3-5 kuruşun hesabını yapan çirkef kadına sen dava açtığında yerinde durcak mı sanki sana sıçrayacak çamuru. Bıraksaydınız o yıkasaydı belli ki aç bir insan. Komşu konularında davalık olmaktan yana değilim inan huzurunu kaçırır böyleleri.
Sorunlu kadın kiracı ise apartmandan attirin ev sahibi ise bütün komşular birlesin ve haddini bildirin.
Bir lira değil 1000 tl verilir gerçek ihtiyaci olana da böyle parazitce 1 lira peşinde olana veresim gelmez benim de.
Komşuları organize edin. Yazin bi yazi toplayin imzalari cakin kapisina ( Asın yani : )
Biz her şeyi görüyoruz artık kabina sığ seklinde birlik olarak haddini bildirin.
Kimsenin kimseyi somurmeye hakki yok.
Cin olmadan adam carpmasin bu parazitler.
ya cocuklari var..onlara harclik niyetine bile sayardim verdigim paralari. ama hem kendisi emekcinin hakkini yiyecek hem de kendine gelince fazla fazla toplayacak. sinir oldugum bu. sinir oldugum hatta her ortamda boyle cirkef insanlarin her zaman isinin yurumesi..hakli olsun haksiz olsun her zaman uste cikmalari..buna tahammul edemiyorum.
eskiden zorla biraktirdigi kadina da ansizin biraktirdi kadinin borcu varmis. ben calistigimdan cok komsuluk iliskilerim yok. zannediyorum ki herkes kabul etti. meger herkese ayni seyi soylemis..asiri yalan konusuyor cunku.
asla laf anlamiyor cok konuşuldu. surekli olmaya seyler uyduruyor. alt kata onun arkadasi kadin tasindi o bile hakkindan gelemiyor. dedim esiyle konusun dava falan acilirsa masraf daha cok olur odemek zorunda kalir. esi de demis ben karismam esi bilir.. aslinda gerektigi zaman karisiyor. biraz ailece bu zihniyetteler.
yönetim kurulu kurulup resmi bir icra yazisi gelirse anca o zaman ciddiye alirlar belki
Toplantı yapın bir gün belirleyip. Yönetici ve yardımcı seçin. Aylık aidat toplansın 10, 20 neyse artık. Makbuz kesilir bu süreçte vermezse şikayet edersiniz. Apartman silmek 1 saat sürer en fazla yani o süreçte gelen kişiyi takip edersiniz. Zamanla sizi yıldıramayacağını anlar ve pes eder.
Kırtasiyelerde makbuz işletme defteri ve apartman defteri satılıyor. Apartman defterinin noterde onaylatılması daha uygun. Toplantı çağrısını kapıya yazı asarak ve evleri dolaşarak yapabilirsiniz. Standart yazılar var toplantıda konuşulan şeylerin önemine göre. Örneğin dış cephe yapılacaksa uzun uzun giderler yazılır vs.yönetici icin hazir format var mi. yonetim toplantisi icin yani. kira kontratı gibi hazir bisiler var mi. ben mi yazmaliyim.
apartmanda herkes kendi mulkunde oturuyor. toprak sahibi dedigim arsanin sahibi. müteahhit kat karsiligi apartmani yapmis. toprak sahiplerinin iki dairesi vardi. biri satti dairesini. digeri bos duruyor. su an hic kiraci yok apartmanda. iki daire bos sadece. birde müteahhit in ofisi var giriste. apartmana dahil oldugu icin giderlere o da katiliyor. 10 daire +ofis.Apartman 8daire ve üzeri ise resmi olarak apartman yöneticisi ve denetmen seçilmeli. İş eğer davalık olacaksa bu şartlar var. Apartmanın sahibi tek kişi ise (toprak sahibi demişsiniz) o kişi otomatik olarak yöneticidir. Bu tarz eksiklikler davada apartman sahibini suçlu çıkarır. Eğer kiracılara toplantılara katılabilirsiniz diye bir belge vermişse o başka.
