• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anneme sigara içtiğimi söylemeli miyim, nasıl?

12 yaşında neyin zorluğunu yaşıyorsunuz da sigaraya başlıyorsunuz yahu bacak kadar boyunuzla. Üstelik ailenizde akciğer kanseri hikayesi de var. Bari kadına söylemeyin de en azından psikolojik olarak etkilemeyin. 18 19 yaşında çok dertliyim ondan sigara içiyorum da demeyin başka kimseye ağızlarıyla gülmezler buna çünkü.
 
Öncelikle bende taze bir anneyim bazen dusunuyorm çocuğum sigara içince ne yapmalıyım vs o yüzden konu ilgimi çekti sigaradan çok nefret eden biriyim eşime bıraktırmak istedm olmadı. Bu illet bir kere başlayınca birakmasj zor. Ayrıca hemsireyim inanın akciğer kanserinin sigara ile alakası çok fazla buna emin olun sırf bu yüzden bile bırakılır. Hiç denediniz mi bilmiyorum ama derdim var içiyorum kısmı bana çok tuhaf geliyor. Örneğin hapishane olanlar içiyor onlari bile bir nebze alyrm sklyrz ortam muhabbet iciyorz derlerdi. Yani boş vakitten.... Neyse umarm bırakırsınız ama bence annenize söylemeyin bilince. Üzülür bence
 
Ben guzellikle babama soylemistim cok duzgun karsiladi birakmam icin gunlerce haftalarca konustu tedaviye yonlendirdi asla dinlemedim anneme yakalandim birgun asla konusmadi direk o sigarayi aldi bilegime yapistirdi yandim cayir cayir. Birdaha gorursem dilinde sondurecegim dedi direk. Dahada korkudan asla agzima surmedim oylece biraktim. Korkudan geberdim yani. Ama anneniz babam gibi muhtemelen sizinle komusmayi dener sizde biaz caba gosterin babanizi ornek alin lutfen saglim baska biseye benzmeiyor
Valla benim annem de 6 sene sonra ögrendi kendi istegimle söyleyerek arada yakalandigim oldu annem bilmedigi zamanlarda ya oklava sopayla dövmeye kalkiyordu yada terlik kafama isapet ettiriyordu :) aglayarak türkiyeye geldigimde bosanma asamasindayim ya esimden ayrildim sigara icmem lazim icemiyordum babam zaten sakin birisi anlamisti beni, anne dedim kizmayacagina söz ver söyleyecegim dedim söyle deyince sigara iciyorum dedim o an üstüme gelmedi saldi beni sigaram konusunda karismiyor simdi ben kendi istegimle birakmaya calisiyorum keske annem bana terlik atsaydi kafama diyorum bazen cünkü insan annesinin korkusundan icmek istemez ya hani
 
Sigaraya verilen paraya acıyorum. ..ona harcayacağız parayla kendiniz için daha güzel şeyler yapabilirsiniz...eminim gezmediğiniz çok yer var .turlara katılın..yapmadıklarınızı yapın.mesela yamaç paraşütü,balonla gökyüzünde dolaşma falan...gerçekten sigarayla verilen para boş
 
Ahhh o yıllar, ben sigara içmeye lise son sınıfta başladım, arkadaşlarla okulun arka bahçesinde içerken müdür sigarayı elimde yakaladı. Tabii hemen ailelerimizi aradılar, annem müdüre itiraz etti "hayır benim kızım içmez, sigaranın ne kadar zararlı olduğunu biliyor" gibi cümleler kurdu. Annemin bakış açısı bu olduğundan ben daha çok zorlandım, annemi üzmekten çok korktum.
Daha sonra başbaşa kaldığımızda, babama anlattım olayı, babamda "kızım ben sigara içiyorum diye özenip içtiysen senden özürdilerim, lütfen daha tam alışmadan bırak" dedi. Fakat ben ilk ablamdan özenerek sigara içmiştim (bunu babama söylemedim)
Tabii ben balkonda da içiyordum, annem birgün paketi bulmuş ve çok üzülmüş. Ve bana hiç birşey söylememiş. Annemin İlk tepkisi, sigarayı bırakmak için, zararları içerikli bir kitap getirdi bana verdi "bunu bugün okumaya başlarsan iyi edersin kızım"dedi. Ben kalakalmıştım.
Ve o günden sonra sigara içmedim. Ama evlendikten sonra maalesef sigaraya tekrar başladım :(
 
