arkadaşım örtünmek istiyor ama yapamıyor, tesettür

dilekkivrak

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Ağustos 2014
115
120
42
sevdiğim bir arkadaşım örtünmek istiyor ama bir türlü başaramıyor. ona yardım etmek istiyorum. sizin örtünme hikayeleriniz varsa onlardan örnekler verebilirim. ya da şu şekilde anlatırsan faydalı olur diyeceğiniz bir şey var mı? allahım emri olduğunu ifade ediyorum. bunu kendi de biliyor zaten namazını kılıyor.

Ay ben de oyleydim. Namazimi 12 yasimdan beri kilmaya baslamistim. Ama kapanmiuordum bi türlü. Komsular ne der falan filan diye dusunuyodum cocuk akli iste. 16 yasimda kapandim. Birden oldu. Birden evden kapali ciktim.
Bu isler birden oluyor. Birden yapacak.
Allah nasip eder insallah..

Ay ben de oyleydim. Namazimi 12 yasimdan beri kilmaya baslamistim. Ama kapanmiuordum bi türlü. Komsular ne der falan filan diye dusunuyodum cocuk akli iste. 16 yasimda kapandim. Birden oldu. Birden evden kapali ciktim.
Bu isler birden oluyor. Birden yapacak.
Allah nasip eder insallah..

Elalemin ne düşündüğünü düşündükleri için kapanamıyor zaten insanlar..
O yaşta bunu düşünmek normal..
Bir de o yaşlardaki zorluk çocukluğunu kıstılıyor sanki örtünmek..
Benim arkadaşım da kızı da kapalı..
Kızı paten kayıyor ama acayip acayip bakanlar var..
Sanki kapalılar herşeyi yapamazlar..

Aynen
Aynen ya insanlar hala acayip bir sekilde bakiyorlar. Ama yavas yavas asiyoruz cok sukur bunlari bence. Artik kapalilar hayatin her alaninda var, her sosyal aktiviteye katiliyorlar, her sporu yapiyorlar. Insanlar da artik alisiyor.. Ki olmasi gereken de bu..

Ben olsam konusunu bile açmam bana sorarsa dahi karışmam böyle şeyler oturup kafa kafaya verip tartışmakla arkadaşla vs. olmaz. Mesela ben ailemde görmedim örtünme namaz oruç böyle yetiştim ve bende ailem gibiyim. İnanç meselesi. Ama insanlığım yerimde bir canlıyı kırmam zararım olmaz.
Bence bırakın onun kendi içiyle aklıyla olan bir şey sen karar verceksin deyin geçin.

Aynen

Aynen ya insanlar hala acayip bir sekilde bakiyorlar. Ama yavas yavas asiyoruz cok sukur bunlari bence. Artik kapalilar hayatin her alaninda var, her sosyal aktiviteye katiliyorlar, her sporu yapiyorlar. Insanlar da artik alisiyor.. Ki olmasi gereken de bu..

Kapalı değilim ama inanılmaz saygı duyuyorum kapalılara..
Çünkü siz bizden daha fedakarsınız..
Kış günü kapanmak mesela zor..
Tatillerde de keza..
Misyonunuz var herşeyden önce sizin..

Kapalı değilim ama inanılmaz saygı duyuyorum kapalılara..
Çünkü siz bizden daha fedakarsınız..
Kış günü kapanmak mesela zor..
Tatillerde de keza..
Misyonunuz var herşeyden önce sizin..

Tesekkurler, saygi duymak cok onemli.
Bazilari da istedigi halde kapanamiyor. Okula gitmek icin Bostancı duraginda duruyordum. Boyle kokos bi teyze yanima geldi aglamaya basladi. Kizim bana dua et ki ben kapanayim. Kapanmayi cok istiyorum kocam ve oglum birakmiyor, gizliden sohbetlere gidiyorum ama kapanmayi cok istiyorum diye nasil çocuk gibi agliyordu.. Icim gitti.
Insanlarin hayatlarina mudahale etmesek, herkes istedigi gibi ozgurce yasasa ne guzel olur..

deneyimlemedim ama,
genel olarak bu tarz değişimlerin birden değil yavaştan yavaştan yapılması gerektiğini düşünürüm.

