antifosfolipid sendrom? bebeğimi kaybettim :(((

miami007

Herseyin hayırlısı
Kayıtlı Üye
3 Şubat 2013
3.210
1.478
448
Anti fosfolipid sendrom (APL) vücudun bağışıklık sistemini etkileyen sistemik bir hastalıktır. Vücudun bakteri ve virusler başta olmak üzere yabancı maddelere karşı olan savunma sistemi antikor (antibody) adı verilen maddeler tarafından sağlanır. Antikorlar vücuda yabancı olan proteinleri tanıyarak bunları etkisi hale getirmeye yarayan moleküllerdir. Bazı durumlarda ise bu antikorlar bilinmeyen bir nedenden dolayı bireyin kendi proteinlerini de sanki yabancı ve mücadele edilmesi gereken maddeler olarak görürler ve bunları da etkisiz hale getirmeye çalışırlar. Vücudun kendi yapıtaşlarına karşı olan bu durumlar otoimmün hastalıklar olarak adlandırılırlar. Otoimmün hastalıkların çok değişik türleri vardır. Bu hastalıklardan birisi de antifosfolipid sendrom olarak adlandırılan tablodur.

APL varlığı bir bireyde herhangi görülen bir rahatsızlığa neden olmadığı gibi vücudun diğer hastalıklara mücadele yeteneğinde de bir azalmaya neden olmaz. Bu hastalık bulaşıcı olmadığı gibi çoğu zaman birey durumunun farkında değildir ve yaşantısını normal bir şekilde devam ettirebilir.

Tarihçe
Antifosfolipid antikorlar ilk kez herhangi bir enfeksiyon bulgusu göstermedikleri halde kan testlerinde frengi pozitifliği saptanan kişilede dikkati çekmiştir. 1952 yılında ise sistemik lupus eritomatosus (SLE) adı verilen bir otoimmün hastalığa sahip kişilerde bazı kan pıhtılaşma bozukluklarının daha fazla görüldüğü saptanmıştır. 1957 yılında ise kanda saptanan bir madde ile tekrarlayan gebelik kayıpları arasında bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Bu maddeye 1972 yılında lupus antigoagulan faktör adı verilmiştir. 1983 yılında ise Dr. Graham Hughes kandaki antifosfolipid antikorlar ile pıhtılaşma bozuklukları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur.

Lupus antikoagulan varlığında hamilelikte komplikasyon görülme riski 3.0-4.8 oranında artarken, antikardiyolipin antikor varlığında bu oran daha fazla olabilmektedir.

Görülme sıklığı
APL sendromunun tüm popülasyonun %2-4'ünde görüldüğü yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Hastaların yaklaşık yarısında altta yatan SLE gibi başka bir otoimmün hastalık vardır ve bu durumda sekonder APL sendromundan söz edilir.

Klinik
Antifosfolipid sendrom genelde herhangi bir bulgu vermez. Ancak özellikle gebelikte bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en önemlisi tekrarlayan gebelik kayıplarıdır. Antifosfolipid sendromun neden olabileceği durumlar şunlardır:

Tekrarlayan erken düşükler
Nedeni açıklanamayan ikinci trimester (gebeliğin 13. haftasından sonraki) düşükler
Anne karnında bebeğin kaybedilmesi
Rahim içi gelişme geriliği
Preeklempsi
HELLP sendromu
Erken doğum
Altta yatan SLE gibi başka bir hastalık varsa buna bağlı cilt lezyonları, böbrek yetmezliği gibi belirtiler ve bulgular var olabilir.

APL sendromunda asıl sorun kanın pıhtılaşmaya olan eğiliminde artış olduğu için derin damarlarda tıkanıklık, inme, emboli gibi sorunlar görülebilir.

