Arap'larda kadina nasil isim konulur

xsxahmeran

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Haziran 2007
10
1
86
54
Hatay
Ahmet Durmaz benim Urfali bir dostumdur, kendisi ile cesitli konularda cok guzel sohbetlerimiz olur, Ankara'ya geldigi zaman ziyaretime gelir. Kendisine google derim cunku yanitlayamayacagi soru yoktur. Okuma konusunda bir kitap kurdudur ve hayati da kor olma disinda biraz Eric Hoffere benzer.

Ahmet Durmaz dostum diyor ki sorun yalniz kadini ortmek veya acmak degil, sorun kimlik ve kisilik sorunudur, ortunme,pece bunlarin yaninda zurnanin son deligidir.

Bu ifadesini su sozlerle delillendiriyor Araplarda kadinlarin adlari yoktur. Kadinlara ya numara, ya da tip ve fizyolojik gorunumlerine gore bir takim sifatlar verilir. Ornekler:

Elif: Arap alfabesinin birinci harfi, ayni zamanda arap rakamlarinda bir rakamini ifade eder
Saniye: Sani Arapca iki demektir dogan ikinci kiza Saniye adi verilir (eski dilde ikinci; cumle icinde ornek fazinda vermek gerekirse 'sultan mahmud-u sani.. yani ikinci Mahmut')
Tilte: Telat veya Turkcede selaseden turemedir 3. demektir. Bu isim Anadoluda pek gorulmez ama Harranda Araplarda cok bulunur

Raba. Arapcada dorttur. Rabia dorduncu demektir. Anadoluda yaygin bir addir, gecmiste cile cekmis bir Islam kadinin adidir.

Hamse: Arapca bes demektir Bu isim Harran yoresi Araplari disinda Anadoluda pek bulunmaz.

Sitte: Harranda yaygin bir isim olan Sitte Arapca alti demektir

Sabe: Arapca yedi demektir, bu kelime cok degisiklik gecirmis Sabiha olmus, Ibrahim Tatlises Sabuha ifadesi ile kullanmistir.

Sevgili Ahmet Durmaz sekiz ve dokuz rakami ile ilgili isim var miydi bilmiyor ama yediden sonra Araplarin yazi ismini koyduklarini soyluyor bu yeter anlamina geliyormus.

Dostumun bilgilendirme mektubu soyle devam ediyor;

Her zaman ilk dogan kiza Elif adi konmaz, Bazen de Ayse adini koyarlar, eve ilk gelen kiza evin iase islerini cekip cevirecek gozuyle bakildigi icin Ayse adi konulur,bazen as pisirme beklendigi icin Avvas adi konusulur.

Erken dogan premature kiza Hadice adi verilir ,Hadice Arapcada erken dogmus prematur kiz anlamina gelir.

Celimsiz ve ufak tefek dogan kizlara Fatma adi verilir,fatma Arapcada sut yanigi, sut kesigi anlamina gelir.

Koyu renkli dogan kizlara esmer anlamina gelen Semra adi verilir.,

Biraz acik renkli ise aydinlik acik anlamina gelen Zehra adi verilir,

iyice beyaz ise Beyza adi verilir

Bu bilgilerin isiginda hakikaten kadinin Arabistanda veya Araplarda kimlik ve kisilik sorunlarinin ortunme, pece ve carsafa girmeden daha oncelikli oldugu dusunulebilir.

Anadoluda kadin numaralandirilmaz ve sifatla cagirilmaz, Turklerde ve Anadoluda kadin bir sahsiyettir, bir kimlige sahiptir.
Hanimagadir, hanim efendidir, kralicedir, Tanricadir.

Arap kulturunun ikinci plana ittigi numarali vya sifatli bir nesne degildir.

Bu bilgilerin, Arap yasamina ve tarzina ozenen kadinlarimiz tarafindan da gozden gecirilmesini dilerim.

