öncesinde beklemesede böyle bir durumu sığınağa inmiş, asgari düzey yiyecek içeceği vardır. Ukraynalı eltim vardı benimde. (Görüşmem iletişim kurmam imkansız) Onlar mantı buzluğa stoklar, konserve yaparlar. Yani yiyecek ve içecek ihtiyacı en alt seviye bile olsa elde etmiştir . Kızılcık vesair. Çıkabildiği zaman veya ülkenin kırılgan yapısı çıkarıldığı zaman de çıkmıştır. O sebeple korkma.Çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. İyi düşünmeye ve uyumaya çalışacağım. Küçük çocuklu minyon bir kadına elbette yardım etmişlerdir diye düşünmeye odaklanacağım. Umarım en kısa zamanda haberini alırım.
Bildigim kadariyla baz istasyonlari vuruldu. Yola cikan 3 otobusten birinde 22 yillik dostum var, is insani. Birden fazla fabrika yatirimini birakarak bakanligin organizasyonuyla Macaristan uzerinden yurda gelmeye calisiyorlar. Neredeyse 7 saatte anca 100 km kaydettiklerini soyledi ve helallik istedi. Gozumun yasi durmuyor.Dilerim hem dostlarimiz, hem de tum insanlik iyi olsun. Bu yuzyilda toplu tufekli savas mi olur?
Baz istasyonlarının vurulmasına sevinecek durumdayımO yüzden haber alamamaya sevinirim. Benim arkadaşım Ukrayna vatandaşı öyle gidebileceği bir yerde yok. Umarım sizin arkadaşınız kazasız belasız ulaşır Türkiyeye ailesine
Maalesef var bu durum biliyorum. Mesleğim gereği takip de etmem gerekiyor işin aslı. Benimki sitem manasındaydı...Öyle üzgünüm ki.
Kiev'den iletişim çok olmuyor sanki Odessa'dan yayın yapıyordu dün Kırımlı bir gazeteci kız var ya o.
Toplu tüfekli savaş hep vardı aslında...
Uzak değil Rusya Suriye'de de var. Amerika keza...
Afrika, Asya, Ortadoğu. ..
Kendilerini süper güç zanneden iki devlet taramadık insan bırakmadı.
Topla tüfekle savaşamadığına da bambaşka eziyetler...
Ancak Ukrayna Avrupa'da olduğu için hepimizin şaşkınlığı çok daha fazla arttı.
Şu an mezhepçilik yapıp NATO'da yaklaşmıyor.
Tıpkı Bosna, Kosova'da olduğu gibi...
Işıltılı, konforlu dünyalar bir anda karanlığa gömüldü.
Sabaha kadar kabus gördüm. İnsanları kurtarmaya çalışırken kurtaramadım.
Sığınaklara alınan bebekler içimi parçaladı.
Hastaneleri bombalamak, sivilleri bombalamak acizce.. Onlar bunu güç gösterisi sayarken.
Maalesef var bu durum biliyorum. Mesleğim gereği takip de etmem gerekiyor işin aslı. Benimki sitem manasındaydı...
Uzakdoğu'da da durum farklı değil. Böl, parçala, yönet. Her devirde bu mantık işliyor. Barış bu kadar zor olmamalı.
Arkadaşım anlık video atmış, küçük bebekler, çocuklardan oluşan. Annelerinin ellerinden tutmuşlar, üzerindekilerden başka bir valiz dahi yok, sınırdan bir bilinmezliğe doğru yürüyorlar. İki adımlık yere giderken 3 yedek kıyafet, yiyecek, 5 bez koyuyorum ben.Gerçekten üzücü. Bu kadar vicdansız insanlarla aynı dünyada yaşamak.
