Konuşma Problemleri anneler bakar mısınız..kızımla ilgili

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

tinemisim

gözbebeğim
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2012
481
49
118
Kocaeli
merhabalar öncelikle

aslında uzun zamandır burada bu konuyla ilgili konu açmayı düşünüyordum

hanımlar kızım 21 aylık. kardeşiyse 7.5 aylık

sorunumsa kızım daha tek kelime bile konuşamıyor

anne bile demiyor(

beni dahada endişelendirense kızıma adıyla seslendiğimde hiç dönüp bakmıyor,asla tepki vermiyor

sanki söylediklerimi hiç duymuyor,yada anlamıyor

pedagog la ve psikologla görüştüm.damak dil muayesi guatır işitme testi hepsini yaptırtım

şükür bi sorun yok fiziki olarak

ama kızımın bu durumu beni çok üzüyor

çevrede çok geç konuşan çocuk örneği var ama dediğim gibi beni endişelendiren ilgisiz ve tepkisiz olması

bu arada çok hareketli pedagogla görüştüğümde hiperaktiv olabileceğini ama daha çok küçük olduğu için teşhis koyamadığını söyledi

çocuğu bu durumda olan var mı? yoksa benim ki mi böyle

çok tedirginim

bu arada lütfen konu taşınmasın. bu benim için çok önemli

bilgisi tecrübesi, tavsiyesi olan cevap yazsın lütfen

bu arada pedagog ve psikoloğun söylediklerini uyguluyorum ama hiç faydası olmuyor

ne yapmalıyımm

İyi günler arkadaşım bazı çocuklar çok geç konuşuyor kızınıza ismiyle seslenip hiç bakmadıgınızı söylemişsiniz acaba işitme ile ilgili bir sorun olabilirmi bizim komşumuzun kızıda 2 yaşından sonra konuştu

benim oğlumda geç konuştu ama canım anne baba dede diyebiliyordu cümle kurması 3 yaşa yakın oldu.çocukların bi dönemde duymazdan gelme önemsememe gibi durumları oluyor ama sen zaten üstüne düşeni yapmışsın bence psikoloğunu değiştir belki faydası olur ve dediklerini uygula farklı bir sorun olsa çıkardı raporlarda.bence endişe etme bol bol konuş

Bende bir makalede okumuştum geç konuşan yada okuma yazmayı geç ögrenen çocuklar aslında birer dahidir diyordu.

Merhabalar...
Benim 34 aylık bir oğlum onun konuşmaması ile ilgili bir dolu deneyimim var.
Bende bu konudaki ilk çocuk psikiyatri ile görüşmelerimi oğlum 21 aylıkken yapmıştım.
O dönemlerde bir kaç kelime(anne-baba hariç)dışında konuşmuyordu,ismine ise canı isterse bakıyordu.
İşitme testi yapıldı,sorun yok.
Doktorumuz oyun gruplarını önerdi,bulunduğum ilde yok.
Kreşler tuvalet eğitimi olmadığı için almadı.
Sonuç olarak hiç hoşlanmadığım konu komşu gezmelerine vs.. başladım ama pek işe yaramadı.
Tv. izlemeleri çok etkili geç konuşmada 0_3 yaş arasında.
Bu arada oğlum şuanda derdini anlatacak kadar konuşuyor ama hala akıcı ve uzun cümlelerimiz yok.
Karnım acıktı.Topum nerde?Uykum geldi vs..
Yaşıtları hayat hikayelerini anlatıyor ama her çocuğun kendi hikayesi var.Kıyaslama yapmayın asla.
-Küçük talimatlar verin gün içinde sürekli.(odana götür.babana ver gibi)
-Tv. karşından çok vakit geçirmesin.
-Konuşun anlamıyor gözüksede anlıyorlar.
-Yaşıtları ile zaman geçirsin bol bol.
-En önemlisi huzursuz olmayın.Bunu hissetmek o tatlı şeyleri hiç mutlu etmiyor:)

geçmiş olsun canım üzülme inş.şakır şakır konuşur küçük yaramaz; benimde yigenim 3 yaşına kadar hiç konuşmadı tepki vermedi gitmedigimiz yer kalmadı ama drlar bekleyin sorunu yok dikkat çekmek için bile yapıyor olabilir dediler ne zanmki kreşe başladı konuşmayan çocugu susturamaz olduk :)
sessiz ve tepkisiz olan hareketleri artık hiperaktife döndü :) hiç canını sıkma evine yakın yerde yarım günde olsa kreşe yada yuvaya yazdır inş.faydalı olur canım..