Yakalanana kadar söylemeyi hiç düşünmemiştim belki uygun bir zamanda olabilir bilemedim yakalanınca söylemek daha iyi gibi gelıyor sankı.Ben üniversitede başlamıştım aılem bana artık içmez gözüyle bakıyordu yakalandım babamsa bırakalı 10 yıl olmustu bana içme içince bi birsey olduğu yok olsa ben bırakmazdım dedi üniversite bitirdim babam tekrar sigaraya basladı ogünden sonra karşılıklı içmeye başladık.Yapma baba 10 yıl olmuş.....Halada beni siz başlattınız yoksa ne güzel bırakmıstım der, orada vicdan yapmıslıgım vardır.😒Eşimle tanıştığımda sigara kullanmıyordu en çok pişmanlıgımda odur bana eşlik etmek için içmeye baslamıstı içme dedikçe paketle gelmeye başladı desende şimdi benden çok içiyor keşke hiç başlamasaydım dediğim çok zaman olmustur 😣
 
Sigara içtiğini söylemeden önce bırak.spora başla.babani düşün ölmek ister miydi o kötü hastalıktan.hic içme inan sağlık gibisi yok.
 
Annenin yerinde olsam sigara içmene değil de 12 yaşında başlamana daha çok üzülürdüm. İraden çok zayıf ve dış etkilere karşı da dirençsiz olduğundan psikologla çözmeye çalışırdım. Sigara ile kalınmayabilir düşüncesi doğardı içime. Güçlü ol. Hayat zor kırılganlar için çok daha zor
 
Birakmaya niyetli useniz soylemeyin, bu sekilde hem daha az icmis olursunuz.

Oyle bir planiniz yoksa soyleyin, neticede bu sizsiniz, olmadiginiz biri gibi davranmak yorar.

Sigara bir bagimliliktir, birakmasi zordur. Ama su su sebeple iciyorum diyerek de kendinizi kandirmayin. Bagimli oldugum icin iciyorum daha dogru. Bagimliliginizdan kurtulmaniz dilegiyle...
 