Tüp bebek tedavileri açısından bakıldığında ise, antifosfolipid antikorlar ile kısırılık ve başarısız tüp bebek denemeleri arasındaki ilişki konusunda fikir birliği yoktur. Bazı araştırmacılar bu iki durum arasında güçlü bir bağ olduğunu ileri sürerken diğerleri bunun tersini savunmaktadırlar. Öten yandan yapılan geniş çaplı çalışmaları bir arada inceleyen yeni bir araştırmada antifosfolipid sendrom varlığı ile tüp bebek tedavilerinin başarı şansı arasında bir ilişki olmadığı ortaya konmuştur.

Nasıl etki eder?
Antifosfolipid antikorların üreme sistemi üzerindeki etkilerinin mekanizması tam olarak açık değildir. Bir görüşe göre antifosfolipid antikorlar gebeliğin çok erken dönemlerinde trofoblast adı verilen embryonik hücrelerin yüzeyine bağlanarak bunların normal foksiyonlarını bozarlar ve bu nedenle bir düşüğe neden olurlar. Bir başka olası makanizma ise bağlandıkları hücrelerde direkt hasara neden olmalarıdır. Günümüzde en sık kabul gören görüşü ise kılcal damarlarda pıhtılaşma ve tıkanıklığa yol açarak gelişen dokunun ve embryonun yeteri kadar kanlanmasını ve oksijenlenmesini engellemeleridir. Sonuçta yeterli besin ve oksijenden mahrum kalan embryo yaşamını kaybetmektedir.

Tanı
APL tanısı kanda antikardiolipin antikor (ACL), Lupus antikoagulan, Antinükleer antikor (ANA) gibi antikorların incelenmesi ile konur.

Tanı için kanda inceleme yapılması gereken durumlar şunlardır:

Gebelik ile ilgili endikasyonlar

Açıklanmayan anne karnında bebek ölümü varlığı
Ölüdoğum öyküsü
Tekrarlayan gebelik kayıpları (2 yada daha fazla sayıda düşük)
34 haftadan önce şiddetli preeklempsi
Ciddi gelişme geriliği
Gebelik ile ilgili olmayan endikasyonlar

Pıhtlışma bozuklukları
İnme (özellikle 24-50 yaş arası)
Kanda trombosit sayısında azalma
Geçici iskemik atak
SLE
Frengi için hatalı pozitif kan testi
Tedavi
Antifosfolipid sendrom tekrarlayan düşüklerin en etkili şekilde önlenebildiği nadir durumlardan birisidir.

Hastalığa sahip ancak tedavi edilmemiş kadınlarda canlı bir bebek dünyaya getirme olasılığı %0-40 arasında değişmektedir. Uygun tedavi yaklaşımları ile bu oran %70 civarında olmaktadır. Bir başka deyişle antifosfolipid sendromu olan hamile her 100 kadından 70'inin sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesi tedavi ile mümkündür. Yapılan pekçok araştırma benzer sonuçlar vermektedir.

Günümüzde hamilelikte görülen antifosfolipid sendromun tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar bebe aspirini ve heparindir. Hem bebe aspirini hem de heparin kanının pıhtılaşma sistemi üzerinde etki eden ajanlardır. Ancak her ilaçta olduğu gibi bu iki ilaçda hamilelik sırasında çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Tedavide zaman zaman bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar da denense de yapılan araştırmalarda bu tür tedavilerin bir etkiniğinin olmadığı ileri sürülmektedir.

Ülkemizde son zamanlarda hemen her hamileye hiç gerek yokken bebe aspirini kullandırıldığını görmekteyiz. Bu uygulama bilimsel alanda hiçbir zaman kabul görmemiş, benimsenmemiş bir uygulamadır. Her ilaç ancak kullanımını gerektiren bir durum varlığında kullanılmalıdır. Bilimsel çevrelerde bile hala daha bu tedavinin kullanımı konusunda fikir birliği sağlanamamışken gerekli olup olmadığına bakılmaksızın bu tür tedavilerin verilmesi doğru değildir.