işitme testi yaptırdım işitme sorunu yok

ama niye böyle yapıyo anlamıyorum

işitme testi yaptırdım işitme sorunu yok

ama niye böyle yapıyo anlamıyorum

O zaman olura bırak arkadaşım merak etme konuşur konuştumuda hiç susmaz emin ol arkadaşların dedigi gibi yarım günde olsa kreşe falan verebilirsin bir de tv fazla izletme derim benim annem ne bana ne kardeşime belli yaşa gelene kadar pek tv izletmemiş

oluyomu yani böyle normal mi

evet elimden geleni yapıyorum ama boşuna çabalıyorum sanki

ben onunla konuşmaya çalışırken o başka şeylerle ilgileniyo

sanki ben orda yokmuşum gibi davranıyo

benim ki anne bile demiyor

bol bol onunla oynayıp konuşmaya çalışıyorum

ama o kendi dünyasında

gerginliğimi ona belli etmemeye çalışıyorum

ne yapıcamı şaşırdım offffffffff

bu arada teşeşkkürler herkese cevaplar için

canım benm kızım da 21 aylık en fazla 2 kelimelk cümleler kuruyor ama söylediğimiz bi çok şeyi tekrar ediyor
b
elki seninkinin kardeşi olması etkili olmuştur,ilgi ikiye bölünür ister istemez(siz muhakkak yeterince ilgilenirsiniz demek istediğim o değil
ama o da bebek sayılır)
hiç kimseyle kıyaslamayın her bebek farklı oluyor ama ismine tepki vermemesi de ilginç bska bi dr daha mı gösterseniz acaba

çok teşekkür ederim

inşallahhh yaa tek dileğim kızımın annemmm demesi

şu an yaşı çok küçük olduğu için kreşe veremiyorum biraz daha büyümesini bekliicem

güzel dileklerin için saol

merhaba...bir anne olarak endişelerinizi çok iyi anlıyorum..benim ikiz çocuklarım var,27 aylıklar..tıpkı sizin kızınız gibi 21-22 aylık olana kadar hiç konuşmuyorlardı.anne bile demiyorlardı inanın..çok üzülüyordum,dert etmiştim bunu.çocuk doktorumuza sorduğumda normal dedi..ama beni ikna etmedi bu cümleler.1 ay daha bekleyip başka doktorlara götürmeye karar vermiştim..inanmayacaksınız belki ama 22 ayın sonunda başladılar konuşmaya ve şimdi 1.dk.bile susumuyorlar.hatta artık 3-4 kelimeli cümlelelr bile kuruyorlar..ben neler mi yaptım bu süreçte,anlatayım size..

-tv.çok izletmedim,sadec pepee'yi izlediler.

-onlarla hem bakıcımız hemde biz sürekli konuştuk

-çizgi film izlerken onu üzerinden yorumlar yaptk..mesela aa pepe ip mi atlıyor,pepee ağlıyor mu vb...

-onlara kitap okumaya çalıştım.eğitici kitaplar aldım.özellikle bu eğitici kitaplar kelime hazinelerini çok genişletti.

-çocuk oyunları buldum netten böyle şarklı falan onalrı oynadık.parklara gittik,yaşıtlarıyla oynadılar.

aklıma gelenler bunlar şimdilik..yazınızda sadece tek şey dikkatimi çekti tepkisiz diyorsunuz..bu önemli olabilir.yoksa konuşma kısmına çok takılmayın derim.