Herkese merhabalar bu soru benim bu platformdaki ilk sorum oluyor aslında hesabı açma sebebim de bu.
Geçen yıl babamı akciğer kanserinden kaybettik tek çocuğum ve annem ile yaşıyorum, annem aşırı düzgün ve aydın görüşlü, sağlıklı yaşayan bir devlet memuru hayatında sigara alkol çok çok az kullanmış bana hamileyken de bırakmış.
Ben alkol şu ana kadar hiç içmedim fakat sigaraya 12 yaşımda başladım. 5 yıl boyunca tek tük okulda dersanede günde 1-2 tane şeklinde içtim fakat aileme hiç çaktırmadım. Ancak içme isteği babamı kaybettikten sonra ciddi şekilde arttı ve içinde olduğumuz yıl üniversite sınavı senem olduğu için de ciddi ihtiyaç hissettim fakat pandemiden dolayı annem evde olduğundan dolayı günde 1 paket içmek isterken bakkala markete giderken içebildiğim kadar içerek sigara ihtiyacımı karşıladım ki bu da haftada 1 paket felan yapıyo. Annem anosmi hastası olduğu için (koku körlüğü) koku konusunda bir sıkıntı çekmiyorum belki de en büyük şükür sebebim budur. Biliyorum içmeyenler kendine yazık ediyorsun diyecek fakat ben de bazı şeyler yaşadım arkadaşlar sevgili muhabbetleri vs derken bu hale geldim o yüzden sorgulamazsanız sevinirim. Bu arada istediğim sıralamayı yapamadığımdan mezuna bıraktım ve de bir seneyi daha evde annemle beraber geçireceğiz. ( Dışişleri bakanlığı AB başkanlığında çalışıyor ve fazla covid olduğundan pandemi başladığından beri evden çalışıyor 2 haftada 1 kez nöbet şeklinde işe gidiyor.
Sizlere sorum şu,
Bu çok önemli olan sınav senemde sizce sigara içtiğimi anneme söylemeli miyim, söylememeli miyim?
Söyleyenler nasıl söylediğini, anne tarafından gelen tepkiyi söyleyebilirse aklımda bir konuşma hazırlayıp bunu dile getirmek istiyorum artık gerçekten bıktım.
Sigara içen ve annesine söyleyenler,
yakalanma anısı da olsa sonraki konuşmaları, kendileri söylemiş olsa da konuşmaları ve tepkileri ve ardından annenin karşısında içince nasıl tepki verdiğini anlatabilirse ben de söyleyip söylememek arasında bir karar vericem. Evet tüm anneler aynı değil ama en azından aklımda ortalama bir şeyler olsun ki rahat edebileyim konuşurken.
Anne olanlar da kızıyla arasındaki sigara muhabbetini baştan sona nasıl başladığını, birlikte içiyorlarsa ilk tepkilerinin ve şimdiki tepkilerinin nasıl olduğunu söyleyebilirse çok teşekkür ederim.
Yardım eden etmeyen herkese çok teşekkürler



Hamilelik Döneminde Neler Yaşanır?​


Hamilelik süresince anne adayının vücudu bebeğe en uygun koşulları sağlayacak şekilde değişir. Gebelik dönemi boyunca hem bebeğin hem de annenin sağlığını korumaya odaklanan beden bu süreçte her zamankinden daha fazla özen ve ilgi ister. Bu nedenle biz de anne adaylarının gebelik süreci boyunca dikkat etmesi gereken noktaları, karşılaşabilecekleri zorlukları ve bu süreçte onların yaşamını kolaylaştıracak bilgileri bir yazıda topladık.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?​

Gebelik sürecinin başlangıcında kadın bedeninde birtakım değişiklikler gözlenir. Hamilelik belirtileri olarak adlandırılan bu değişiklikler her kadında farklı şekilde seyredebilir. Hamilelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Adet gecikmesi
  • Lekelenme ve akıntı
  • Göğüslerin hassaslaşması ve göğüs uçlarının koyulaşması
  • Kasık ağrısı
  • Mide bulantısı ve ekşimesi
  • Yorgun hissetme ve halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Artan koku hassasiyeti
  • Sık idrara çıkma
  • Vücut sıcaklığının yükselmesi
Hamilelik belirtileri

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?​

Hamilelikte beslenme yalnızca nicelik olarak değerlendirilmemeli. Önemli olan tüketilen yiyeceklerin miktarı değil, besin değerleri. Bu süreçte besin değeri düşük gıdalardan gereğinden fazla tüketmek hem bebeğin sağlığına olumlu bir etki yapmaz, hem de anne adayının kilo alımını hızlandırır ve bedeni yorar. Hamilelik boyunca; alınan öğünler az az ama sık felsefesine göre düzenlenmeli ve bol su tüketilmeli.

