• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Annem ile ilgili panik atak

memnunsuz

*
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2014
310
127
53
27
Merhabalar..Ben 17 yaşındayım.Annemde panik atak hastalığı var.Ve surekli depresyon ruh halinde.Bana hamileyken hem babasını hem dedesini kaybetmiş.Beni doğurduktan sonra da doğum depresyonuna girmiş.Babam çok ilgisiz ve sevgisini hiç belli etmiyor.Şimdi annemde panik atak olduğu için surekli nefes alma sıkıntısı yaşıyor.Örneğin; elektrikler gittiği anda butun camları açıyoruz perdeleri falan ama bu en basiti. Bazen durduk yere nefes alamıyor ve öluyorum kurtarın filen diyor.Ben bu durumdan çok korkuyorum.şimdi yakın zamanda da annesini kaybetti..durduk yere ağlıyor yine nefes alamamalar..neyse işte bu durum beni de etkiliyor ve bende durduk yere psikolojik olarak nefes alma sıkıntısı çekiyorum.Bazen diyorum biraz benle ilgilensene falan benimle kimse ilgilenmiyor ben n eyapayım falan diyor..Kullandığı ilaçlar ar doktorada gidiyor ama pek değişme yok..kendisi henuz 40 yaşında.benim yapabileceğim bir şeyler var mı? lutfen yardım edin...

Sen annen için üzülme aslında çünkü o nefes almadığını zannediyor sadece, bunu biliyorsun.
Yani sadece bir korku ve endişe bu. Ben de panik atakla boğuşmuştum bir ara. Çok iyi bilirim.
Annen kendini kötü hissettiğinde telaşa kapılmamayı öğrenmelisin. Annenle konuş. Koskoca kadınsın, bana karşı sorumlulukların var; kendini bu hale düşürmemelisin. Toparlanmalısın falan de. Nice insanın sevdikleri ölüyor, herkes bu halde değil. Ama bunları dedikten sonra hiç yol alamazsan anneni öyle kabul et artık ve ondan ilgi bekleme. Zor ama kendi sağlığın için beklentilerini düşürmen lazım. Belli ki ilgi verecek durumda değil. Mantıklı düşünemiyor. Çok hassas ve hasta.

O yüzden sana tavsiyem kendi ruh sağlığını koruman. Annen için yapabileceğin bir şey yok kendisi istemedikten sonra. Terapi alabilir maddi gücünüz yerindeyse. Ama düzenli gitmek zorunda. Ve dediğim gibi konuşarak belki bir şeyler değişir fakat kendisinin anlaması lazım. Bu ayılıp bayılmalar, her şeyi abartmalar falan şımarıklık yani. Anne o sonuçta. Biraz ağır konuşsan da silkelense, kendine gelse.
Etkilenme ondan. Kafanda büyütme. Sağlıklı yaşamaya bak. Annen gibi olma. Bunun için de kişisel gelişim, olumlu düşünme, inanç, hayatı akışına bırakabilme gibi konularla ilgili yazılar oku. Kendini geliştir. Güçlen. Yapmazsan artar o sıkıntılar. İzin verme sakın.

En yakın arkadaşımın yaşadığı bir hastalıktı. Gerçekten hasta olmaktan daha beter birşey. Hiç bir zarar vermiyor ama onun endişesi çok geriyordu.
Şu şekilde bir yazı buldum size yardımcı olacaktır.
Geçmiş olsun.

http://www.panikatak.org/panik-atak-geciren-birine-nasil-davranmaliyiz/
Panik atak geçiren birine yardım ederken ilk önce gerçekten o kişinin panik atak geçirip geçirmediğinden emin olmanız gerekir. Eğer kişinin panik atak geçmişi varsa ve siz de o anda kişinin panik atak geçirdiğinden eminseniz ilk olarak kişiyi rahat edebileceği, etrafta onunla ilgilenecek, “ne oldu, neyin var” diye sorup daha da heyecanlanıp panik olmasına neden olacak kişilerin olmadığı bir yere götürmelisiniz. Siz olabildiğince sakin ve serin kanlı olmalısınız, onun yaşadığı sıkıntıyı anlamalı “sen kendi kendine yapıyorsun” gibi cümlelerden kaçınarak bir şey olmayacağını, geçeceğini sakin olması gerektiğini telkin etmelisiniz. Panik atak geçiren kişi o anda çok kötü birşey olduğunu, kalp krizi geçireceğini, öleceğini, kontrolünü kaybedip çıldıracağını veya beyin kanaması geçireceğini gibi düşüncelere kapılır; siz de bu şekilde hareket ederseniz onu daha da heyecanlandırır ve daha kötü bir duruma sokabilirsiniz. Bununla birlikte doğru nefes almasını sağlamak, sakin ve yavaş bir şekilde nefes alıp vermesi bazı durumlarda bir kese kağıdı gibi kapalı bir ortama nefes alıp vermesi şeklinde yardımlarınız da atak geçiren kişiyi rahatlatacaktır.

Back