Son düzenleme:

işte bu kadar tepkisiz olması dr a da ilginç geldi

ama daha çok küçük 3 yaşını beklemelisiz

şu yapılabilicek herşeyi yaptık 3 yaşına kadar teşhis koyamayız dedi

ne bilim kardeşini kıskandığından inat ediyodur belki dedik ama anlamadım

herkese inat eder mi herkese tepkisiz bu kız yaa

ama diğer hareketleri normal çok şükür

sadece konuşmaması ve tepkisiz olması

bu saydıklarınızın hepsini uyguluyorum ama tv saatlerini kestim diiicek kadar azalttım

sizin adınıza çok sevindim

tabii geçte konuşabilir beni asıl endişelendiren tepkisiz ve kayıtsız olması

inşallah benim kızımda sizinkiler gibi konuşur

nette bu konuyla ilgili araştırma yaptığımda otizim belirtisi olabilir dedi ama dr otizimle ilgisi yok dedi

peki neden bu kadar kayıtsız olabilir bi çocuk

kafayı yiicem nerdeyserüyalarıma giriyo hep kızımı şarkı söylerken yada bıcır bıcır konuurken görüyorum

şimdi çıkıyorum arkadaşlar daha sonra yorumlarınızı ouyup cevaplıcam

oğlan acıktı da:))

teşekkürler hepinize

allah hepimizin evladına sağlık versin inşallH

iyi günler dilerim

otizmin tek belirtisi tepkisiz olması değildir..kızınız sizi tanıyor mu? ismini söylediğinizde size bakıyor mu? kardeşiyle arası nasıl?takıntılı davranışları var mı? tekrarlayan davranışları var mı? derdini nasıl ifade ediyor?

çok soru sordum biliyorum ama bunlara vereceğiniz cevaplarla endişelerinizi gideririz belki..zaten doktorlara götürmüşsünüz,eğer farklı bir durumu olsaydı sanıyorum anlaşılırdı.lütfen üzülmeyin,her çocuğun bişeyleri yapabilme zamanı farklıdır.

bende hiperaktifim ama 9 aylıkken konuşmuşum, yürümüşüm vs. yalnız abimle aramız 2 yaş ama o hemen anzlanırmış beni sevmelerini sitemezmiş. ben yürürken o kucakta gezermiş. 35 yaşına geldi hala bana olan ilgiyi, alınan şeyleri kıskanır. küçüklüğünden beridirde 10 defa seslensen cevap vermezdi bazende uyur numarası yapardı babam sinirden patlardı resmen. şimdide 2 yaşındaki küçük oğlu aynısını yapıyor ne dersek diyelim duymamazlıktan geliyor, işine geleni söylüyor fazla konuşmuyor. biraz kıskançlık, birazda huy diyorum. sonuçta götürmüşsün işitme testinde bişey çıkmamış demekki mahsus duymamazlıktan geliyor.

Konuşmamasına çok takılmışsınız. Ama üzerinde durmanız gereken diğer davranışları nasıl?

İsmini söylediğinizde bakmaması, tepkisiz kalması üzerinde durulması gereken konulardan. Takıntıları, tekrarlayıcı hareketleri var mı? yaşıtları ile bir araya geldiğinde yalnız kalmayı mı tercih ediyor?

Otizm bulguları olması demek otistik olduğunu göstermez. 6 yaşında DEHB teşhisi konan oğlum var, otistik bulgularımızda mevcut. 3 yıldır psikiyatriste gidiyoruz. Bize söylenen en önemli şeyler, tv az izleyecek yaşıtları ile bir araya gelip sosyalleşecek. Kızınıza yaşına uygun kitaplar alın daha çok vakit geçirin onunla. Siz den bir şey istediğinde yaparken ne yaptığınızı söyleyin. Sürekli iletişim kurmaya çalışın kızınızla. Küçük bebeğinizde varmış. 2 saatlik oyun gruplarına gönderebilirsiniz. Bize doktor oyun grubuna gönderin demişti. Benim oğlum çizgi filmlere düşkündü, bende oturup izliyordum ve yorumlar yapıyordum oğluma da sorular yöneltiyordum.

Bende netten araştırma yaptığımda evet aklıma ilk gelen ''otizm'' olmuştu.
Geç konuşma değil mesele bazı diğer davranışlar yazılanlar ile bire bir tutuyordu.
Söyleneni anlamama,anne babayı resimde tanımama 20 ay dolaylarında iken...
Yatakta yalnız uyanık durma vs.
Ama doktorlar (faerklı görüşler için farklı dr.ye gitmiştim) otizm değil dedi ama o bile bana yetmedi hala tümhareketlerini gözlemlerim.
Net zaman zaman kafa karıştırıp,aklımıza takılanları iyice kabusa çevirebiliyor.
Siz kızınız 3 yaşına gelene kadar doktorun söyledikleri uygulayın.
Dilerim tüm endişeriniz yersizdir.Ve tabii benimkilerde...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…