Şöyle ki ortalama 4katlı 8dairelik apartmanın elektrik gideri 7-8tl su gideri 5-7tl dir yani toplam 12-15tl. Büyük masraf apartman yıkamadır. Haftalık kadın 25-35tl (aylık 100-140tl) civarı alırken, şirketler bahçe bulunması ve camların büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 100-150tl civarı ister. Yani 112-155tl lik gider vardır. 20tl de olası masraflar eklenirse atlık 135-175tl kadar toplanması gerekir.
Para toplama işi saygısız görgüsüz insanlar nedeniyle hep aksar maalesef.
Apartman tek kişinin ise kiralara 20tl eklemesini ve apartman tıkama ile anlaşmasını rica edin. Ya da diğer ev sahipleri yine kiralara 20tl ek yapsın onlar aidat ödesin.
Kırtasiyelerde makbuz işletme defteri ve apartman defteri satılıyor. Apartman defterinin noterde onaylatılması daha uygun. Toplantı çağrısını kapıya yazı asarak ve evleri dolaşarak yapabilirsiniz. Standart yazılar var toplantıda konuşulan şeylerin önemine göre. Örneğin dış cephe yapılacaksa uzun uzun giderler yazılır vs.
faturayi gelir gelmez aliyorlardi..hic gormemistim ki. bir ara cok yuksek faturalar geldi. 175 falan gibi. ve ust uste geldi. bedasa falan başvurduk. bunlar israrla odemeye çalışıyordu sorunu çözmeye çalismak yerine. o zaman isgillendim. ondan sonra faturalara bakmaya basladim. ust uste surekli fazla para aldigi zaman ve ust ustte surekli malzeme parasi istedigi zaman sonunda uyardim. ama inkar ediyor tabiki. demogoji yapiyor hemen. kimse ilgilenmiyormus o ilgileniyormus falan filana getiriyor konuyu. tamam yapma sirayla her ay biri ilgilenir öder dedik. ama gene kendi yapiyordu.Apartmana gelen fatura bellidir görüyorsanız faturayı ki görüyorsunuz ki fazla aldığını biliyorsunuz, niye para toplamaya geldiğinde hayır bu kadar değil şu kadar diye uyarmıyorsunuz? kaldınki neden yöneticinin işini o kadın yapıyor bu işlere yönetici bakar parayı toplar. Ne demek zorla yapıyor yaptırmayın parasını vermeyin ayrıca nasıl ben para vermem diyor yönetici eşiyle konuşsun. İcra ne alaka onu da anlamadım. Dava falan ne gerek var mahkemelerin işi mi yok apartman içinde halledeceğiniz konular
Temizlik şirketleri çalışanlarını sigortaladığı ve size fatura verdiği için sorumlu değilsiniz bu konuda. Diğer günlük temizlik için usulen belki ama yapan yoktur. En temizi temizlik şirketleri ile çalışmak. Noter ücreti için bilgim yok.temizlik icin sigorta yapmak sartmi peki. simdi isin icine sigorta girerse bu sefer diger daire sahipleri de itiraz eder heralde. bir de noter ucretini biliyor musunuz.
sayac yenilendi ..o surec icinde bunlar illa odeyelim diyordu. bende bedasin sonucunu bekleyelim.diyordum. hidrafor vardi bizim apartmanda. ondan olmus. gecen apartmanin cami yenilencek mesela. onlarin arkadasi olan komsuyla birlikte camcıya gitmisler konusmuslar. komşu 100 tl cam diyor. ayse nin oglu hayir 120 ydi diyor. yani boyle tuhaflar.Temizlik şirketleri çalışanlarını sigortaladığı ve size fatura verdiği için sorumlu değilsiniz bu konuda. Diğer günlük temizlik için usulen belki ama yapan yoktur. En temizi temizlik şirketleri ile çalışmak. Noter ücreti için bilgim yok.