sigara bırakmayı da azaltarak bırakmayı öneririm, bu tarz insan hayatında önemi olan alışkanlıklar bence birden değiştirilmemeli.

o yüzden önce kılık kıyafet değişimi ile başlanabilir, uzun tuniklere ve bol kıyafetlere geçiş yapılır,
sonra şalla birlikte yumuşak bir geçiş,
arkasından da dış mekanda eşarp takıp iç mekanda eşarpsız dolaşılabilir,
en sonunda tam eşarp kullanımına geçilebilir.

bu seçim kişiden kişiye değişiyor herhalde, genel olarak çoğu kişi birden yapılmasını öneriyor da benim önerim bu şekilde olacak.

Tesekkurler, saygi duymak cok onemli.
Bazilari da istedigi halde kapanamiyor. Okula gitmek icin Bostancı duraginda duruyordum. Boyle kokos bi teyze yanima geldi aglamaya basladi. Kizim bana dua et ki ben kapanayim. Kapanmayi cok istiyorum kocam ve oglum birakmiyor, gizliden sohbetlere gidiyorum ama kapanmayi cok istiyorum diye nasil çocuk gibi agliyordu.. Icim gitti.
Insanlarin hayatlarina mudahale etmesek, herkes istedigi gibi ozgurce yasasa ne guzel olur..

Keşke..
Babam geldi aklıma..
Okula örtünenleri almıyorlardı ya hani..
Hep derdi ki isteyen şortuyla girsin isteyen örtüsüyle..
Hatta böyle olursa bazılarının başını açacağını iddia ederdi..
Bazı provokatörler yüzünden de tepkili insanlar sanki..
Simge haline getirenler var ya..
Bence de özgürlük olmalı..

Keşke..
Babam geldi aklıma..
Okula örtünenleri almıyorlardı ya hani..
Hep derdi ki isteyen şortuyla girsin isteyen örtüsüyle..
Hatta böyle olursa bazılarının başını açacağını iddia ederdi..
Bazı provokatörler yüzünden de tepkili insanlar sanki..
Simge haline getirenler var ya..
Bence de özgürlük olmalı..

Evet maalesef ki öyle. Zorla ortunen de olmasin, zorla acilan da olmasin. Insanlar kendi kararlarini kendileri versinler. Butun dünyada gecerli olan bu olmali. Hic unutmam ilk universitede serbest oldugunda kapali bir kizin esarbindan tutup okulun kantininde yerde suruklemisti pislik bir adam.. Belki o kiz bir daha o okula gelmedi. Bir pislik yuzunden.
Oysa saygi oyle guzel bir sey ki..

sevdiğim bir arkadaşım örtünmek istiyor ama bir türlü başaramıyor. ona yardım etmek istiyorum. sizin örtünme hikayeleriniz varsa onlardan örnekler verebilirim. ya da şu şekilde anlatırsan faydalı olur diyeceğiniz bir şey var mı? allahım emri olduğunu ifade ediyorum. bunu kendi de biliyor zaten namazını kılıyor.
Karışmamak lazım bence...Baskı hissetmemeli. Tam anlamıyla istese zaten kapanır diye düşünüyorum.
Benim bir arkadaşım babasının onu evlatlıktan reddemesine rağmen kapandı, adamın sağladığı maddi imkanlar bile umrunda olmadı.
Konu komşu ne der kısmı insanın bahanesi.

Aynen

Bence de insan olarak bakmayı bilemiyoruz. Esmer , sarışın, kilolu, müslüman, zenci, kapalı, açık vs. diye.
Önemli olan insan olabilmek.
Ama üzülerek şunuda söylemek istiyorum ki ben küçüklüğümden beri kapalı insanları daha bir saygı duydum içimde daha onları ahlaki yönden üstte gördüm.
Ama büyüdükçe anladım ki artık insanlar bununda hakkını veremiyor.
Saçlarını beğenmiyor diye kapanan mı görmedim , tarz yapmak için yapanıda.
Ben kapalıyım deyip her halti yapanıda gördüm. Daha neler neler.
İnsan tecrübe edindikçe anlıyor artık isterse çıplak gezsin isterse kara çarşafla benim için ikiside aynı yerde duruyor.
İnsanın içi güzel olsun .

