Bu şekilde normal geldi banaBen şöyle anladım: Mesela odanızı toplamiyorsunuz. Anneniz "kadın, odasını bana toplatiyor bu yasta" vs tarzı söyleniyor.
Hoş değil.
Evet, 18 yaşından sonra herkes kadın olsa da ben 36 yaşında bir kadın olarak koruma içgüdüsü duyduğum, bende ablalık hissi yaratan kucuklerime "kadin" diye hitap etmem. Eşitlik hissinde kullandığım bir tabırdır.
Annem bana sürekli kızım demek yerine kadın diye hitap ediyor neden yapıyor bide şu kadın diyor ve gençkızlıgımdan beri söylüyor
Kadın kız ayrımı son derece yanlış ve cinsiyetçi. Yani evlenene kadın, bekara kız denmesi zaten doğru değil. Ama annenizin ki büyük ihtimal alışkanlık. Bu arada kadın sözcüğünün kotu bir anlamı yok. Çok art niyet aramayın.Annem bana sürekli kızım demek yerine kadın diye hitap ediyor neden yapıyor bide şu kadın diyor ve gençkızlıgımdan beri söylüyor
23 yaşındaki birine annesinin "koca kadın oldun haydi şunu yap" dediğini hiç duymadım. Bizim toplumda çocuğa sahip çıkılır, birden kadın ilan edilmez. Bu yüzden garip. 40 yaşındaki oğlunun donunu yıkayan anne kadar garipse bu da o kadar garip. İkinci tip anne nasıl "hala kopmak istemiyor" şeklinde yorumlanıyorsa, sizinki de sizi başından savmaya çalışıyor gibi.
Yok, gitmezdi. Ben "olması gereken"e göre değil, alışimiza geleni baz alarak konuşuyorum. Çevremde okumuş, okumamış, şehirli, köylü çeşit çeşit anne görüyorum. Hiçbirinin 23 yaşındaki kızına "kadin" dediğini duymadım. Biri çıkıp diyorsa bir terslik var demektir, çocuğunu dışlıyor gibidir gözümde. Kendi kızlarımı düşünüyorum ...23 yaşında kadın demem mümkün değil. Sanki "git basimdan" der gibi, ne öyle...23 yaşında bir erkeğe annesi "koca adam oldun hadi şunu yap" derse tuhafınıza gider miydi?
Yok, gitmezdi. Ben "olması gereken"e göre değil, alışimiza geleni baz alarak konuşuyorum. Çevremde okumuş, okumamış, şehirli, köylü çeşit çeşit anne görüyorum. Hiçbirinin 23 yaşındaki kızına "kadin" dediğini duymadım. Biri çıkıp diyorsa bir terslik var demektir, çocuğunu dışlıyor gibidir gözümde. Kendi kızlarımı düşünüyorum ...23 yaşında kadın demem mümkün değil. Sanki "git basimdan" der gibi, ne öyle...
Kızım, yavrum diyeceği yerde kendi ayakları üzerinde durabilen bir kadın ilan etmiş, konu sahibi "en baştan beri böyle " diyor. Alt manada üstünden atmaya çalışıyor gibi.Dışlamak nerden çıktı, git başımdana nasıl getirdiniz anlamadım.
Neyse...
Kızım, yavrum diyeceği yerde kendi ayakları üzerinde durabilen bir kadın ilan etmiş, konu sahibi "en baştan beri böyle " diyor. Alt manada üstünden atmaya çalışıyor gibi.
Sephora yanlış bilmiyorsam sen de 35 yaşlarında bir kadınsın. "Köylü" de hiçbir yanlış yok. Anneniz de "koca kadın oldu ama hala çocuk" derken tezatlik daha baskın olsun diye o sözcüğü seçmiş olabilir. Bilemiyorum, Türk toplumuna ters, konu sahibi rahatsız, ama açıklama gelmediği için dediğiniz gibi bilemiyoruz.Bu kadar derin manalar içerdiğini sanmıyorum. Sadece ağız alışkanlığıdır.
Ablam da bana "köylü, bizim köylü" diye seslenir. Annem "koca kadın oldu hala çocuk gibi" falan der. Hiç alınmak aklıma gelmemişti. Aile içinde lakaplar takılır ki bu kadın mevzusunun tamamen lakap ya da ağız alışkanlığı olduğunu düşünüyorum ben.
Gerçi konu sahibinden ses yok, varsayımlarla hareket ediyoruz hepimiz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?