tşk ebrudan. merkezde çalışan hemşirelerde şaşırdı ikide iki tutan nadir diye, ama sonrası önemli zaten, tuttu devamıda sağlıklı gelir umarım. seninde birkaç hafta sonra bebeğini sağlıkla kucağına almanı dilerim.
1982kamer, burda birkaç kişi daha raporla ilgili sordu, geriye dönük birkaç sayfa önce birisi bu konuda bilgim var diye yazmıştı bak bakalım belki o kişiyi bulursun. benim tıp fakültesi maceram 2008'deydi aradan zaman geçti kanunlar filan değişti, ama temel aynıdır diye tahmin ediyorum.
Prosedür o yıllarda şöyleydi:
Hiç çocuğunun olmaması gerekiyor, çocuğu olanlar rapor alamıyor. En az üç başarısız aşılama yaşamış olmanız veya durumunuzun direk
tüp bebek için uygun olması gerekiyor (yaş sınırı 39 du o zamanlar). Transfer öncesi en az bir ay önceden doktor kontrol ediyor, birkaç ilaca başlıyorsunuz (vitamin, antibiyotik gibi), bu arada tahliller yapılıyor hem size ve eşinize (kan testleri, bulaşıcı hastalık testleri, eşinize ayrıca sperm testi), sizden mutlaka bir rahim filmi isteniyor, en az 4 aylık ssklı yada 8 ay bağkurlu olma zorunluluğu vardı o zamanlar yada eşinizin üstünden de gidebiliyordunuz. Bütün bunlar tamam olunca heyete girebilmek için tıp fakültesi tüp bebek bölümündeki bölüm başkanı ile (veya ordaki asistanlar da bakıyor) görüşüyorsunuz. Yanınızda hazır etmeniz gereken evraklar:
Çocuğunuz olmadığına dair nüfus cüzdanı kayıt örneği (eşim 7 adet yaptırmış bir tanesinede özellikle eczane için diye yazmışlar, sonra kullanılıyor o da), tahlil sonuçlarınız, 15 gün ara ile yapılmış sperm analizi raporu üç tane, 3 başarısız aşılama yapıldığına dair rapor (aşılama hakkınız var üç tane ama ben istemiyorum illaki tüp bebek diyorsanız bu haklarınızdan geri dönüşü olmadan feragat edebiliyorsunuz), yeni tarihli rahim filmi (benimki eski tarihliydi yeniden çektirdim gerçi buna hiç bakmadılar, ama sorduklarıda oluyormuş, unutmadan filmi asla orda bırakmayın), nüfus cüzdanlarınızın, evlilik cüzdanınızın ve sizin SSK veya bağkur karnesi fotokopileri... Sperm analizinin ve tahlillerin fotokopisini çekin lazım olacak sonra.
Herşey yolunda giderse rapor iki üç gün içinde elinizde oluyor, ilaç ve tüp bebek tedavisi raporu ayrı ayrı. 1 hafta sonra gelin diyorlar ama üç güne hazır.
Sonra bu raporla istediğiniz yerde tüp bebek yaptırabilirsiniz, ama tıp artık rapor vermek istemiyormuş yada illa burda yapılsın diyormuş, kanunen istediğiniz yerde yaptırabilirsiniz.
Unutmadan aşılama içinde rapor çıkarabiliyorsunuz. Bütün tedavi ve ilaçların artık %50 si devletten ödeniyormuş.
Tahlilleri, rahim filmini, sperm analizlerini devlet hastanelerinde para vermeden (şimdi de öylemi bilmiyorum) yaptırabiliyorsunuz.
Sonuçta nereye giderseniz gidin rapor için uğraşacaksınız sonrasında ister tıpta, ister özel merkezde tedavi süreci aynı, işyerinizden her halükarda sık sık izin almak zorunda olacaksınız, hatta iğnelere başladığınızda iki günde bir gitmek zorunda kalacaksınız. Özel merkez sizi akşamda muayene eder ama tıp fakültesi tüp bebek bölümü saat 16.30 da kapatır bilginiz olsun. Benim zamanımda öyleydi değiştiğini sanmıyorum.