Hamilelerde yaklaşım
Antifosfolipid sendrom varlığı hamileliği yüksek riskli gebelikler sınıfına dahil eder. Bu nedenle özel yaklaşım gereklidir.

Bilinen antifosfolipid sendrom varlığında hamile kadın pıhtılaşma bozuklukaları ve tromboemboli riskleri ve belirtileri konusunda bilgilendirilmelidir Benzer şekilde preeklempsi ve ani fetal ölüm açısından da bilgilendirilmeli ve bu durumların belirtileri detaylı şekilde anlatılmalıdır.
18-20. haftadan başlayarak 3-4 haftada bir mutlaka ultrason kontrolü yapılmalı bebekte bir gelişme geriliği olup olmadığı saptanmalıdır.
Hamileliğin erken dönemlerinde yapılacak kanda seri beta hcg ölçümleri gebeliğin gidişatı hakkında bilgi verebilir. Eğer hcg düzeyleri normal şekilde artıyorsa bu durumda %80-90 oranında sorunsuz bir gebelik dönemi beklenirken artışın normalden az olması durumunda %70-80 oranında fetal kayıp ya da düşük beklenir.
Tanının kesin olduğu durumlarda aspirin ve/veya heparin tedavisi uygulanabilir. Heparin tedavisi sonrası olguların %1-2'sinde kemik erimesi gerçekleşebileceği hastaya mutlaka anlatılmalıdır.
 
MERHABA! bir oğlum var beklemediğim biranda hamile kaldım ve sağlıkla oğluma kavuştum sorunsuz bir hamilelik geçirdim.oğlum 5 yaşına geldiğinde kardeş istedik ve ilk aydan hamile kaldım mutluluktan havalara uçtum.6. hafta kalp atışlarını duydum 9+5 2. kontrolüm bebeğim büyüyordu daha net gördüm kalbi tıkır tıkırdı.büyük bir hayranlıkla izledim.oğlumda biliyordu artık kardeşini bekliyordu.kontrolden çıktığım gün kalbi durmuş bunu 2 hafta sonra 11+5 olması gerekirken kanama olması sonucu gittiğimde ultrasonda öğrendim.meğer kontrolde onu sonkez görmüşüm(.2 haftadır ölü durmuş içimde.ve ben kanama geldiği sabah 6 da geldi.bigece önce ilk defa karnımı okşayıp onunla konuşmuştum ( keşke daha önce o minik kalbi atarken bunu yapsaymışım.sonra hastaneye yatış bir hap verildi 1 saat arayla bebeğimin beni terketmesi beklendi ( wc de elime düştü miniğim herşeyi oluşmuştu gözleri minicik elleri(( sonra kalan parçalar için kürtaj yapıldı sebeb??? doktora göre çok normaldi sağlıksız embriyo vücud atmıştı.zaman geçtikçe bu açıklama beni ikna etmez oldu çünkü öyle olsa bu başta olmaz mıydı kalbi atıp gelişen bir bebek neden birden beni terketmişti.Tabiki bu kaderimde vardı Allah ın taktiri ama Rabbim bir sebebte veriyordu mutlaka.araştırılmasını istedim doktorlar bana problemli muamelesi yapıyordu tekrar düşük yaparsam araştıracaklarını söylüolardı ağız birliğiyle benim saçmaladığımı söylüolardı.biri bana kafana takma eve git dinlen 2 ay sonra tekrar dene dedi.sonuç araya birilerini sokmalar ve gerçekten kalbiyle bu işi yapan bir doktora rastlamam Allah ondan razı olsun.