Karışmamak lazım bence...Baskı hissetmemeli. Tam anlamıyla istese zaten kapanır diye düşünüyorum.
Benim bir arkadaşım babasının onu evlatlıktan reddemesine rağmen kapandı, adamın sağladığı maddi imkanlar bile umrunda olmadı.
Konu komşu ne der kısmı insanın bahanesi.

katılsam da o kadar da kolay değil diyorum.
yani çevre baskısını küçümseyemeyiz, ki burada yaş da önemli.

bir tanıdığım ki kırklı yaşlarında, arkadaş çevresi tamamen açık ve nasıl diyeyim tam anti-muhafazakar olduğu için gizli ibadet ettiğini söylemişti. çevreyi atmak da o kadar kolay değil.

katılsam da o kadar da kolay değil diyorum.
yani çevre baskısını küçümseyemeyiz, ki burada yaş da önemli.

bir tanıdığım ki kırklı yaşlarında, arkadaş çevresi tamamen açık ve nasıl diyeyim tam anti-muhafazakar olduğu için gizli ibadet ettiğini söylemişti. çevreyi atmak da o kadar kolay değil.
Evet insanlar beni kabul etsin, ortama uyum sağlayayım diye bir derdin olursa bu böyle... Ama az olsun öz olsun, dostum dediğim beni olduğum gibi sevsin, kabullensin diyorsan, bireysel kimliğini saklama ihtiyacı duymuyorsun.

Bence de kapalılar paten kaymasın. Kafasında başörtü var. Yerlere kadar uzanan palto altında paten. Düşecek bir şey olacak. Kapalıysan biraz hareketlerine dikkat edeceksin. Devrilip her tarafının açılma ihtimali de var tabi.

Bence kapalı olmak bir iddia. Ben farklı davranmak istiyorum oturmam kalkmam açıklardan farklı iddiası. Kapanacak olan bunu da düşünsün. Komik oluyor.

Ban yiyeceğim biliyorum ama yazmasam olmaz.

Birde şöyle bisey var biri anlatmıştı.kapanmış açılmış ama bigun yine kapancam insallah diyordu.niye açıldin o zaman dedim.ben yeni yeni k apaniyordum bazı eksiklerin vardı ama sırayla yapıyordum.ancak bana öyle yolda yürürken tesettürlü bayanlar bu ne biçim kapalı diye eleştirel bakıyorlardı.bende dayanamadim tekrar acildim dedi.bende öyle bakiyodum kızın o düşüncesinden sonra öyle bakmıyorum artık.. bakışlar anlamli..

Bence de insan olarak bakmayı bilemiyoruz. Esmer , sarışın, kilolu, müslüman, zenci, kapalı, açık vs. diye.
Önemli olan insan olabilmek.
Ama üzülerek şunuda söylemek istiyorum ki ben küçüklüğümden beri kapalı insanları daha bir saygı duydum içimde daha onları ahlaki yönden üstte gördüm.
Ama büyüdükçe anladım ki artık insanlar bununda hakkını veremiyor.
Saçlarını beğenmiyor diye kapanan mı görmedim , tarz yapmak için yapanıda.
Ben kapalıyım deyip her halti yapanıda gördüm. Daha neler neler.
İnsan tecrübe edindikçe anlıyor artık isterse çıplak gezsin isterse kara çarşafla benim için ikiside aynı yerde duruyor.
İnsanın içi güzel olsun .

Kesinlikle oyle. Evet zaman cok bozuldu. Kapaliligin ici bosaldi. Ama bunu hakkiyla hala yapanlar da var. Benim kapali cok tanidigim oldu ki cok kotu insanlar. Ama acik oyle arkadaslarim da oldu ki melek gibiler. Kapali olmak bir insani daha ustun tabiki yapmaz. Ha evet bir farzi yerine getiriyordur.
Ama iyi insan olmak her seyden onemli..
Benim bi acik arkadasin var. Taaa ilk okul 1.siniftan. melek gibi ya. Cok seviyorum onu. Ama cok sevdigim kapali arkadaslarim da var.
Insan kapali acik diye ayrilmamali gerçekten. Insan mi değil mi ona göre ayrim yapilmali..

X