Gebelik Sürecinde Ne Tür Besinler Tüketilmelidir?​

  • Embriyo, gelişimi için proteine ihtiyaç duyar. Az yağlı süt, yoğurt ve peynir çeşitleri, yumurta ve iyi pişmiş kuzu eti protein deposu olarak bilinir.
  • Tahıllar sağlık bir beslenme düzeninin olmazsa olmazlarından. Hem protein hem de vitamin açısından zengin mercimek, nohut gibi baklagiller anne adayının tüketmesi gereken besinler arasında.
  • Anne adayının yeşil salata, maydanoz, ıspanak, havuç gibi vitamin deposu sebzeleri öğünlerine dahil etmesi bebeğin gelişimi açısından oldukça önemli. İyice yıkanmış yeşilliklerden hazırlanan zeytinyağlı salatalar sindirimi de kolaylaştırır.
  • Domates, biber, turunçgiller gibi C vitamini deposu olan meyve ve sebzeler günlük olarak tüketilmeli.
  • Somon gibi balıklar omega-3 ve aminoasit bakımından oldukça zengin. Bu nedenle anne adaylarına haftada 1-2 defa balık tüketmeleri önerilir.
  • Kırmızı renkli meyveler, kavrulmamış taze kuru yemişler ve lifli gıdalar hem anne adayının ihtiyaç duyduğu folik asidi alması açısından hem de enerji vermesi bakımından günlük beslenme planına eklenmeli.
  • Anne adayının yemekleri hazırlanırken kullanılan besinler taze olmalı. Yemek ve salatalarda bitkisel yağlar ve iyotlu tuz kullanılmalı.

Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?​

  • Alkol
  • Donmuş gıdalar
  • Salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri
  • Konserve yiyecekler
  • Az pişmiş veya çiğ et, balık ve deniz ürünleri
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
  • Kafein
  • Asitli içecekler
  • Kızartmalar

Gebelik Döneminde Karşılaşılan Sağlık Sorunları Nelerdir?​

Hamilelik döneminde yaşanan değişimler vücutta birtakım rahatsızlıkların oluşmasına sebep olabilir. Gebelik boyunca görülebilen bu sağlık sıkıntılarının şiddeti artarsa, mutlaka doktora başvurulmalı.

Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?​

  • Hamilelik döneminde kan şekerinin değişime uğraması baş ağrısına sebep olabilir.
  • Hamilelik sürecinde yaşanan hormonal değişimler migreni tetikleyebilir.
  • Yorgunluk hissi ve kaygı baş ağrısına neden olabilir.
  • Anne adayının hamile kalmadan önce düzenli olarak tükettiği kafein hamilelik sürecinde alınamadığı için bu durum baş ağrısı yapabilir.
Bu süreçte yaşanan baş ağrısı problemlerinin önüne geçmek için gündelik hayatta düzenlemeler yapılabilir. Anne adayı hamilelik döneminde baş ağrısını önlemek için:
  • Uyku düzenine dikkat etmeli.
  • Bol su tüketmeli.
  • Egzersiz yapmalı.
  • Düzgün beslenmeli
  • Hareketsizlikten kaçınmalı.
Hamilelik hastalıkları

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?​

Gebeliğin özellikle ilk üç ayında görülen aşırı bulantı tıp literatüründe Hiperemezis Graviarum olarak adlandırılır. Bu bulantılara:
  • Hormonal değişiklikler
  • Yüksek kaygı hissi
  • Artan koku duyarlılığı
  • Çevresel faktörler gibi durumlar sebep olabilir.
Anne adayı için oldukça can sıkıcı ve yorucu olabilecek bulantı probleminden kaçınmak için yapılabilecekler ise şu şekilde özetlenebilir:
  • Sigara, parfüm gibi ağır kokulardan uzak durmak
  • Az az, sık sık yemek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Gün içerisinde dinlenmek
  • Hafif ve kuru gıdalar tüketmek

Hamilelikte İshale Ne İyi Gelir?​

Hamilelik anne adayının bağırsak hareketlerini ve düzenini değiştirebilir. Bu süreçte yaşanan ishal durumlarına ev ortamında çözüm bulunabilir. Haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası, elma, muz, yağsız yoğurt, tam tahıllı ekmek, havuç ve elma hamilelik döneminde yaşanan ishali geçirmek için tüketilebilir. Fakat bu yöntemler yeterli gelmezse bir doktora başvurulmalı.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?​

