• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.106
798
49
emzirme-bebek-anne2.jpg



Her annenin sütü kendi bebeğine özel ve bebeğin durumuna göre hazırlanmış en mükemmel besindir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Annenin yenidoğan bebeği için yapabileceği en önemli şey, onu emzirmektir. Anne sütü, bebeğin hem besini, hem de ilk aşısıdır.

Annesiyle arasında kurulan ilk köprüdür. Bu önemli konuyla ilgili, Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Gülten Karasu’dan aldığımız bilgiler doğrultusunda size bir emzirme rehberi hazırladık.

Anne sütü, doğumdan sonra ilk 6 ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılamaktadır. Anne sütü bebeğin gereksinimi olan tüm besinleri içerir, sindirimi kolaydır, temizdir, hazırlama derdi yoktur, ekonomiktir, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirip onu hastalıklara karışı korur. Ayrıca anne ile bebek arasında duygusal bağı güçlendirir.

Emzirme teknikleri

1. Kucaklama
En yaygın emzirme pozisyonudur. Pek çok anne için rahat bir tekniktir. Bebeğiniz, onu kucakladığınız kol tarafındaki memeyi emer. Bu pozisyonda sırtınızı destekleyen rahat bir koltuğa oturun. Memenizi elinize C şeklinde tutarak destekleyin. Bebeğinizin yüzü, karnı ve dizleri size dönük biçimde olacak şekilde karnınıza dayayın Bebeğinizin başı dirseğinizin çukur kısmında bulunmalıdır. Kolunuzun yorulmaması için gerekirse bir yastıkla destekleyin.

2. Ters Kucaklama
Prematüre ya da kavramada güçlük çeken bebekler için uygundur. Emzirdiğiniz memenin tersi yönündeki kolunuzla bebeği kavrayın, diğer elinizle başa ya da memeye destek olun.

3. Koltuk Altı
İkizlerde, büyük göğüslü annelerde, düz-çökük meme başı ya da kavrama güçlüğünde uygundur. Emzireceğiniz göğsün olduğu koltuk altına doğru bebeğinizi uzatın.

4. Yatarak
Sezaryen doğum, problemli vajinal doğum sonrası yorgun anneye dinlenme ve emzirme kolaylığı sağlar. Bebeğin yüzü ve bedeni size dönük olmalıdır.

Bebek memeyi daha iyi nasıl kavrar?
Bebek ağzını iyice açarak ve dilini hareket ettirerek emer. Bebeğinizi yavaşça memeye yaklaştırın, ağzını meme başınıza dokundurun. Bekleyin, bebek iyice ağzını açsın. Sonra bebeği çabuk ve yumuşak bir şekilde memeye yerleştirin. Emzirmenin başlangıcında anne meme ucunda ağrı hissedebilir. Ancak emzirme süresi boyunca meme ucunun devamlı acıması, bebeğin memeyi doğru kavramadığını gösterir.
Meme ucunda acı duyulmasının nedeni, bebeğin dilini meme yerine meme ucuna karşı hareket ettirmesidir. Meme ucu ile birlikte çevresindeki koyu kısmı da (areola) kavramış olması gerekmektedir.

Bebek nasıl emer?
Eğer bebek memede uygun biçimde tutulmuyorsa iyi ememez ve annenin meme başları zedelenip acıyabilir. Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek memeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır.

Bebeğin ağzını iyice açması için anne meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür. Bebek sürekli emmez. Kuvvetli emme hareketlerinden sonra kısa dinlenme aralıkları olur. Emerken şapırtı sesi duyulması ya da yanakların içeri çekilmesi, genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramamış olduğunu gösterir.

Meme bakımı gerekli midir?
Memeleri her emzirmeden önce temizlemeye gerek yoktur. Anne sütü bebeği hastalıklardan koruyucu o kadar çok madde içerir ki, bu yolla mikrop bulaşmasından korkulmaz. Bebeğe mikroplar ellerden bulaşır. Önemli olan “ellerin yıkanması”dır.

Eller vücutta, evde hastanede veya çevrede bulunan her türlü mikrobu taşır. Anneler ve bebeğe bakan kişiler bunu hiç unutmamalıdırlar.

Emzirmenin anne sağlığı açısından önemi
1. Emzirme, rahim kasılmalarını da uyararak, rahmin eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından ve anemiden korur.

2. Emziren annenin sindirim sistemi daha iyi çalışır, besin emilimi artar.

3. Emzirme, yumurtlamayı geciktirerek yeni bir gebeliğin oluşmasını engeller.

4. Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay kilo kaybeder.

5. Emzirme, over (yumurtalık) kanseri, endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

6. Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporoz) korur.
7. Annelik duygusunun gelişmesine neden olur.

8. Anne-bebek arasındaki bağın kurulmasını ve güçlenmesini sağlar.

9. Anne-bebek arasında sevgi dolu bir ilişki oluşturur.

10. Emziren annelerin kendilerine güvenleri fazladır ve bu durum süt verimini olumlu yönde etkiler.
11. Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir ve annede strese karşı tolerans gelişmesini sağlar.

Emzirmenin bebek sağlığı açısından önemi

Anne sütünün besin değeri yüksektir ve bebeğin tüm beslenme gereksinimini sağlayacak içeriğe sahiptir. Bebek için hem içerdiği besin maddeleri hem de kolay, temiz ve pratik olması nedeniyle idealdir.

1. Anne sütü alan bebekte sindirim sorunları görülmez.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeni doğan bebekte bağışıklık henüz tam gelişmemiştir.
Anne sütünde vücut direncini artıran maddelerin bebeğe geçmesi, bebeğin gelişmekte olan bağışıklık sistemine destek olur ve onu enfeksiyonlardan korur.

3. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal ve solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığı emzirilmeyen bebeklere göre azalmıştır.

4. Anne sütüyle beslenme şeker hastalığı görülme riskini azaltır.

5. Anne sütü alan bebeklerin ileriki yaşamlarında obez olma olasılığı daha düşüktür.

6. Emzirme anne ve bebek arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar.

7. Emmenin yarattığı anne-bebek bağı, bebeğin zeka gelişimini destekler.

8. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.
 
Back