Teşekkür ederiz :) Kumları ne sıklıkla değiştiriliyor günde 1 kez mi 2 kez mi ? Ve kokuyu azaltmak için ne tür bir kum ve mama kullanılmalı ? Aşırı ne sıklıkla yapılır ?
Şu an tek kedi besliyorum, micho marka topaklanan kum alıyorum, tuvaletini yapınca içinden pisliği alıp atıyorum ve kumu haftada bir tümden değiştirip kutusunu dezenfekte ediyorum. Benim kedim yetişkin günde üç kez kadar kuma gider bazen iki ama yavru olunca bu sıklık artar, kumu haftada iki kez değişseniz yeterli. İçinden pislik sürekli alındığı için koku yapma durumu yoktur. Aromalı, renkli taneli, özel kokulu kumları asla kullanmayın bunlar kedinize zarar verir
Aşıların hepsi bir anda olmuyor, çok küçük kedilere önce sadece parazit yapılır, altı aydan sonra karma, sekizinci ayda kuduz aşısı olur. Karma ve kuduz yılda bir yapılır. İç dış parazit üç ayda bir yapılır. Bunun dışında isteğe bağlı yapılan aşılarda var ama koruyuculukları muallakta o yüzden hayvanın bünyesine yüklenmemek adına yaptırmıyorum. Kedinizi bulaşabilecek hastalıklardan korumanın en etkin yolu dışarı çıkarmamak ve eve ayakkabı ile girmemektir. Kedinizin sağlığı için ona asla şarküteri ürünü vermeyin bu çok önemli, çiğ et çok sınırlı yiyebilir buna da dikkat edin, bunlar yerine haftada bir profesyonel bir konserve daha iyidir.
Hiç dışarı çıkarmamaya asla gönlüm razı değil arada yazlığa götürürüm ya da korunaklı kaçmayacağına emin olduğum bir mekan bulursam götürürüm, en azından üç ayda bir ayağı bir toprağa değsin, ot yesin, koşsun oynasın isterim. Ama bu arada başında olurum, dışarıda bulduğu bir şeyi yemesine asla izin vermem, bilmediğim otlara da yaklaştırmam zehirlenebilir çünkü. Dışarıda hep tedbirliyiz, çünkü kedi dışarı çktığı zaman ortamı değiştiği için gerilir ve korktuğu için hiç bir komutu almaz, alıp başını rahatlıkla gidebilir, köpek gibi sahibi gel deyince gelmez o yüzden tedbiri elden asla bırakmam
Bu arada kedinizin cinsiyeti kısırlaştırma açısından önemlidir, dişiler 8 aydan sonra rahatlıkla kısırlaştırılabilir ama erkek bir kedi tercih ettiyseniz bir yaşını geçmesini beklemelisiniz ve kısırlaşma operasyonu sonrası özel bir mama ile hayatına devam etmesi gerekir, bunlara dikkat edilmezse böbrekleri bozulabilir ve bu çok çok meşakkatli bir durumdur, ilk oğlum böbrek hastası idi zorluğunu kelimelerle tarif edemem. Bu konulara çok çok dikkat edin ve tabi ki gideceğiniz veterineri çok iyi araştırın, sokak arası, operasyon alanı olmayan, pazarlama zihniyetindeki yerlerden uzak durun