• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Anneler dikkat! Bebeğin sallanarak uyutulması beyinde hasara yolaçabiliyor

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

merve_92

Nirvana
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2008
110
0
621
32
Ankara
Anneler dikkat! Bebeğin sallanarak uyutulması beyinde hasara yolaçabiliyor.

Annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da salıncakta hızlı sallamasının beyinde ‘bebek sallama sendromu’ denilen ciddi hasara yol açarak, beyin kanamalarına neden olabildiği bildirildi.

Bursa Acıbadem Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, beyin kanamasının, pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebileceğini söyledi.

Genel olarak beyin zarları arasında, beyin içerisinde veya kafatası ile
saçlı deri arasındaki kanamaların tümüne birden beyin kanamaları denildiğini
ifade eden Aksoy, beyin kanamaların en fazla travmaya uğramış olgularda
görüldüğünü bildirdi.

Travma sonrası cilt altında oluşan kanamaların özellikle çocuklarda çok
önemli sonuçlar doğurabildiğini vurgulayan Aksoy, ”Çünkü bunlar herhangi bir
şekilde tedaviye ihtiyaç göstermese bile, çocuğun kan miktarı az olduğu için,
cilt altıyla kafatası arasında biriken kanama çocukta kansızlığa neden
olabiliyor. O yüzden bu kanamanın miktarının mutlaka saptanıp çocuğa kan takviye edilmesi gerekiyor” dedi.

BEBEK SALLAMA SENDROMU
Prof. Dr. Aksoy, bir başka kanama türünün de beynin son orta ve alt zarı
arasında, su toplanması nedeniyle oluşan kanamalar olduğunu dile getirerek,
şunları söyledi:
”Bu durumda problem su toplanmasının içerisine ufak kan sızması şeklinde görülebiliyor. Özellikle ülkemizde annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler
ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da bir örtü yardımıyla oluşturulan
salıncakta hızlı sallaması beyinde ‘bebek sallama sendromu’ denilen ciddi hasara yol açabiliyor.

Bu durumlarda, beyin zarlarının yırtılması, beyinle kafatası kemikleri
arasında veya beynin en son zarı arasındaki askı toplardamarları denilen
bölümlerin yırtılması sonucunda kanamalar oluşabilir. Annelere çocuklarını bu
şekilde sallamamalarını öneriyoruz. Sallamak çocuğun beynini sallamakla
eşdeğerdir. Çocuk sallanmadan da uykuya dalacaktır.”

alıntıdır...

2 çocuğumuda ayağımda sallayarak uyuttum hatta hala daha oğlumu sallıyorum.Eğer çocuğunuz kendi kendine uyumuyorsa mecburen sallamaya başlıyorsunuz keşke kendi kendine uykuya geçebilselerdi bende bu yönteme başvurmazdım oğlumda çok direndik sallamamak için ama nafile bebeğin uyumaması demek sizinde uyumamanızdır.Zaten doktorunda bellirtiği tehlike hızlı sallayan için yoksa yavaş yavaş sallana bilir çünkü bebek anne karnında bu ritmik sallanmaya alışık

2 kizim var ve ikiside kendi uyuyor
5 yas ve 13 aylik.
Ikisinide hic sallamadim sallamamda.bebek her sekilde uykusu gelince uyuyacak.
Buyuk kizim yanina yatarak hikaye anlatarak uykuya dalar.
Kucuk kizimin bir battaniyesi var pelus ondan baskasiyla uyumaz.yaz kis o battaniye nereye gidersek gider yanimizda.yabanciladigi yerde bile battaniyesini cikaririz hemen sarilir uykuya dalar.
Bebegimi ilk 2 aylikken alistirdim. 3 gunde 5 kez uykuya yatirdigimda karnini doyurup altini temizleyip gazini cikardim ve yatagina biraktim opup koklayip.ilk yatislarda 15 dk ikincide 10 dk ve 5dk derken 3gun kendi uyumaya alisti.ve 1senedir yemegini yedirip oynayip opup koyuyoruz yatagina kapisini kapatiyoruz.kendisi uyuyor.boylelikle ben esim ve en buyuk fayda buyuk kizimda oluyor.zorla saatlerce sallayarak uyutulan bir kardes olmadigi icinde sorun yasamiyoruz

neyseki ben bu konuda bilincliydim oglumu kesinlikle sallatmadim kimseye :))
hic bir sekilde alismadi ,alt komsumu gördüm bir aylik bebegi nasil salliyor pek muhattap degiliz oyüzden kapisini calipta uyaramadim onlari :(( simdi söylesem cok bilmis falan dicekler diye cekiniyorum acikcasi

esim yada benn oglumun bas ucunda ona kitap okur ,cogu zamanda onun sacini oksuyarak uyuturz :))

oğlumu 5-6 aylıktan başlayarak 1,5 yaşına kadar ayağımda hafif hafif sallayarak uyuttum. başka türlü asla uyumuyordu hatta çoğu geceler ayağımda sabahladığımı bilirim hele hele diş çıkarma zamanıysa.

Back