Gebelikte kabızlık birçok anne adayının yaşadığı bir problem. Bu süreçte vücutta ve hormonlarda yaşanan büyük değişimler bağırsak hareketlerini de etkiler. Anne adayının kabızlık sorununa çözüm olması için yapabilecekleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Bol sıvı tüketmek
  • Düzenli yürüyüş yapmak
  • Lifli gıdalara ve tahıllara yönelmek
  • Öğün atlamadan düzenli beslenmek
  • Besinleri iyi çiğnemek
  • Kuru meyve tüketmek. Özellikle kuru kırmızı erik kabızlık problemiyle başa çıkmak isteyen anne adayları için kurtarıcı etkiye sahip.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?​

Hamilelik sürecince salgılanan hormonlar sindirimi yavaşlatır. Bu durum mide yanmasına sebep olabilir. Büyüyen rahim mideyi sıkıştırır ve bu da özellikle hamileliğin son dönemlerinde midede yanma hissi oluşturur. Ayrıca düzensiz ve dengesiz beslenmek ve asitli içecekler tüketmek de mide yanmasının başlıca sebepleri arasında. Hamilelikte mide yanmasını geçirmek için:
  • Bol sıvı tüketilmeli.
  • Mide boş bırakılmamalı fakat aşırı da doldurulmamalı. Az ama sık yemek yenmeli.
  • Yemekten sonra uzanılmamalı.
  • Yatarken midenin rahatsızlık verdiği hissedilirse baş bölgesini yukarıda tutacak pozisyonlara geçilmeli.

Hamilelikte Cinsellik (İlişki) Nasıl Olmalı?​

Birçok çift gebelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girmekten çekinir. Oysaki normal ve sağlıklı bir hamilelik sürecinde ilişki yaşamanın herhangi bir sakıncası yok.
  • Sağlıklı bir anne adayı hamileliğinin son 4 haftasına kadar cinsel ilişkiye girebilir. Fakat daha önce düşük tecrübesi yaşamış veya erken doğum yapmış kadınlarda ilk üç ay cinsel ilişkiye girmek tehlikeli olabilir. Bu noktada endişeleriniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Cinsellikte önemli olan anne adayının kendini rahat hissettiği pozisyonları tercih etmektir. Çünkü karın büyüdükçe annenin hareketleri kısıtlanır.
  • Hamilelik döneminde anne adayları cinsel ilişkiye girmek isteseler de kendilerini rahat hissedemeyebilirler. Bu tarz durumların atlatılması için baba adaylarının özverili olması ve eşlerine anlayışla yaklaşmaları gerekir.

Hamilelik Döneminde Hangi Sporlar Yapılabilir?​

Gebelik döneminde anne adayını yormadan yapılan egzersizler hem annenin sağlığı hem de doğumun kolaylaşması açısından oldukça önemli. Anne adaylarına önerilen egzersizlerin başında düzenli yürüyüş, pilates ve yoga yer alır.Hamilelikte Spor

Hamilelikte Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?​

  • Açık havada yapılan yürüyüşler anne adayının stresini azaltır.
  • Kabızlık gibi bağırsak problemlerini önler.
  • Kan basıncının artmasından kaynaklanan gebelik zehirlenmesine karşı etkili.
  • Yürüyüş sırasında kan akışı hızlanır ve vücutta dolaşan oksijen miktarı artar.
  • Düzenli yürüyüş anne adayının aşırı kilo almasını da önler.