Turk gibi yasamak, Anadolu kulturu ile yasamak kadin kisiligi ve onuru icin onemli bir merhaledir.

alıntıdır...

o halde araplarda değişik isimler yok her ailede bu isimler mevcut sanırım butun arap dunyası aynı isimlerle donup duruyolardır ...

sayın Şahmeran arkadaŞım,
sırf konu aÇmak ıÇın yazmıŞ olduĞunuzu dÜŞÜnÜyorum. ÇÜnkÜ;sadece ısımlerın anlamları kısmen doĞru,gerısı doĞruluktan uzak anlatımlar. Okuyan arkadaŞların yanlıŞ bılgılendırılmemesını ıstedım. Google' a benzettıĞınız arkadaŞınız konusunda yanıldıĞınızı dÜŞÜnmÜyorum. ÇÜnkÜ;google' da da doĞruluĞu tartıŞılır Çok bılgı mevcut. Sanırım arkadaŞınızda araplara karŞı bır gıcıklık mevcut. (arabıstan'da bızzat bulunmuŞ bırıyım.)

ben de arap kökenli birisi olarak lalelal arkadaşa katılıyorum madem öyle arkadaşınız niye arapça isimleri de araştırmamış,"latife, nesime, saliha, nebihe, edibe, melike, nezire vb" daha bir sürü arapça bayan ismi var. kaldı ki dinimizde isim konusunda esas olan arapça olması veya Kuranda geçiyor olması değil anlamının güzel olmasıdır....

yani arapcada baska isim yok öyle mi bi kere benim adım arapca ve anlamı son derece güzel bu biraz kısıtlı bi paylasım olmuş...

arkadaslar goruslerinize fikirlerinize saygim var ama durum hicte bole degil arabistanda yasiorum kafam kapali degil pece takmiorum takmayanlarida goruorum isim konusuna gelince binlerce isim var hic bole bi siralama yok arkadslarimda var yani.. arap erkekleri de cok kadin alio olabilriler ama her aldigi kadinada bi o kadar deger verrirler(bunu kesinlikle onaylamiorum ama burda bole yani!!alan razi veren razi oluo!)arti hepsini yargilamakta olmaz cunku cok dogru durust yasayan cok modern cok kulturlu insanlarida var.. Arap milleti bukadar elestirmekte ne kdr dogru tartisilir sonucta onlar peygamberimizin soyundan.. ltfn bilgilendirme yaaparken daha cok aarstirip yapalim

bu kanıya nereden vardınız anlayamadım ülkemizdede birçok arap ismi koyuluyor çocuklarakütlesi. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
BUMıN: (Tür.) Er. - Göktürk devletinin kurucusu (Öl. 552). Avarlarla arası açılınca, savaşarak onları çökertti ve merkezi Ötüken olmak üzere Göktürk devletini kurdu (552). Aynı yıl öldü.
BUMıNHAN: (Tür.) Er. - (bkz. Bumin).
BURAK: (Ar.) Er. - Berk-Yıldırımdan türetilmiştir. - Hz. Muhammedin Mirac'daki bineği. Kur'an'da böyle bir isim geçmemekle beraber, ıslam kaynaklarında böyle bir binitin olduğuna dair rivayetler vardır. Burak Reis: (Öl. 1499). Osmanlı denizcilerinden.
BURCU: (Tür.) Ka. - Güzel koku.
BURÇ: (Ar.) Er. 1. Süryanice Burgus kelimesinin Arapçalaştınlmış hali. 2. Kalenin köşelerine yapılan daha yüksek ve daha kalın çıkıntı kule. 3. Yuvarlak bina. 4. Güneşin ayrıldığı oniki kısımdan herbiri. 5. Tek hisar.
BURÇAK: (Tür.). - Baklagillerden, taneleri yemiş olarak kullanılan bir bitki. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
BURÇHAN: (Tür.) Er. - (bkz. Burç).
BURÇıN: (Tür.) Ka. - Dişi geyik.
BURHAN: (Ar.) Er. 1. Delil hüccet. 2. Hakkı batıldan, doğruyu yanlıştan ayıran delil. 3. ılahi aydınlık.
BURHANEDDıN: (Ar.) Er. - Dinin delili. Burhaneddin Mahmud b. Taceddin el-Buhari (Öl. 1149). Hanefi fıkıh alimi. Önemli yapıtı. el-Muhit el-Buhari'dir. - Türk dil kuralı açısından "d/t" olarak kullanılır.
BURKAN: (Tür.). - Uygur Türklerinin Budaya verdikleri ad. - ısim olarak kullanılmaz.
BURKHAN: (Tür.). - Put, heykel, Buda heykeli. - ısim olarak kullanılması yanlıştır.
BUSE: (Fars.) Ka. - Öpüşmek, öpmek. - ıslâmî ahlâka aykırı olduğu için isim olarak kullanılmaz.
BUYAN: (Tür.). 1. Mutluluk, uğur, talih. 2. ıyi biliş, sevab. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
BUYRUK: (Tür.) Er. 1. Belirli bir davranışta bulunmaya zorlayıcı güç. 2. Egemen. 3. Emir. 4. Kendi başına hareket eden.
BUYRUKALP: - (bkz. Buyruk).
BÜKLÜM: (Tür.) Ka. - Bükülmüş kıvrılmış şeylerin oluşturduğu halka.
BÜLBÜL: (Ar.) Ka. 1. Sesinin güzelliğiyle ünlü ötücü kuş. 2. Sesi çok güzel olan kimse. Bülbül Hatun: Bayezid II.'in eşi. (Öl. Bursa 1515). Şehzade Ahmed'in annesi.
BÜLENT: (Fars.) Er. - Yüce yüksek, ala, ulu.
BÜNYAMıN: (Ar.) Er. - Yakub peygamberin en küçük oğlu.
BÜRDE: (Ar.) Ka. 1. Hırka, Arapların gece üzerlerine örttükleri, gündüz giyindikleri elbise. 2. Ka'b b. Züheyrin yazdığı kaside. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) tarafından beğenilmiş ve Peygamberimiz hırkasını çıkararak şaire giydirmiştir. Bu yüzden bu kaside "Kaside-i bürde" olarak tanınır.
BÜRGE: (Tür.). - Bir yerde duramayan canlı, taşkın kimse. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.
BURKAN: (Ar.) Er. - Yanardağ, volkan.
BÜRKE: (Ar.) Ka. 1. Martı. 2. Havuz, gölcük.
BÜŞRA: (Ar.) Ka. - Müjde, sevinçli haber.
BÜTE: (Tür.) Ka. - Fidan.
BÜTEYRA: sadece küçük bir bölümü google de ararştırırsanız birçok isim bulursunuz a dan zye var

