Aranızda bana hayrına yardımcı olacak bi tarih öğretmeni var mı??

nevertime

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2015
1.403
622
Sınava hazırlanıyorum ben..Etrafımda hiç hoca yok ve kursa filan da gitmiyorum.Anlamaya uğraştım birşeyi bi türlü kafam almadı..buraya yazmak aklıma geldi nolur bi yardımcı olur musunuz?

Anlamadığım şey şu;

Saliyaneli eyaletleri netten videodan hoca anlatıyo. Tımar sistemi uygulanmaz, maaşlı çalışırlar(yıllık maaş verilir) diyo.
Mültezim işçiden vergiyi toplar bi kısmını kendine alır bir kısmını da devlet hazinesine aktarır diyo..
Peki çalışan işçiye maaş nasıl verilir? takıldım oraya... yani tımar yoksa mültezim neyden vergi topluyo yani işçi neyin vergisini mültezime veriyo? tımar yokki

Bak simdi anlatayim sana
Salyane demek bolge yoneticisinin aldigi maas demek yani kisinin maasi topladigi vergilerden geliyor ve devlete de yillik vergi veriyorlar dolayisi ile toprakla gecim saglnmadigi icin salyaneli yani maasli ve yillik vergi verdikleri icin de yillikli eyaletler olarak biliniyor
Salyanesiz eyaletler ise bolge yoneticisi maas almaz yani salyane denen maas almaz ve devlete de vergi vermez kisinin maasi ise timar denilen topraktan elde ettigi gelirlerden saglandigi icin timar sisteminin uygulandigi eyaletler olarak bilinir ve devlete yillik vergi vermedigi icin yilliksiz eyalet olup vergi yerine devlete asker beslerler
Anladin mi tatlim sorularin olursa cekinmeden sorabilirsin

Bak simdi anlatayim sana
Salyane demek bolge yoneticisinin aldigi maas demek yani kisinin maasi topladigi vergilerden geliyor ve devlete de yillik vergi veriyorlar dolayisi ile toprakla gecim saglnmadigi icin salyaneli yani maasli ve yillik vergi verdikleri icin de yillikli eyaletler olarak biliniyor
Salyanesiz eyaletler ise bolge yoneticisi maas almaz yani salyane denen maas almaz ve devlete de vergi vermez kisinin maasi ise timar denilen topraktan elde ettigi gelirlerden saglandigi icin timar sisteminin uygulandigi eyaletler olarak bilinir ve devlete yillik vergi vermedigi icin yilliksiz eyalet olup vergi yerine devlete asker beslerler
Anladin mi tatlim sorularin olursa cekinmeden sorabilirsin

peki saliyaneli de topraktan sağlanmıyosa geçim neyden sağlanıyo?? ticaret yapan esnaftan filan mı topluyo mültezim bu vergiyi...Yani tarımdan gelen vergi değil bu toplanan vergi doğru mu anlamışım hocam?

Aynen tatlim salyanelinin tarimla ilgisi yok tamamen ticaretle toplanan vergiler devlet hazinesine aktarilir bi de acik artirma yolu ile multezim toplanack vergi miktarini belirler ve hazineye direk nakit para verilir ama salyanesizde nakit para verilmez hazineye para yerine devlete asker beslenir

Aslinda cok cok kolay yani bu kadar ayrintili kafa yormana gerek yok tatlim

X