Hamilelikte Pilatesin Faydaları Nelerdir?​

  • Vücutta biriken ödem ve şişliklerin azalmasına yardımcı olur.
  • Kalça kaslarını güçlendirir ve bu durum da doğumu kolaylaştırır.
  • Hamilelik boyunca artan bel ve sırt ağrılarını azaltır.
  • Spor yapan anne adayı kendini daha iyi hisseder.
  • Gevşeyen kaslar vücudu rahatlatır ve daha kaliteli bir uyku süreci sunar.
  • Düzenli pilates vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hamilelikte Yoganın Faydaları Nelerdir?​

  • Yoga sırasında yapılan nefes egzersizleri anne adayına doğum sırasında çok yardımcı olur.
  • Yoga yapan anne adayları doğum esnasında vücutlarını daha rahat kontrol edebilirler.
  • Vücut esner ve gevşer. Böylece ağrılar azalır, uykular düzene girer.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Anneyi psikolojik anlamda rahatlatan yoga vücutta biriken ödemin de atılmasını sağlar.

Hamilelikte (Gebelik) Ne Zaman Hangi Testler Yapılır?​

Anne adayı hamile kaldığı zamandan itibaren birtakım kontrollerden geçer. Doğuma kadar devam eden süreçte belirli dönemlerde yapılan, annenin ve bebeğin sağlığını takip etmeyi sağlayan testler bulunur.

4-8. Haftalarda Hangi Testler Yapılır?​

  • Gebelik testi
  • Tam kan sayımı
  • Kan uyuşmazlığının tespiti için kan grubu tahlili
  • Enfeksiyon tarama testi

11-14. Haftalarda Hangi Testler Yapılır?​

  • Kromozom bozukluklarının tespiti için yapılan ikili tarama testi
  • Bu dönemde riskli gebeliklerde fetal DNA testi de yapılabilir.

16-20. Haftalarda Hangi Testler Yapılır?​

  • Kromozom bozukluklarının ve iskelet sistemi hastalıklarının tespiti için yapılan üçlü veya dörtlü tarama testi

24-28. Haftalarda Hangi Testler Yapılır?​

  • Şeker yükleme testi
  • Tam kan sayımı
  • İdrar tahlilleri

35-37. Haftalarda Hangi Testler Yapılır?​

  • NST olarak bilinen ve fetüsün kalp hızını ve uterusun kasılmalarını tarayan stressizlik testi
  • Bu süreçte anne isterse yeniden tam kan sayımı gibi ekstra tahliller de yaptırabilir.

Hamilelikte Çatlak Ne Zaman Başlar, Hangi Kremler Kullanılır?​

Hamilelikte karın, göğüs, bel ve kalça bölgelerinde çatlaklar oluşabilir. Özellikle genişleyen karın bölgesindeki çatlaklar bazı kadınlarda gebeliğin 3. ayından sonra oluşmaya başlar. Bazı anne adaylarında ise son aya kadar çatlak oluşmaz.

Gebelik süresince kullanılabilecek çeşitli çatlak kremlerini şu şekilde listeleyebiliriz:
  • Lierac
  • Babe
  • Mustela
  • Sebamed
  • Bepanthol
  • Elancyl
  • Vichy
Sürekli sigara kullanan bir insan değilim. Sadece arada keyif için içerim.
Annem de babam da içer bu arada.
Hayatta hiçbir zaman hiçbir konuda ailemden bir şey saklamadım( artık çocukluktan çıktıktan sonraki kısım için söylüyorum bunu)
Ben kişinin kendiyle ilgili konuları saklamasını gereksiz buluyorum.
Benim annem senelerce babamdan sigara içtiğini gizlemişti. Tabi şimdi durumlar farklı eskisi gibi değil.
İlk kez sigara içtiğimde annemde babamda yanımdaydı.
İlk tepkileri şaşkınlık ve hani "hayırdır?" oldu.
Babam "Utanmıyor musun babanın yanında" dedi.
Hayır dedim. Ben utanılacak bir şey yaptığımı düşünmüyorum.
Şu an buna ihtiyaç hissettim ve içiyorum kimseden gizli bir şey yapmıyorum dedim.
O zaman bir şey demediler.
Çünkü diyebilecekleri bir şey yok ortada.
Bu arada hiçbir zaman bağımlı olmadım.
Olabilecek bir tip de değilim sadece arkadaş ortamında kahve fal filan varsa arada keyfi.
Ama sizin durumunuzda hassas bir nokta var o yüzden annenize daha hassas yaklaşmanızı öneririm
Bu arada asla gizlemeyin
Yakalanırsanız hayal kırıklığı yaşar
Dürüstlük her zaman iyidir
 