o tanıdığınız insana google demişsiniz ama google da dahi yanlış bilgilerle birlikte binlerce alternatif bilgi kaynağı çıkar.buraya yazmadan önce keşke birde google sorsaydınız:)acaba sizin mantığınız aldı mı kökeni çok eski olan ve de çok zengin bir dil olan arapçanın kız isimlerinin bu kadar kısıtlı olmasını?? bu kadar kısıtlamaya ben de kısıtlı örnek veriyim:Ahsen,Bedia,Betül,Fatıma,Hümeyra,Hüri,ırem,Kevser,Nur,Firdevs..... isterseniz bu örnekler çoğala da bilir.bi google sorun ister:)

arap kulturunden bi haber tamamen araplara dusmanca yazilmis cahilce ve komik bi yazi oldugunu dusunuyorum ... konu sahibi arkadasa degil sozlerim alintiladigi sahsa ...

cok sacma ve tamamen yanlis bilgiler ben dogma buyume arabistandayim halamin eside arap
rahmetli esimde arap aksine degerimiz yuksek burda lutfen bilip bilmeden yanlis bilgiler vermeyin insanlarin kafalarini sasirtmayin

taraflı bir yazı , içeriğinde kasıt olduğu belli boshayallersmile
bu arada adımın anlamı süt kesiğiymiş akannehir

bana çok saçma geldi kökenlerim arap haliyle bende arabım ama bu dedigin şeyleri ilk defa duyuyorum işitiyorum numara ile çagırma allahım yarabim olurmu öle şey valla onların nasıl arap oldugunu bilmiyorum ama atalarım anne tarafı suriye baba tarafı mısır atatürk zamanından beri mersinde mersin arabı olarak yaşıyoruz dedem gazidir madalyaları vardır türkiye için çarpışmış savaşmış atatürke ulaklık yapmış degerli bir insandır yani diyecegim böle bişiyi duymadım normal olarak aileler hangi ismi isterse evladına koyar bak benim çocuklarım helin selin volkan okan kerem hiç birinde sıra yada numara koy kafiye var oda zevkimize arzumuza göre yaniiiilmaz:

lütfen google amcanıza söleyin kendi hangi cins ve millet olan araplardan bahsediyor biz gayet medeni ve moderniz peçe meçe saçma

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…