İnşallah haber alabilirsinizÇıldıracağım. Ukraynalı bir arkadaşım var Kiev'de yaşıyor. 32 yaşında 4.5 yaşındaki kızıyla ve annesiyle yaşıyordu. Annesi vefat etti bir kaç ay önce çocukla yalnız. Ortalık karışmaya başlayınca aradım, mecburum burada kalmaya işe gidiyorum, çocuk okula gidiyor dedi. Ama savaşın başladığı günden beri haber alamıyorum. Telefonu kapalı, mesajlar iletilmiyor. Haberlerde oradaki Türklere internetten ulaştıklarını gördükçe deniyorum, cevap yok. Eşim, kadınları ve çocukları sığınaklara almışlardır , şarjı bitmiştir diyor. Resimlere bakıyorum insanların elinde telefonları var. Eşim belki telaşla telefonu bile almamıştır diyor ama benim içim soğumuyor. Öyle çok atılgan, çok becerikli de değil. Gidebildi mi sığınağa, metroya , bir yerlere sığındı mı bilmiyorum. 32 yaşında minyon bir kadın , 4.5 yaşında minicik bir kız , yapayalnızlar, ne yaptılar, kafayı yiyeceğim. 2 gecedir kabuslar görüyorum. Bugün benim kızım yemeğini yemedi, oturdum ağladım acaba o çocukcağız birşeyler yiyebildi mi bugün diye. Kievden kaçamadıklarına da nerdeyse eminim çünkü kimseleri yok yardım edecek. Kendimi sakinleştiremiyorum.
Ne kadar vefalı ve duyarlı bir arkadaşsiniz..diğerlerinin yorumuna katılıyorum.. iyi düşünün iyi olsun.. telefonun çalıp da açan olmaması daha kotu olurdu.. telefon kapalıysa hatlardan olma ihtimali çok yüksek en azından.. bol bol dua yapacak baksa birşey yok.. İnshaAllah en kısa zamanda sesini duyarsınız iyi haberini alırsınız.. bizede yazn olurmuÇıldıracağım. Ukraynalı bir arkadaşım var Kiev'de yaşıyor. 32 yaşında 4.5 yaşındaki kızıyla ve annesiyle yaşıyordu. Annesi vefat etti bir kaç ay önce çocukla yalnız. Ortalık karışmaya başlayınca aradım, mecburum burada kalmaya işe gidiyorum, çocuk okula gidiyor dedi. Ama savaşın başladığı günden beri haber alamıyorum. Telefonu kapalı, mesajlar iletilmiyor. Haberlerde oradaki Türklere internetten ulaştıklarını gördükçe deniyorum, cevap yok. Eşim, kadınları ve çocukları sığınaklara almışlardır , şarjı bitmiştir diyor. Resimlere bakıyorum insanların elinde telefonları var. Eşim belki telaşla telefonu bile almamıştır diyor ama benim içim soğumuyor. Öyle çok atılgan, çok becerikli de değil. Gidebildi mi sığınağa, metroya , bir yerlere sığındı mı bilmiyorum. 32 yaşında minyon bir kadın , 4.5 yaşında minicik bir kız , yapayalnızlar, ne yaptılar, kafayı yiyeceğim. 2 gecedir kabuslar görüyorum. Bugün benim kızım yemeğini yemedi, oturdum ağladım acaba o çocukcağız birşeyler yiyebildi mi bugün diye. Kievden kaçamadıklarına da nerdeyse eminim çünkü kimseleri yok yardım edecek. Kendimi sakinleştiremiyorum.
Sizinde arkadaşınız sağ salim ulaşır İnshaAllah.. Allah yardımcıları olsunBildigim kadariyla baz istasyonlari vuruldu. Yola cikan 3 otobusten birinde 22 yillik dostum var, is insani. Birden fazla fabrika yatirimini birakarak bakanligin organizasyonuyla Macaristan uzerinden yurda gelmeye calisiyorlar. Neredeyse 7 saatte anca 100 km kaydettiklerini soyledi ve helallik istedi. Gozumun yasi durmuyor.Dilerim hem dostlarimiz, hem de tum insanlik iyi olsun. Bu yuzyilda toplu tufekli savas mi olur?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?