Yani bu işin 2 yolu var ya yakalanmış gibi yapıp konuşmak yada gidip direk konuşmak.Yakalanamanız anneniz gibi dürüst bir insanı üzebilir.Direk gidip söyleyin dürüstce.Zaten zor olan kısım söyleme kısmı değil ondan sonraki süreç.Ben kısa bir süre içmiştim.Anneme söyledim anne çok istiyorum duramıyorum diye (gerçekten canım çok istiyordu) annem "zararlı olduğunu biliyorsun kızım ben razı değilim umarım kendine verdiğin zararı düşünüp en kısa zamanda bırakırsın ) dedi ve bir daha bu konu açılmadı.Zamanla bende bıraktım zaten.(annem bilsede aynı evde içmeye çekiniyordum )
 
Bence insanı bağımlı yapan sigara değil onun verdiği his. Bişeylerden beş dk da olsa kaçma dürtüsü gibi yada kafanı toplama düşünme veya düşünmeme. Bide insan gizli yapınca daha fazla içmeye meyilleniyo. Ben sigara içerken annem bilmiyordu çok sıkıntılı bi anımda öğrendi kendisi içerdi bana da uzattı birlikte içtik. Sonra evlendim eşim bilmiyordu ona da yine çok sıkıntılı bi anımda canımın istediğini beni rahatlattığını söyledim yani o an bişey diyemeyeceklerini bildiğim için bu durumları biraz kullandım. Eşim de öğrendikten sonra bi dönem içtim ama sonra hiç canım istemedi sadece alışkanlık olmuştu benim için ve sorunlarımı başka şekillerde çözmeye başlamıştım. Bu anlamda yaptığım şeyin kaçmak ve zayıflık olduğunu farketmiştim bıraktım bi anda. Şu an önceden nasıl bu kadar ihtiyaç hissetmiş olduğuma inanamıyorum. İnşallah senin için de dönemsel bi davranış gibi parlamadan söner.
 
Tane tane açıklayayım.
Kocanızı kanserden boğula boğula kaybetmişken, ondan kalan kızınız size sigara içtiğini söylerse ne hissedersiniz?
Gözünde direkt siz yatakta boğulurken hayal edecek, zaten aileden dolayı yatkınlığınız da var hiç de haksız sayılmaz.

Sevgili durumlarından dolayı stres yapmışsınız, sınavınız da var o yüzden şu anda bırakmayı istemiyorsunuz, anladım.

Bence söylemeyin, anneniz doğal olarak kabul etmeyecek, sınav varken hergün ciyak ciyak kavga etmeyin. Yanyana sigara içmek vb. unutun.

Sınav geçince konuyu sakince açın, sınav sırasında strese girdim birkaç tane yaktım diyin. O zaman kızım neden böyle oldu, nasıl çözüm buluruz nasıl ilerleyelim diye anne kız rahat rahat konuşursunuz.

O zaman şimdiki deli gibi çalışma ortamı da olmayacak, hobi/spor yapabileceksiniz, insan gibi boş vaktiniz de olacak. Önünüzde yepyeni sular varken kararınızı daha rahat verirsiniz.