kızlar pıhtılaşma diye bişeyin olduğunu ben bu forumdan öğrendim ve peşine düştüm.ama yapılan mutasyon testleriydi ve paylaşımlarda bu yöndeydi. birde benim gibi bu kardiyolipin aptt protein c protein s vs gibi tahlillerle tanı alanlar var ben burda aps sorunu olan anti kardiyolipin testlerinden pozitif almış kızçelerle ortak paylaşım yapmak istiyorum.Dilerim bizde tekrar anne olma duygusunu yaşarız.beni yalnız bırakmayın kızlar tedavi aynı ama bu sorunu öğrenip topiğe girenler kendine benzer sonuç arayan arkadaşlar mutasyon testi sonuçlarıyla karşılaşmasın.ve tedavi şeklide aynı zaten .... evet var mı bu test sonuçlarını alan ve paylaşıma katılmak isteyen bebeğini kaybeden anneler burayaaaa
 
anti kardiyolipin testleri pozitif çıkmış kızçelerle ortak paylaşım yapmak istiyorum
 
nette gezerken biriyle tanıştım sadece bu tahliller bakılmış ıgg ve ıgm de pozitif ve kan sulandırıcıyla bebeğine kavuşmuş :)) bu durumda olan meleğini cennete yollamış ve sonra tedaviyle bebeğini kucağına almış olanlar lütfen paylaşımlarınızla umut olun.bana ve bu sebele araştırırken bu sayfayı okuyan melek annelerine ((
 
Son düzenleme:
tedavi alarak tekrar gebelik deneyecek olan aplli anneler burada buluşalım gebelik ve tedavi süreçlerimizi paylaşalım
 
63 kez görüntülenmiş ama tek bi kişi bile yazmamış (( yok mu kimse yaaaa
 
63 kez görüntülenmiş ama tek bi kişi bile yazmamış (( yok mu kimse yaaaa

bende pıhtılaşma varmı yokmu bilmiyorum ama doktorum firaxiparine verdi hergun 1 tane vuruluyorum devam edip etmeyeceğimide bilmiyorum.plt değerine bakılıyor sanırım kanda vurulduğum halde 300 falan çıkıyor
 
bende pıhtılaşma varmı yokmu bilmiyorum ama doktorum firaxiparine verdi hergun 1 tane vuruluyorum devam edip etmeyeceğimide bilmiyorum.plt değerine bakılıyor sanırım kanda vurulduğum halde 300 falan çıkıyor

canım Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah düşüğün varmı? ilk bebeğinmi?
 
ben tüp bebekle hamile kaldım 22 temmuzda yumurta toplamam oldu kontrol muayenesine gittim ohss yumurtalıkların şişip vücudun su toplaması riskinden dolayı olan hastalık tedbir amaçlı sanırım firaxiparine verildi ama nekadar kullanacağımı bilmiyorum benim arkadaşımda benle aynı dönemde hamile kaldı onada verdiler o kesmiş şimdi bende korkuyorum ya bişe varsa diye normal yolla olmadı tüp bebek ve dondurulmuşumuzda yok Allaha emnaet
 