Faturaları almanıza gerek yok askında bir kez sayaç numarasını alsanız yeter. Belediyeden de ikametgahınızın orda olduğunu söyleseniz yine söylerler diye tahmin ediyorum. Daha sonra sayaç numarası ile sorgulama yaparsınız. 175tl ilk ödeme mümkün değil su bütün gün açık kalsa anca o kadar gelir sonuçta tek çeşme bu. Ya sayaç bozuktu ki bu durumda sayaç yenilenir ya da kandırılmışsınız.
7 yildir oturuyorum apartmanimda..herkes kendi evinde oturuyordu son bir kac yila kadar. toprak sahibi ilgileniyordu genelde apartmanla. o tasininca karsi komsum apartmanda at kosturmaya basladi.
ben tasindigimda apartmanin merdivenini o siliyordu. bir sure sonra bıraktı. ondan sonraki kadin cok guzel siliyordu. karsi komşum ismi ayse olsun. ayse isi birakmis..bir gun kapiyi caldi ben artik isi biraktim merdiveni ben silcem herkes kabul etti dedi. toplanti falan olmadigi icin herkes kabul etti sandim ama oldu bittiye getirdi. yillardir o siliyor. merdiven elektrigi parasini da topluyor guya.
ama son zamanlarda oyle azitti ki. bir katta 3 daireyiz hep bizden alir suyu. kendinden almaz. diger daireyle kavgali almaz. yalap salap siler. zaten calisiyorum isim olmaz hic bisi demedim.
merdiven otomatigi parasini da bu topluyor. oyle costuki bir ara hep fazla fazla topluyor. 3 unde 5 inde degilim ama bariz bilincli yapiyor. her ay 5 tl deterjan parasi istemeler falan. 10 daire var. kisi basi 3 tl elektrik tutuyorsa 5 tl almalar.
kendinden onceki kadina da ne eziyetler etmisti. su vermemeler. parasini vermemeler. kocam verdim dedi o dediyse o dememeler falan. yani kadin cirkef baya. akli sira kendini uyanik saniyor. yoksa her ay fazladan topladigi 3-5 le ne ben bisi olurum ne o olur. hem onceki merdivenciye eziyet et hem bizi dolandirmaya calis..bunu uyardım biraz dikkat etti. ama apartmandaki herkes rahatsizmis zaten aradan gecen bir sure sonra artik silme dediler ona. ama kadin zorla silme derdinde. silcem esek gibi de parasini vercekler falan demis.
neyse ben hep adil olmaya calistim. yeni en yeni gelen kadina da baya eziyet etmeye calismislar. tum evdeki ayakkabilari kapi onune koymuslar. 13-15 yas civarindaki iki oglu yeni merdivenciye guzel silmiyorsun falan diye soylemisler. merdivencinin parasini da vermiyor.
neyse dedim cirkef olunmaz. madem para vermiyorsun daire basina bir kez sira gelir normalde biz silsek. sen kendi siranda sil dedim.
simdi yine konusu oldu..normalde biz 15 veriyorduk. ayse vermeyecegi icin 17 verecekmisiz. dedimki zaten bir gun eksik silecek 15 diye anlasin dedim.(son gelen birakmisti simdi yeni bulunacak onun icin dedim). ve o zaman ogrendim ki ayse ne silecekmis ne para verecekmis. kadin gene bizi enayi yerine koymakla mesgul. cirkef olan isini goturuyor ya buna tahammul edemiyorum.
sonuc ben bunu dava yada icra neyse vermek istiyorum dersini alsin diye. fakat yonetici falan gerekiyormus..resmi evraklar lazim sanirim. once yonetici ve yonetim kurulu kurmam lazim. nette baktim pek bulamadim. isin resmi boyutunu bilen varsa yardimci olabilir mi?
Kadın onun kapısını silmesin 17 değil 20 verin yine de uğraşmayın.