Herşeyden öte kendinize nazik olun.
 
annem kendisi anladi ictigimi
ama benim baslama hikayem tamamen kendilerinden kaynakli pasif iciciliktendi.
23 yasima kadar agzima sigara surmemistim
babam annem abim hep birlikte bir yaz bir araya gelince gunde 4 paket babam 1 paket abim yarim paket annem balkonsuz evin mutfaginda gunluk 5.5 paket sigara icilince o evdeki diger insanlar pasif oluyor maalesef.
disari ciktigimda evde hic sigara icmemis benim sigara krizlerim tutmaya basladi resmen hal boylr olunca kendilerinin verdigi dusuncesizlik sebebiyle bende sigaraya baslamis bulundum
sigarami iciyosun sen diye bir hesap sorma edasiyla gelmisti yanima evet bisey mi oldu dedim nasi icersinlee iyi b.k yedinler havada ucuyor
bende evden disari ciktigimda bile kendileri yuzunden nasil sigara krizlerine girdigimi anlatinca hic bir sey diyemedi tabi.
evde sigara icmeyen kisi icilmeyen ortam olmayinca boyle oluyor maalesef oyuzde hic bir şey diyemedi karsilikli hep birlikte icmeye basladik
5,5 paketmı para yetmez:(
 
Yirmi yıla yakın zaman sigara kullandım. Ve hayatımın en zor ve en acılarla dolu döneminde kendi kararımla bıraktım. Yaklaşık 13 yıldır içmiyorum. Dışarıda içip gelende bile kokusuna tahammülüm yok. Babanızı malum hastalıktan kaybetmişken annenize nasıl söyleyeceğinizi değil nasıl bırakacsğınızı konuşuyor olsaydık keşke. Bu bir tercih elbette ama her kötü alışkanlık bir tercih zaten. Sorunuza gelince ailem kullandığımı öğrendiğinde otuz yaş üstündeyim ve zaten baskıcı insanlar değillerdi. Aman sağlığın için abartma filan dediler. Sadece bir kere beraber içtik. Onun dışında yanlarında içmiyorum. Yanlarında içmemek kendi tercihimdi
 
Yirmi yıla yakın zaman sigara kullandım. Ve hayatımın en zor ve en acılarla dolu döneminde kendi kararımla bıraktım. Yaklaşık 13 yıldır içmiyorum. Dışarıda içip gelende bile kokusuna tahammülüm yok. Babanızı malum hastalıktan kaybetmişken annenize nasıl söyleyeceğinizi değil nasıl bırakacsğınızı konuşuyor olsaydık keşke. Bu bir tercih elbette ama her kötü alışkanlık bir tercih zaten. Sorunuza gelince ailem kullandığımı öğrendiğinde otuz yaş üstündeyim ve zaten baskıcı insanlar değillerdi. Aman sağlığın için abartma filan dediler. Sadece bir kere beraber içtik. Onun dışında yanlarında içmiyorum. Yanlarında içmemek kendi tercihimdi
İçmiyorum değil içmiyordum. Dediğim gibi 13 yıldır içmiyorum zaten
 
Ben hiç sigara içmedim, denemedim bile.
Sadece bir kere arkadaşım bize geldiğinde sigarasını bizim evde bırakmıştı,annem gördüğünde benim içtiğimi sandı. "eğer yakalarsam o sigarayı dilinde söndürürüm bilmiş ol" dedi, o korkudan sonra sıkıyorsa iç ksjfjsjd.
 
Lisede tek tük deneme denilebilecek içişlerim vardı.Unv başladım.Ailemin yanına tatile gelmiştim ve paketi sabahligin cebinde kirliğe atmisim.Annemle balkonda oturuyoruz birden bire sen sigara mi içiyorsun dedi belli ama suratından fırçalamaya hazırlanıyor .Cidden çok aşırı lanet bir evlattim belli bir yaşa kadar.Evet dedim pişkin pişkin kalakaldı annem inkar bekliyordu muhtemelen hicbirsey demedi.Sonra yine bilmezden geldi ama kabullenmedi de sanki o konuşma hiç geçmedi.Sonra yıllar geçti benim yaşım oldu 30 annem benden sigarası bittiğinde istemeye başladı sonra başladık karşılıklı içmeye.Soylemek gerekli mi bence hayır neden söyleyip uzesiniz ki
 
Back
X