Merhaba. Ben bir tanesi 6 haftalık, bir tanesi 8 haftalık 2 düşük yaptım Biri kendiliğinden gitti, diğeri kürtaj ile tahliye edildi. Sonra doktorumun tavsiyesi ile lupus testlerimi yaptırdım. Ilımlı pozitif Antifosfolipid Sendromu hastası olduğum anlaşıldı.
Düşüklerden sonra 1,5 sene denememe rağmen gebelik olmadı. Aşılama yaptırdım. 32 yaşındaydım. Büyük şans eseri ilk denemede tuttu aşılama ve gebe kaldım. Yine 6 haftalık olmuştu ki bir akşam yine kanamam başladı yoğun şekilde. Hemen doktorumu aradım. Progesteron almamı ve yatmamı ertesi gün yanına gitmemi ama fazla umutlanmamam gerektiğini söyledi.
Ertesi günü gittiğimde kanamanın yoğun olduğunu ama bebeğin kalp atışlarının devam ettiğini fakat kanamanın yoğunluğundan mucize beklemememi söyledi. Eve gidip yatmamı, sadece tuvalete gitmem için kalkabileceğimi söyledi. 1 hafta kadar sonra yine gittim. Bu arada kanamalarım azar azar devam ediyordu. Doktorumun muayeneden sonra yanındaki asistana "Başka biri söylese inanmazdım böyle bir kanamadan sağ kurtulan bir bebeğe" dediğini duydum. Çok şükür yaşıyordu bebeğim. 12 hafta dolana kadar yattım. Kanamalarım bitti. Sonrasında hem aspirin hem kan sulandırıcı iğne (heparin) tedavisine başladık. Her gün kendime iğne yapıyordum. her gün aspirin içiyordum. 9 ay sonunda 17 gün varken doğumuma suyum geldi ama sancı yoktu. 1 gece hastanede yattım sancı gelir açılma olur diye olmadı. Suni sancı ile normal doğum yaptım ve Allah'ıma şükürler olsun o doktorun ilk zamanda "Mucize bekleme" sözündeki mucize gerçek oldu. Kızım, canım, nefesim, ışığım hayatıma girdi. Allah uzun ömür versin şimdi 5 yaşında Melek'im. Şimdi kardeş istiyoruz. Doğum yaptığımda 32 yaşındaydım şimdi 37. 8 aydır deniyoruz olmadı. Tekrar aşılama yaptırdım. Bu defa tutmadı.
Bu yazdıklarım umarım biraz olsun size umut olur. Tedavi ve dualarınız ile umarım bebişinize kavuşursunuz. Rahat olun, stres yapmayın. Mucizelere inanın :)
 
hemogram testlerindeki plt değeri pıhtılaşma olup olmadığını vermezmi illa genetik testimi yapmak lazım

canım bana doktor bişey söylemedi ama benimde dikkatimi çekmişti gebeyken 300 dü benimde kürtajdan sonra bakılandaysa 200 lerdeydi sanırım oda pıhtılaşmayı belli eden bir değer olsa gerek inşallah sağsalim bebeğine kavuşursun
 
Canım Rabbim bekletmeden 2. bebeğinide gönderir inşallah..lupus demişsin bana o bakılmadı sana anti kardiyolipin testleri bakıldımı bilgi verirmisin ?
 
Çok geçmiş olsun tatlım daha önce böyle birşey duymamıştım :S
 
merhaba bu konuyu yeni gördüm banada antikardiolirpin testinde ıgg pozitif olduğu için antifosfolip teşhisi konuldu ben 40. haftamda kızımı kaybettim çok merak ettim tekrar hamilelik denediniz mi ilaç kullandınız mı
 
Merhaba canim basinsagolsun...ben tekrar gebe kaldim kan sulandirici igne kullandim bu sefer ama uine olmadi.ama bana o test 2 kere daha tekrarlandi ve negatif cikti bende olmadigini soylediler benim igm pozitif cikmisti ve sonra 2 kere daha tekrarlandi hepsi negatif cikti zaten bu teshisi koyabilmek icin 3 ay arayla tekrarlanmasi gerekiyormus.insallah Rabbim tum isteyenlere saglikli gebelikler ve evlatlar nasip etsin.Ama senin gibi igg ve igm si pozitif bir uye daha vardi gorustugum 0, 6 cleksan kan sulandirici kullanarak ogluna kavustu insallah sende tedaviyle bebegini kucagina alirsin
 
Merhaba sanırım tekrar hamile kalmışsınız bebeğiniz doğdu mu acaba ben de 6 aylık kaybettim bebeğimi...
 
Merhabalar. 34 yaşındayım ve 30.umda zor bir dogum yaptim. Preeklampsi gecirdim. Iskemik atak vesaire. Tam teshis koyamadilar. Tekrar cocuk yapalim diye dusunurken peritanolog hocam detayli test istedi. Hoop anrikardiyolipin anti gylikoprotein pozitif. Antifosfolipd dendi. Cocuk fikrinden uzaklastim. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
 
Merhaba çok uzun zaman olmuş süreci merak ettim çok geçmiş olsun inşallah sağlığınıza kavuşmuş ve sağlıklı bebeğinizi kucağınıza almışsınızdır
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…